Γράφτηκε από τον/την Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου. Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018

xeirotonia kipros 25

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιεροπρέπειας τελέστηκε από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, δεύτερη Κυριακή της κατανυκτικής περιόδου του Τριωδίου, η σε πρεσβύτερο χειροτονία του διακόνου Σωκράτη Ανδρέου από τη Λευκωσία. 

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, ενώ συλλειτούργησαν πολλοί κληρικοί, συγγενείς και φίλοι του νεοχειροτονηθέντος πρεσβυτέρου.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος με νουθεσίες προς το νέο πρεσβύτερο της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, π. Σωκράτη Ανδρέου, επισήμανε ότι η ευθύνη του ποιμένος των ψυχών είναι πολύ μεγάλη και ως χάρισμα δίνεται σε λίγους. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οφείλουν όλοι οι υπό του Αγίου Πνεύματος χειροτονηθέντες, να ενεργούν, να ομιλούν, να νουθετούν και να διάγουν εν γένει με άμεμπτη βιοτή και να παρίστανται ενώπιον του αγίου θυσιαστηρίου καθαροί και άμωμοι, άξιοι εκπρόσωποι όλου του ποιμνίου.

Ο νέος πρεσβύτερος, ο οποίος θα προσφέρει την ιερατική διακονία του στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, είναι νυμφευμένος με γόνο της λευιτικής οικογένειας του μακαριστού π. Σπυρίδωνος Δημοσθένους και είναι πατέρας τριών τέκνων. Εντρύφησε ιδιαίτερα στη σπουδή της Θεολογίας, συγγράφοντας τη μεταπτυχιακή μελέτη «Φύση και Γνώμη κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή» και τη διδακτορική διατριβή με τίτλο «Η πνευματική τελείωση και τα πάθη. Σπουδή στη νηπτική θεολογία του αββά Κασσιανού του Ρωμαίου». 

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος, θέλοντας να τιμήσει τον σεβαστό π. Σωκράτη, τον προχείρισε σε πρωτοπρεσβύτερο.

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες προς τον π. Σωκράτη, κι ο νέος πρωτοπρεσβύτερος, εμφανώς συγκινημένος αντιφώνησε με ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς το Μακαριώτατο και όλους όσοι συμπαρίστανται στον πνευματικό του αγώνα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε το μνημόσυνο του αοιδίμου π. Σπυρίδωνος Δημοσθένους, μεγάλου ευεργέτη της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, ο οποίος αξιώθηκε να μεταλαμπαδεύσει το λευιτικό χάρισμά του στα πέντε παιδιά του, τους τρεις υιούς του ως ιερείς και τις δύο θυγατέρες του ως πρεσβυτέρες. Και σήμερα, με τη χειροτονία του νέου πρωτοπρεσβυτέρου π. Σωκράτη, σε μία εγγονή του ως πρεσβυτέρα. Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νέος πρεσβύτερος δέχθηκε τις ευχές του πολυπληθούς εκκλησιάσματος και προσέφερε αναμνηστικά δώρα και κεράσματα σε όλους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Εμφανίσεις: 302191
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: