Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/06 08:40

pentikostis 22

Μητρόπολη | Δήμητρα Παναγοπούλου


Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει λαμπρά την Γενεθλίο ημέρα της και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας εορτάσθηκε μεγαλοπρεπώς με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της ακολουθίας του Εσπερινού, κατά την οποία αναγιγνώσκονται οι ευχές της γονυκλυσίας, χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο προϊστάμενος του Καθεδρικού ναού Αθηνών πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός και οι συνεφημέριοι του, Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρυσόπουλος,Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Νίκου, ο ιεροκύρηκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης, ο Πρωτοδιάκονος  π. Δημήτριος Φωκιανός και ο διάκονος π. Δημήτριος Μανώλης.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο εσπερινός της γονυκλισίας ή γονατιστού, όπου αναγνώστηκαν Θείες ευχές από το Ιερό βήμα μπροστά από την Ωραία Πύλη.

Κατά την ώρα της αναγνώσεως των ευχών αυτών όλοι κλίνουν τα γόνατα, για αυτό και οι ευχές αυτές καλούνται ευχές της γονυκλισίας.

Προ της απολύσεως ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός παίρνοντας το λόγο ευχήθηκε εκ μέρους των πατέρων, του Εκκληστιαστικού Συμβουλίου, των ιεροψαλτών, των κυριών του Φιλόπτωχου, των ευπρεπιστών του ναού «έτη πολλά» στον Μακαριώτατο για εορτή του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 301754
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: