ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Fri, 27 Apr 2018 00:38:12 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Με την Κιβωτό της Ορθοδοξίας: ''Το Μυστήριο της Μετανοίας - Εξομολογήσεως'' http://www.romfea.gr/diafora/21451-me-tin-kiboto-tis-orthodojias-to-mustirio-tis-metanoias-ejomologiseos to mistirioΣτήν Βίβλο ὁ ἁμαρτωλός εἶναι ἕνας χρεώστης, πού ὁ Θεός μέ τήν ἄφεση τοῦ χαρίζει τό χρέος*.

Ἡ ἀπαλλαγή εἶναι τόσο ἀποτελεσματική, ὥστε ὁ Θεός νά μή βλέπει πιά τήν ἁμαρτία, πού εἶναι σάν νά ρίχτηκε πίσω Του, ἤ πού ἀφέθηκε, ἐξιλεώθηκε, καταστράφηκε, ἐξαφανίσθηκε.

Ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός μέ τήν σταυρική Του θυσία κατήργησε τό χρεόγραφο τῶν ἁμαρτιῶν μας καρφώνοντας αὐτό στόν Σταυρό**.

Ὁ Χριστός ἐπισφράγισε τό ἔργο Του ἐξασφαλίζωντας στούς ἁμαρτωλούς τήν συγγνώμη τοῦ Πατέρα Του μέ τήν σταυρική θυσία Του γιά τίς ἁμαρτίες.

Ἡ συγγνώμη τοῦ Θεοῦ στόν ἁμαρτωλό δίδεται διά τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ πού ἦλθε γιά νά ἐλευθερώσει, νά τόν θεραπεύσει καί νά τόν συγχωρέσει.

Μετά τήν Ἀνάστασή Του μετέδωσε στούς Ἀποστόλους τήν ἐξουσία τοῦ «ἀφιέναι ἁμαρτίας».

Ἔκτοτε οἱ Ποιμένες τῆς Ἐκκλησίας συγχωροῦν ὅσους προσέρχονται στό μυστήριο τῆς ἱερᾶς ἐξομολογήσεως καί τούς ἀπαλλάσσουν ἀπό τίς ἁμαρτίες τους.

Στήν μικρή αὐτή μελέτη μας ἀναφερόμαστε στό μυστήριο τῆς μετανοίας ἤ τῆς ἐξομολογήσεως πού καθαρίζει τήν ψυχή τοῦ πιστοῦ ἀπό τίς ἁμαρτίες ὥστε καθαρός νά προσέλθει στό μυστήριο τῆς θείας Κοινωνίας καί νά ἑνωθεῖ μέ τόν Θεό ἐφόσον ὁ καθαρός καί ἀμόλυντος ἀπό τήν ἁμαρτία Θεός, ὁ ἅγιος, μόνο μέ καθαρούς ἑνώνεται.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 26 Apr 2018 21:27:26 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21451-me-tin-kiboto-tis-orthodojias-to-mustirio-tis-metanoias-ejomologiseos
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρωγός στην ενίσχυση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Ελλάδα http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21450-o-arxiepiskopos-ieronumos-arogos-stin-enisxusi-tis-ethelontikis-aimodosias-stin-ellada pittaras 1

Γνωρίζουμε όλοι την ευαισθησία του Προκαθημένου της Ελληνικής Εκκλησίας για τα ιατρικά θέματα και ότι ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης του αίματος ώστε σήμερα το 70% των ενοριών να προσφέρουν αίμα.

Επίσης η Εκκλησία μας πάντοτε πρωτοστατεί σε ενέργειες διοργάνωσης εθελοντικής αιμοδοσίας.

Καλεί τους πιστούς να ενημερωθούν γύρω από το θέμα αυτό και να δείξουν έμπρακτα, με τη συμμετοχή τους, την αγάπη τους και το σεβασμό τους για την ανθρώπινη ζωή και προτρέπει όλους τους αδελφούς μας να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο μια ύψιστη πράξη αγάπης, προσφοράς και θυσίας προς τους συνανθρώπους μας.

Αυτά τα επίκαιρα θέματα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Εκκλησίας τα συζητήσαμε την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμο Β η κ. Χάρις Ματσούκα του Ιωάννη, Ιατρός Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ε.ΚΕ.Α. Κωνσταντίνος Σταμούλης και ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Αθηνών Θεόδωρος Ηλία Πιτταράς Ιατρός Βιοπαθολόγος, Νοσοκομείο Αρεταίειο, Αιματολογικό Εργαστήριο – Υπηρεσία Αιμοδοσίας.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ που ιδρύθηκε με τον νόμο περί αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών αιμοδοσίας.

Με αυτόν τον νόμο τέθηκαν οι απαραίτητες συνθήκες και η κατεύθυνση προς την δημιουργία εθνικού συστήματος αιμοδοσίας, προσαρμοσμένου στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις βέλτιστες πολιτικές οργάνωσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Το Ε.ΚΕ.Α. αποτελεί την πιο σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών για την άρτια, σταδιακή και επιστημονικά αποδεκτή αναδιοργάνωση της αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

Ο στόχος όλων μας είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και οι υπηρεσίες του να αποτελέσουν τον επιστημονικό/διοικητικό φορέα της ιατρικής των μεταγγίσεων, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες καθώς και αντίστοιχης ποιότητας αίμα και παράγωγα αυτού σε όλη τη χώρα.

Το όραμα των εργαζομένων στο Ε.ΚΕ.Α και τις υπηρεσίες του είναι να παρέχουν υψηλής ποιότητας αιμοδοσιακή υγειονομική περίθαλψη επιτυγχάνοντας τον στόχο της αυτάρκειας αίματος και παραγώγων του σε εθνικό επίπεδο.

Να καταστήσουμε την εμπειρία της αιμοδότησης αποτελεσματικότερη, πιο προσιτή και ελκυστική, να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγική διαδικασία της αιμοδοσίας, ώστε να πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις, και τέλος να επανασχεδιάσουμε τις υπηρεσίες ώστε να ανταποκρίνονται στις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις και ταυτόχρονα στα Ελληνικά δεδομένα και ιδιαιτερότητες.

«Στη συνάντηση, που ζητήθηκε από το Ε.ΚΕ.Α., παρουσιάσθηκε από την Πρόεδρο ο σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη στην εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αίματος για όλους τους πολίτες.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών και της ανάγκης μεταστροφής των δοτών συγγενικού περιβάλλοντος (που αποτελεί παραφωνία της χώρας μας στην Ευρώπη), σε 100% συστηματικούς μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες.

Η Εκκλησία της Ελλάδας δραστηριοποιείται στο χώρο της εθελοντικής αιμοδοσίας και σε όλη τη χώρα οργανώνονται καθημερινά αιμοληψίες σε ιερούς ναούς ενώ πολλές μητροπόλεις διαθέτουν συλλόγους αιμοδοτών.

Δεδομένου της υποστηρικτικής στάσης της Εκκλησίας σε δράσεις αλληλεγγύης, ανθρωπιστικής βοήθειας και αγάπης προς το συνάνθρωπο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ζήτησε στήριξη στην προσπάθειά του, ένα αίτημα που έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον Αρχιεπίσκοπο.» σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΕΚΕΑ.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 26 Apr 2018 17:18:56 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21450-o-arxiepiskopos-ieronumos-arogos-stin-enisxusi-tis-ethelontikis-aimodosias-stin-ellada
Φιλάρετος Ντενισένκο: ''Η Εκκλησία της Ουκρανίας θα γίνει αυτοκέφαλη'' http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/21449-filaretos-ntenisenko-i-ekklisia-tis-oukranias-tha-ginei-autokefali filaret denisenko

Του Αιμίλιου Πολυγένη


"Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα γίνει αυτοκέφαλη" - δήλωσε σήμερα ο σχισματικός Πατριάρχης του Κιέβου Φιλάρετος, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 32η επέτειο από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Φιλάρετο του σχισματικού Πατριαρχείου του Κιέβου, αν και έχουν περάσει 25 χρόνια, σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο που δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την αυτοκεφαλία.

"Από το 1992, ήμουν βέβαιος ότι θα υπήρχε μια ανεξάρτητη ενωποιημένη τοπική εκκλησία στην Ουκρανία" τόνισε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Φιλάρετος, ενώ πρόσθεσε ότι "είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι στην Ουκρανία η διαιρεμένη Εκκλησία θα ενωθεί."

Επίσης ο Φιλάρετος δήλωσε ότι "όποιος δεν θα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ουκρανική ανεξάρτητη Εκκλησία θα υπάρχει στην Ουκρανία, ως Εξαρχεία της Ρωσικής Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τέλος ο σχισματικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημιουργία μιας ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ενώσει την Ουκρανία, η οποία σήμερα είναι διαιρεμένη σε πολλά κομμάτια.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 26 Apr 2018 17:14:22 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/21449-filaretos-ntenisenko-i-ekklisia-tis-oukranias-tha-ginei-autokefali
Επιστολή στον Πούτιν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έστειλε το Άγιον Όρος http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21448-epistoli-ston-poutin-gia-tous-duo-ellines-stratiotikous-esteile-to-agion-oros Kentriki

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 πριν από λίγες ημέρες η Μόσχα απάντησε στην Ιερά Επιστασία σημειώνοντας ότι ο Πούτιν το έθεσε στην συνάντηση του με τον Ερντογάν αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα

Έντονο και ζωηρό είναι το ενδιαφέρον και του Αγίου Όρους για την αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του ΑΝΤ1 σε ανταπόκριση από τη Μόσχα, στις 31 Μαρτίου η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους έστειλε επιστολή προς το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε αυτήν, πέραν των θερμών ευχών και συγχαρητηρίων, για την επανεκλογή του στο Κρεμλίνο, του ζητήθηκε να μεσολαβήσει προς τον Τούρκο ομόλογο του, στη συνάντηση που είχαν ύστερα από τρία εικοσιτετράωρα στην Άγκυρα (3 Απριλίου). Κι αυτό προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος. Ρώσος διπλωμάτης μετέφερε στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος (ρωσική μονή) προφορικά τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, για τις ευχές που έλαβε για την νέα του θητεία.

Πέραν αυτού, ο Ρώσος Πρόεδρος ενημέρωσε την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους πως στη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Πηγή: ant1news.gr

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 26 Apr 2018 17:07:49 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21448-epistoli-ston-poutin-gia-tous-duo-ellines-stratiotikous-esteile-to-agion-oros
Επίσκεψη Καρδινάλιου στον Μητροπολίτη Κισάμου http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/21447-episkepsi-kardinaliou-ston-mitropoliti-kisamou kardinalios 2

Την έδρα της Ι. Μητροπόλεως, Κίσαμος, και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιο επισκέφθηκε ο Καρδινάλιος κ. Kurt Koch, ο οποίος τις ημέρες αυτές μετέχει των εργασιών του Θεολογικού Διαλόγου (Pro Oriente) μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, ως επίσης και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ. Ιώβ, ο οποίος μετέχει από πλευράς Ορθοδόξων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με άλλα Ορθόδοξα μέλη.

Ο διάλογος αυτός φιλοξενείται εις την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος εξέφρασε την χαρά του και καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους, τους οποίους συνόδευε ο Δρ.Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γεν. Δντής της ΟΑΚ, και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με την πορεία του διαλόγου και των διαχριστιανικών σχέσεων.

Ο Καρδινάλιος κ. Koch ενδιαφέρθηκε να μάθει δια την ποιμαντική της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, τα Ιδρύματα Της και τον τρόπο λειτουργίας της Εκκλησίας της Κρήτης γενικότερα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, αφού σημείωσε ότι η Εκκλησία της Κρήτης είναι αναπόσπαστο έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις το Οποίο φέρει την κανονική Της αναφορά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «σε εποχές παγκόσμιων ανακατατάξεων όπου η Ευρώπη αρνείται τις Χριστιανικές της ρίζες και καταβολές, ο Χριστιανικός κόσμος οφείλει να βρίσκει δρόμους και τρόπους επικοινωνίας και συνάντησης και να χτίζει γέφυρες για την αντιμετώπιση και επίλυση των μείζονων προβλημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα όπως: το προσφυγικό, της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, της ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών, το οικολογικό, κ.α. Να γίνεται δηλ. φως και ελπίδα για τον κόσμο».

Ακολούθως οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν εις τους χώρους της Ι. Μητροπόλεως.

kardinalios 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Thu, 26 Apr 2018 17:05:50 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/21447-episkepsi-kardinaliou-ston-mitropoliti-kisamou
Την Εικόνα της Παναγίας της «Βουρλιωτίσσης» υποδέχθηκε η Κύπρος http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21446-tin-eikona-tis-panagias-tis-bourliotissis-upodexthike-i-kupros kipros 8

Κατόπιν αιτήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, αδεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά και θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της «Βουρλιωτίσσης» εξήλθε για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή από τον Ιερό καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας, στον οποίο φυλάσσεται και μεταφέρθηκε στην Λευκωσία, στον Ιερό Ναό του Αγ. Αποστόλου Μάρκου προς προσκύνηση και ευλογία του πιστού λαού της μαρτυρικής Κύπρου.

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 κλήρος και λαός της Κύπρου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, την οποία μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Επιφάνιος Αρβανίτης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλου Μάρκου με πομπή και τη συνοδεία στρατιωτικών αγημάτων και φιλαρμονικής και την υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος στη συνέχεια χοροστάτησε στο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ναό τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες. Το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της «Βουρλιωτίσσης», θα παραμείνει στην Κύπρο έως και τη Δευτέρα 29 Απριλίου.

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

kipros 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Thu, 26 Apr 2018 15:33:44 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21446-tin-eikona-tis-panagias-tis-bourliotissis-upodexthike-i-kupros
Ο Καθηγητής Ιατρικής ανήγειρε Μοναστήρι και το προσφέρει στην Ι.Μ. Φθιώτιδος http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21445-o-kathigitis-iatrikis-anigeire-monastiri-kai-to-prosferei-stin-im-fthiotidos kathigitis 6

Ο Καθηγητής Ιατρικής, Χειρούργος και τ. Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος επεσκέφθη το πρωί της Πέμπτης 26 Απριλίου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο στο Γραφείο του εις το Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του, να παραχωρήσει εις την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και μεγάλη οικοδομική πτέρυγα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, τα οποία ανήγειρε ο ίδιος με έξοδά του, σε οικόπεδό ιδιοκτησίας του στην γενέτειρά του, το χωριό Περίβλεπτο της Δυτικής Φθιώτιδος.

Ο κ. Γιαννόπουλος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να λειτουργήσει την δωρεά του αυτή ως Μοναστήρι, αφού ευρεθεί η κατάλληλη αδελφότητα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον κ. Υπουργό για την δωρεά του αυτή, την οποία εχαρακτήρισε ως μεγάλη πράξη ευλαβείας και αγάπης προς τον μοναχισμό και τον τόπο μας και του υπεσχέθη ότι όταν ολοκληρωθούν οι κανονικές και νόμιμες διαδικασίες θα τελέσει και τα εγκαίνια του Ναού.

Συνεφώνησαν δε, στις 17 Ιουνίου ε.ε ο Ποιμενάρχης μας να μεταβεί στο Περίβλεπτο, να τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό και να ιδεί την νέα πτέρυγα της Μονής καθώς και όσα έχει ετοιμάσει ο κ. Γιαννόπουλος για το Μοναστήρι.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε στον κ. Υπουργό, ότι θα θέσει ως στόχο του την εξεύρεση τουλάχιστον δύο μοναχών, δια την επάνδρωση της Ιεράς Μονής.

kathigitis 1

kathigitis 1

kathigitis 1

kathigitis 1

kathigitis 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Φθιώτιδος) Thu, 26 Apr 2018 13:25:30 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21445-o-kathigitis-iatrikis-anigeire-monastiri-kai-to-prosferei-stin-im-fthiotidos
Η εορτή του Άγιου Ευαγγελιστού Μάρκου στην Ι.Μ. Κατάνγκας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21444-i-eorti-tou-agiou-euaggelistou-markou-stin-im-katangkas saint marc 7

Με περίσσεια πνευματικά χαρά και αγαλλίαση εορτάσθηκε η μνήμη του άγιου ενδόξου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Το απόγευμα τελέστηκε λάμπρος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Κατάνγκας κ. Μελετίου, και ανήμερα έγινε πανηγυρικό συλλείτουργο.

Ο χορός των ιεροψαλτών της ιεραποστολής ενθουσιασμένος από την μνήμη και Προστάτου Αγίου Μάρκου, έψαλλε με παλμό και ενθουσιασμό και συμπαρέσυρε όλους σε μελωδίας πνευματικάς.

Η αγάπη του Πάπα και Πατριάρχου προς τον Άγιο και Ευαγγελιστή Μάρκο όταν κάθε φορά ομιλεί γι'αυτόν εμπνέει και διδάσκει, γι'αυτό και οι χριστιανοί τον αγαπούν τον άγιο και επικαλούνται τις Πρεσβείες του.

Είθε να ενισχύει όλους ημάς και σε ώρες αναψυχής μα προπάντων σε δύσκολες ώρες.

saint marc 1

saint marc 1

saint marc 1

saint marc 1

saint marc 1

saint marc 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Εκ της Μητροπόλεως) Thu, 26 Apr 2018 11:31:13 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21444-i-eorti-tou-agiou-euaggelistou-markou-stin-im-katangkas
Γιέφτιτς και Γοντικάκης στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21443-gieftits-kai-gontikakis-sti-15i-diethni-ekthesi-bibliou-thessalonikis gieftiys

Οι εκδόσεις Εν πλω σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους και μοναστήρια συμμετέχουν στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 3 μέχρι τις 6 Μαϊου και διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων με εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Στο περίπτερο 15 και στο stand 20-24 το βιβλιόφιλο κοινό θα βρει βιβλία των εκδόσεων:

Ακολουθείν/ Ακρίτας / Άρτος Ζωής / Ατέρμονο / Αρχονταρίκι / Δόμος / Εκδοτική Δημητριάδος / Eλληνική Βιβλική Εταιρία
Εν Πλω / Επέκταση / Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου / Λυχνία / Νεκτάριος Παναγόπουλος / Αthens Bookstore Publications

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Περίπτερο 15 - Stand 20-24:

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ, 5:30μμ
Οι εκδόσεις Ι. Μ. Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού
Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ

Ομιλητές:

-Γεώργιος Μαντζαρίδης
Ομότ. καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
-Αρχιμ.Εφραίμ
Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΪΟΥ, 6:30μμ
Οι εκδόσεις ΑΘENSBOOKSTORE σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του π. Ιωάννη Χρυσαυγή
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ

Ομιλητές:

-Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας
-Χρυσόστομος Σταμούλης
Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
-Θεόδωρος Γιάγκου
Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΪΟΥ, 7:00μμ
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
ΛΥΧΝΑΡΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Αναζητώντας δρόμους πίστης σε καιρούς απιστίας

Ομιλητές:

-π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Υπεύθυνος Νεότητας Ι. Μ. Κερκύρας
-π. Γεώργιος Μίλκας
Προϊστάμενος της ενορίας του Ι. Ναού Αγ. Αθανασίου Ευόσμου
-Bασίλης Δημητράκης
Καθηγητής Οικονομικών, Υπεύθυνος Κατηχητικών Ι. Ν. Παναγίας Λαοδηγήτριας

ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΪΟΥ, 8:00μμ
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Φίλιππου Μαμαλάκη
ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Ομιλητές:

-π. Βαρνάβας Γιάγκου
Υπεύθυνος Νεότητας Ι. Μ. Θεσσαλονίκης
-Ανδρονίκη Δράγου
Ιατρός, συστημική - υπαρξιακή ψυχοθεραπεύτρια

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ, 11:00πμ
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Deno Seder
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ
Το χρονικό της διάσωσης των Εβραίων της Ζακύνθου από τη ναζιστική θηριωδία

Ομιλητές:

-Γιώργος Αντωνίου
Eπικ. καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ
-Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Συγγραφέας

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ, 12:00μ
Οι εκδόσεις ΔΟΜΟΣ σας προσκαλούν στην ομιλία του Επισκόπου Αθανασίου (Γιέφτιτς), πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο του

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ, 1:30μμ
Οι εκδόσεις ΔΟΜΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Κοσμόπουλου
ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Ομιλητές:

-Γιώργος Σκαμπαρδώνης
πεζογράφος
-Κώστας Χατζηαντωνίου
Δοκιμιογράφος
-Αντώνης Παπαβασιλείου
Eκδ. Εφημ."Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας", συγγραφέας-ποιητής
-Δημήτρης Κοσμόπουλος
Ποιητής

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ, 5:30μμ
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ντέιβιντ Μπέντλεϋ Χαρτ
ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΕΪΣΤΩΝ
Η χριστιανική επανάσταση και οι σύγχρονοι εχθροί της

Ομιλητές:

-Δημήτρης Τσινικόπουλος
Συγγραφέας
-Απόστολος Σπυράκης
Συγγραφέας-κριτικός
-Βασίλης Αργυριάδης
Επιμελητής της έκδοσης

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ, 6:30μμ
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ελευθέριου Ελευθεριάδη
ΠΡΙΝ ΝΥΧΤΩΣΕΙ
Κείμενα για το καθημερινό και το αιώνιο

Ομιλητές:

-Βασίλης Αργυριάδης
Επιμελητής εκδόσεων
-Ελευθέριος Ελευθεριάδης
Ψυχολόγος

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΪΟΥ, 7:30μμ
Οι εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ...

Ομιλητές:

-π. Βαρνάβας Γιάγκου
Υπεύθυνος Νεότητας Ι. Μ. Θεσσαλονίκης
-Φαίδων Καλογεράκης
Ειδικός Βοηθός Διεθυντή ΚΕΘΕΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ, 11:00πμ
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της φιλολόγου Φωτεινής Καϊμάκη
ΜΕ ΤΗ ΦΤΕΡΟΥΓΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Τα ημερολόγια της Πούλιας και της Καλαβρίας 1994-2015, Πρόσωπα, μνημεία, γλώσσα, λαϊκός πολιτισμός

Ομιλητές:

-Τασούλα Μαρκομιχελάκη
Επικ. καθηγήτρια τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ
-Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Συγγραφέας
και η συγγραφέας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ, 12:00μ
Εκδόσεις Δόμος
1978-2O18
40 χρόνια προσφοράς στον εκδοτικό χώρο

Ομιλητές:

-Ιερομόναχος Βασίλειος Γοντικάκης
Προηγούμενος Ιεράς Μονής Ιβήρων
-Αντώνης Παπαβασιλείου
Eκδ. Εφημ."Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας", συγγραφέας-ποιητής
-Δημήτρης Κοσμόπουλος
Ποιητής
-Δημήτρης Μαυρόπουλος
Eκδότης-συγγραφέας

