Γράφτηκε από τον/την Ορθόδοξη Αλήθεια. 15/09 00:25

Synaxis Ierarxias Thronou5

Τι αποκαλύπτει ο «Μελχισεδέκ» στην εφημερίδα "Ορθόδοξη Αλήθεια"


Σας έχω πλούσιο παρασκήνιο από την κατ' ιδίαν συνάντηση των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θυμίζω πως οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος προσκλήθηκαν στο Φανάρι προκειμένου να συμμετάσχουν στην ιερή σύναξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους. Κατά τη γνώμη μου, με την παρουσία τους δεν βοηθούν, μα ανακατεύονται περαιτέρω τα πράγματα.

Αλλά και παραπάνω λόγος δεν μου πέφτει. Το... κύριο πιάτο της σύναξης (τα έγραψα και την περασμένη εβδομάδα) ήταν η παραχώρηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Εκεί άνοιξαν πολλές κουβέντες και θέματα για τις αυτοκεφαλίες. Κι όχι μόνο στην Ουκρανία. Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας στην ΠΓΔΜ.

«Αυτά είναι εθνοφυλετισμοί»

Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τη «Μακεδονική» Εκκλησία. Ακούστηκαν πολλές απόψεις και η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά πόσο βοηθά ή αποτελεί εμπόδιο το εκκλησιαστικό ζήτημα αυτή την περίοδο, που κρίνεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κάποια στιγμή τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως η Εκκλησία στη γειτονική χώρα μπορεί να πάρει όποιο όνομα επιθυμεί.

«Δεν πρέπει να μας απασχολεί εάν θα την αποκαλέσουν Εκκλησία της Μακεδονίας ή όπως αλλιώς θέλουν. Αυτά είναι εθνοφυλετισμοί και κακώς προβληματιζόμαστε» είπε.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και του «πατριαρχικότερου» των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών, του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

Ο κ. Παύλος ζήτησε από τον Πατριάρχη να επαναφέρει τον Αδριανουπόλεως στην τάξη και να σεβαστεί την ευαισθησία των Μακεδόνων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπερ και εγένετο.

«Τηρήστε τους όρους...»

Το κλίμα ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών ήταν, μαθαίνω, άριστο. Ευγένειες, κεράσματα και χαμόγελα. Εκεί που υπήρξε, μου μετέφεραν, πρόβλημα ήταν στην τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς και τα παράπονα του Πατριάρχη.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέθεσε ένα σύντομο ιστορικό των υποχρεώσεων που πρέπει να έχει ένας Μητροπολίτης των Νέων Χωρών απέναντι στο Φανάρι. Υπενθύμισε τους όρους της πατριαρχικής πράξης του 1928 και της ανανεωμένης συμφωνίας που έγινε μετά την κρίση Αθήνας και Φαναρίου επί του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Συμφωνία της οποίας την τήρηση ανανέωσε και ο νυν Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όταν πρωτοεξελέγη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τούς ζήτησε να τηρούνται η έγκριση του καταλόγου των υποψηφίων, η μνημόνευση του ονόματός του και οι άλλες υποχρεώσεις τους.

Το κυριότερο που δεν πρέπει να ξεχνούν, είπε, είναι η λογία! Μπορεί θεωρητικά το ποσό που πρέπει οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών να αποστέλλουν ετησίως στο Φανάρι, το οποίο ονομάζεται «λογία», να είναι συμβολικό, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όμως το θεωρούν μεγάλης σημασίας.

Γι' αυτό και ο Πατριάρχης τόνισε πως δεν πρέπει να την αμελούν και να φροντίζουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους κανονικά…

Εμφανίσεις: 303691
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: