Logo
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/03 18:55

kitiou 4

Του Λουκά Α. Παναγιώτου


Η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου, μέσα στα πλαίσια των εορτασμών του πολιούχου Αγίου της Λάρνακας Αγίου Λαζάρου παρουσίασαν, το βράδυ της Δευτέρας, 26 Μαρτίου 2018, το βιβλίο «Χριστιανική Τέχνη - Συλλογή Χριστοφόρου».

Ο εν λόγω πολυτελέστατος τόμος αποτελεί μια σπουδαία μελέτη της αξιολογότατης και ανεκτίμητου αξίας, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής, συλλογής του Πρέσβη κ. Χαράλαμπου Χριστοφόρου και η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017».

Την όλη εκδήλωση άνοιξε ο Πρέσβης κ. Χαράλαμπος Χριστοφόρου, ο οποίος χαιρέτισε την παρουσίαση του τόμου και εξέφρασε την ικανοποίησή του που, όπως είπε, «είδαμε με τη γυναίκα μου Ρίτσα ένα όνειρο ζωής 50 χρόνων να παίρνει σάρκα και οστά». Ο κ. Χαραλάμπους ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκδοσης καθώς επίσης και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Η παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε στο Αλληλοδιδακτικό Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα και χαιρέτισε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σημείωσε εμφαντικά ότι το παρουσιαζόμενο βιβλίο, αλλά και η συλλογή Χριστοφόρου «καταδεικνύει το ήθος, το ψυχικό μεγαλείο, τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες και το χαρακτήρα του ανδρός»

«Το βιβλίο αυτό είναι η αποτύπωση μιας προσφοράς κι ενός μοιράσματος ψυχής και αγάπης του κ. Χριστοφόρου προς όλους μας», πρόσθεσε για να του ευχηθεί ακολούθως «προσωπική και οικογενειακή υγεία, χαρά και ευτυχία και όπως ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης ευλογεί και αρωματίζει τη ζωή και τα έργα του». 

Ο Πανιερώτατος εξέφρασε, επίσης, «θερμά συγχαρητήρια και στην επιμελήτρια και παρουσιάστρια του βιβλίου, την Ιστορικό Τέχνης κ. Νέλλη Κυριαζή, η οποία κατάφερε με πολλή δουλειά, μελέτη και κόπο, να μας προσφέρει ένα σπουδαίο βιβλίο αντάξιο της αξιόλογης αυτής συλλογής».

Την εκδήλωση προλόγισε ο τέως Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα και Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας κ. Γιώργος Γιωργής και χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Λάρνακος κ. Ιάσων Ιασωνίδης.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Ιστορικός Τέχνης κ. Νέλλη Κυριαζή η οποία αναφέρθηκε στη μακρά συνεργασία με το ζεύγος Χριστοφόρου και υπογράμμισε ότι «η συλλογή είναι καρπός και απόρροια στενής πίστης προς τη θρησκεία. Αφορά πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου, εξαιρετικά διαφορετικές τεχνοτροπίες και προσεγγίσεις της θρησκείας, από διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς. Συνεκτικός κρίκος όλων αυτών των έργων είναι το έναυσμα που απορρέει από την πίστη στη χριστιανική θρησκεία». 

Η κ. Κυριαζή έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της συλλογής μέσα από την προβολή διαφανειών και σχολιασμό των χαρακτηριστικών έργων και ενοτήτων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την όμορφη και ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση οργάνωσε ο αεικίνητος και εξεχόντως δραστήριος Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης και παρόντες, μεταξύ άλλων, ήσαν ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο τέως Δήμαρχος Λάρνακος κ. Γιώργος Λυκούργος κ.ά.

kitiou 1

kitiou 1

kitiou 1

kitiou 1

kitiou 1

kitiou 1

kitiou 1

kitiou 1

kitiou 1

Εμφανίσεις: 300922
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: