ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Fri, 19 Jan 2018 10:40:16 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/agioritika-nea/19565-theofaneia-stin-iera-moni-jenofontos-foto theofaneia monixanofontos 12

Άγιον Όρος | Πέτρος Αμπατζόγλου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγιου Όρους.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Γέροντα Αλέξιο και τους Πατέρες της Μονής.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτανεία μέχρι τον αρσανά της Μονής όπου τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων παρουσία πλήθους προσκυνητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, οι οποίοι παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

theofaneia monixanofontos 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 19 Jan 2018 10:38:35 GMT http://www.romfea.gr/agioritika-nea/19565-theofaneia-stin-iera-moni-jenofontos-foto
Νέα Σειρά: Σελίδες από την Καινή Διαθήκη http://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/19564-nea-seira-selides-apo-tin-kaini-diathiki SELIDES KAINH DIATHIKHΕπιθυμείς να εμβαθύνεις στη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης πάνω σε σοβαρά θέματα ηθικής και πνευματικότητας;

Θέλεις να μάθεις πώς άγιοι Πατέρες και σχολιαστές ερμήνευσαν το λόγο του Κυρίου, την επί του όρους Ομιλία, τις παραβολές, τα θαύματα, τα σχετικά προς το τέλος του κόσμου;

΄Εγκυρες απαντήσεις θα βρεις στη νέα Σειρά των εκδόσεων Σα΄ι΄τη με γενικό τίτλο ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, που γράφει και επιμελείται ο θεολόγος κ. Ευάγγελος Λέκκος, τέως διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας.

Κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα πέντε βιβλία:

1. Οι εμφανίσεις του Χριστού μετά την Ανάστασή του,

2. Η Ηθική του Ευαγγελίου (επί του όρους Ομιλία),

3. Οι παραβολές του Κυρίου,

4. Τα θαύματα του Κυρίου,

5 Προρρήσεις για το τέλος του κόσμου,
με όλα τα σχετικά αποσπάσματα στο πρωτότυπο και σε μετάφραση, με ευρύτατο σχολιασμό, από τις καλαίσθητες εκδόσεις Σα΄ί΄τη.
Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Σαΐτη

Ερμού 4 Μεταμόρφωση Αττικής τ.κ. 14452 . Τηλ κέντρο . 2103476090 . www.saiti.gr 

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 23:18:09 GMT http://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/19564-nea-seira-selides-apo-tin-kaini-diathiki
Ενθρονισμένος για πάντα στο θρόνο της αγιότητος ο Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/19561-enthronismenos-gia-panta-sto-throno-tis-agiotitos-o-xalkidos-nikolaos-selentis selentis 1Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου


Ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης υπήρξε σπάνιος άνθρωπος και μεγάλης αξίας Ιεράρχης, ο οποίος παρ’ ότι εποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος μόλις 6 χρόνια, εν τούτοις εσφράγισε με την ακτινοβολούσα προσωπικότητά του την ιστορία της περιοχής και το όνομά του έμεινε γραμμένο στις ψυχές του ποιμνίου του με ανεξίτηλα χρώματα παρ΄ ότι από την κοίμησή του έχουν περάσει 43 χρόνια.

Μετά την άδικη εκθρόνισή του τον Ιούλιο του 1974 από το καθεστώς της δευτέρας φάσεως της δικτατορίας, για να μη δημιουργεί προβλήματα στο νέο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Βέργη αποσύρθηκε στην γενέτειρά του Ιερά Νήσο Τήνο αναζητώντας γαλήνη στη σκιά της Μεγαλόχαρης Παναγίας και στην αγάπη των κατά σάρκα συγγενών του.

Εκεί τον επισκέφθηκε η δεύτερη δοκιμασία, η οποία εμφάνισε τα συμπτώματά της και η οποία τελικά τον οδήγησε στη μόνιμη πατρίδα.

Ο θείος του, ιατρός της Τήνου και Δήμαρχος Κωνσταντίνος Καρδαμίτσης τον συμβούλευσε να μεταβεί στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις, διότι τα συμπτώματα ήταν ανησυχητικά.

Πριν αναχωρήσει θέλησε να πάρει την ευχή του πρώην Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και για τον σκοπό αυτό τον επισκέφθηκε ημέρα Κυριακή στο χωριό «Καρδιανή», όπου ο Γέροντας Αρχιεπίσκοπος εκτελούσε χρέη εφημερίου και λειτουργούσε ως παπάς.

Μετά την θεία Λειτουργία στο Πρεσβυτέριο του Ναού μίλησαν ιδιαιτέρως και ο Νικόλαος του απεκάλυψε το πρόβλημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενισχύοντάς τον κατέληξε προφητικά με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «οὐκ ἄξια τὰ παθήματα τοῦ νῦν καιροῦ πρὸς τὴν μέλλουσαν δόξαν ἀποκαλυφθῆναι εἰς ἡμᾶς.   (Ρωμ. 8,18). 

Στο Νοσοκομείο των Κληρικών έγιναν όλες οι εξετάσεις. Οι ιατροί του Νοσοκομείου εισηγήθηκαν να χειρουργηθεί για να αφαιρεθεί ο όγκος από το συκώτι. Δυστυχώς μετά την επέμβαση χωρίς αποτέλεσμα, προσεβλήθη από πνευμονία, η οποία τον εβασάνισε πολύ.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1974 είχε αναλάβει δυνάμεις. Μάλιστα τα Χριστούγεννα ετέλεσε και την τελευταία του θεία Λειτουργία στην Αθήνα.

Έπρεπε όμως να μεταβεί σε Νοσοκομείο του Λονδίνου όπου θα γινόταν με επιτυχία όπως τον διαβεβαίωναν η αφαίρεση του όγκου.

Επί μία εβδομάδα μετά την επέμβαση έμεινε στην εντατική μέσα από την οποία όποιον έβλεπε επισκέπτη από το τζάμι, σήκωνε το χέρι του και τον αποχαιρετούσε.

 Έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 1975 παρέδωσε εν ειρήνη την ψυχή του στον Κύριο. Ήταν Κυριακή πρωί. Μόλις είχαν σημάνει οι καμπάνες των ενοριών της Χαλκίδος.

Πριν μεταβώ στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου ήμουν Διάκονος, άκουσα δυνατούς κτύπους στην πόρτα του δωματίου, όπου διέμενα με τους γονείς μου.

Ήταν η δασκάλα γειτόνισσά μας Βασιλική Σελεμέτα. Εναγωνίως με ερώτησε για την πορεία της ασθενείας του Δεσπότη και της είπα ό, τι εγνώριζα.

Με δάκρυα στα μάτια εκείνη μας διηγήθηκε το όνειρο που είδε τα ξημερώματα: «Στη γέφυρα του Ευρίπου είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Σε λίγο φάνηκε μια πομπή νεκρική.

Ρωτούσα τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι: Τι συμβαίνει; Και μου αποκρίθηκαν: Είναι «η τελετή του αγίου Νικολάου».

Όπως τα είδε έτσι και έγιναν μετά λίγες ημέρες, όταν σύσσωμη η πόλις της Χαλκίδος υποδέχθηκε τον αγαπημένο της Ποιμενάρχη.

Μετά την θεία Λειτουργία σήμαναν πένθιμα οι καμπάνες και μια θλίψη απλώθηκε στο λαό, ο οποίος θρηνούσε τα νειάτα του Δεσπότη και την άξια Αρχιερωσύνη του.

 Στις 23 Ιανουαρίου, ημέρα Πέμπτη το μεσημέρι έφθασε η σορός του μακαριστού Νικολάου στη Χαλκίδα. Από τη γέφυρα μέχρι τον Ναό του Αγίου Νικολάου είχε συγκεντρωθεί ολόκληρη η πόλη και πολλοί άλλοι από διάφορα διαμερίσματα της Εύβοιας. Κανένας δεν ημπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Εναποτέθηκε το ιερό λείψανο στον Ναό του Αγίου Νικολάου και άρχισαν κατά σειράν οι ιερείς να διαβάζουν τα καθιερωμένα αναγνώσματα από τα Ιερά Ευαγγέλια.

Εντύπωση προκάλεσε η αυθόρμητη προσφώνηση του συνταξιούχου Ιεροκήρυκος Αρχιμ. Χριστοφόρου Καλύβα, ο οποίος με πνεύμα συντετριμμένο για την επικριτική στάση του όλα σχεδόν τα χρόνια της Αρχιερατείας του Νικολάου, εζήτησε δημοσίως συγγνώμη και έπλεξε το εγκώμιο του ιερού νεκρού.

Επακολούθησε μεγάλη ταραχή στην πόλη όταν η Ιερά Μητρόπολις καθηκόντως ετοιχοκόλλησε στους Ιερούς Ναούς και σε κεντρικά σημεία της πόλεως το αγγελτήριο της κηδείας, στο οποίο όμως αποκαλούσε τον Μητροπολίτη Νικόλαο «Επίσκοπο Βεσαίνης», τίτλος τον οποίο έδωσε η Σύνοδος μετά την εκθρόνισή του.

Λίγες όμως ώρες μετά την τοιχοκόλλησή τους είχαν εξαφανισθεί και στη θέση τους αναρτήθηκε άλλο αγγελτήριο με τον τίτλο: «Κηδεία του Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου Σελέντη».

Μάλιστα για την ιστορία αναφέρω, ότι δύο νεαροί τότε Διάκονοι εξήλωσαν από τον Νάρθηκα του Αγίου Νικολάου το υβριστικό αγγελτήριο και ανήρτησαν το κανονικό.

Η προσέλευση του λαού στον Ιερό Ναό του αγίου Νικολάου ήταν συνεχής όλο το βράδυ μέχρι την ώρα της κηδείας, το μεσημέρι της Παρασκευής. Αυτό που έζησε η πόλη της Χαλκίδος δεν το έζησε ποτέ, ούτε κατά το παρελθόν, ούτε πρόκειται να ζήσει εις το μέλλον.

Ήταν μια αναζωπύρωση της πίστεως προς τους αξίους του σεβασμού και της τιμής ηγέτες. Ήταν η ειλικρινής κατάθεση ψυχής του λαού προς τον γνήσιο ποιμένα.

«Την καλήν μαρτυρίαν έχειν από των έξωθεν»  ( Α΄ Τιμοθ. 3, 7), τον «κοπιάσαντα εν λόγω και διδασκαλία» (Α΄ Τιμοθ. 5, 17) τον ζήσαντα «σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς» (Τιτ. 2, 12).

Εις το τέλος της Ακολουθίας εξεφώνησε πύρινο επικήδειο λόγο ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Ευσέβιος Κόκκορης, ο οποίος μετά την περιγραφήν της ζωής και δράσεως του Νικολάου, επικέντρωσε τον λόγο του στην αδικία της εκπτώσεώς του.

Μόλις δε ετελείωσε, ως επιβράβευση ακούσθηκε από τον χώρο των Αρχιερέων μια βροντώδης φωνή: «Εύγε σου Αρχιμανδρίτα». Ήταν η φωνή του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κωνσταντίνου, η οποία ξεσήκωσε το πλήθος, που με μια φωνή αλαλάζοντας εφώναξε: «Άγιος, Άγιος, είναι Άγιος».

Η Παρασκευή της 24ης Ιανουαρίου του 1975 ήταν σαν την Μεγάλη Παρασκευή. Τα καταστήματα έμειναν κλειστά. Ο λαός είχε συγκεντρωθεί στον άγιο Νικόλαο για να αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό στον λατρευτό του Ποιμενάρχη.

Οι φωτογράφοι εκείνη την ημέρα κυριολεκτικά επλούτισαν. Επώλησαν χιλιάδες φωτογραφίες του Νικολάου, που μέχρι σήμερα υπάρχουν στα εικονοστάσια πολλών σπιτιών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων το συγκεντρωμένο πλήθος ξεπερνούσε τις 50.000. Κατά την εξόδιο ακολουθία μαζί με τους χορούς των ιεροψαλτών, που απέδιδαν τους νεκρώσιμους ύμνους ακουγόταν ένας βουβός θρήνος, που άλλοτε εκάλυπτε τις ψαλμωδίες και άλλοτε απλωνόνταν υπόκωφα εντός και εκτός του Ναού. Η γερόντισσα Μητέρα του Νικολάου συνέψαλε τα νεκρώσιμα με τους ιεροψάλτες και όλοι την έβλεπαν και «εξεπλήττοντο».

Αυτή η κηδεία είχε το στοιχείο της τιμής προς τον Επίσκοπο και της ενότητος περί αυτόν του ευσεβούς ποιμνίου.

Στην κηδεία παρευρέθησαν όλοι οι έκπτωτοι Μητροπολίτες και ακόμη 20 με επί κεφαλής τον Ευβοέα Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη. Κατ’ επιθυμία των συγγενών του προεξήρχε της Ακολουθίας ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Καλύβας και όχι Μητροπολίτης. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κατά την ημέρα της κηδείας του Νικολάου «εσείσθη πάσα η πόλις» (Ματ. 21, 10).

Η ταφή έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, όπου ο Νικόλαος είχε μεταφέρει τους τάφους των προκατόχων του Αρχιερέων.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου του 2002, μετά 27 χρόνια επί του σημερινού Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου του Β΄, πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή, κατά την οποία και προ αυτής απεκαλύφθησαν σημεία θαυμαστά συνεργούντα εις την συνείδηση της Εκκλησίας, ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος υπήρξε μια σύγχρονη αγιασμένη μορφή, η οποία περικοσμεί την Εκκλησία.

Από την κοίμηση του αειμνήστου Μητροπολίτου Νικολάου έχουν περάσει 43 χρόνια. Η κακία εξατμίσθηκε. Ο φθόνος εκτονώθηκε. Οι νομοκανονικές σοφιστείες ξεχάστηκαν. Τα πρόσωπα παρήλθαν. Τι απέμεινε; Μόνο η αγιότητα των προσώπων.

Ο Νικόλαος έχασε τον θρόνο του, αλλά εκέρδισε με την υπομονή και υπακοή του στην Εκκλησία τον ουράνιο θρόνο. Η περίπτωση της δοκιμασίας και περιπέτειάς του μας διδάσκει πολλά.

Κυρίως δε να βλέπουμε τα παρόντα με το πρίσμα της αιωνιότητος και να μη συμπνιγώμεθα μέσα στα αγκάθια της αμαρτίας και μέσα στα λασπώδη νερά της εγωκεντρικότητος, του φανατισμού και του ιδίου συμφέροντος.

Ο μακαριστός Νικόλαος έδειχνε, ότι ήταν για άλλους κόσμους. Αγαπήθηκε από τον Θεό και μετατέθηκε ενωρίς στη Βασιλεία Του.

Ας εύχεται εκτενώς υπέρ πάντων ημών.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Φθιώτιδος) Thu, 18 Jan 2018 21:34:33 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/19561-enthronismenos-gia-panta-sto-throno-tis-agiotitos-o-xalkidos-nikolaos-selentis
Έναρξη Γ' Ευγενείων στην Ι.Μ. Καλαμαριάς (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19559-enarji-g-eugeneion-stin-im-kalamarias-foto evgeneia kalamaria 23

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Γ' Ευγενείων 2018, προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, που φέτος συμπίπτουν με την έναρξη και υλοποίηση του Α' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: Ελληνισμός και Οικουμένη, Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος, Θεολογία - Ιστορία Τέχνη που συνδιοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης".

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. ενώ το πρόγραμμα των λατρευτικών, εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, με Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς. 

Το Επιστημονικό Συνέδριο χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο εκπρόσωπος του Παν. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας, ο ελλογιμώτατος Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας και ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος "Ιβάν Σαββίδης" καθηγητής κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. 

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αφού εξέφρασε τη συγκίνηση και την ικανοποίηση του για τη μεγάλη συμμετοχή, τόνισε ότι με τα Συνέδρια αυτά στόχος είναι η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας και η τεκμηρίωση της μέσα από ιστορικές πηγές και από σοβαρές επιστημονικές μελέτες.

Συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη σε αυτό μας το όραμα, είπε ο Μητροπολίτης, βρήκαμε στο πρόσωπο του ευκλεούς γόνου του Πόντου κ. Ιβάν Σαββίδη, που περιέβαλε το όραμα με εμπιστοσύνη και προέτρεψε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του Συνεδρίου.

Υπογράμμισε ότι οι Πρόσφυγες της Καλαμαριάς φέρουν πάνω τους το θυμίαμα της πίστεως, το βάρος της ιστορίας τους, την αρχοντιά του πολιτισμού τους και τον πόνο του ξεριζωμού, κάνοντας λόγο για μία πολύτιμη κληρονομιά που αποτελεί έναν άγιο πλούτο που πρέπει να αποκαλυφθεί στα μάτια και στις καρδιές όλων των ανθρώπων της εποχής μας.

Συγκίνηση προκάλεσε στο πλήθος των παρισταμένων, ανάμεσα στους οποίους ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και άλλων Φορέων, η Ορχήστρα Νέων Παραδοσιακής Μουσικής "Αλέξης Στεφανίδης" που παρουσίασε το μουσικό εισοδικό "Ανθεί και φέρει κι' άλλο", συνοδεία ποντιακής λύρας, κανονακίου, λαούτου και νταουλιού υπό τη διευθύνση του μουσικού κ. Στεφανίδη.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο με θέμα "Ο χριστιανικός Πόντος μέχρι την εποχή του Αγίου Ευγενίου", ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του προέτρεψε τους Καλαμαριώτες να μην αργήσουν να υψώσουν τον Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου της Τραπεζούντας στην Καλαμαριά, όπως υπάρχει στη Δράμα και στην Κομοτηνή.

Το πρόγραμμα της τελετής έκλεισε με την αριστουργηματική παρουσίαση του εμβληματικού έργου «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Οδυσσέα Ελύτη & Μίκη Θεοδωράκη, στο οποίο συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης και ο βαρύτονος Άγγελος Χονδρογιάννης.

Ερμήνευσαν η Ορχήστρα και οι Χορωδίες της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη ενώ τα κείμενα απήγγειλε ο διακεκριμένος ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Χρίστος Στυλιανού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 20:48:57 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19559-enarji-g-eugeneion-stin-im-kalamarias-foto
AVIN - Motor Oil (HELLAS) και ο Όμιλος «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» στηρίζουν το Αννουσάκειο http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/19558-avin-motor-oil-hellas-kai-o-omilos-ellinika-petrelaia-stirizoun-to-annousakeio annousakio idrymaΠέντε (5) τόνους πετρέλαιο προσέφερε στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως  Κισάμου και Σελίνου η εταιρεία Avin Oil S.A. -  Motor Oil (Hellas) και άλλους τέσσερις (4) τόνους ο Όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης του Ιδρύματος, το οποίο θερμάνει τις 4.200 τ.μ. που περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του.

Για να θερμανθούν τα κτιριακά αυτά συγκροτήματα όπου φιλοξενούνται 80 εμπερίστατοι και αναγκεμένοι συνάνθρωποι μας, 20 επιπλέον στο Τμήμα Αποθεραπείας - Αποκατάστασης και λειτουργούν: Κοινωνική Κουζίνα που προσφέρει 1500 μερίδες φαγητού εβδομαδιαίως, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο με 15 εθελοντές Ιατρούς, Κοινωνικό Οδοντιατρείο, Φυσικοθεραπευτήριο, Γραφεία Διοίκησης, τα Γραφεία των Προγραμμάτων «Κατ΄ Οίκον Βοήθεια» ως και άλλοι βοηθητικοί χώροι, χρειάζεται την περίοδο αυτή του ψύχους περί τον 1,5 τόνο πετρέλαιο κάθε 3 ημέρες.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.  Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος σημείωσε: «Πολλές και από καρδιάς οι ευχαριστίες μας προς τους κ.Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και κ. Γεώργιο Ι. Βαρδινογιάννη, ως επίσης και προς τον Όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» δια την προσφορά της αγάπης τους εις την κάλυψη μέρους των αναγκών θέρμανσης των εγκαταστάσεων του Αννουσάκειου, καθώς την περίοδο αυτή χρειάζονται τόνοι πετρελαίου δια την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος.

Η προσφορά αυτή, έκφραση αρχοντιάς και μεγαλείου ψυχής, δεν ζεσταίνει μόνο τα σώματα των δεκάδων-εκατοντάδων συνανθρώπων μας που, σε καθημερινή βάση, δέχονται την φροντίδα και αγάπη του Αννουσάκειου Ιδρύματος, αλλά και τις καρδιές τους καθώς αισθάνονται ότι στην δοκιμασία της ζωής των δεν είναι μόνοι και εγκαταλειμμένοι. Ευχόμεθα η ευγενής και αρχοντική αυτή χειρονομία αγάπης να βρεί και άλλους μιμητές, καθώς οι ανάγκες του Αννουσάκειου αυξάνονται καθημερινά», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Thu, 18 Jan 2018 20:23:44 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/19558-avin-motor-oil-hellas-kai-o-omilos-ellinika-petrelaia-stirizoun-to-annousakeio
Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτη Κερκύρας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19557-panigurikos-esperinos-agiou-arseniou-mitropoliti-kerkuras-foto agarsenios kerkiras 2

Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018 τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τη Μνήμη του Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας, στον Ι.Ν. Παντοκράτορος Καμπιέλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Προηγήθηκε λιτανεία των ιερών λειψάνων του Αγίου, από το Επισκοπείο, όπου και φυλάσσονται, προς τον Ι.Ν. Παντοκράτορος. 

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός Γενικός Αρχιερατικός  Επίτροπος της Ι. Μ. Κερκύρας, ο οποίος και αναφέρθηκε στην τιμή και προσκύνηση των ιερών λειψάνων, των Αγίων της πίστεώς μας.

Μέσα στην Εκκλησία ασπαζόμαστε τα λείψανα των Αγίων, διότι, όπως ομολογούμε και στο Σύμβολο της Πίστεως, προσδοκούμε Ανάστασιν νεκρών.

Ο άνθρωπος σώζεται μέσα στην Εκκλησία ακέραιος, ολόκληρος, ως ψυχοσωματική οντότητα, όχι μονάχα ως ψυχή.

Γι’αυτό και δεν αποτεφρώνουμε τα σώματα των κεκοιμημένων, δεν πιστεύουμε στον εκμηδενισμό της ανθρώπινης υπάρξεως, αλλά στην κοινωνία μετά του Θεού και των Αγίων Του, στην Βασιλεία των Ουρανών.

Ακόμη, συνέχισε ο π. Θεμιστοκλής, με την προσκύνηση και την τιμή των λειψάνων ομολογούμε την πίστη μας στον Αναστάντα Χριστό. Είτε ζούμε, είτε αποθνήσκουμε, εν τω Κυρίω εσμέν.

Σε Εκείνον ανήκουμε. Με την προσκύνηση των λειψάνων μαρτυρούμε και την ζωή του Αγίου που έφυγε από τον παρόντα κόσμο.

Τα λείψανα μάς υπενθυμίζουν ότι ο Άγιος είχε πόδια, που τα δαπάνησε για να κηρύξει το Ευαγγέλιο της αληθείας.

Είχε χέρια, τα οποία δαπάνησε στην ελεημοσύνη και στην αγάπη, το στόμα το χρησιμοποίησε, προς Δόξαν Θεού κ.ο.κ

Επιπροσθέτως ο π. Θεμιστοκλής τόνισε ότι η προσκύνηση και η τιμή των λειψάνων, επ’ουδενί λόγω δεν αποτελεί ειδωλολατρία. Ειδωλολατρία είναι η εκθείαση του εαυτού, η φιλαρέσκεια, η ωραιοπάθεια, κοντολογίς ό,τι τροφοδοτεί τον εγωϊσμό στον άνθρωπο.

Κλείνοντας ο π. Θεμιστοκλής προέτρεψε τους πιστούς να πορεύονται στον δρόμο της πίστεως και της σωτηρίας, δια πρεσβειών του Αγίου Αρσενίου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι οι Άγιοι είναι τα πνευματικά φώτα στην ζωή ημών των Χριστιανών.

Ήταν και εκείνοι απλοί άνθρωποι, όμως με τον πνευματικό τους αγώνα έγιναν εκζητητές του ελέους του Θεού και ο Χριστός τους κατέστησε κατοικητήρια του Παναγίου Πνεύματος, δια της Ακτίστου Θείας Χάριτος.

Οι Άγιοι της πίστεώς μας είναι οι πρεσβευτές μας εις τον ουρανό, μεσιτεύοντας αενάως για την σωτηρία μας στο θρόνο του Κυρίου.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ανέφερε πως ο Άγιος Αρσένιος έρχεται και μας ανακαλεί από την οδό της αμαρτίας και της φυγής  από το Χριστό, στην επάνοδο και την κατά Θεόν ζωή και ευχήθηκε οι πρεσβείες του Αγίου να είναι παντοτινές στο Θρόνο του Κυρίου.

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

agarsenios kerkiras 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Thu, 18 Jan 2018 18:39:22 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19557-panigurikos-esperinos-agiou-arseniou-mitropoliti-kerkuras-foto
Εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Ι.Μ. Καστορίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19556-eorti-tou-agiou-athanasiou-stin-im-kastorias-foto agathanasios kastoria 14

Τη μνήμη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας τίμησε και εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, με τη συμμετοχή του εορτάζοντος Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά και πολλών Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και στον λόγο του περί των τριών γεννήσεων του ανθρώπου.

Η πρώτη γέννηση είναι η σαρκική γέννηση του κάθε ανθρώπου εκ κοιλίας μητρός. Αυτή είναι η πρώτη γέννηση, που μας φέρνει στη γη, δηλαδή από τη γη οδηγούμαστε πάλι στη γη.

«Πρώτη εστίν η εκ των μητρώων κόλπων πρόοδος, οπηνίκα εις την γην απαγώμεθα εκ γης».

Η δεύτερη γέννηση είναι η άνωθεν γέννηση και με την οποία θα κερδίσει την Βασιλεία των Ουρανών.

Το λέει άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός πως «εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού».

Είναι η αρχή μιας νέας ζωής και πραγματοποιείται από τη θεία Χάρη, η οποία μάς προσφέρεται διά του Μυστηρίου του Βαπτίσματος.

Μας οδηγεί από τη γη στον ουρανό, διότι «εστίν εκ χάριτος, η δια του θείου λουτρού ημίν προσερχομένη», σύμφωνα με τον Μέγα Αθανάσιο.

Και η τρίτη γέννηση για τον κάθε χριστιανό επιτυγχάνεται διά του Μυστηρίου της Μετανοίας, την Εξομολόγηση. Όλοι όσοι θέλουν να μετανοήσουν, έχουν τη δυνατότητα να γευθούν το έλεος του φιλανθρώπου Θεού.

Η τρίτη γέννησή μας λοιπόν «εκ της μετανοίας ημίν και των αγαθών πόνων προσγίνεται», κατά τον Μέγα Αθανάσιο.

Πραγματοποιείται με την ειλικρινή και βαθιά μετάνοιά μας και με τα θεάρεστα έργα που πράττουμε, που επιβεβαιώνουν την αμετάκλητη απόφασή μας να επιστρέψουμε και να ζήσουμε κοντά Του.

Και κατέληξε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος στον Πρωτοσύγκελλό του π. Αθανάσιο, να έχει πολλά έτη υγιεινά και καρποφόρα, να μιμηθεί τον προστάτη του Άγιο Αθανάσιο στην αρετή και να γίνει όπως κι εκείνος κήρυκας της μετανοίας και του λόγου του Θεού.

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

agathanasios kastoria 1

 

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Thu, 18 Jan 2018 18:31:59 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19556-eorti-tou-agiou-athanasiou-stin-im-kastorias-foto
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19555-o-prothupourgos-alejis-tsipras-ston-arxiepiskopo-ieronumo tsiprasierwnymos

Ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (iaath.gr) Thu, 18 Jan 2018 20:56:09 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19555-o-prothupourgos-alejis-tsipras-ston-arxiepiskopo-ieronumo
Θήρας: ''Η αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία συνιστά βιασμό της ιστορικής αλήθειας'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19554-thiras-i-anagnorisi-ton-skopion-os-makedonia-sunista-biasmo-tis-istorikis-alitheias epifanios 23

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Τα προβλήματα που ανέκυψαν το νέο έτος και αφορούν την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων και τη δημιουργία Καζίνο στη νήσο Θήρα σχολίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος.

''Δέν πρόλαβε νά ανατείλει ό νέος ένιαυτός τής χρηστότητος τού Κυρίου καί νέα προβλήματα έχουν ήδη άνακύψει. Προβλήματα πού αφορούν στό ΈΘνος, τήν Ιστορία, τόν Πολιτισμό μας, τά γενικώτερα δίκαια τών συνανθρώπων μας, τήν τοπική νησιωτική μας κοινότητα. Σέ δύο από αυτά επιθυμώ νά επικεντρώσω τήν προσοχή σας. Το πρώτο άφορά στην άνεπίτρεπτη προσπάθεια πλαστογραφήσεως τής Ιστορίας μας'' αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, και προσθέτει: ''Αναφέρομαι στην έντονη κινητικότητα κατά τό τελευταίο χρονικό διάστημα γιά τήν δήθεν επίλύση τού μακεδονικού ζητήματος μέ τήν σύνθετη ονομασία Νέα Μακεδονία. Η αναγνώριση ωστόσο της Δημοκρατίας τών Σκοπίων ως Μακεδονίας συνιστά βιασμό τής ίστορικής αλήθειας. Η Εκκλησία μας, σύμφωνα καί μέ την πρόσφατη απόφαση τής Ιεράς Συνόδου, έχει μαρτυρήσει μέ τό λόγο καί τό αίμα κλήρου καί λαού τήν έλληνικότητα τής Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι' αυτό και δεν μπορεί vα αποδεχθεί τήν απονομή τον όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ώς συστατικού ονόματος άλλου Κράτους τό όποίο θα έχει έπιπτωσεις και στήν ονομασία τής σχισματικής αύτοαποκαλούμενης εκκλησίας τής «Μακεδονίας»''.

Στην συνέχεια ο κ. Επιφάνιος τονίζει: ''Πρόκειται γιά Θέμα βασικό γιά τήν Πατρίδα μας. Νωπά στή μνήμη μας είναι ακόμα καί το μεγαλειώδες συλλαλητήριο γιά τό Μακεδονικό κατά το έτος 1992 άλλά καί τά λεγόμενα τού μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου γιά τή μόνη, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη Μακεδονία. Σε μία ιστορική όμιλία του τόν Ιούνιο τού 2θθ6 είχε τονίσει: Η Μακεδονία είναι αυτή πού κρατάει ψηλά τά λάβαρα. Με τέτοιες ίστορίες, αναμνήσεις, μέ τήν ιστορική μνήμη καθάρια. Χωρίς σκοπιμότητες χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς ύπαγορεύσεις. Γι' αύτό καλό Θά ήταν όλοι οί 'Ελληνες νά έρχονται από καιρού είς καιρό στήν Μακεδονία. Καί νά προσέχουνε πού πατάνε. Γιατί σέ κάθε βήμα μπορεί νά πατήσεις χώμα ιερό. Μπορεί νά πατήσεις έναν τάφο. Μπορεί νά πατήσεις ένη λείψανο. Είναι διάσπαρτος ό τόπος από θυσία. Αύτή ή θυσία μάς δίνει ζωή. Αυτή ή Θυσία μάς συντηρεί. Και είναι τό αντίδοτο τής παγκοσμιοποίησης, πού Θέλει όλη να τά ισοπεδώσει.''

''Η ιστορική αλήθεια, παιδιά μου, είναι μία καί μοναδική καί ουδεμία σχέση έχει μέ τά αιτήματα των Σκοπιανών. Οί Μακεδόνες ήταν άναμφισβήτητα φύλο ελληνικό. Τονιο τό αποκαλύπτουν ή Παλαιά Διαθήκη, οί αρχαίοι συγγραφείς, ή αρχαιολογική σκαπάνη. Δέν μπορούν οί Σκοπιανοί vα διεκδικούν τόν τίτλο των Μακεδόνων. Δέν έχούν δικαίωμα οί Ελληνες νά τό συζητούν. Θά είναι μεγάλο λάθος νά γίνει αποδεκτή όποιαδήποτε όνομασία πού νά περιέχει τό όνομα «Μακεδονία» είτε σύνθετο είτε παράγωγο'' - συμπληρωσε ο Μητροπολίτης Θήρας.

Αναφερόμενος στους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διαπραγμάτευση του ονόματος των Σκοπίων ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ''Οί εκπρόσωποι τής Ελληνικής Πολιτείας έχουν ιερό χρέος νά υπερασπιστούν τά δίκαια τής Πατρίδος. Αν ύπογράψουν τή σύνθετη όνομασία συναινούν στό ότι ή Ιστορία καί ό Πολιτισμός τής Μακεδονίας είναι κάτι τό ξεχωριστό άπό τόν Ελληνισμό κι αυτό είναι έγκληματικό.''

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας το θέμα για το Καζίνο της Θήρας υπογράμμισε: ''Επιθυμώ νά έπικεντρώσω τήν προσοχή σας καί σέ ένα ακόμη θέμα. Ένα Θέμα το όποίο άφορά στή μικρή νησιωτική μας κοινότητα. θέμα εξίσού σημαντικό καί επικίνδυνο. Πρόκειται γιά την πρόσφατη απόφαση τού Ελληνικού Δημοσίου νά παραχωρήσει άδεια γιά καζίνο στή Θήρα μέ σκοπό τήν «ανάπτυξη» τής νήσου. Διερωτώμαι; Δέν μάς φτάνει πού ζούμε σέ έναν τόπο ευλογημένο άπό τόν Δημιουργό; 'Εναν τόπο πού τό απέραντο φυσικό κάλλος, ή ιστορία, ό πολιτισμός καί ή παράδοση αποτελούν καί πλούτο ακένωτο καί τή βασική αίτία ανάπτύξης;''

''Δέν μάς φτάνει τό γεγονός ότι ή Σαντορίνη συγκαταλέγεται στούς σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς καί επομένως καί ανεπτυγμένη είναι καί προβεβλημένη; Δέν μάς φτάνοω τά έκατομμύρια τών τουριστών πού απ' όλα τά μήκη και πλάτη τής γης επισκέπτονται τό νησί μας. Δέν βλέπουμε τήν αλλοίωση στον τόπο άλλά δυστυχώς καί στούς άνθρώπους πού Θυσιάζουν πλέον τά πάντα στό βωμό τού κέρδους; Πού είναι ή ανθρωπιά, παιδιά μου, πού είναι ή πίστη στό Χριστό; Δυστυχώς, Κυριαρχεί παντού το ευρώ αγωνίζονται οι συνάνθρωποί μας Μόνο για αυτό και έχουν λησμονήσει την οικογένεια, την παιδεία, την ορθοδοξία, την πατρίδα, την εις αλλήλους αγάπη. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το καζίνο. Τι θα προσφέρει; Μόνο την καταστροφή σε όλους τους τομείς'' - σημείωσε ο κ. Επιφάνιος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Θήρας υπογράμμισε: ''Πώς το γνωρίζουμε; Μα παραδείγματα έχουμε ήδη πάμπολλα από άλλες περιοχές της πατρίδας μας όπου ήδη λειτουργούν τέτοιες επιχειρήσεις και όπου ομολογουμένως έχουν κλείσει σπίτια. Ήδη από το παρελθόν έτος ο δήμος Θήρας έχει λάβει απόφαση δια της οποίας αντιτίθεται στην ενέργεια αυτή. Ποια είναι η θέση της Ελληνικής πολιτείας έναντι της αποφάσεως του δήμου; Πλήρης αδιαφορία. Σας καλώ, να αντιδράσουμε, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας στην απόφαση της πολιτείας. Κλήρος και λαός της νήσου Θήρας να πούμε όχι στην περαιτέρω καταστροφή όχι στην δημιουργία καζίνο στο νησί μας. Με αυτές τις σκέψεις σας ασπάζομαι πατρικά και αας καλώ σε επαγρύπνηση.''

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 17:13:07 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19554-thiras-i-anagnorisi-ton-skopion-os-makedonia-sunista-biasmo-tis-istorikis-alitheias
Εξήντα λεωφορεία από την Ι.Μ. Κίτρους στο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19553-ejinta-leoforeia-apo-tin-im-kitrous-sto-sullalitirio-tis-thessalonikis sillalitirio 1

Το πρωί της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κατερίνης σύσκεψη των Προϊσταμένων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος υπό την προεδρία του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Λεοντιάδη με αποκλειστικό αντικείμενο το συντονισμό της μαζικής συμμετοχής των Πιεριέων στο συλλαλητήριο της Κυριακής 21 Ιανουαρίου στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωτοσύγκελλος ενημέρωσε τους υπεύθυνους κληρικούς για το συζητούμενο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, επισημαίνοντας τα κύρια σημεία του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου καθώς και του εγκυκλίου σημειώματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου που αναγνώσθηκε την προηγούμενη Κυριακή σε όλους τους Ιερούς Ναούς, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Ποιμενάρχη.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ήδη έχουν ναυλωθεί εξήντα λεωφορεία από τους Ιερούς Ναούς της Πιερίας για τη μετακίνηση των ενδιαφερομένων στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, με αυξητική μάλιστα τάση για περισσότερα λεωφορεία.

Η συμμετοχή είναι τόσο μαζική που πολλοί κάτοικοι της Πιερίας θα μετακινηθούν με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς μιας και η χιλιομετρική απόσταση Κατερίνης-Θεσσαλονίκης είναι μικρή ενώ δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα λεωφορεία.

Το κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεώργιου αγκάλιασε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία, ομοσπονδίες και ενώσεις.

sillalitirio 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κίτρους) Thu, 18 Jan 2018 15:49:35 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19553-ejinta-leoforeia-apo-tin-im-kitrous-sto-sullalitirio-tis-thessalonikis
Με 3 προσφορές αυτό το Σάββατο η ''Κιβωτός της Ορθοδοξίας'' http://www.romfea.gr/diafora/19552-me-3-prosfores-auto-to-sabbato-i-kibotos-tis-orthodojias skopia134Μεγάλο αφιέρωμα για τη Μακεδονία

Η ιστορία, τα προβλήματα, οι αντιδράσεις για το όνομα των Σκοπίων και η σταση της εκκλησίας

Επίσης γράφουν:

- Καισαριανής ∆ανιήλ
- Σύρου ∆ωρόθεος
- Γόρτυνος Ιερεµίας
- Μεσσηνίας Χρυσόστοµος
- π. Αντώνιος Χρήστου
- Νίκος Νικολόπουλος
- Αλέξανδρος Κωστάρας
- Μάριος Μπέζγος
- Μ. Γ. Βαρβούνης

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος
Διπλωσε τα φτερά του ο «άγγελος» των φυλακών

Πολύτεκνοι
Πάει και το τελευταίο δημογραφικό κίνητρο στην Ελλάδα

Κλείνουν τα σχολεία της ομογένειας

Προσκυνήματα
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου
Το μοναστήρι των αγώνων

 

ΜΑΖΙ

3 Μεγάλες Προσφορές
2 βιβλία για όλους τους αναγνώστες µας

Γιατί τα Σκόπια δεν δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδονία»

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: "Ενας μεγάλος Άγιος της εκκλησίας μας"

Και

Απόστολος και Ευαγγέλιο σε νεοελληνική απόδοση

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γιατί τα Σκόπια δεν δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδονία»

Η Μακεδονία ήταν μία και ήταν Ελληνική και δεν χρειάζεται ούτε την δική μας συμβολή, ούτε άλλων για να αποδειχτεί το πασιφανές. Δυστυχώς 25 χρόνια από τότε που τα Σκόπια αυτοανακηρύχτηκαν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που σφετερίστηκαν τον ήλιο της Βεργίνας, τον Μέγα Αλέξανδρο και ο,τιδήποτε ελληνικό προκειμένου αποκτήσουν ταυτότητα, οι κυβερνήσεις εγκλωβίστηκαν σε έναν φαύλο κύκλο συζητήσεων, ανέχτηκαν πιέσεις και παρεμβάσεις κάνοντας συνεχώς βήματα πίσω. Αυτή η στάση εκλήφθηκε από την άλλη πλευρά ως αδυναμία και προχώρησε (με τη στήριξη ποιών;) σε προκλήσεις, που ξεπέρασαν ακόμη και την αισθητική πολλών σκεπτόμενων Σκοπιανών. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι θέσεις της εκκλησίας και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, όπως αυτές διατυπώθηκαν το 1992. Επίσης καταγράφονται αναλυτικά όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τα οποία αποτελούν έναν χρήσιμο οδηγό για όλους μας.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Ενας μεγάλος Άγιος της εκκλησίας μας

Ο Μέγας Αθανάσιος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους, ένας σπουδαίος εκκλησιαστικός ηγέτες και ένας από τους κυριότερους αγωνιστές κατά της αίρεσης του αρειανισμού. Διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας, τιμάται από την Εκκλησία ως Άγιος και είναι ένας από τους τέσσερις Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που φέρει τον τίτλο Μέγας, μαζί με τον Μέγα Βασίλειο, τον Μέγα Αντώνιο και τον Μέγα Φώτιο. Η ζωή του Μεγάλου Αθανασίου υπήρξε μια σταθερή πορεία αφοσίωσης στην Αγία Γραφή και στην ευαγγελική παράδοση. Η αγάπη του για την Εκκλησία και η πίστη του, του έδωσαν δύναμη και θάρρος για να αντέξει και να αγωνισθεί για τη διάσωση του ορθοδόξου δόγματος. Αναμφίβολα το όνομά του είναι στενά συνδεδεμένο με τον εκκλησιαστικό βίο του τετάρτου αιώνα, είναι στενά συνδεδεμένο με τη διάσωση της πίστης. Δεν δείλιασε ποτέ, δεν κατάφερε να κάμψει κανείς το φρόνημά του. Αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους πρεσβυτέρους του και το ποίμνιό του. Οι δυσκολίες δεν τον λήγησαν ποτέ. Αντίθετα τον έκαναν πιο μαχητικό, τον έκαναν να εργάζεται με μεγαλύτερο πάθος, τον ισχυροποίησαν.

forul

fourl

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 15:42:44 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19552-me-3-prosfores-auto-to-sabbato-i-kibotos-tis-orthodojias
Ο λαός του Διδυμοτείχου τίμησε τον πολιούχο του (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19551-o-laos-tou-didumoteixou-timise-ton-poliouxo-tou-foto didi athanasios 1

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο φιλόχριστος λαός του Διδυμοτείχου τίμησε τον πολιούχο και προστάτη του Μέγα Αθανάσιο, στο βυζαντινό Κάστρο, που δεσπόζει της πόλης, όπου και ο φερώνυμος Μητροπολιτικός Ναός, κτισμένος το 1834 πάνω στα ερείπια βυζαντινής Μονής του 12ου αιώνα, πρόσφατα ανακαινισμένος.

Στις ιερές ακολουθίες, προσήλθαν προσκεκλημένοι του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Μέμφιδος κ. Νικόδημος (Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου).

Αφ’ εσπέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος και μίλησε στο εκκλησίασμα.

Στη συνέχεια λιτανεύθηκε η παλαιά εικόνα του Αγίου Αθανασίου, προηγουμένων της Φιιλαρμονικής του Στρατού, των λάβαρων, των εξαπτερύγων, των ιεροψαλτών, του ιερού Ευαγγελίου και του ιερού λειψάνου, ακολουθούντων του ιερού κλήρου και των επισήμων.

Την λιτανεία πλαισίωνε άγημα του Στρατού, αντιπροσωπεία της Σχολής Δοκιμών Αστυφυλάκων, αντιπροσωπείες σχολείων, με τις σημαίες τους, και μέλη πολιτιστικών συλλόγων με τοπικές ενδυμασίες.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του πολιούχου του Διδυμοτείχου παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, οι Αντιπεριφερειάρχες Ελένη Δημούδη και Χρήστος Τερτσούδης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Στρατηγός Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Δημήτριος Μπονώρας, ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Σταύρος Σταυρόπουλος, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Αγγελής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στη σύντομη προσλαλιά του, μεταξύ άλλων, ανακάλεσε στη μνήμη των πιστών τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου περί του Αγίου Αθανασίου «όρον επισκοπής είναι τον εκείνου βίον και τρόπον, νόμον δε ορθοδοξίας τα εκείνου δόγματα» (Εγκώμιον εις Αθανάσιον 37) και κάλεσε άπαντας να οικοδομούν τη ζωή τους πάνω στην αρετή, όπως ο Άγιος, και να μην παρασύρονται από τα εφήμερα και συγχρόνως εφάμαρτα ρεύματα της εποχής.

Ακολούθως, οι εορταστές μετέβησαν στην συνοικία της Ταμπακιάς, κατά το ειωθός, όπου ο οικείος Επίσκοπος, δίπλα στο Προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου, τέλεσε τον Αγιασμό και διάβασε την ευχή των σφαγίων, τα λεγόμενα «κουρμπάνια», τα οποία είχαν ετοιμάσει με περισσή ευλάβεια η φυλή των «Ψαράδων» του Έβρου και του Ερυθροπόταμου.

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

didi athanasios 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Thu, 18 Jan 2018 14:44:49 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19551-o-laos-tou-didumoteixou-timise-ton-poliouxo-tou-foto
Εορτασμός του Αγίου Αθανασίου στην Ι.Μ. Πατρών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19550-eortasmos-tou-agiou-athanasiou-stin-im-patron-foto patra athanasios 12

Μὲ τὴν δέουσα ἐκκλησιαστικὴ λαμπρότητα, ἑορτάσθη ἡ πανσεβάσμια μνήμη τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Ἀθανασίου τοῦ Μεγάλου.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος ἐχοροστάτησε στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ στὸν Ἱστορικὸ Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου Χαλανδρίτσας(κτίσμα τοῦ 11ου αἰῶνος).

Μάλιστα ὁ Ναὸς ἀνεκαινίσθη ἐσχάτως καὶ ἀπεκατεστάθη εἰς τὸ πρῶτον κάλλος, σὲ συνεργασία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου καὶ τῆς Ἐφορείας Ἀρχαιοτήτων.

Ὁ Ναὸς κατεκλύσθη ἀπὸ πιστοὺς παρόντων τοῦ Δημάρχου Ἐρυμάνθου κ. Ἀθανασίου Καρπῆ καὶ ἐκπροσώπων Ἀρχῶν καὶ Φορέων τῆς περιοχῆς καὶ τῆς Περιφερείας.

Στὸ κήρυγμά του ὁ Σεβασμιώτατος ἀνεφέρθη στοὺς ἱεροὺς ἀγῶνες ὑπὲρ τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως, τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου τοῦ Μεγάλου, στὴν κατατρόπωση τοῦ αἱρεσιάρχου Ἀρείου, στὰ συγγράματά του καὶ στὴν ἱερὰ παρακαταθήκη ποὺ κατέλιπε.

Ἐπίσης, εὐχαρίστησε καὶ ἐπήνεσε τὸν ἔχοντα τὴν εὐθύνη τῆς Ἐνορίας π. Δημήτριο Παπαγεωργίου καὶ τὸ Ἐκκλησιαστικὸ Συμβούλιο, γιὰ τὸ ἐπιτελούμενο ἔργο, ἀλλὰ καὶ ὅλους τούς Χαλανδριτσιάνους γιὰ τὴν εὐσέβειά τους καὶ τὴν συνεργασία του στὰ ἔργα ἀνακαινίσεως τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Ἀνήμερα, 18.1.2018, στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου Πατρῶν ἐτέλεσε τὴν Θεία Λειτουργία καὶ ἐκήρυξε τὸν θεῖο λόγο ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ.Χρύσανθος, ἀναφερθείς στὴν ἐπικαιρότητα τῆς διδασκαλίας τῶν ἁγίων Πατέρων.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐτέλεσε τὴν Θεία Λειτουργία καὶ ὡμίλησε στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναό, στὸ χωριὸ Ἀχαϊκὸ Πατρῶν, ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ, παρουσίᾳ τοῦ Δημάρχου Δυτικῆς Ἀχαΐας κ. Χρίστου Νικολάου, Ἀντιδημάρχων, τοῦ Προέδρου τοῦ Τοπικοῦ Διαμερίσματος καὶ ἐκπροσώπων ἄλλων Ἀρχῶν.

Ὁ Σεβασμιώτατος στὸ κήρυγμά του ἀνεφέρθη στὴν ἀνάγκη νὰ ἀκολουθοῦμε πιστὰ τήν διδασκαλία τῶν Ἁγίων Πατέρων, ἐν προκειμένῳ, τοῦ Μεγάλου Ἀθανασίου, διότι αὐτὴ ἡ διδασκαλία εἶναι ἡ ἀποκεκαλυμμένη ἀπὸ τὸν Θεὸ ἀλήθεια.

Στὸ τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Σεβασμιώτατος εὐλόγησε τὴν Βασιλόπιτα τῆς Ἐνορίας καὶ εὐχήθηκε σὲ ὅλους τὰ δέοντα.

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

patra athanasios 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Πατρών) Thu, 18 Jan 2018 15:03:37 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19550-eortasmos-tou-agiou-athanasiou-stin-im-patron-foto
Μητροπολίτες Νομού Σερρών: Δεν παραχωρούμε το όνομα της Μακεδονίας http://www.romfea.gr/diafora/19549-mitropolites-nomou-serron-den-paraxoroume-to-onoma-tis-makedonias alexander1

Γράφει ο Χρήστος Καναρόπουλος στην Romfea.gr


Με κοινή δήλωση τους, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες του Νομού Σερρών, ήτοι Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, παρεμβαίνουν για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και απευθυνόμενοι με εγκύκλιο τους στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας του Νομού Σερρών ξεκαθαρίζουν ότι δεν δέχονται να δανείσουν ή να παραχωρήσουν, πολύ περισσότερο να απεμπολήσουν το γλυκύ και ποθεινό όνομα της Μακεδονίας και της ιστορίας.

Η Εγκύκλιος έχει ως εξής:

“Πρός τό χριστεπώνυμον πλήρωμα τοῦ Νομοῦ Σερρῶν.

Ἀγαπητοί μας ἀδελφοί,

Πρό ὀλίγων ἡμερῶν ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὑπό τήν σεπτή Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου Β΄, μέ ἀνακοίνωσή της ἐξέφρασε, μέ δυνατό καί ἑλληνοπρεπῆ τρόπο, τήν ψυχή τοῦ Ἔθνους, δηλώνουσα ὅτι «δέν μπορεῖ νά ἀποδεχθεῖ τήν ἀπονομή τοῦ ὅρου «Μακεδονία» ἤ παραγώγου της ὡς συστατικοῦ ὀνόματος ἄλλου κράτους» (Δ.Ι.Σ.10-1-2018).

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὀρθοτομοῦσα τόν λόγον τῆς ἀληθείας διατυπώνει πάντα μέ ὑπευθυνότητα, νηφαλιότητα, εὐθύτητα, σεβασμό στούς διακριτούς μέσα στό Ἑλληνικό κράτος «ρόλους» καί ἀφοσίωση πρός τήν ἱστορία καί πρός τήν ἑλληνορθόδοξη κληρονομιά μας τήν ἄποψή της, μακρυά ἀπό κάθε εἴδους σκοπιμότητες.

Ἔχει ὑποχρέωση ἡ ἁγία Ἐκκλησία μας, ὡς πνευματική μητέρα καί τροφός τοῦ Ἔθνους τῶν Ἑλλήνων, νά ἐκφράσει τίς ἀνησυχίες τοῦ ποιμνίου της, τό ὁποῖο ἐνδιαφέρεται γιά τά ἐθνικά μας θέματα καί γιά τήν εἰρηνική συμβίωση τῶν Βαλκανικῶν λαῶν. Ἔχει καί δικαίωμα νά ὁμιλεῖ ἡ ἁγία Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία γιά τήν Μακεδονία μας, γιά τήν ὁποία ἔχυσαν τό αἷμα τους πολυάριθμοι κληρικοί ὅλων τῶν βαθμίδων.

Ἀναγνωρίζουμε ὅτι οἱ διπλωματικοί χειρισμοί ἀνήκουν κατ’ ἀποκλειστικότητα στόν τομέα εὐθύνης τῆς ἑκάστοτε ἐκλεγμένης Κυβερνήσεως, γιά τήν ὁποία θερμῶς προσευχόμεθα στόν Κύριό μας Ἰησοῦν Χριστόν, τίς κρίσιμες αὐτές ὥρες νά ἔχει τόν ἄνωθεν φωτισμό καί τήν ἐνίσχυση. Ὡς Ἕλληνες ὅμως πολίτες ἔχουμε διδαχθεῖ ὅτι σύμφωνα μέ το Ἑλληνικό Σύνταγμα (ἄρθρο 1 & 3) ὅλες οἱ ἐξουσίες ὑπάρχουν ὑπέρ τοῦ λαοῦ καί τοῦ Ἔθνους. Ἡ ὀνοματοδοσία τοῦ κράτους τῶν Σκοπίων εἶναι γιά τόν οἰκουμενικό ἑλληνισμό πρωτίστως θέμα ἱστορικῆς ἀλήθειας, ταυτότητος, ἐθνικῆς ἀξιοπρεπείας, μέ ἰδιαίτερη καί περίπλοκη γεωπολιτική σημασία καί δυσδιάκριτες συνέπειες γιά τό μέλλον καί τήν εἰρήνη τῆς Βαλκανικῆς χερσονήσου.

Εἶναι ἀνάγκη νά τονισθεῖ ὅτι ἡ ἔννοια τοῦ Ἔθνους δέν ἐκφράζει μόνον τόν Ἑλληνισμό τῆς παρούσης χρονικῆς στιγμῆς, ἀλλά ἐκτείνεται στό παρελθόν καί στό μέλλον.

Ὅπως ἔγραψε ὁ ἐθνικός μας ποιητής, Κωστῆς Παλαμᾶς, «Χρωστοῦμε σ’ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν, θά ρθοῦνε, θά περάσουν. Κριτές θά μᾶς δικάσουν οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί»! Πρέπει νά τιμοῦμε ὑγιῶς τήν μνήμη τῶν προγόνων μας καί ἔχουμε ὑποχρέωση νά παραδώσουμε στίς ἑπόμενες γενιές μία Ἑλλάδα ὑπερήφανη. Μία Ἑλλάδα πού δέν θά ντρέπεται, διότι θά ἔχει παραχωρήσει – ὅ μή γένοιτο- σέ ἕνα ψευδεπίγραφο ἔθνος, δημιούργημα συμφερόντων καί σκοπιμοτήτων, τήν ἔνδοξη ἱστορία, τό ἀκριβό ὄνομα καί τόν μοναδικό ἑλληνικό πολιτισμό τῆς Μακεδονίας.

Ὀφείλουμε, λοιπόν, νά σεβασθοῦμε τήν σεπτή μνήμη καί τούς ἱερούς ἀγῶνες τῶν ἐνδόξων νεκρῶν μας. Τῶν προγόνων μας πού 
θυσίασαν τήν ζωή τους γιά τήν ἐλευθερία καί τήν Ἑλληνική ταυτότητα τῆς Μακεδονίας.

Ἰδιαιτέρως ὅσοι ζοῦμε στά ἁγιασμένα χώματα τῆς Βορείου Ἑλλάδος ἔχουμε ἠθική ὑποχρέωση νά δικαιώσουμε τούς ἀγώνες τῶν πολυαρίθμων κληρικῶν καί λαϊκῶν Μακεδονομάχων, οἱ ὁποῖοι ὑπό δυσχερεῖς συνθῆκες ἀγωνίσθηκαν σάν λιοντάρια ἐναντίον τοῦ Τούρκου δυνάστη καί τοῦ σκληροτράχηλου Βουλγάρου Ἐξαρχικοῦ, γιά νά σώσουν τήν Μακεδονία μας.

Ὁ Νομός Σερρῶν ὑπῆρξε ἕνα ἀπό τά προπύργια αὐτοῦ τοῦ ἀγῶνος κατά τήν περίοδο 1903 - 1908, μέ πρωτεργάτες καί πρωταγωνιστές τούς ἀλήστου μνήμης μεγάλους καί ἡρωικούς Μητροπολίτες, Σερρῶν Γρηγόριο καί Ἀπόστολο, Σιδηροκάστρου καί Μελενίκου ἐθνομάρτυρα Κωνσταντῖνο Ἀσημιάδη, ἀπό Ζιχνῶν καί Δράμας ἐθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, καί Νευροκοπίου Θεοδώρητο, τούς θρυλικούς Σερραίους ὀπλαρχηγούς Καπετάν Μητρούση καί Καπετάν Γιαγκλῆ κ. ἄ. Ἄς ξαναδιαβάσουμε μέ προσοχή τίς λαμπρές ἐκεῖνες σελίδες τῶν ἀγώνων τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ὅταν Μητροπολίτες καί διπλωμάτες, κληρικοί, μοναχοί καί λαϊκοί, δάσκαλοι καί ἁπλοί χωρικοί, μέ πίστη στόν Θεό καί στήν Πατρίδα κράτησαν ὄρθιο τό ἐκκλησιαστικό καί ἐθνικό φρόνημα τῶν Μακεδόνων.

Ἄς ἀφουγγρασθοῦμε μέ διάθεση μαθητείας τούς πατριωτικούς καί προφητικούς λόγους τοῦ μεγάλου πολιτικοῦ, διπλωμάτου καί διανοουμένου Ἴωνος Δραγούμη πού μέ πόνο καί ἀγωνία ψυχῆς βροντοφώναζε στό μονίμως «συσκεπτόμενο» κράτος τῶν Ἀθηνῶν: «ἄν τρέξουμε νά σώσουμε τήν Μακεδονία ἡ Μακεδονία θά μᾶς σώσῃ… θά μᾶς λυτρώσῃ ἀπό τόν αἰσχρό ὕπνο, θά μᾶς ἐλευθερώσῃ… Ἄν τρέξουμε νά σώσουμε τήν Μακεδονία, ἐμεῖς θά σωθοῦμε».

Τό γειτονικό κράτος τῶν Σκοπίων δέν δικαιοῦται νά πλαστογραφεῖ τήν ἱστορία μας καί τό ὄνομά μας. Ἄν σήμερα 
δεχθοῦμε σύνθετη ὀνομασία μέ ὁποιονδήποτε προσδιορισμό, πολύ γρήγορα θά ἐκλείψει ὁ προσδιορισμός καί θά παραμείνει μόνον τό ὄνομα Μακεδονία.

Ἡ ἐμμονή τῶν Σκοπιανῶν στή χρήση αὐτοῦ τοῦ ὀνόματος ἀποδεικνύει τίς ἀλυτρωτικές τους βλέψεις.

Ἡ ἰδεολογία, τήν ὁποία καλλιεργοῦν συστηματικῶς, διδάσκει ὅτι πρέπει τό κράτος τους νά περιλάβει ὅλη τήν Ἑλληνική Μακεδονία μέχρι τόν Ὄλυμπο! Δέν πρέπει ὅμως νά ξεχνοῦμε καί τήν ἐκκλησιαστική διάσταση τοῦ προβλήματος.

Ἀπό τό 1967, μέ τήν καθοδήγηση τοῦ τότε ἡγέτου τῆς Γιουγκοσλαβίας Τίτο, δημιουργήθηκε τεχνηέντως και σκοπίμως στήν περιοχή τῶν Σκοπίων μία σχισματική ἐκκλησιαστική κατάσταση, μέ τήν ἀπόσχιση τριῶν ἐπαρχιῶν ἀπό τό Ὀρθόδοξο Πατριαρχεῖο Σερβίας.

Τό σχισματικό αὐτό μόρφωμα, πού ἐπ’ ἐσχάτων πονηρῶς ἀναζητᾶ ἐκκλησιαστική κανονικότητα καί ὑπόσταση στίς συνήθως πρόθυμες, ἀπό ἀρχαιοτάτων χρόνων, πρός παραπικρασμόν ὁμόδοξες, εὐεργετημένες καί γειτνιάζουσες ἐκκλησιαστικές αὐλές, χρησιμοποιεῖται ἀκόμη καί σήμερα, μέ τό ψευδεπίγραφο ὄνομα «Μακεδονική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία», γιά νά προβάλλεται διεθνῶς ἡ πλαστογράφηση τῆς ἱστορίας μας καί ἡ διεκδίκηση ἀνυπάρκτων μειονοτήτων.

Καθώς σέ λίγες ἡμέρες συμπληρώνονται 10 ἔτη ἀπό τήν ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος Χριστοδούλου (28-1-2008), καλόν καί διδακτικόν εἶναι νά θυμηθοῦμε τί ὁ διορατικός Πρωθιεράρχης «προφητικῶς» ἔγραφε γιά τό θέμα αὐτό σέ μία ἐπιστολή του πρός τούς Εὐρωπαίους ἡγέτες στίς 17.11.2004: «Ἡ καθιέρωση τῆς ὀνοματοθεσίας «Μακεδονία» στό νεότευκτο κράτος τῶν Σκοπίων, δέν ἀκυρώνει ἁπλῶς κάθε ἱστορική ἀλήθεια, ἀλλά ἐνισχύει τήν διαδικασία «μακεδονοποίησης» ἀπό ἱστορικούς ἀναθεωρητές τῶν Σκοπίων, πού διεκπεραιώνουν ἐντολές ἐξωσκοπιανῶν κέντρων γιά τήν ἐξυπηρέτηση πολιτικῶν 
σκοπιμοτήτων, τοῦ τμήματος τῆς Γιουγκοσλαβίας πού προπολεμικά ἦταν γνωστό ὡς «Νότιος Σερβία» ἤ «Βαρντάρσκα Μπανόβινα». Συμπράττοντας σ’ αὐτήν τήν αὐθαίρετη ἐνέργεια, ἐκτός τῶν ἄλλων, δίνονται ἐσφαλμένα μηνύματα ὡς πρός τήν ποιότητα καί τό εἶδος τοῦ κόσμου πού κτίζουμε γιά τίς ἑπόμενες γενιές».

Ἀγαπητοί μας ἀδελφοί,

Ἀπό τήν ἡρωική, ἁγιοτόκο καί ἑλληνικωτάτη γῆ τῆς Μακεδονίας, ἡ ὁποία ὑπῆρξε ἡ πύλη εἰσόδου τοῦ Ἀποστόλου Παύλου καί τοῦ Χριστιανισμοῦ στήν Εὐρώπη, ἐμεῖς οἱ ἐν Χριστῷ πνευματικοί σας πατέρες καί ποιμένες τῶν τριῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τοῦ Νομοῦ Σερρῶν, ἐκφραστές τῆς ἑνιαίας φωνῆς καί τῆς ἀγωνιώσης ψυχῆς τοῦ χριστεπωνύμου πληρώματος τείνουμε χείρα εἰλικρινοῦς φιλίας πρός τόν λαό τῶν Σκοπίων, μέ τόν ὁποῖο ἐπιθυμοῦμε σχέσεις καλῆς γειτονίας καί ἀγάπης, ἀλλά καί "στεντορείᾳ τῇ φωνῇ" ξεκαθαρίζουμε ὅτι δέν δεχόμαστε νά παραχωρήσουμε ἤ νά δανείσουμε ἤ πολύ περισσότερο νά ἀπεμπολήσουμε τό γλυκύ καί ποθεινό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας καί τήν ἱστορία μας, γιά τήν ἐξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων καί ἐπιδιώξεων, οἱ ὁποῖες στηρίζονται στά θεμέλια ἀλυτρωτικῶν διεκδικήσεων ἤ ψευδωνύμων ταυτοτήτων.

Ἐπιθυμοῦμε τή διευθέτηση τοῦ ζητήματος, ὄχι ὅμως εἰς βάρος τῆς ἀλήθειας, ὄχι εἰς βάρος τῆς ἱστορίας μας, ὄχι εἰς βάρος τῆς ἑλληνικῆς ταυτότητος τῆς Μακεδονίας μας, γιά τήν ἐλευθερία τῆς ὁποίας θυσιάσθηκαν οἱ πατέρες μας. Ἡ Ἑλλάδα μας δέν πρέπει, πιεζομένη γιά μία ἀκόμη φορά, νά γίνει τό μελλοντικό θύμα τῶν «προκατασκευασμένων συγκυριῶν» καί ὁ ἐθελοντής ἀχθοφόρος διεθνοπολιτικῶν συμφερόντων, πού θά ὑποθηκεύσουν τό μέλλον καί τήν ἀξιοπρέπεια τῆς χώρας.

Ἡ ἀνιστόρητη καί ὕποπτη ἀπαίτηση τῶν βορείων Σλαύων 
γειτόνων μας νά σφετερισθοῦν ὄνομα, ἱστορία, πολιτισμό, ψυχή πού δέν τούς ἀνήκουν, εἶναι θέμα πανεθνικό καί ἀφορᾶ ὄχι μόνον τίς βόρειες ἐπαρχίες τοῦ Κράτους μας, ἀλλά ὁλόκληρο τόν Ἑλληνισμό, ὅπου γῆς.

Ἀπό τόν αἱματοπότιστο Νομό τῶν Σερρῶν καλοῦμε ὅλους τούς συνέλληνες σέ συναγερμό προσευχῆς καί σέ πνευματική καί ἐθνική ἀφύπνιση καί ἐγρήγορση. Οἱ καιροί δέν περιμένουν! Στῶμεν καλῶς!

Ὁ δε Κύριος τῶν δυνάμεων καί ὑπερασπιστής τῆς ἀληθείας καί τοῦ δικαίου, διά πρεσβειῶν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καί πάντων τῶν ἁγίων εἴθε νά σκεπάσει προστατευτικῶς τό Ἔθνος μας αὐτές τίς κρίσιμες ὥρες. Ἀμήν”.

Εὐχέτες σας πρός τόν ἅγιον Θεόν ὁλοπρόθυμοι.

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

 

†Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

†Ο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

†Ο ΖΙΧΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 13:32:42 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19549-mitropolites-nomou-serron-den-paraxoroume-to-onoma-tis-makedonias
Η λιτανεία του Αγίου Αθανασίου στην Αμφιλοχία (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/19547-i-litaneia-tou-agiou-athanasiou-stin-amfiloxia-foto 0001 litania38

Αμφιλοχία | Τηλέμαχος Παππάς


Παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου η λιτανεία της ιερά εικόνας του Αγίου Αθανασίου στην Αμφιλοχία.

Της λιτανευτικής πομπή προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συνοδευόμενος από άγημα του Στρατού και πλειάδα κληρικών.

Να αναφερθεί ότι η λιτανεία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Αμφιλοχίας, για να καταλήξει και πάλι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 12:58:01 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19547-i-litaneia-tou-agiou-athanasiou-stin-amfiloxia-foto
Κερκύρας: ''Οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος υπήρξαν μορφές ανυπέρβλητες'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19546-kerkuras-oi-agioi-athanasios-kai-kurillos-upirjan-morfes-anuperblites athanasiou kerkira 9

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στο χωριό Άνω Κορακιάνα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος, Πατριάρχες Αλεξανδρείας υπήρξαν μορφές ανυπέρβλητες, εις την ομολογία, εις την πίστη και εις την Θεολογία.

Ο  Άγιος Αθανάσιος παρευρέθη εις τη Α’ εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδο, εκπροσωπώντας τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Αλέξανδρο, όντας ακόμη διάκονος και  μεταξύ μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, κατήγγειλε και αποστόμωσε  τον αιρετικό Άρειο. Ο Άρειος δημιούργησε μια δική του πίστη και θρησκεία, εντελώς διαφορετική από την παραδεδομένη πίστη των Αγίων Αποστόλων, παρασέρνοντας δυστυχώς πολλούς ανθρώπους στην κακοδοξία του.

Η απόφαση που πήρε η Αγία μας Εκκλησία, δεν απηχούσε προσωπικές απόψεις των Πατέρων, αλλά πάρθηκε εν Αγίω Πνεύματι. Ο Άγιος Αθανάσιος ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας έκανε ένα πολύ μεγάλο  πνευματικό έργο. Έργο αγάπης και πίστεως, καθοδηγούμενος από τον Άγιο Αντώνιο, του οποίου και συνέγραψε τον βίο.  

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε από την άλλη μερία, ότι ο Άγιος Κύριλλος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας υπερμάχησε και εκείνος με την σειρά του, για την Ορθόδοξη πίστη. Τότε είχε ανακύψει η αίρεση του Νεστόριου, επισκόπου και εκείνου, που υποστήριζε ότι η Παναγία είναι Χριστοτόκος και όχι Θεοτόκος.

Ο Άγιος Κύριλλος αποστόμωσε τον αιρετικό Νεστόριο, κατά την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο, ομολογώντας ότι η Παναγία μας κυοφόρησε στα παρθενικά Της σπλάχνα τον Θεό Λόγο.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι οι δύο Άγιοι Πατέρες μάς καλούν να αφυπνηστούμε πνευματικά, ώστε να μην παρασυρόματε από την εκκοσμικευμένη ζωή και να δούμε τον Θεό καθώς εστί, όπως πραγματικά είναι, κοινωνώντας αγαπητικά με Εκείνον.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο π. Ευδόκιμο Σκούλικα, εφημέριο του Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου, Άνω Κορακιάνας, για την αγάπη, το ταπεινό φρόνημα, αλλά και για την αφοσίωσή του στην τοπική Εκκλησία.

athanasiou kerkira 1

athanasiou kerkira 1

athanasiou kerkira 1

athanasiou kerkira 1

athanasiou kerkira 1

athanasiou kerkira 1

athanasiou kerkira 1

athanasiou kerkira 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Thu, 18 Jan 2018 12:47:54 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19546-kerkuras-oi-agioi-athanasios-kai-kurillos-upirjan-morfes-anuperblites
Λαγκαδά: ''Οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος πολέμησαν την πλάνη'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19545-lagkada-oi-agioi-athanasios-kai-kurillos-polemisan-tin-plani lagk thess

Με περισσή ευλάβεια και με την πρέπουσα τιμή εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η Ιερά Μνήμη των Δύο Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, κατά το διήμερο της 17ης και 18ης Ιανουαρίου 2018.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ.
Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ηρακλείου, ομιλώντας στο τέλος επικαίρος περί της μεγάλης μορφής του Αγίου Αθανασίου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Λητής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, τον οποίον και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταξύ των πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο και προσήλθε για να τιμήσει τον προστάτη και έφορο της περιοχής τους παρέστησαν, οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης και Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος της Λητής, καθώς επίσης και μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως.

Στην ομιλία του προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «οι δύο αυτοί μεγάλοι Ιεράρχες με την ζωή, το έργο και την αγωνιστική τους Μαρτυρία, πολέμησαν την πλάνη και υπερασπίστηκαν την αλήθεια».

»Βλέπουμε και παρατηρούμε ότι σε όλες τις εποχές την αλήθεια την πολεμούνε. Σε όλες τις εποχές, έρχεται η πλάνη και διαστρέφει την αλήθεια, για να αποπροσανατολίσει τον άνθρωπο από τον σωστό δρόμο και να απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό, την ζωή και από την κληρονομία των αιωνίων αγαθών».

»Η Εκκλησία έδωσε τον τίτλο Μέγας εις τον Άγιο Αθανάσιο, διότι ο ίδιος πρώτα με την ζωή του, το παράδειγμά του και την διακονία του, έδωσε αυτή την μαρτυρία της Πίστεως του, προς τον Έναν και Αληθινό Κύριο. Τα έργα του δε, υπήρξαν έργα ζωής και έργα εις τα οποία δοξάζεται το όνομα του Κύριου».

»Αυτό που Ευαγγελίζεται η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι ένα μήνυμα ευζωίας ή ένα μήνυμα καλής συμπεριφοράς που βρίσκουμε σε όλες τις θρησκείες, αλλά μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της καινούργιας ζωής, της αιωνίου ζωής. Η ζωή της Εκκλησίας μας είναι ζωή Θείας Κοινωνίας και Ιερών προσώπων, που είτε βρίσκονται ήδη στον Ουρανό είτε με το παράδειγμά τους πορεύονται προς αυτή την κατεύθυνση του Αγιασμού και της Θεώσεως».

»Ο Μέγας Αθανάσιος και ο Άγιος Κύριλλος, μας καλούν σήμερα να έρθουμε κοντά στον Ιησού Χριστό, να ζήσουμε την ζωή της χάριτος, της αγάπης, της ειρήνης και του αιωνίου μηνύματος που δίνει στον άνθρωπο προοπτική για το παρόν και το μέλλον».

Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία της παλαιάς αδελφότητος του «Αγίου Αθανασίου», που υπάρχει στην περιοχή της Λητής, ενώ όπως συνηθίζεται ο Σεβασμιώτατος ετίμησε όλα τα παιδιά, τα οποία αψηφώντας το δριμύ κρύο της εποχής, βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων, στην ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή πλησίον του Αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής, επιδίδοντάς τους από έναν επιστήθιο Σταυρό και συγχαίροντας τα ιδαιτέρως για την τόλμη τους αυτή, η οποία κρατά ζωντανά τα ήθη και έθιμα της Πατρίδος μας μαρτυρώντας την αληθινή τους Αγάπη και Πίστη στον Έναν και Αληθινό Θεό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ:

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Thu, 18 Jan 2018 12:40:49 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19545-lagkada-oi-agioi-athanasios-kai-kurillos-polemisan-tin-plani
Αρχιεπίσκοπος: ''Οι Έλληνες είναι κουρασμένοι και αυτό δεν θα βγει σε καλό'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19544-arxiepiskopos-oi-ellines-einai-kourasmenoi-kai-auto-den-tha-bgei-se-kalo dhmotis

Αμφιλοχία | Τηλέμαχος Παππάς


Επίτιμος Δημότης Αμφιλόχιας ανακηρύχθηκε σήμερα, Πέμτη 18 Ιανουαρίου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Αμφιλοχίας, παρουσία του Δημάρχου κ. Απόστολου Κοιμήση, του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

Να αναφερθεί ότι στην ομιλία του ο Μακαριώτατος κατά την διάρκεια της ανακήρυξης σε Επίτιμο δημότη μίλησε για όλους και για όλα, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι προέχει το συμφέρον της πατρίδος.

"Ζούμε σε μια προβληματική εποχή που χρειάζεται πολύ κόπος για να αντιμετωπίσουμε τι μας ξημερώνει αύριο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι "το πρόβλημα της οικογένειας πρώτα θα το μάθει ο Ιερέας της ενορίας, και αυτός με την σειρά του θα το μεταφέρει στον Επίσκοπο για να δώσει και εκεινος την λύση. Γι αυτό υπάρχει ανάγκη για συνεργασία, έτσι δεν ζητάμε τον πρώτο λόγο αλλά ζητάμε συνεργασία".

Επίσης ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι δεν του αρέσει να αναμιγνύεται σε θέματα πολιτικά, αλλά δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος όσο και εάν δεν αρέσει σε πολλούς, διότι έχει έναν λαό που πρέπει να στηρίξει και να απαλύνει την αγωνία του σε οποιοδήποτε προβλήμα.

"Οι Έλληνες είναι κουρασμένοι και αυτοί η κόπωση δεν θα βγάλει σε καλό! Εμείς ως Εκκλησία προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον λαό ενωμένο, αλλά και δώσουμε χιλιάδες μερίδες φαγητού σε όσους το στερήθηκαν" υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος τονισε: "φτάσαμε σε σημείο να καταργούμε την θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών και να την κάνουμε αργία. Γιατί; Αυτά είναι ψαλιδίσματα, γιατί ότι κάνουν έχουν τον σκοπό τους"

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και είμαστε κοντά της να μαθουμε. Δεν χρειάζεται φωνες, συλλαλητήρια για να φανούν μερικοί να αρπάξουν εύσημα. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται συννενόηση για ότι απόφαση υπάρξει να έχει γίνει από μεγάλη συζήτηση και μελετη".

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 20:56:09 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19544-arxiepiskopos-oi-ellines-einai-kourasmenoi-kai-auto-den-tha-bgei-se-kalo
Κύπρου Χρυσόστομος Β': ''Χρέος τιμής προς τον Μητροπολίτη Ηλείας κυρό Αθανάσιο'' http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19543-kuprou-xrusostomos-b-xreos-timis-pros-ton-mitropoliti-ileias-kuro-athanasio kiproy hleias athanasios 10

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Αθανασίου πατριάρχου Αλεξανδρείας, πολιούχου της Αμαλιάδας, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αμαλιάδας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ηλείας κ. Γερμανού, Καισαριανής κ. Δανιήλ και των επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του εορταζομένου αγίου Αθανασίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας του αγίου στους δρόμους της πόλεως.

Ακόμη, τρισάγιο στη Φραγκαβίλλα Αμαλιάδος επί του τάφου του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Αθανασίου τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος το μεσημέρι της Πέμπτης 18ης Ιανουαρίου.

Χρέος τιμής, όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος, προς τον μακαριστό Μητροπολίτη Αθανάσιο, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε τη φιλοξενία των 415 παιδιών της Κύπρου στην Ηλεία κατά τα αιματηρά γεγονότα της τουρκικής εισβολής της Κύπρου το 1974.

Επίσης, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος Ήλιδος (Αμαλιάδας) κ. Χρίστος Χριστοδουλόπουλος, απένειμε στο Μακαριώτατο τον ύψιστο τίτλο τιμής της πόλεως και στη συνέχεια παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

hleia kiproy 1

hleia kiproy 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

kiproy hleias athanasios 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου) Thu, 18 Jan 2018 13:39:35 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19543-kuprou-xrusostomos-b-xreos-timis-pros-ton-mitropoliti-ileias-kuro-athanasio
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Ορθόδοξη πίστη μας θα κρατήσει τον λαό» http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19542-dimitriados-ignatios-i-orthodoji-pisti-mas-tha-kratisei-ton-lao athanasios bolos 2

Με την δέουσα ιεροπρέπεια, η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε την μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βελεστίνου, παρουσία πλήθους ευλαβούς λαού.

Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις διαδοχικές εορτές των Αγίων Αντωνίου και Αθανασίου, στην έναρξη κάθε νέας χρονιάς, επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτές μορφές «οριοθετούν τον τρόπο της ζωής μας μέσα στην Εκκλησία, καθώς αποκαλύπτουν τί σημαίνει να είναι κανείς μέλος του Σώματος του Χριστού... ο μεν Αντώνιος, χωρίς ιδιαίτερη κοσμική μόρφωση, έγινε η απαρχή του αναχωρητισμού, θεμελιώνοντας, στην έρημο, μέσα από την θεολογία της ασκήσεως, τον Ορθόδοξο μοναχικό βίο, μέχρι και σήμερα. Ο μαθητής του Αθανάσιος, έχοντας εξαιρετική Παιδεία, ανέλαβε αγώνα κατά τον αιρέσεων και ιδιαίτερα αυτής του Αρείου, που αμφισβητεί την Θεότητα του Χριστού, Τον θεωρεί κτίσμα κι έτσι καταστρέφει την προοπτική της σωτηρίας για τους ανθρώπους. Ο Αθανάσιος αγωνίστηκε να διασώσει την αλήθεια της πίστεως...».

Στη συνέχεια, ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι, «σ' αυτές τις μορφές, μπορούμε να εντοπίσουμε τρία σημεία, που σφραγίζουν την ζωή μας μέσα στην Εκκλησία: το πρώτο είναι το ασκητικό φρόνημα, που αφορά, καταρχάς, την απόκτηση της αυτογνωσίας. Μέσα απ' αυτήν, μπορούμε ν' αποκτήσουμε την αληθινή ταπείνωση και να συνυπάρξουμε συγχωρητικά με τους άλλους, γιατί θα γνωρίζουμε πόσο ανάγκη έχουμε, πρώτα εμείς, από την συγχώρεση του Θεού. Το δεύτερο είναι η αγάπη, όπως εκφράζεται στην Αγία Τριάδα, αυτήν για την οποία θεολόγησε ο Αθανάσιος. Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη των Τριών Προσώπων, ώστε να είναι Ένα, χωρίς, να χάνουν την αυτοτέλειά τους κι έτσι γίνονται υπόδειγμα για την δική μας αληθινή και ουσιαστική αγάπη. Γι΄ αυτό, δεν μπορεί να υπάρχει Χριστιανός, που να μην συναντά τον άλλο εν αγάπη, που η ζωή του δεν είναι μια διαρκής και έμπρακτη αγάπη. Το τρίτο σημείο είναι το αποκορύφωμα, η Ευχαριστία. Κάθε Θεία Λειτουργία είναι η πραγμάτωση της ζωής του Χριστού, όπως τότε. Είναι ο τρόπος της μεταξύ μας ενότητας και μαζί Του. Έτσι συγκροτείται η Εκκλησία, ως κοινότητα Ευχαριστίας...». Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «στην εποχή μας έχουμε ανάγκη από την εγκράτεια της ασκήσεως, από την αγάπη και την αλληλεγγύη, από την ενότητα και την δύναμη που μας δίδει η κοινή Ορθόδοξη πίστη μας. Αυτή θα μας σώσει και θα κρατήσει τον λαό και την πατρίδα μας όρθιους».

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Αγχιάλου και ακολούθως μετέβη στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», όπου ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα.

Την προηγούμενη, ημέρα μνήμης του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε, στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βόλου και κατά ην Αγιώνυμο ημέρα λειτούργησε στον Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Αγιά, όπου πραγματοποιήθηκε και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, παρουσία τα λαού της γύρω περιοχής.

athanasios bolos 1

athanasios bolos 1

athanasios bolos 1

athanasios bolos 1

athanasios bolos 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Δημητριάδος) Thu, 18 Jan 2018 11:42:04 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19542-dimitriados-ignatios-i-orthodoji-pisti-mas-tha-kratisei-ton-lao
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Εορτασμό του Αγίου Αθανασίου στον Πύργο http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19540-o-arxiepiskopos-kuprou-ston-eortasmo-tou-agiou-athanasiou-ston-purgo pyrgos 1

Πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός τελέσθηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Πύργο Ηλείας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κατέφθασε χθες στη Ηλεία, όπου και θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου να τιμήσει όσους βοήθησαν τα προσφυγόπουλα της Κύπρου πριν από 44 χρόνια. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου που βρέθηκε στο ναό για να ασπαστεί την εικόνα του Αγίου Αθανασίου και να ζητήσει την ευχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Από νωρίς ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου όπου στις 6 μ.μ. το απόγευμα ξεκίνησε ο εσπερινός.

Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και ο επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.


Τον Θείο Λόγο στον εσπερινό κήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, ο οποίος καλωσόρισε το Μακαριώτατο και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε στο λόγο της επίσκεψης.

Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των 415 παιδιών το 1974 μέσα σε εκείνες τις τραγικές συνθήκες της τουρκικής εισβολής που έζησε η Κύπρος.

pyrgos 1

pyrgos 1

pyrgos 1

pyrgos 1

pyrgos 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου) Thu, 18 Jan 2018 10:30:19 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19540-o-arxiepiskopos-kuprou-ston-eortasmo-tou-agiou-athanasiou-ston-purgo
Αρχιεπίσκοπος: ''Μας λείπουν δύο πράγματα: Πρότυπα και Όραμα'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19539-arxiepiskopos-mas-leipoun-duo-pragmata-protupa-kai-orama-foto amfiloxia1

Αμφιλοχία | Τηλέμαχος Παππάς


Λαμπρά και μεγαλοπρεπώς εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου η μνήμη του Πολιούχο της Αμφιλοχίας Αγίου Αθανασίου και η επέτειος των 150 χρόνων από την ανέγερση του ομωνύμου Μητροπολιτικού Ναού.

Το πρωι στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, τελέστηκε συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Να αναφερθεί ότι ο Ναός ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών, ενώ το παρών έδωσαν και οι Αρχές του Τόπου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος για ακόμη μια φορά ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κοσμά και τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας, για την πρόσκληση να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων.

Επίσης ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην μνήμη του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κυρίλλου, ατονίζοντας ότι πρέπει όλοι πρέπει να μιμηθούμε την ζωή τους, αλλά και γενικά την ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας.

"Σε μια εποχή δύσκολη που ο καθένας με τον τρόπο του αγωνίζεται, αξίζει να μιμηθούμε και να αντιγράψουμε το έργο των Αγίων μας. Ειδικά σήμερα, η ζωή των Αγίων αυτών που τιμούμε μπορούν να γίνουν πρότυπο, διότι σήμερα λείπουν τα πρότυπα..." ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 12:33:11 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19539-arxiepiskopos-mas-leipoun-duo-pragmata-protupa-kai-orama-foto
Λαμπρό Συλλείτουργο στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19538-lampro-sulleitourgo-sto-metoxi-tou-patriarxeiou-alejandreias-stin-kupseli-foto sylleitoyrgo metoxi 25

Άνω Κυψέλη | Αθανάσιος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου η μνήμη του Αγίου Αθανασίου στο φερώνυμο Ιερό Ναό του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Άνω Κυψέλη.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' και Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Νήφωνος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τους ύμνους απέδωσε πολυμελής βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Ηλία Γιουρούκου.

Να σημειωθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν Άρχοντες Οφφικιάλοι του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, κάτοικοι των Αθηνών, Έλληνες εξ' Αιγύπτου και πλήθος Ελληνοαφρικανών και Αφρικανών Κληρικών και λαϊκών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β' που με τις ευχές του και τις ευλογίες επιτελείται αυτό το έργο στην καρδιά της Κυψέλης.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη και όλους όσους παρεστησαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Άγιο Αθανάσιο τονίζοντας πως: ''Από την εορτή ας μείνει η χαρά του Αγίου Αθανασίου για να φεύγει η «σκουριά» της ψυχής''.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 12:33:11 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/19538-lampro-sulleitourgo-sto-metoxi-tou-patriarxeiou-alejandreias-stin-kupseli-foto
+Θεσσαλονίκης Παντελεήμων: ''Μακεδονικό θέμα υπάρχει μόνο για τους εχθρούς της πατρίδος'' http://www.romfea.gr/diafora/19537-%20thessalonikis-panteleimon-makedoniko-thema-uparxei-mono-gia-tous-exthrous-tis-patridos panteleimon 1

Κείμενο: Romfea.gr


Μετά από πολύ καιρό ήρθε στην επικαιρότητα ξανά το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων, με διαλόγους που έχει ξεκινήσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Χθες, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr επίστολη σε Μητροπολίτες.

Στην επιστολή του ενημερώνει τους Ιεράρχες ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα τελεστεί πάνδημος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν σε αυτή.

Με τον τρόπο αυτό ο Παναγιώτατος θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, σχετικά με το όνομα της ελληνικότατης Μακεδονίας, παρόλο που συλλείτουργα γίνονται κάθε εβδομάδα.

Ας θυμηθούμε όμως τι είχε κάνει και πως αντέδρασε ο Προκάτοχός του, μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελημών Χρυσοφάκης για το Μακεδονικό Ζήτημα.

Ο  αείμνηστος αυτός πατριώτης Ιεράρχης έλεγε χαρακτηριστά: "Συνήγειρε καί συνεκάλεσεν ἡμᾶς ἐπί τό αὐτό τό ὑπέρτατο ἐθνικόν ἡμῶν θέμα, ὡς τυγχάνει ἡ φιλτάτη Μακεδονία ἡμῶν. Δι' ἡμᾶς τούς Ἑλληνας, καί δή τούς οἰκούντας ἐν Μακεδονίᾳ, δέν ὐπάρχει θέμα Μακεδονικόν· ὐπάρχει μόνον διά τούς ἐχθρούς τῆς πατρίδος ἡμῶν, καί εἰς τούς ὁποίους λέγομεν ὅτι: Ἡ Μακεδονία ἦτο, εἶναι καί θά παραμείνη Ἑλληνική!"

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΑΝ ΙΕΡΑΡΧΗ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ!

{youtube}j_lXgYcauBY{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 00:52:59 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19537-%20thessalonikis-panteleimon-makedoniko-thema-uparxei-mono-gia-tous-exthrous-tis-patridos
Μετά από 75 χρόνια Γεωργιανός Ιερομόναχος στο Άγιον Όρος http://www.romfea.gr/agioritika-nea/19535-meta-apo-75-xronia-georgianos-ieromonaxos-sto-agion-oros beri ilarioni

Κείμενο: Romfea.gr


Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Γρηγορίου ο Γεωργιανή καταγωγής μοναχός Ιλαρίωνας, έλαβε το Μεγάλο Σχήμα.

Να αναφερθεί ότι αυτό αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Γεωργία, οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν τον Καθηγούμενο της Μονής Γρηγορίου Χριστοφόρο για την ευλογία αυτή.

Ο Ιερομόναχος Ιλαρίωνας εδώ και 15 χρόνια βρίσκεται στην Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, ενώ πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι διακονεί στην τράπεζα.

Στο μοναστήρι της Μονής Γρηγορίου ζουν πέντε μοναχοί από την Γεωργία, ενώ ο τελευταίος  Γεωργιανός Ιερομόναχος εκοιμήθη το 1942 στην Ι.Μ. Παντελεήμονος.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 00:13:23 GMT http://www.romfea.gr/agioritika-nea/19535-meta-apo-75-xronia-georgianos-ieromonaxos-sto-agion-oros
Μέγας Αθανάσιος: Ο Στύλος της Ορθοδοξίας http://www.romfea.gr/pneumatika/19534-megas-athanasios-o-stulos-tis-orthodojias megas athanasios 1

Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού


Ελάχιστοι άνθρωποι αξιώθηκαν να λάβουν τον τίτλο του «Μεγάλου» στην ιστορία της ανθρωπότητας, διότι αυτό προϋποθέτει να υπάρξει κάποιος υπέρμετρα σπουδαίος και να προσφέρει υπέρτατες και μοναδικές υπηρεσίες σε αυτή.

Ένας από αυτούς είναι και ο Μέγας Αθανάσιος, ο οποίος εκτός από τον τίτλου του «Μεγάλου» του αποδόθηκε και ο μοναδικός τίτλος «Στύλος της Ορθοδοξίας».

Μελετώντας κάποιος την προσωπικότητα και το τιτάνιο έργο του, δε μπορεί παρά να συμφωνήσει με την επιλογή αυτή της Εκκλησίας μας. 

Γεννήθηκε περί το 298 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από ευσεβείς Έλληνες γονείς και ανατράφηκε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Οι ευκατάστατοι γονείς του φρόντισαν να λάβει μια σπάνια κλασική παιδεία, η οποία άκμαζε ακόμα στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα φοίτησε στην περίφημη Κατηχητική Σχολή θεολογία, αναδεικνυόμενος ως ένας από τους σπουδαιότερους Πατέρες και Διδασκάλους της Εκκλησίας μας όλων των εποχών.

Καθοριστική σημασία για την κατοπινή πορεία του Αθανασίου υπήρξε η γνωριμία του και η πνευματική του σύνδεση με τον μέγιστο ασκητή της Εκκλησίας μας Μέγα Αντώνιο.

Κοντά του μυήθηκε στην ευσέβεια και χαλυβδώθηκε ο χαρακτήρας του να είναι αμετακίνητος και απόλυτα προσηλωμένος στην αλήθεια της Εκκλησίας.

Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών εισέρχεται στις τάξεις του ιερού κλήρου, ως διάκονος της αλεξανδρινής Εκκλησίας, μπαίνοντας στην υπηρεσία του γηραιού και σεβάσμιου επισκόπου Αλεξάνδρου. 

Δεν έμελλε όμως να βιώσει μια ειρηνική ιερατική διακονία, διότι κατά την χρονική εκείνη περίοδο ξέσπασε μια από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες θεολογικές θύελλες στην ιστορία της Εκκλησίας μας, η φοβερή αίρεση του αρειανισμού.

Ο πρεσβύτερος της αλεξανδρινής Εκκλησίας Άρειος δίδασκε άκρως βλάσφημες και κακόδοξες διδασκαλίες, ανατρέποντας εκ θεμελίων την διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Απέρριπτε το θεμελιώδες δόγμα της Αγίας Τριάδος, υποβιβάζοντας τον Υιό σε κτίσμα του Θεού και αρνούμενος την προσωπική υπόσταση του Αγίου Πνεύματος.

Ο νεαρός διάκονος Αθανάσιος, με την ευλογία του επισκόπου Αλεξάνδρου ανέλαβε να ανασκευάσει τις βλάσφημες δοξασίες του Αρείου.

Στα 325 συγκροτήθηκε η Α Οικουμενική Σύνοδος στην Νίκαια της Βηθυνίας για να συζητηθεί η αρειανική κακοδοξία και να διατυπωθεί με σαφήνεια το ορθόδοξο δόγμα.

Ο διάκονος Αθανάσιος εκπροσώπησε τον Αλέξανδρο και μάλιστα ορίστηκε και γραμματείας της Συνόδου.

Στις θυελλώδεις συζητήσεις με τον αιρεσιάρχη Άρειο και τους οπαδούς του, ο Αθανάσιος εξέπληξε με την ωριμότητα της σκέψεώς του, τη θεολογική του κατάρτιση και προ πάντων την ακριβή έκφραση της ορθόδοξης διδασκαλίας.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε πως ο Μέγας Αθανάσιος υπήρξε ο πρωταγωνιστής της Συνόδου και ο εκφραστής της αλήθειας της Εκκλησίας. 

Το 328 κοιμήθηκε ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος και ο λαός απαίτησε να ανέβει στον επισκοπικό θρόνο ο Αθανάσιος, ο οποίος αποδέχτηκε την ύψιστη αυτή διακονία, διαρκούσης της αρειανικής λαίλαπας, παρά την καταδίκη της από την Α Οικουμενική Σύνοδο.

Εργάστηκε σκληρά αναδιοργανώνοντας την αλεξανδρινή Εκκλησία. Επέλεξε άξιους συνεργάτες από την τάξη των ασκητών και των μοναχών, οι οποίοι είχαν αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο εκκλησιαστικό έργο.

Το μεγάλο βάρος το έδωσε στην προάσπιση της ορθόδοξης πίστης και τον αντιαιρετικό αγώνα. Αυτό είχε όμως δυσμενείς εξελίξεις για τον ίδιο.

Οι αρειανοί και οι άλλοι αιρετικοί της επισκοπής του κατείχαν υψηλά κρατικά αξιώματα και οικονομική δύναμη.

Κάνοντας χρήση αυτών, είχαν κηρύξει ανελέητο πόλεμο κατά του Αθανασίου και οχετούς λάσπης συκοφαντιών, οι οποίες έφταναν ως την αυτοκρατορική εξουσία της Κωνσταντινουπόλεως.

Γι’ αυτό και ολόκληρη η ζωή του υπήρξε μαρτυρική. Από τα 46 έτη της επισκοπικής του διακονίας τα 17 τα πέρασε στις εξορίες!

Έχουν διασωθεί οι φρικτές συκοφαντίες εναντίον του από τους αιρετικούς, προς τον αυτοκράτορα. Κατηγορήθηκε ο ασκητής Αθανάσιος για δήθεν πορνεία και βιασμό γυναίκας! Κατηγορήθηκε επίσης ο ένθερμος αυτός ζηλωτής του Χριστού και ως μάγος! 

Αλλά ο Αθανάσιος υπόμενε με καρτερία τις συκοφαντίες και τις άδικες διώξεις. Την προσωπική του πίκρα και τις ατέλειωτες ταλαιπωρίες του τις προσπερνούσε με την νυχθημερόν συγγραφή θεολογικών πραγματικών και αντιαιρετικών έργων.

Από τα σπουδαιότερα συγγράμματά του ξεχωρίζουμε το μοναδικό έργο του «Περί της Ενανθρωπήσεως του Λόγου», όπου αν αναπτύσσει με καταπληκτική ακρίβεια την αλήθεια της Εκκλησίας μας για το θείο πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού.

Στα έργο του «Κατά Αρειανών» καταρρίπτει πανηγυρικά τις αρειανικές κακοδοξίες. Στο επίσης περισπούδαστο έργο του «Κατά Ειδώλων» καταρρίπτει το σαθρό οικοδόμημα της ειδωλολατρίας, η οποία στην εποχή του ήταν ακόμη μια μεγάλη απειλή και μια σοβαρή πρόκληση για την Εκκλησία.

Συνέγραψε ακόμη το βίο του δασκάλου του Μ. Αντωνίου, καθώς και πάμπολλες επιστολές σε διάφορα εξέχοντα πρόσωπα, οι οποίες αποπνέουν σπάνιο ζήλο για την διαφύλαξη της αλήθειας της Εκκλησίας, διότι είναι συνώνυμη με τη σωτηρία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως με την 39η εορταστική επιστολή του ορίζεται ο λεγόμενος «κανόνας της Καινής Διαθήκης», δηλαδή ορίζονται τα 27 γνήσια βιβλία, από τα ψευδεπίγραφα (απόκρυφα) που κυκλοφορούσαν στην αρχαία Εκκλησία και έσπερναν πλάνες στους πιστούς. 

Κατάκοπος και τσακισμένους από τους ατέλειωτους αγώνες και τις προσωπικές ταλαιπωρίες, κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373.

Η Εκκλησία μας τον κατέταξε στους αγίους της και τον ανακήρυξε «Μέγα» για τις μοναδικές του υπηρεσίες του προς Αυτήν.

Ορίστηκε δε να συνεορτάζεται η μνήμη του στις 18 Ιανουαρίου, μαζί με τον επίσης σπουδαίο αλεξανδρινό επίσκοπο, τον άγιο Κύριλλο, ο οποίος και αυτός έδωσε παρόμοιους αγώνες για την Ορθόδοξη πίστη.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 17 Jan 2018 22:36:37 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/19534-megas-athanasios-o-stulos-tis-orthodojias
Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Αθανασίου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19533-panigurikos-esperinos-tou-agiou-athanasiou-sti-larisa-foto larisa agathanasios 6

Με την παρουσία πολλών ευσεβών χριστιανών τελέσθηκε απόψε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στην Λάρισα.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε στους πιστούς για το ιερό πρόσωπο του εορταζομένου Μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας, για τους πολυποίκιλους αγώνες του και για τις πολυχρόνιες εξορίες του, λέγοντας ότι ο Μέγας Αθανάσιος εξορίστηκε πέντε φορές, έζησε μακράν του ποιμνίου του για πολλά χρόνια επειδή εκήρυττε την αλήθεια του Ευαγγελίου και επειδή υπήρξε αυθεντικός και βιωματικός Θεολόγος και αληθινός Ιεράρχης σε πολύ δύσκολους χρόνους για την Εκκλησία.

Εμείς σήμερα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ζούμε μια άλλη διαφορετική εξορία, την εξορία του τρόπου, δεν μας εξορίζει κανείς, αλλά εν τούτοις είμαστε και εμείς εξόριστοι, διότι λίγοι σήμερα ομιλούν για την Θεολογία της πίστεώς μας, βγάλαμε την Θεολογία από την ζωή μας, την εξορίσαμε και ζούμε χωρίς αυτήν και τους ευλογημένους καρπούς της.

Ζώντας την εξορία του τρόπου, ο σύγχρονος άνθρωπος εξόρισε την ίδια την Θεολογία από την ζωή του.

Ο Μέγας Αθανάσιος με την αγία βιοτή του, το ασκητικό του φρόνημα και την πλούσια παιδεία και Θεολογία του, μας δεικνύει τον δρόμο του αγιασμού και μας θυμίζει ότι πρέπει να ζούμε την Θεολογία της πίστεώς μας, ώστε να έχει νόημα η ζωή μας, πληρότητα η καρδιά μας και γερές αληθινές βάσεις ο αγώνας μας.

Τους ύμνους του πανηγυρικού εσπερινού απέδωσαν θαυμάσια, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ησυχαστηρίου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου) Μήλεσι Ωρωπόυ Αττικής κ. Στέφανος Συμεωνίδης και οι Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κωνσταντίνος Ξυνογαλάς και Γεώργιος Σταυρουλάκης.

larisa agathanasios 1

larisa agathanasios 1

larisa agathanasios 1

larisa agathanasios 1

larisa agathanasios 1

larisa agathanasios 1

larisa agathanasios 1

larisa agathanasios 9

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαρίσης) Wed, 17 Jan 2018 21:22:49 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19533-panigurikos-esperinos-tou-agiou-athanasiou-sti-larisa-foto
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ''Αυτοί οι εορτασμοί δίνουν κουράγιο και ελπίδα στους Έλληνες'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/19530-arxiepiskopos-ieronumos-autoi-oi-eortasmoi-dinoun-kouragio-kai-elpida-stous-ellines-foto iero amfiloxia

Αμφιλοχία | Τηλέμαχος Παππάς


Μετά από την αποδοχή της επίσημης πρόσκλησης του Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά και του Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Απόστολου Κοιμήση, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έφτασε σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στην πόλη της Αμφιλοχίας.

Να αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος συμμετέχει στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 150 χρόνια, από την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου της πόλης.

Πριν από λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Στον Εσπερινό παρέστη πλήθος κόσμου, ενώ το παρών έδωσαν και οι Αρχές της περιοχής.

Καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο ο Μητροπολίτης Κοσμάς, μεταξύ άλλων τόνισε: "Με υική αγάπη και χαρά, με όλοκαρδιές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη, σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στην ιστορική Αμφιλοχία".

Οι κληρικοί μας, οι άρχοντες, ο ευσεβής και φιλάγιος λαός της Αμφιλοχίας, όλοι μας κλίνουμε το γόνυ, με ειλικρίνεια καταθέτουμε την ολόψυχη ευχαριστία μας, διότι ανταποκριθήκατε με πατρική στοργή στην ταπεινή πρόσκληση μας, και αφήσατε τόσα πνευματικά και ποιμαντικά καθήκοντα, θυσιάσετε χρόνο και κόπο και ήρθατε να προστείτει των λατρευτικών εκδηλώσεων, επί τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου πολιούχου της Αμφιλοχίας και ταυτοχρόνως για τα 150 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ιερού τουτου Μητροπολιτικού Ναού της Αμφιλοχίας" πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κοσμάς.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για τα λόγια του, υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε ο ίδιος να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους για την τιμητική για εκείνον και ευγενική πρόσκληση να έρθει σε επικοινωνία με αυτόν τον ευλογημένο λαό.

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία διότι Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει αλλά δεν είναι και του χαρακτήρα μου, να κλείνετε μέσα στα τείχη της Αθήνας, η οποία έχει τα δικά της προβλήματα, αλλά να αγκαλιάζει με τα φτερά του και την αγκαλιά του, όλο τον ελληνικό λαό με τις δικές του προσδοκίες και τα δικά του προβλήματα" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας πρόσθεσε: "Όλα αυτά μας δίνουν ελπίδα και κουράγιο, και είναι το σύνθημα που λέμε ότι είναι μία εποχή, που όλοι ενωμένοι να προσπαθήσουμε να πάμε στην απέναντι όχθη του ποταμού και να γίνεται πράξη μέσα σε αυτόν τον ναό και σε κάθε λειτουργική πράξη".

"Πρέπει να κάνουμε μία στροφή πίσω και να δούμε τον λαό μας, μέσα στις δυσκολίες που έχει περάσει και αμέσως μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και την δημιουργία του νέου κράτους, μέσα στα ερείπια και τα κουρέλια αγωνίζεται για να φτιάξει το κέντρο της ζωής, που είναι ο ναός σε κάθε περιοχή και σε κάθε χωριό. Έτσι και αυτός εδώ ο περικαλής ναός, εδώ και 150 χρόνια στέλνει το δικό του φως" ανέφερε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τέλος ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο που περνάνε στην Βουλή για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, τονίζοντας ότι "αυτό ίσως έγινε από επιπολαιότητα αλλά θα φανεί στην πορεία,διότι τέτοια πράγματα δεν είναι δυνατόν να σφραγίζονται από επιπολαιότητα".

Αύριο, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας θα ανακηρύξει σε Επίτιμο Δημότη Αμφιλοχίας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε ειδική τελετή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου στην 12.30.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 09:10:02 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/19530-arxiepiskopos-ieronumos-autoi-oi-eortasmoi-dinoun-kouragio-kai-elpida-stous-ellines-foto
ΡΑΓΙΣΑΝ ΚΑΡΔΙΕΣ!!! (ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/19529-ragisan-kardies-binteo ragisan 1Στα 25 χρόνια της ιεραποστολικής μου διακονίας δύο φορές ένιωσα την καρδιά μου να ραγίζει!!! Η πρώτη φορά ήταν στις Ινδίες, στην Καλκούτα, όταν το 1992 βρήκα πεταμένο ανάμεσα στα σκουπίδια την μικρή Μαμόνι - Στυλιανή, ένα βρέφος μόλις ενός έτους.

Νωρίς το πρωί με το μικρό φορτηγάκι της Ιεραποστολής επισκεφθήκαμε την πόλη SOKOINE στην ανατολική Τανζανία, περίπου 250 χλμ. από την πρωτεύουσα, εκεί ζει μία κοινότητα της πρωτόγονης φυλής των Μασάι με περίπου 450 μέλη, τους μισούς εξ’ αυτών τους έχουμε ήδη βαπτίσει ενώ οι υπόλοιποι είναι κατηχούμενοι.

Όπως πάντοτε συμβαίνει, στην άφιξη του μικρού φορτηγού της Ιεραποστολής σημαίνει συναγερμός χαράς, ελπίδας, ζωής!!!

Έτσι λοιπόν μόλις σταμάτησε το φορτηγάκι, ξαφνικά ένα τσούρμο με περισσότερα από 100 μικρά παιδάκια τρέχοντας έφτασαν μέσα από το δάσος γύρω μας, πολύ γρήγορα μπήκαν στη σειρά τους και όπως πάντα υπομονετικά περίμεναν να λάβουν τα δώρα και τις ευλογίες της Ιεραποστολής.

Καθώς παρατηρούσα τα παιδιά και ετοιμαζόμασταν για την προσφορά των ειδών της αγάπης, ξαφνικά το βλέμμα μου έπεσε στο βάθος, στο δάσος της σαβάνας, το θέαμα που αντίκρυσα με συγκλόνισε, ένα μικρό παιδάκι προχωρούσε αργά, βήμα βήμα, πότε στηριζόμενο στο ένα και μοναδικό του ποδαράκι και πότε στο ξύλο που κρατούσε στα χέρια του και το βοηθούσε να στηρίζεται!!! Αμέσως άφησα τα άλλα παιδιά και με γοργά βήματα έφθασα κοντά του. Συγκλονίστηκα, δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυά μου!!

Ήταν ένα νήπιο που οι σταγόνες του ιδρώτα από την ταλαιπωρία, τον κόπο και τον πόνο έτρεχαν σαν ποταμάκι στα φτωχικά ρουχαλάκια του!!!

Το πήρα στην αγκαλιά μου, το έφερα γρήγορα στο φορτηγάκι της Ιεραποστολής, του προσφέραμε καθαρά ρούχα, βιταμίνες και γλυκίσματα, ενώ αμέσως ειδοποίησα να έρθουν οι γονείς του.

Έφθασαν δυο νέα παιδιά από την πρωτόγονη φίλη των Μασάι με ένα ακόμη μωράκι στην αγκαλιά η μητέρα, τα δάκρυα μου ενώθηκαν με τα δάκρυα της πονεμένες μητέρας.

Σε χρόνους παλαιότερους το παιδί αυτό θα είχε ήδη πεθάνει εγκαταλελειμμένο στο δάσος, σήμερα όμως μετά το βάπτισμα τους στην Αγία κολυμβήθρα της Ορθοδοξίας υπάρχει ελπίδα και για τα ανάπηρα και για όλα τα παιδιά του κόσμου!!!

Έτσι λοιπόν αμέσως κάναμε το πρόγραμμα με τους γονείς, αύριο κιόλας θα βρίσκονται στην πόλη στο κρατικό νοσοκομείο, για να μπορέσει να ξεκινήσει η αποκατάσταση του ποδιού, με τεχνητό φυσικά μέλος.

Έτσι θέλω να πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο, στη γιορτή του ο μικρός Αντωνάκης θα μπορεί να τρέχει, να παίζει, να πηγαίνει στο σχολείο, να εκκλησιάζεται και να δοξάζει τον Θεό!!!

Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί να μπορέσει ένα ακόμη παιδί να δει τον ήλιο, να σταθεί στα πόδια του, να δοξάσει τον Θεό!!!

Ο μικρός Αντωνάκης σας εύχεται χρόνια πολλά και είναι μόνο 4 ετών!!!

Για βοήθεια: 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
146/296160-13

IBAN: GR2801101460000014629616013
SWIFT: (BIC) ETHNGRAA

{youtube}L1om98sRmX4{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 17 Jan 2018 18:24:27 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/19529-ragisan-kardies-binteo
Ουσιαστική η πορεία των ιερέων στο Αίγιο για το όνομα της ΠΓΔΜ http://www.romfea.gr/diafora/19528-ousiastiki-i-poreia-ton-iereon-sto-aigio-gia-to-onoma-tis-pgdm amb02

Μόνο αδιάφορη δεν είναι η τοπική Εκκλησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που ζητούν οπωσδήποτε τον όρο "Μακεδονία", κάτι που βρίσκει αντίθετο το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνισμού.

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, μετά από προσκλητήριο του Μητροπολίτη Αμβροσίου, προχώρησε σήμερα δια δεκάδων ιερέων της στην πρώτη πορεία διαμαρτυρίας, στην οδό Μητροπόλεως στο Αίγιο, με τις καμπάνες των Ιερών Ναών να χτυπούν την ώρα της πορείας χαρμόσυνα στέλνοντας το ηχηρό "όχι" της Εκκλησίας.

Μπροστάρης της πορείας ήταν βεβαίως ο Ποιμενάρχης, ενώ το πανώ έγραφε ξεκάθαρα "Η Μακεδονία είναι Ελληνική".

Φτάνοντας στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, ο Μητροπολίτης με τους ιερείς μπήκαν στο εκκλησάκι, εψάλη το "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια" και δέηση και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε προς τους ιερείς, θυμίζοντάς τους το "Μακεδονία ξακουστή, του Αλεξάνδρου η χώρα" που μάθαινε και ο ίδιος μαθητής στο σχολείο, καλώντας τους ιερείς στον αγώνα για να αποφευχθεί η ονομασία των Σκοπίων με τον όρο "Μακεδονία".

Στη συνέχεια, ιερείς πήγαν στα διόδια του Ελαιώνα και στα βενζινάδικα της Ν.Ε.Ο. για να μοιράσουν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Φανερωμένης το πρωί της Κυριακής, στις 11 το πρωί, με πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας και τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής και τοπικών φορέων.

{youtube}ob_CF2qKmmU{/youtube}

amb01

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (filodimos.gr) Wed, 17 Jan 2018 18:17:38 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19528-ousiastiki-i-poreia-ton-iereon-sto-aigio-gia-to-onoma-tis-pgdm
Πανηγυρικός Εσπερινός στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/19527-panigurikos-esperinos-sto-metoxi-tou-patriarxeiou-alejandreias-stin-kupseli-foto patriarxiko metoxi 41

Άνω Κυψέλη | Αθανάσιος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Άνω Κυψέλη Αθήνας.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα και τον εκπρόσωπο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' και διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου Αθηνών Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο.

Να αναφερθεί ότι στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστησαν ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων, Ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Μέγας Άρχων Δικαιοφύλαξ Κούρτης Γεώργιος-Σταύρος, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ, η Αρχόντισσα Εκκλησιών και Ευεργέτις του Πατριαρχείου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, ο πρωήν Διοικητής Τροχαίας Αθηνών κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος, ο κ. Πάνος Αβραμόπουλος, Δημοτικός Σύβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Κωνσταντίνος Μεϊμάρης Διευθυντής του Γραφείου του ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ, πλήθος πιστών από την Αθήνα, Έλληνες εξ' Αιγύπτου και πολλοί Ελληνοαφρικανοί και Αφρικανοί κληρικοί και λαϊκοί.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην διδαχή και την προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου.

''Ο ρεαλισμός της Εκκλησίας κορυφούται στο πρόσωπο του Αγίου Αθανασίου'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

''Δεν έγραφε για να αρέσει στους ανθρώπους αλλά για να οδηγήσει τους ανθρώπους στην σωτηρία, λόγος που δυστυχώς στην εποχή μας απουσιάζει, ενώ όποιος δεν μπορεί να θεολογήσει λασπολογεί'' τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Εμμανουήλ.

''Ό,τι κατατίθεται με πόνο χωρίς τυμπανοκρουσίες έχει αλήθεια. Ο Μέγας Αθανάσιος έγραψε με το μελάνι του πόνου γι' αυτό και ο θεολογικός του λόγος μένει εις τον αιώνα'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Να σημειωθεί ότι για την άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως φρόντισε ο Εφημέριος του Πατριαρχικού Μετοχίου και του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαος Κουλιανόπουλος.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος μετά το πέρας του εσπερινού ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τους Άρχοντες Οφικκιάλους, τους Ιερείς που συμμετείχαν στον πανηγυρικό εσπερινό και τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου τον κ. Θωμά Χαϊντούτη για την προσφορά του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 15:29:18 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/19527-panigurikos-esperinos-sto-metoxi-tou-patriarxeiou-alejandreias-stin-kupseli-foto
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ι.Μ. Ηλείας http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19526-o-arxiepiskopos-kuprou-stin-im-ileias kiprou iliea 1

Επίσκεψη στην Ηλεία πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 22 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, σήμερα το απόγευμα θα χοροστατήσει στον Εσπερινό που θα τελεστεί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πύργου.

Αύριο Πέμπτη 18 Ιανουαρίου από τις 7.45 – 11.00 π.μ. θα τελεστεί Πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος, Πολιούχου της.

Στη συνέχεια στις 12.15 μ. θα τελεστεί Τρισάγιο στην Φραγκαβίλλα στον τάφο του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας Αθανασίου, εμπνευσθέντος και υλοποιήσαντος τήν φιλοξενία των 415 παιδιών-προσφύγων της Κύπρου στην Ηλεία.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας στις 13.00 θα παρατεθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου από τον Δήμαρχο Ήλιδος Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Το απόγευμα στις 7 θα γίνει στον Πύργο στο Δημαρχείο υποδοχή του Μακαριωτάτου από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή.

Εκεί σε ειδική εκδήλωση θα του απονεμηθεί η ύψιστη τιμή του Δήμου.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου) Wed, 17 Jan 2018 15:48:50 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19526-o-arxiepiskopos-kuprou-stin-im-ileias
Απονομή Πτυχίων στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Κίτρους http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19525-aponomi-ptuxion-stin-sxoli-buzantinis-mousikis-tis-im-kitrous kitrous bizantini 5

Σε μια ξεχωριστή μουσική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στη Βαρνάβειο Βιβλιοθήκη, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, ξεκίνησε με ύμνους από τον βυζαντινό χορό της Σχολής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευλόγησε όλους τους παρευρισκομένους με τις πατρικές του νουθεσίες και συνάμα προέβη στην κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.

Στη συνέχεια, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους γονείς που είναι κοντά με τα παιδιά τους, τους καθηγητές της Σχολής που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να δώσουν στους σπουδαστές γνώσεις και να τους προμηθεύσουν με εφόδια για τη ζωή τους στο μέλλον, μίλησε με θερμά λόγια για το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής και τη χρησιμότητα της βυζαντινής μουσικής στη ζωή του ανθρώπου.

Στην εν λόγω εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος απένειμε και τα πτυχία και τα διπλώματα στους μαθητές της σχολής που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις σπουδές τους κατά το παρελθόν έτος 2016-2017, εξεταζόμενοι ενώπιον Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά το πέρας της απονομής, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν την εκμάθηση της πατροπαράδοτης εκκλησιαστικής μουσικής τονίζοντας ότι η καλλικέλαδη φωνή και οι μουσικές γνώσεις πρέπει να συμβαδίζουν με την καλή πνευματική κατάσταση.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ευχών και κερασμάτων μεταξύ των παρευρισκόμενων δίνοντας στους μαθητές δύναμη να συνεχίσουν με περισσότερη χαρά και όρεξη τις μουσικές σπουδές τους.

kitrous bizantini 1

kitrous bizantini 1

kitrous bizantini 1

kitrous bizantini 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 17 Jan 2018 14:57:55 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19525-aponomi-ptuxion-stin-sxoli-buzantinis-mousikis-tis-im-kitrous
Τελετή ανακηρύξεως Αγίου Γεωργίου Φουστανελά σε προστάτη της Προεδρικής Φρουράς http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/19524-teleti-anakirujeos-agiou-georgiou-foustanela-se-prostati-tis-proedrikis-frouras proedriki froura 13

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα ο πρώτος επίσημος εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Φουστανελά στην Προεδρική Φρουρά.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία της καθιέρωσης του εικονοστασίου – προσκυνηταρίου του Αγίου Γεωργίου.

Στην συνέχεια κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στον τρόπο που χτίζονταν οι ναοί από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και φθάνοντας μέχρι σήμερα εξήρε το εκκλησιαστικό ήθος και την παράδοση που ήταν ορατά ακόμη και στον τρόπο που οικοδομούνταν οι ναοί όσο μικροί κι αν ήταν.

«Στον άνθρωπο δεν είναι τόσο ουσιαστικό το εξωτερικό, αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβεται εσωτερικά» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στα εκκλησάκια και στις μονές επί τουρκοκρατίας, αλλά και στην ενδυμασία της εποχής τονίζοντας πως «η φουστανέλα είναι ένα σύμβολο του αγώνα και της απόκτησης της ελευθερίας».

Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για την σημερινή ημέρα που αφιερώνεται ένα προσκυνητάριο του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στην Προεδρική Φρουρά δηλώνοντας πως αυτό μας δίνει εσωτερική δύναμη. Συνεχάρη όσους συνέλαβαν την ιδέα και όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία του και ευχήθηκε ο λαός να συνεχίσει να δείχνει αυτό που θέλει και αυτό για το οποίο αγωνίζεται.

Κατόπιν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε πως η σημερινή ημέρα εκπέμπει πολλά μηνύματα.

«Μηνύματα που αφορούν και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το Έθνος μας. Είπατε Μακαριώτατε, ότι ο τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, η Χριστιανική Διδασκαλία, είναι εκείνη που καθιέρωσε την αρχή σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να πράττουμε όχι τόσο αυτό που μας επιβάλλεται, αλλά πολύ περισσότερο εκείνο, το οποίο πραγματικά πιστεύουμε, εκείνο που πραγματικά έχουμε κάνει συνείδηση. Και το λέω αυτό γιατί οφείλω να διευκρινίσω πως η επιλογή του Προστάτη της Προεδρικής Φρουράς, του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, δεν οφείλεται μόνο στην ευζωνική του περιβολή. Αυτό είναι το ένα. Και θα ΄λεγα μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα δικά σας λόγια, ότι είναι η «εξωτερική πλευρά». Ο λόγος, ο βαθύτερος λόγος, είναι το ίδιο το παράδειγμα του Νεομάρτυρος του Αγίου Γεωργίου που, όποιος εντρυφήσει στον τρόπο του μαρτυρίου του, αντιλαμβάνεται ότι συμβολίζει την αφοσίωση του ανθρώπου στο πιστεύω του. Ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε ακριβώς επειδή δεν δέχθηκε να αλλάξει το πιστεύω του, δεν δέχθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. Τούτο για την Προεδρική Φρουρά έχει τεράστια σημασία, γιατί δείχνει αυτό που πάντοτε η Προεδρική Φρουρά, από τότε που συστάθηκε ως σήμερα, πράττει».

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

proedriki froura 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ecclesia.gr) Thu, 18 Jan 2018 20:56:25 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/19524-teleti-anakirujeos-agiou-georgiou-foustanela-se-prostati-tis-proedrikis-frouras
Πρόσκληση Θεσσαλονίκης Ανθίμου σε Μητροπολίτες για το Μακεδονικό http://www.romfea.gr/diafora/19523-prosklisi-thessalonikis-anthimou-se-mitropolites-gia-to-makedoniko anthimos prokslisi

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Επιστολή σε Ιεράρχες απέστειλε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Ο κ. Άνθιμος στην επιστολή του ενημερώνει τους Ιεράρχες ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα τελεστεί πάνδημος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν σε αυτή.

"Θα τελέσουμε Θεία Λειτουργία με κύριο αίτημα, πρώτον να διατηρηθεί η μεγάλη δωρεά της ΕΙΡΗΝΗΣ στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας, και δεύτερον να αποδοθεί στην ΕΛΛΑΔΑ μας η Δικαιοσύνη, σχετικά με το όνομα της ελληνικότατης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας" - τονίζει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προς τους Ιεράρχες.

Κλείνοντας της επίστολή του, ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρει ότι "η ειρηνική και πνευματική αυτή εκδήλωση γίνεται υπέρ της Πατρίδος μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας".

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 17 Jan 2018 19:27:01 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19523-prosklisi-thessalonikis-anthimou-se-mitropolites-gia-to-makedoniko
Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/19522-sunexizontai-oi-epitheseis-se-naous-tis-orthodojis-ekklisias-tis-oukranias oykrania1

Σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες σε βάρος των ενοριών της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στις αρχές του 2018 καταγράφηκε σειρά βιαιοπραγιών των εθνικιστών, συμπεριλαμβανμένης και της απόπειρας αποκλεισμού της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου καθώς και οι κατ’επανάληψη βανδαλισμοί κατά των Ορθοδόξων Ι. Ναών.

Προ ολίγων ημερών κατέστη γνωστή η βεβήλωση του νοσοκομειακού παρεκκλησίου της Παναγίας του Καζάν παρά το Εθνικό Επιστημονικό Κέντρο Ακτινολογίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του επίσημου ιστότοπου της Ι. Μητροπόλεως Κιέβου, οι ιερόσυλοι αφού διέρρηξαν το Ναό έριξαν κάτω τα Τιμία Δώρα, τα οποία είχαν ετοιμασθεί για την κοινωνία των αρρώστων.

Τη νύχνα στις 10 Ιανουαρίου οι βάνδαλοι επιτέθηκαν στον Ι. Ναό της Αγίας Σκέπης της Παναγίας Τσερνομόρσκ του νομού Οδησσού.

Οι κακούργοι χάλασαν τα περισότερα λειτουργικά σκεύη και έπιπλα του Ναού, διέρρηξαν τις πόρτες του Ιερού Βήματος, έκλεψαν τις χρηματικές προσφορές των πιστών και φεύγοντας σκόρπισαν πυροσβεστική σκόνη σε όλους τους χώρους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Τύπου της επαρχίας Οδησσού, στις 9 Ιανουαρίου στην ίδια περιοχή επίσης καταγράφηκε απόπειρα προβοκάτσιας, όταν ομάδα επιθετικών εκπροσώπων ριζοσπαστικών εθνικιστικών οργανώσεων στο κέντρο της Οδησσού κόλλησαν χαρτιά στις πόρτες και τους τοίχους Ι. Ναών με παραπληροφορήσεις και ύβρεις σε βάρος του ευαγούς κλήρου της κανονικής Εκκλησίας.

Κατόπιν παρεμβάσεως των ενοριτών οι χούλιγκανς σταμάτησαν τις ενέργειές τους. Οι πιστοί βλέπουν την πράξη αυτή ως προσβολή της πατρώας πίστεως η οποία διεπράχθη κατά τρόπον βλάσφημο στις αγίες ημέρες του Δωδεκαημέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τμήματος Πληροφόρησης και Μόρφωσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας το 2017 στη χώρα καταγράφηκαν 19 περιστατικά βεβηλώσεων και ιεροσυλιών σε Ναούς αλλά κανένα από τα εγκλήματα αυτά δεν έχει ερευνηθεί μέχρι σήμερα ούτε οι ένοχοι να έχουν τιμωρηθεί.

oykrania2

oykrania2

oykrania2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (ΤΕΕΣ) Wed, 17 Jan 2018 13:11:24 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/19522-sunexizontai-oi-epitheseis-se-naous-tis-orthodojis-ekklisias-tis-oukranias
Εορτασμός του Αγίου Αντωνίου στην Ι.Μ. Πατρών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19521-eortasmos-tou-agiou-antoniou-stin-im-patron-foto patra 1

Μέ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ μνήμη τοῦ Ὁσίου πατρός ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου στήν ὁμώνυμο Ἱερό Ναό στήν περιοχή Κρύα Ἰτεῶν Πατρῶν.

Τήν παραμονή, 16.1.2018, ἐτελέσθη ὁ πανηγυρικός Ἐσπερινός ὑπό τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε ἐπικαίρως τόν θεῖο λόγο, ἀναφερθείς στή θαυμαστή πολιτεία τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου.

Ἀνήμερα,17.1.2018, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ. Χρυσοστόμου, ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ, μέ τήν συμμετοχή καί τῶν Σχολείων τῆς περιοχῆς.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀνεφέρθη στούς θαυμαστούς ἀσκητικούς ἀγῶνες τοῦ Ὁσίου πατρός ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ Μεγάλου, στήν ἀπάρνηση τοῦ κόσμου καί τοῦ ἑαυτοῦ του, ὡς καί στήν κατατρόπωση τοῦ ἀρχαικάκου ἐχθροῦ καί μισοκάλου διαβόλου, μέσα ἀπό τήν προσευχή καί τήν ταπείνωση.

Ἐπειδή ἐκκλησιάστηκαν τά παιδιά, τῶν Σχολείων τῆς Ἐνορίας, ὁ Σεβασμιώτατος ἐπήνεσε τούς Δασκάλους καί Καθηγητάς καί τούς εὐχαρίστησε γιά τούς κόπους καί τούς ἀγῶνες πού καταβάλλουν γιά τήν κατάρτιση τῶν παιδιῶν, μάλιστα σέ καιρούς δύσκολους. Ἐπίσης εὐχαρίστησε τά παιδιά καί τούς εὐχήθηκε ἀπό καρδίας, καλή πρόοδο καί κάθε εὐλογία στη ζωή τους.

Τέλος, ἒδωσε τά εὓσημα στόν προϊστάμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Πρωτ. π. Ἰωάννη Δημητρόπουλο καί στόν συνεφημέριό του π. Σταῦρο Καλαμπαλίκη καί στούς συνεργάτας τους, ἀλλά καί σέ ὃλους τούς Ἐνορίτας.

Ὁ Θεοφιλέστατος, ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου, στὸν ὁποῖο ἡ β΄ Ἁγία Τράπεζα τιμᾶται ἐπ' ὀνόματι τοῦ Ὁσίου Ἀντωνίου.

patra 2

patra 2

patra 2

patra 2

patra 2

patra 2

patra 2

patra 2

patra 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Πατρών) Wed, 17 Jan 2018 12:49:40 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19521-eortasmos-tou-agiou-antoniou-stin-im-patron-foto
''Βοηθείστε τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/19520-boitheiste-ti-makedonia makedonia

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ


1. Το όνομα «Μακεδονία» στις κρίσιμες αυτές ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας θα πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν τόσα άλλα ονόματα που μπορούν οι γείτονές μας, με τις αλυτρωτικές διαθέσεις που τους διακατέχουν, να δεχθούν.

2. Δεν είναι θέμα μόνο πολιτικό, αλλά κυρίαρχα εθνικό. Για τα εθνικά θέματα η εκάστοτε πολιτική εξουσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ιδεολογική άποψη και θέση που να διαφοροποιείται από την θέληση του λαού ιδιαίτερα σε θέματα που κρίνονται τελεσίδικα!

3. Η ονομασία της γείτονος χώρας αποτελεί και εκκλησιαστικό θέμα διότι συμπαρασύρει και το θέμα της ονομασίας της σχισματικής εκκλησίας του κράτους αυτού. Συντάσσομαι λοιπόν πλήρως με το κείμενο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου. Για όσους έχουν επιλεκτική μνήμη, η βίαιη και ένοπλη βουλγαρική διείσδυση κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος τον προηγούμενο αιώνα, δεν θα είχε καμία δυναμική και προοπτική εάν δεν συνδέονταν με το εκκλησιαστικό θέμα της Βουλγαρικής Εξαρχίας. Η ίδια ιστορία πρόκειται να επαναληφθεί εάν την αφήσουμε να εξελιχθεί και αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκκλησιαστική "προσέγγιση" Βουλγαρίας και Σκοπίων.

4. Ο γεωγραφικός χώρος των Σκοπίων όντως ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Η βασικότερη αντίδραση των Ελλήνων έγκειται στην αξίωση των Σκοπιανών, να παρουσιάζονται ως απόγονοι εκείνων, εγείροντας μάλιστα και θέματα αλυτρωτισμού των υποτιθέμενων "υπόδουλων μακεδόνων" στην Ελλάδα! Μόνο Έλληνες μπορούν να είναι οι απόγονοι των Μακεδόνων, εφόσον και οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Οι ιστορικές αποδείξεις της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων είναι πολυπληθείς, αδιαμφισβήτητες και γνωστές ιδιαίτερα στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό κόσμο.

5. Αυτό το όνομα ανήκει μόνον στο συγκεκριμμένο γεωγραφικό χώρο και σ΄ αυτούς που κατοικούν σ΄ αυτόν, δεν προσδιορίζει όμως εθνικότητα. Όπως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που ονομάζονται Θεσσαλοί, είναι όμως Έλληνες, οι κάτοικοι της Ηπείρου, ονομάζονται Ηπειρώτες και είναι Έλληνες, έτσι και οι κάτοικοι της Μακεδονίας, ονομάζονται Μακεδόνες και είναι Έλληνες. Οι Σλάβοι Μακεδόνες είναι κάτοικοι του Κράτους των Σκοπίων.

6. Εάν αυτή την ώρα η Εκκλησία σιωπήσει, τότε θα μιλήσουν οι πέτρες και οι Μάρτυρες και οι ήρωες που πότισαν με το αίμα τους τον τόπο αυτόν.

7. Ως Μητροπολίτης Καστορίας και ευτελής διάδοχος του Γερμανού Καραβαγγέλη και του ήρωος του Μακεδονικού Αγώνος Παύλου Μελά, επαναλαμβάνω τα λόγια του Ίωνος Δραγούμη :

Βοηθείστε τη Μακεδονία την ώρα αυτή όλοι οι Πανέλληνες όπου και αν βρίσκεσθε, και η Μακεδονία θα σας βοηθήσει.

Η Ιστορία της Μακεδονίας γράφτηκε με το αίμα ηρώων Ελλήνων και ως εκ τούτου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Έλληνες απογόνους τους.

Ο κατακτητής και ο έποικος μίας ένδοξης χώρας, όχι μόνο δεν μπορεί να κατακτήσει την ιστορία της χώρας αυτής αλλά αντιθέτως πάντοτε θα στοιχειώνεται από αυτήν. Η ιστορία της Μακεδονίας είναι πολύ βαριά, για να την διεκδικεί ο καθένας!

Ας μην ξεχνούν οι αγαπητοί μας γείτονες, ότι ενώ αυτοί δεν έχουν ιστορικά δικαιώματα πουθενά στην περιοχή, εμείς έχουμε παντού!

Η Μακεδονία είναι μία και είναι ΕΛΛΑΣ!

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Wed, 17 Jan 2018 12:21:01 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/19520-boitheiste-ti-makedonia
Εορτή του Αγίου Αντωνίου στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19519-eorti-tou-agiou-antoniou-stin-im-lagkada-foto megas antonios 1

Η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου ιδρυτού του Μοναχισμού και καθηγητού της ερήμου, εορτάστηκε μέσα σε κλίμα κατανύξεως εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου ε.έ., με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων το φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο το οποίο ευρίσκεται εντός του Επισκοπείου της Μητροπόλεως.

Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε προς το εκκλησίασμα περί του προσώπου και του έργου του σήμερα τιμωμένου από την Αγία μας Εκκλησία Μεγάλου Αντωνίου.

Την κυριώνυμο ημέρας της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στον Βίο του Αγίου Αντωνίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «αν και Ασκητής της ερήμου ο Άγιος, όταν πληροφορείτο, ότι στον κόσμο γίνονταν ταραχές και εμφανιζόταν αιρετικοί λύκοι, κατέβαινε στην πόλη και με τα λόγια, το παράδειγμά και την παρουσία του υπερασπιζόταν το ποίμνιο του Κυρίου.»

Ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «δεν είναι ο τόπος που αγιάζει τον άνθρωπο αλλά ο τρόπος και αυτόν οφείλουμε να επιδιώκουμε, έχοντας ως παράδειγμα βιωτής τον Άγιο Αντώνιο.»

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβει στην έδρα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά, όπου και ετέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό επί τη ενάρξη του νέου έτους και ευλόγησε και έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της μονάδος.

Κατά την διάρκεια της τελετής παρέστησαν σύσσωμο το σώμα των στελεχών με επικεφαλή τον Διοικητή του Σώματος, Πυραγό κ. Δημήτριο Λουκοβίτη καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης ευχήθηκε προς όλους να έχουν συνεχώς υγεία ψυχής και σώματος για να μπορούν απρόσκοπτα να επιτελούν τα πολυεύθυνα καθήκοντά τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Wed, 17 Jan 2018 12:05:46 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19519-eorti-tou-agiou-antoniou-stin-im-lagkada-foto
Λαμπρός εορτασμός για τον Πολιούχο των Ιωαννίνων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19518-lampros-eortasmos-gia-ton-poliouxo-ton-ioanninon-foto polioyxos ioanninon

Ιωάννινα | Τηλέμαχος Παππάς


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου, Πολιούχου Ιωαννίνων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροοπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Να αναφερθεί ότι ο Ναός ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον πολιούχο και έφορό τους, και να ασπαστούν τα ιερά του λείψανα.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για την ευγενική πρόσκληση αναφέρθηκε στον σκοπό του ανθρώπου που είναι ο αγιασμός και στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή η Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωγίου, παρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους πιστών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{youtube}zJqW7GQD4uM{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 18 Jan 2018 12:33:23 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19518-lampros-eortasmos-gia-ton-poliouxo-ton-ioanninon-foto
Η εορτή του Αγίου Αντωνίου στην Ι.Μ. Κερκύρας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19517-i-eorti-tou-agiou-antoniou-stin-im-kerkuras-foto kerkira agantonios 8

Τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου 2018 στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ναό του Αγίου Αντωνίου πόλεως, ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την παρουσία πλήθους πιστών.

Στο λόγο του ο κ. Νεκτάριος ανέφερε ότι ο Άγιος Αντώνιος χαρακτηρίζεται από την Εκκλησία μας Μέγας, διότι ευαρέστησε με την ασκητική του ζωή τον Τριαδικό Θεό και ο Χριστός τον αντιδόξασε.

Ο Άγιος Αντώνιος ασκήτευσε στην έρημο της Αιγύπτου, διδάσκοντας με το παράδειγμα της ζωής του και γι’αυτό ονομάζεται και “καθηγητής της ερήμου”, χαράσσοντας τον πνευματικό δρόμο, στην ζωή κάθε Χριστιανού.

Άκουσε την φωνή της συνειδήσεώς του, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και τα υλικά αγαθά, πολέμησε τον πειρασμό και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Ιησού Χριστό. 

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, τόνισε ότι ο Άγιος Αντώνιος είχε αγαθή συνείδηση, βίωσε δηλαδή και κατενόησε την παρουσία του Θεού στην ζωή του.

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή η πλειοψηφία των ανθρώπων κωφεύουν ηθελημένα στην φωνή της συνειδήσεώς, διάγοντας μια ζωή ασυνείδητη, μια ζωή μέσα στην ακαταστασία, χωρίς Θεό, όπου τα πάντα επιτρέπονται, ώστε να ικανοποιηθεί η φιλαυτία και ο ναρκισσισμός του ανθρώπου. 

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κάλεσε τους πιστούς να ανοίξουν τα πνευματικά τους ώτα, ευχόμενος ο Άγιος Αντώνιος να σκεπάζει και να προστατεύει τη ζωή των πιστών, ώστε να ζουν μέσα στην ενότητα της Πίστεως και την κοινωνία της αγάπης.

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

kerkira agantonios 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Wed, 17 Jan 2018 10:23:31 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19517-i-eorti-tou-agiou-antoniou-stin-im-kerkuras-foto
Λαμπρός εορτασμός στο Μετόχι του Απ. Βαρνάβα στη Λευκωσία (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19516-lampros-eortasmos-sto-metoxi-tou-ap-barnaba-sti-leukosia-foto metoxi lefkosia 63

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Ιανουαρίου 2016, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος  του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, πλαισιουμένου από πλήθος κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής. 

Με πομπή οδηγήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή στον Ι. Ναό του Αγίου Αντωνίου, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. του Αποστόλου Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου και προπορευομένων εξαπτερύγων, σύμφωνα με το ωραίο παραδοσιακό έθιμο, που ακόμη διατηρείται στις μέρες μας. 

Με την άφιξη του Επισκόπου στον Ι. Ναό, γυναίκες του Χριστιανικού Συνδέσμου, προσέφεραν ροδόνερο στο Θεοφιλέστατο με την παραδοσιακή κυπριακή μυροδόχο για να αλείψει τα χέρια του, ως ένδειξη σεβασμού προς το σεπτό πρόσωπό του.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού συμμετείχε πλήθος πιστών, που προσήλθε για να τιμήσει τον μεγάλο αυτό όσιο και ασκητή της ερήμου.

Τα προφητικά αναγνώσματα διάβασαν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης και ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αντωνίου και ερμήνευσε την ιδιότητα που αποδίδεται στον άγιο ως «διδάσκαλο» της πνευματικής ζωής. Αφού καθάρισε την ψυχή και καρδιά του, κατάφερε μετά να γίνει ο ίδιος διδάσκαλος της πνευματικής ζωής σε τόσους γνωστούς και αγνώστους αγίους της Εκκλησίας μας, όπως τον χθεσινό εορταζόμενο άγιο Παύλο τον Θηβαίο (Ἁπλοῦν) και τον αυριανό εορταζόμενο άγιο Μέγαν Αθανάσιο.

Κατά τη διάρκεια της Λιτής, έγινε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του αγίου περιμετρικά του ιερού ναού και αναπέμφθηκε δέηση μπροστά από την εικόνα, αφού πρώτα τοποθετήθηκε στη δυτική είσοδο του Ναού.

Στο τέλος του εσπερινού και μετά την αρτοκλασία, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων και άλλων χορηγών του Ιερού Ναού, όπως του γνωστού Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (δραγομάνου) και Μαρουδιάς.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε κέρασμα στην παραπλήσια αίθουσα-συνοδικό του Μετοχίου, όπου είχε τοποθετηθεί παραδοσιακή αγορά κυπριακών κεντημάτων, εδεσμάτων κ.λ.π., τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Χριστιανικό Σύνδεσμο της ενορίας.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, χοροστάτησε στον όρθρο όπου έψαλε τις Καταβασίες και στη συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Συμμετείχαν επίσης οι κληρικοί καθηγητές και σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου.

Παρών στη Θεία Λειτουργία ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, προσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, ενώ ανάμεσα στους πιστούς ήταν καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού και Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας, υπέρ των οποίων αναπέμφθηκε δέηση πριν το τέλος της ακολουθίας.

Ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης, στο κήρυγμά του τόνισε την προσφορά του οσίου Αντωνίου σε όλο τον κόσμο, αφού όπως επισήμανε, με την ευπαρρησίαστη προσευχή του στήριξε ολόκληρη την οικουμένη.

Για την απόκτηση όμως αυτής της δυνατής προσευχής, προηγήθηκαν πολλοί αγώνες και δοκιμασίες του αγίου στην έρημο, για την αντιμετώπιση των οποίων, όπως ο ίδιος ο άγιος μας διδάσκει, μεταχειρίστηκε μία μεγάλη αρετή, την ταπεινοφροσύνη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωάννης μοίρασε αναμνηστικά δώρα και προσέφερε κέρασμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου) Wed, 17 Jan 2018 10:04:20 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19516-lampros-eortasmos-sto-metoxi-tou-ap-barnaba-sti-leukosia-foto
Επιστημονικό Συνέδριο για τον Άγιο Πλάτωνα στην Εκκλησία της Εσθονίας http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/19515-epistimoniko-sunedrio-gia-ton-agio-platona-stin-ekklisia-tis-esthonias sinedrio esthonia 9

Επιστημονικό Συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων, αφενός μεν από την ανεξαρτηρία της Εσθονίας (1918-2018), αφετέρου δε από την εις επίσκοπον χειροτονία του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, πρώτου Επισκόπου Ταλλίνης (1918), πραγματοποιήθηκε χθές, 16 Ιανουαρίου τρ. έτ., στην Εσθονική πρωτεύουσα της Ταλλίνης.

Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας, έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Πλάτωνα, ο οποίος στήριξε την προσπάθεια της ανεξαρτησίας της χώρας και συνέδεσε τη ζωή του με την ελευθερία και την φιλοπατρία.

Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε ο π. Ματθίας Palli, πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης, ο οποίος παρουσίασε και τους ομιλητές. Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης κ. Στεφάνου με θέμα: «Μαρτυρία και Μάρτυρες κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο Σεβασμιώτατος, στην εμπνευσμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του μαρτυρίου κατά την Ορθόδοξη Θεολογία και τόνισε το στοιχείο της πίστεως και της αγάπης προς το Χριστό, στοιχεία τα οποία ενδυναμώνουν και κατευθύνουν τη ζωή των μαρτύρων. 

Στη συνέχεια μίλησε η κ. Anu Raudsepp, Καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τάρτου με θέμα: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας το 1917 – 1918».

Η γνωστή, στην Εσθονική κοινωνία, καθηγήτρια αναφέρθηκε στο ρόλο του Αγίου Πλάτωνος, ως ηγέτου των ορθοδόξων πιστών της Εσθονίας, σχετικά με την μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κοινωνία καθώς και στη σχέση του με τις άλλες Εκκλησίες, κυρίως με τη Λουθηρανική.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Mart Laar, πρ. Πρωθυπουργού της Εσθονίας και αναγνωρισμένου ιστορικού και συγγραφέως, με θέμα: «Η θρησκευτική πολιτική των κουμουνιστών της Εσθονίας στην εποχή του Αγίου Πλάτωνα».

Ο πρ. Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία στη βίαιη και σκληρή τακτική του κουμουνιστικού καθεστώτος προς τους κληρικούς και την Εκκλησία και υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της τακτικής όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία.

Κατόπιν ομίλησε ο π. Andrei Sõtsov, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στην Ταλλίνη, ειδικευμένος στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία, με θέμα: «Η ζωή του Επισκόπου Πλάτωνα» και, τέλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Aleksander Serapik με θέμα: «Το μαρτύριο του Επισκόπου Πλάτωνα και η διατήρηση της μνήμης του».

Μετά από κάθε εισήγηση υπήρχαν ερωτήσεις και ανοιχτός διάλογος. Το Συνέδριο παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Λουθηρανών, Urmas Viilma, ο Πρύτανης της Θεολογικής Σχολής Ove Sander και oι κοσμήτορες των δύο τμημάτων Θεολογίας, της Ορθόδοξης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος και της Λουθηρανικής ο κ. Randar Tasmuth. Παρόντες επίσης ήταν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίας της Εσθονίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ύμνων από την εκκλησιαστική χορωδία του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης.

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

sinedrio esthonia 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκκλησία Εσθονίας) Wed, 17 Jan 2018 09:42:08 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/19515-epistimoniko-sunedrio-gia-ton-agio-platona-stin-ekklisia-tis-esthonias
1ο Σεμινάριο Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης στην Ι.Μ. Καλαμαριάς http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19514-1o-seminario-meletis-tis-leitourgikis-glossas-kai-paradosis-stin-im-kalamarias seminario 4

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το 1ο Σεμινάριο Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από δύο Εργαστήρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, το «Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας και το «Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, σε συνεργασία με την «Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Σεμιναρίου, απευθυνόμενος στους ιεροψάλτες, αναφέρθηκε στη σημασία της γνώσης των υμνογραφικών κειμένων παράλληλα με το μέλος, για την ορθή επιτέλεση του έργου τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η μουσική είναι το όχημα· ο επιβάτης είναι το κείμενο».

Το Σεμινάριο περιελάμβανε τρεις ενότητες με σύντομες θεωρητικές εισηγήσεις που συνοδεύονταν από συζήτηση και ανάλυση σχετικών πρακτικών θεμάτων και προβληματισμών.

Στην πρώτη ενότητα εισηγητής ήταν ο π. Χρυσόστομος Νάσσης, επίκουρος καθηγητής των Πηγών της θείας Λατρείας, με θέμα: «Η διαμόρφωση των Υμνογραφικών Συλλογών».

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και καθηγητής της Λειτουργικής, εισηγήθηκε το θέμα: «Καταβολές και ιστορική εξέλιξη των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου» και τέλος η κ. Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών της Ιουδαϊκής και Χριστιανικής γραμματείας, παρουσίασε το θέμα: «Γλωσσικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των υμνογραφικών κειμένων. Μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισης».

Στη δεύτερη ενότητα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές π. Καλλίνικος Ευαγγελόπουλος και Άννα Βεργίδου παρουσίασαν μια μελέτη περίπτωσης που αφορούσε τους Ιαμβικούς Κανόνες των Χριστουγέννων και των Φώτων του Ιωάννου Δαμασκηνού.

Ο π. Καλλίνικος έκανε επισκόπηση και επιγραμματική αποτίμηση των ερμηνευτικών και μεταφραστικών προσεγγίσεων που έχουν γίνει για τους Ιαμβικούς Κανόνες, ενώ η κ. Βεργίδου παρουσίασε τα προβλήματα της χειρόγραφης παράδοσης των κειμένων αυτών, με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Στην τρίτη ενότητα η κ. Μαρία Αλεξάνδρου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, με μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών, παρουσίασαν ένα διαδραστικό αφιέρωμα στον Μεγάλο Βασίλειο, με πρωτότυπες μουσικές εκτελέσεις επίκαιρων ύμνων και με συμμετοχή των παρόντων.

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 50 άτομα που παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα των εργασιών, με τη βοήθεια και του φακέλου υλικού που είχαν στη διάθεσή τους. Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες κρίσεις και απόψεις.

Ακολούθησε τιμητικό γεύμα όπου παρακάθισε ο Σεβασμιώτατος Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για το υψηλό επίπεδο των εργασιών του Σεμιναρίου και ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες επιμορφωτικές συναντήσεις.

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

seminario 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 17 Jan 2018 09:27:22 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19514-1o-seminario-meletis-tis-leitourgikis-glossas-kai-paradosis-stin-im-kalamarias
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο της Βέροιας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19513-poluarxieratiko-sulleitourgo-gia-ton-poliouxo-tis-beroias-foto AgiouAntwniouLeitourgia.2018

Κατά το διήμερο 16 και 17 Ιανουαρίου πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Οσίου Αντωνίου του Νέου, Πολιούχου Βεροίας.

Όπως κάθε χρόνο με τον όσιο Αντώνιο συμπανηγύρισε και η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης από την Νάουσα, σύμφωνα με το έθος που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άρτζις κ. Βίκτωρ, από την Εκκλησία της Ουκρανίας, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο και ο οικείος Ποιμενάρχης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Μετά τη θεία Λειτουργία εψάλησαν τα εγκώμια του Οσίου Αντωνίου και ακολούθησε λιτανία των ιερών λειψάνων και της εικόνος της Παναγίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Wed, 17 Jan 2018 08:58:25 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19513-poluarxieratiko-sulleitourgo-gia-ton-poliouxo-tis-beroias-foto
Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο του Περιστερίου (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/19512-arxieratiko-sulleitourgo-gia-ton-poliouxo-tou-peristeriou-binteofoto syll peristeri

Γράφει η Δήμητρα Παναγοπούλου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου η Μνήμη του Πολιούχου Περιστερίου Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Περιστέρι.

Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο ​Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφων, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Χρυσοστόμου.

Στην ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε​ όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως για το θεάρεστο έργο τους, καθώς και όλους τους πιστούς των ενοριών της Μητροπόλεως για την καθοριστική οικονομική συμμετοχή από το υστέρημα τους.

Επίσης ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε τόσο στα έργα τα οποία έχουν γίνει όσο και σε αυτά τα οποία ολοκληρώνονται​ και θα εγκαινιαστούν μέσα στο 2018, όπως το γηροκομείο, το ορφανοτροφείο κ.α.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Γεράσιμος ​Καραμολέγκος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αντωνίου.​

Να αναφερθεί ότι το δεξιό αναλόγιο κόσμησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών ​Ε​λλ​ά​δος κ. Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Α.Α.Κ. κ. Φώτης Γιαννακάκης ενώ το αριστερό ο Κοσμήτωρ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών​ ​Ε​λλάδος κ. Χάρης Συμεωνίδης.

Στην Θεία λειτουργία παρέστη ​ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Λύκος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαίρη Μάρκου-Τσιώτα καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου «Πολύμνια» και εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτανεία της Ιεράς εικόνος του Αγίου Αντωνίου στους δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού, παρουσία των Αρχών της πόλεως και εκατοντάδων πιστών.

Τέλος να σημειωθεί ότι καθ΄ όλη την διάρκεια της Λιτανείας παιάνιζε​ η μπάντα του Δήμου Περιστερίου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και επίσης αθρόα ήταν η προσέλευση πιστών από κάθε γωνία της Αθήνας τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής.

Το γεγονός κάλυψε ζωντανά η RomfeaTV:

{youtube}sBEhcuZtUWg{/youtube}

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 17 Jan 2018 10:16:20 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19512-arxieratiko-sulleitourgo-gia-ton-poliouxo-tou-peristeriou-binteofoto
Πρέσβης Γεωργίας: ''Ο Πατριάρχης δεν γνώριζε ότι συναντιέται με τον Πρόεδρο της Ν. Οσετίας'' http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-georgias/19510-presbis-georgias-o-patriarxis-den-gnorize-oti-sunantietai-me-ton-proedro-tis-n-osetias nan

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Απάντηση στις εξηγήσεις που ζητά το Πατριαρχείο Γεωργίας από το Πατριαρχείο Σερβίας, για την συνάντηση του Πατριάρχη Ειρηναίου με τον Πρόεδρο της Νότιας Οσετίας κ. Ανατόλι Μπιμπίλοφ έδωσε με δηλώσεις του ο Πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Νανομπασβίλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, σε επικοινωνία που είχε ο Πρέσβης της Γεωργίας με τον Πατριάρχη Ειρηναίο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας τον διαβεβαίωσε ότι συνάντησε τον κ. Μπιμπίλοφ ως απλό πολίτη και Χριστιανό, και όχι ως πολιτικό.

''Ο Πατριάρχης Ειρηναίος δεν γνώριζε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νότιας Οσετίας'' - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης της Γεωργίας.

''Ο Πατριάρχης Σερβίας για ακόμη μία φορά υπογράμμισε τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν τον σερβικό και τον γεωργιανό λαό, όπως επίσης και τις Εκκλησίες Σερβίας και Γεωργίας'' - υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Ιωσήφ Νανομπασβίλι.

Αξίζει να αναφερθεί οτι ο Πρόεδρος της Νότιας Οσετίας στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Μίλοραντ Ντόντικ.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της Romfea.gr: Εξηγήσεις ζητά το Πατριαρχείο Γεωργίας από το Πατριαρχείο Σερβίας

{loadposition adsense}

 

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 16 Jan 2018 22:30:24 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-georgias/19510-presbis-georgias-o-patriarxis-den-gnorize-oti-sunantietai-me-ton-proedro-tis-n-osetias
Βελγίου Αθηναγόρας: ''Στην Δυτική Ευρώπη, ζουν σαν να μην υπάρχει Θεός'' http://www.romfea.gr/diafora/19508-belgiou-athinagoras-stin-dutiki-europi-zoun-san-na-min-uparxei-theos belgio odiso2

Κείμενο: Romfea.gr


Την λύπη του για το γεγονός ότι στη δυτική Ευρώπη οι άνθρωποι απομακρύνονται από το χριστιανισμό, εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

"Εμείς ως εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα πρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, προκειμένου να μαρτυρούμε τον Χριστό στον κόσμο, γιατί οι άνθρωποι ιδιαίτερα σήμερα στην Δυτική Ευρώπη ζουν σαν να μην υπάρχει ο Θεός" δήλωσε ο Μητροπολίτης Βελγίου κατά τη διάρκεια την συνάντησης που είχε με τον Μητροπολίτη Οδησσού κ. Αγάθαγγελο.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βελγίου στον κόσμο "υπάρχει μία Ορθόδοξη Εκκλησία που ιδρύθηκε από τον Ιησού Χριστό και γι΄ αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε όλες τις διαφορές, για να πετύχουμε τον κύριο στόχο που είναι η μαρτυρία της αλήθειας".

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Οδησσού κ. Αγαθάγγελος, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος "στηρίζει σταθερά τις θέσεις της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, και κράτα αποστάσεις από την διάσπαση στην χώρα."

belgio odiso

belgio odiso

belgio odiso

belgio odiso

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 16 Jan 2018 20:15:14 GMT http://www.romfea.gr/diafora/19508-belgiou-athinagoras-stin-dutiki-europi-zoun-san-na-min-uparxei-theos
Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός για τον πολιούχο των Ιωαννίνων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19506-megas-arxieratikos-esperinos-gia-ton-poliouxo-ton-ioanninon-foto stagon korinthou

Ιωάννινα | Τηλέμαχος Παππάς


Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου εξ Ιωαννίνων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μεταφορά της ιεράς εικόνος στην Κεντρική Πύλη του Φρουρίου, όπου τελέστηκε δέηση προ του εικονοστασίου.

Να αναφερθεί ότι ο Ναός ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον προστάτη τους, και να ασπαστούν τα ιερά του λείψανα.

"Αγάλλεται η πόλη των Ιωαννίνων για την μεγάλη αυτή δωρεά να έχει πολιούχο νεομάρτυρα γενναίο, έναν εξ εκείνων που δεν δίστασαν να παύσουν την αιμορραγία του εξισλαμισμού με το να δώσουν την ζωή τους" τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος μιλώντας για τον Άγιο Γεώργιο.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: "Ο Άγιος Γεώργιος δεν αγάπησε την δόξα των ανθρώπων, αλλά την δόξα του Θεού! Αγάπησε τον Χριστό τόσο, ώστε σε κάθε αίτημα, σε κάθε ερώτημα, σε κάθε βία και εκβιασμό να αλλαξοπιστήσει εκείνος απαντούσε: Είμαι Χριστιανός".

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σταγών, ο οποίος αναφέρθηκε στον νεομάρτυρα του Θεού, τονίζοντας ότι "ο Άγιος Γεώργιος ήταν ένα παλικάρι! Είχε μεγάλη αγάπη στον Θεό, και αυτός τον αξίωσε να χύσει το αίμα του για εκείνον."

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 17 Jan 2018 11:05:58 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19506-megas-arxieratikos-esperinos-gia-ton-poliouxo-ton-ioanninon-foto
Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο της Βέροιας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19507-panigurikos-esperinos-gia-ton-poliouxo-tis-beroias-foto AgiouAntwniou.2018 2

Με λαμπρότητα και επισημότητα τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιανουαρίου ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός της εορτής του πολιούχου της Βεροίας οσίου Αντωνίου του νέου.

Προ της ενάρξεως του εσπερινού πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού η υποδοχή της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Παντανάσσης από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ναούσης, που συμπανηγυρίζει με τον όσιο Αντώνιο σύμφωνα με το έθος που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο πολυαρχιερατικός εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και κήρυξε τον Θείο λόγο.

Επίσης παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άρτζις κ. Βίκτωρ, από την Εκκλησία της Ουκρανίας και ο οικείος Ποιμενάρχης Βεροίας κ. Παντελεήμονας.

Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άρτζις κ. Βίκτωρ ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Οδησσού και Ισμαήλ κ. Αγαθαγγέλου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και δώρισε εκ μέρους του μία εικόνα της Παναγίας στον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμων.

Αύριο, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου το πρωί θα τελεστεί πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, και στη συνεχεία θα ακολουθήσει ιερά λιτανεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Tue, 16 Jan 2018 19:46:16 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/19507-panigurikos-esperinos-gia-ton-poliouxo-tis-beroias-foto