
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, και η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διοργανώνουν στις 16-18 Οκτωβρίου 2026 Επιστημονικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα: «Μεσολόγγι 1826-2026: Τόπος Θυσίας και Οικουμενικό Σύμβολο Ελευθερίας».
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ‘’Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο“ της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και εντάσσεται στις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την Επέτειο των 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826).
Τριάντα ομιλητές διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων θα παρουσιάσουν ανακοινώσεις για τη Β΄ Πολιορκία, τις σημαντικές προσωπικότητες και την καθημερινή ζωή στο Μεσολόγγι, για τις στρατιωτικές και ναυτικές επιχειρήσεις, για τη συμμετοχή των γυναικών, των παιδιών και των Φιλελλήνων, για τη διεθνή απήχηση της Εξόδου στη Διπλωματία, στη Λογοτεχνία και στην Τέχνη και για τη συμβολή του Ορθοδόξου Κλήρου.
Οι επιστημονικές εργασίες θα αρχίσουν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 16.00 και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 19.30 κατά το συνημμένο Πρόγραμμα.
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου το πρωί οι Σύνεδροι θα συμμετάσχουν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στον Κήπο των Ηρώων.
Το Συνέδριο θα μεταδίδεται και διαδικτυακώς στο Facebook και το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Τα Πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν σε Τόμο από τον Εκδοτικό Οίκο ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.
Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος