Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/04 00:04

stamoulis

Του Θεόδωρου Καλμούκου
Η Romfea.gr έχει αποκλειστικά δικαιώματα αναδημοσιεύσης από τον Εθνικό Κήρυκα


Διάλεξη για το επίκαιρο θέμα των προσφύγων και τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και τη γενικότερη προσέγγισή του από θεολογικής πλευράς, έδωσε ο καθηγητής της Δογματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

Η διάλεξη έγινε στην Ιακώβειο Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, στην οποία αυτό το χρονικό διάστημα ο κ. Σταμούλης είναι επισκέπτης καθηγητής.

Στη διάλεξη παρευρέθησαν καθηγητές και φοιτητές της Σχολής, αλλά και ορισμένοι ομογενείς από την περιοχή της Βοστώνης, οι οποίοι ενδιαφέρονται για θέματα αυτού του είδους και του ακαδημαϊκού επιπέδου.

Τον καθηγητή κ. Σταμούλη σύστησε ο καθηγητής της Δογματικής Θεολογίας της σχολής του Τιμίου Σταυρού, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Κλάψης, ο οποίος κατέχει την έδρα «Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος», στη Σχολή.

Ο καθηγητής κ. Σταμούλης γεννήθηκε στη Χαλκιδική, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Βελιγράδι και στο Ντούραμ της Αγγλίας κοντά στον καθηγητή π. Γεώργιο Δράγα, ο οποίος τότε ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντούραμ και σήμερα είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού.

Στην αρχή της διάλεξης προβλήθηκαν φωτογραφίες από την άφιξη και παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη νήσο Λέσβο, καθώς και η έκφραση φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης από τους κατοίκους της Λέσβου, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν χτυπηθεί έντονα από τη συνεχιζόμενη για έκτη χρονιά οικονομική κρίση.stamoulis1

Ο καθηγητής κ. Σταμούλης είπε, ανάμεσα στα άλλα, πως «θεώρησα, πως απόψε, σε έναν τόπο έντονης μετανάστευσης, σε έναν τόπο που βίωσε ανέμους άγριων φυλετικών ταραχών και συγκρούσεων, όπως είναι η Αμερική, και ερχόμενος από την Ελλάδα που σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό καταυλισμό μεταναστών της ευρύτερης Ανατολής, θα είχε νόημα να μιλήσουμε για το μυστήριο της ετερότητας για τον άλλο, για τον μετανάστη και τη μετανάστευση, για το μυστήριο του ξένου.

Και τούτο διότι, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με Θεό και ανθρώπους, οφείλουμε να πούμε πως όλη η ιστορία της θείας Οικονομίας, από τη δημιουργία του κόσμου έως και τον εσχατολογικό του προορισμό είναι μια ιστορία μετανάστευσης ενός λαού πάροικου και παρεπίδημου.

Γι' αυτό και ο πολύς Γρηγόριος ο Θεολόγος, με έμφαση τονίζει, πως η Εκκλησία συγκροτείται ουσιαστικά από ένα έθνος μεταναστών, το οποίο βρίσκεται σε αναμονή του θαύματος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο καθηγητής κ. Σταμούλης τόνισε πως«για να δει κανείς τον Θεό της Ορθοδοξίας οφείλει να κοιτάξει κατάματα τον άνθρωπο της Ορθοδοξίας.

Ο λόγος για τον Θεό και ο λόγος για την Εκκλησία προϋποθέτουν και ταυτόχρονα αναζητούν στο πέρας, δηλαδή συμπεραίνουν το λόγο για τον άνθρωπο.

Ιδού, λοιπόν, η γη της συνάντησης μικρών και μεγάλων, σπουδαίων και ασήμαντων, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, ο άνθρωπος. Οποιος ο άνθρωπος αυτός και ο Θεός του, αυτή και η Εκκλησία του, αυτός και ο κόσμος του, αυτός και ο πολιτισμός του».

stamoulis2Πρόσθεσε πως «εκπληκτική άρθρωση μιας τέτοιας πραγματικότητας, σκανδαλωδώς προκλητικής για το συμβιβασμένο νου, συναντά κανείς σε κείμενα πατέρων της Εκκλησίας, που η χαμηλή φωνή τους φαίνεται να χάνεται μέσα στις βεβαιότητες και τις αυτάρκειες, γιατί όχι και αυταρέσκειες, σχημάτων εξουσιαστικών και θεσμικών του παρόντος. Εκεί όπου ο γιγαντισμός και η εικονική πραγματικότητα της ζωής, που έχει προκριθεί για να σώσει το οικοδόμημα των ιστορικών ανομιών του παρελθόντος, αγνοεί προκλητικά πως «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».

Σε άλλο σημείο, είπε πως «βέβαια, για κάποιους η Εκκλησία περιορίζεται σε πράξεις τελετουργικές, σε μια κάποια διεκπεραίωση. Η σε πράξεις θεσμικές μιας συντεταγμένης και ταυτόχρονα εκστατικής από την αλήθεια των πραγμάτων ζωής.

Λείπει, συνεπώς, από την όρασή τους τόσο η λειτουργία πριν τη λειτουργία, όσο και η λειτουργία μετά τη λειτουργία.

Βρισκόμαστε, έτσι, συχνά ενώπιον αντιλήψεων και νοοτροπιών καθαρότητας, που εισάγουν μια κάποια «ορθόδοξη ειδωλολατρία» και «πνευματικότητα», εκεί όπου ο Θεός αδυνατεί να σχετιστεί με τον κόσμο και τον άνθρωπο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να σχετιστεί με το βέβηλο και το υποδεέστερο;».

Ο κ. Σταμούλης έκανε αναφορά στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, στην ευρύτητα του πνεύματος και απόψεών του και αναφέρθηκε σε επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, γραμμένη την 21η Φεβρουαρίου του 1991στην οποία του έγραψε τα εξής:

«Με συγχωρείτε αν προσέρχομαι αυτόκλητος σύμβουλος, αλλά το θέμα των μειονοτήτων με απασχολεί από παιδί, αφού ήμουνα μειονοτικός και εγώ. Ο υπερεθνικισμός σε καμιά περίπτωση δεν ωφελεί. Θα μας το πει αυτό, εάν δεν μας το είπεν ήδη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που οδηγεί στην Πανευρώπη».

Ακολούθησε περίοδος ερωτήσεων και απαντήσεων και δεξίωση για όλους.

Εμφανίσεις: 301595
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: