Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/05 12:33

thespion 21

Λαμπρά πανηγύρισε σήμερα Κυριακή του Θωμά, κατά παλαιά παράδοση, η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Τσάτσαρι Ασωπίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Κατόπιν κανονικής άδειας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμπαραστατούμενος υπό του Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. π. Αρσενίου, του εφημέριου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ασωπίας π. Κωνσταντίνου Κατσέλη, του π. Κωνσταντίνου Γκέλη, του π. Μαυρουδή Γκούμα και του διακόνου π. Δημητριου Μανώλη.

Στο κήρυγμα του ο κ. Συμεών ανέφερε ότι το «κήρυγμα των Αποστόλων, το κήρυγμα της Εκκλησίας είναι το κήρυγμα της Αναστάσεως» και τόνισε ότι «η Εκκλησία μας μέσα στους αιώνες απέναντι στην υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, απέναντι στις προσωπικές και συλλογικές αποτυχίες του καθενός, καταθέτει το μήνυμα της Αναστάσεως ως την μόνη απάντηση, την μόνη διέξοδο, την μόνη ρεαλιστική ελπίδα και εφικτή προοπτική ολοκλήρωσης του ανθρωπίνου προσώπου.

Τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, με κορυφή την Θεία Ευχαριστία, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας, η Θεολογία και η Παράδοση της, κάθε πτυχή και έκφραση και έκφανση της ζωής της είναι ένα διαρκές, ανανεούμενο και ανακυκλούμενο και ανατροφοδοτούμενο ηχηρό Χριστός Ανέστη που προκαλεί τον κάθε άνθρωπο και την ιστορία ολόκληρη του κόσμου να αντιφωνήσει με πράξεις και με πορεία ζωής το Αληθώς Ανέστη».

Καταλήγοντας ο Θεοφιλέστατος τόνισε οτι «ο πολιτισμός της Αναστάσεως είναι το αντίδοτο στον πολιτισμό του θανάτου, ο οποιος καταδυναστεύει τον σύγχρονο κόσμο».

Τέλος, ο κ. Συμεών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο για την ευλογία που του έδωσε να τελέσει την πανήγυρι και ευχήθηκε στον Καθηγούμενο π. Αρσένιο και στην αδελφότητα να έχουν υγεία και δύναμη, για να διακονούν με αγάπη και πιστότητα το ιστορικό μοναστήρι που τους εμπιστεύθηκε η πρόνοια του Θεού.

Ο Καθηγούμενος της Μονής π. Αρσένιος μετέφερε τις ευχες του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και αναφέρθηκε στην σύγχρονη πορεία της Μονής, ευχαριστώντας δωρητές, ευεργέτες και απλούς ανθρώπους που συμπαρίστανται στο έργο της.

Επίσης, ο π. Κωνσταντίνος Κατσέλης μετέφερε τις ευχες των ενοριτών της Ασωπίας.

Να σημειωθεί ότι στην πανήγυρη παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Θηβων κ. Νικολάου και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τανάγρας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Νοτιοανατολικά της Ασωπίας και σε απόσταση 6 Km βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το οποίο είναι γνωστό με το σλαβικό όνομα (ΤΣΑΤΣΑΡΗ) ΤΣΑ-ΤΣΑΡ, του Βασιλέως των Βασιλέων, δηλαδή του Kυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Κρίνοντας από αυτή την προσωνυμία πιστεύουμε, ότι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ιδρύθηκε περίπου στα μέσα του 8ου αιώνα, εποχή κατά την οποία έγινε και η μεγάλη εποίκηση των Σλάβων στην Βοιωτία.

Για το μοναστήρι αυτό γνωρίζουμε ότι ήταν μετόχι της Μονής Σινά και ότι εορταζόταν με μεγαλοπρέπεια η εορτή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκε με το να εορτάζεται η γιορτή του Προφήτη Ηλία όπου φέρει και το όνομά του.

Το μικρό αυτό μοναστήρι λοιπόν κτήμα της Αγίας Αικατερίνης του Σινά , αναφέρεται σε σχετικό χειρόγραφο του Πρωτοσύγγελου Καλλίστρατου Σιναίτου του έτους 1844 ως Μονύδριον επί ονόματι Προφήτου Ηλία εις θέσιν τζάτζαρι με διάφορα οικήματα και γαίας καλλιεργησίμους και μη , με υδρόμυλον με λιθάρια δύο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι ελλιπείς .

Αντιθέτως η αρχιτεκτονική του Ναού και των παλαιών μοναστηριακών χώρων που σώζονται και που είναι γνωστός ως << κρυφό σχολειό >> σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητού του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γεωργίου Προκοπίου ( Ιούνιος 2002 ) ανάγεται στον 11ο ή στο 12ο αιώνα.

Το καθολικό του ναού ανταποκρίνεται , κατά τον καθηγητή Προκοπίου στην χωρική δομή του δικώνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς μετά τρούλου.

Το Μοναστήρι ( ο ναός κυρίως ) είναι σημαντικής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής αξίας .

Περίπου το 1880 το μοναστήρι πωλήθηκε με το κτήμα του στον Επαμεινώνδα Δημητρίου.

Το 1920-25 οι κληρονόμοι του Ε. Δημητρίου πώλησαν το Μοναστήρι σε ομάδα κατοίκων από την Ασωπία.

Σήμερα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, της οποίας αποτελεί κανονική επισκοπική ανδρώα Μονή με Καθηγούμενο τον Πανοσιολογιώτατος Αρχινανδρίτη π. Αρσένιο Γιαννακούλια.

Συνδέεται με αγροτικό δρόμο από την Ασωπία, ο οποιός σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής, αναμένεται να ασφαλτοστρωθεί.

Οι κάτοικοι της Ασωπίας και με την προσέλευση πιστών και από τα γύρω χωριά εορτάζουν τον ναό την Κυριακή του Θωμά, καθώς επίσης και την Πρωτομαγιά.

Η λειτουργία του είναι πλήρης από ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και αίθουσα υποδοχής των προσκυνητών.

Η ιερότητα του χώρου και η φυσική ομορφιά του τοπίου γαληνεύουν τον επισκέπτη. Χαρίζουν στιγμές πνευματικής ανατάσεως και ψυχικής αγαλλιάσεως.

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

thespion 20

Εμφανίσεις: 303530
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: