
Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.
Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και εξέτασε την επιστολή του τέως Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, ο οποίος αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιόν της.
Αποδέχθηκε το αίτημά του να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο και αναμένει στη συνέχεια την παρουσία του ενώπιον της Συνόδου.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, καταδίκασε αιματηρή επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Ιορδανίας με οκτώ νεκρούς και εξέφρασε συλλυπητήρια στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, συνήλθε σήμερα Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2026, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρίαν της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και εργάσθηκε ως εξής:
1. Ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου για τα 50 έτη από το θάνατο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄.
2. Εμελέτησε αποσταλείσαν προς Αυτήν επιστολήν του τέως Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού διά της οποίας ο ίδιος αρνήθηκε την παρουσίασή του ενώπιον Αυτής, επικαλούμενος διάφορους λόγους. Απεδέχθη το αίτημά του, το οποίο διαβίβασε μέσω πρώην συνεργατών του, όπως γίνει δεκτός από τον Μακαριώτατο για συζήτηση του θέματός του. Η Ιερά Σύνοδος αναμένει, μετά την συνάντησή του με τον Μακαριώτατο, όπως παρουσιασθεί ενώπιόν Αυτής και αργότερα γίνει συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον Μητροπολίτην Πάφου κ. Τυχικόν.
3. Ασχολήθηκε με την πρόσφατη αιματηρή επίθεση σε Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Ιορδανίας κατά την οποία φονεύθηκαν οκτώ άτομα. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό της, την καταδίκη οιωνδήποτε πράξεων μισαλλοδοξίας και στέρησης της θρησκευτικής ελευθερίας και εύχεται την από Θεού παραμυθίαν προς τους συγγενείς των θυμάτων. Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε ήδη τα συλλυπητήριά της προς τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλον.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
27 Οκτωβρίου 2026.