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Επίσκοπος Αθανάσιος (Γιέφτιτς) πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ, 1:30μμ
Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου τεύχους της ετήσιας έκδοσης διαλόγου και πολιτισμού
ΑΝΘΙΒΟΛΑ

Ομιλητές:

-Θούλη Μισιρλόγλου
Διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
-Γιώργος Ζωγραφίδης
Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ
-Παναγιώτης Υφαντής
Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ
-Δημήτρης Κόκορης
Επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής γραμματείας, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ, 5:00μμ
Οι εκδόσεις EN ΠΛΩ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Καβαλλιεράκη
Η «ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθολικά σχολεία και γυναικεία εκπαίδευση στην Ελλάδα του 19ου αιώνα

και του βιβλίου του Θεόδωρου Ζέρβα
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
Τυπική και άτυπη εκπαίδευση κατά την ανάπτυξη του ελληνικού πατριωτισμού (1880-1930)

Ομιλητές:

-Στέφανος Καβαλλιεράκης
Ιστορικός, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδιών, Πανεπιστημίου Στρασβούργου
-Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Συγγραφέας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ, 6:00μμ
Οι εκδόσεις ΔΟΜΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Γιαγκάζογλου
ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Δοκίμια για τον διάλογο θεολογίας και πολιτισμού

Ομιλητές:

-Χρυσόστομος Σταμούλης
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
-Ισίδωρος Ζουργός
Συγγραφέας
-Δημήτρης Μαυρόπουλος
Εκδότης-συγγραφέας
και ο συγγραφέας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΪΟΥ, 7:00μμ
Οι εκδόσεις της ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
«Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ»

Ομιλητές:

-Μιλτιάδης Κωνσταντίνου
Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
-Παναγιώτης Υφαντής
Αναπληρωτής καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Εκδόσεις Εν πλω

Χαρ.Τρικούπη 6-10, Αθήνα
Πληροφοριες 211 11 98 900-1

debth

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 26 Apr 2018 08:53:43 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21443-gieftits-kai-gontikakis-sti-15i-diethni-ekthesi-bibliou-thessalonikis
Σιατίστης Παύλος: ''Λυπηθείτε επί τέλους τα παιδιά'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21442-siatistis-paulos-lupitheite-epi-telous-ta-paidia sisaniou 234

Του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου | Romfea.gr 


Εἶναι ἡ ὥρα νά μιλήσουμε καθαρά καί χωρίς μισόλογα.

Εἶναι ἡ ὥρα πού πρέπει νά ζητήσουμε ἀπό τήν Κυβέρνηση νά μᾶς πεῖ ξεκάθαρα ἐάν εἶναι μέ τά παιδιά ἤ ἐάν εἶναι μέ τά ὁμόφυλα ζευγάρια.

Εἶναι ἡ ὥρα νά μᾶς πεῖ καί ἡ Κυβέρνηση καί τά πολιτικά κόμματα γιατί στρέφονται εὐθέως ἐναντίον τῶν παιδιῶν.

Ποιός τούς ἔδωσε τό δικαίωμα νά καταστρέψουν ἀθῶα παιδιά γιά νά ἱκανοποιήσουν μιά μικρή ἐκλογική πελατεία ἤ κάποιοι ἄλλοι γιά νά ἀγρεύσουν ψήφους ἀπό μιά μικρή ἐκλογική πελατεία.

Εἶναι ἡ ὥρα νά μᾶς ἀπαντήσουν αὐτοί πού τάχα ὑπερασπίζονται τά δικαιώματα τῶν ὀλίγων, νά μᾶς ποῦν, ποιός θά ὑπερασπίσει τά δικαιώματα τῶν παιδιῶν καί ποιός ἔχει τό δικαίωμα νά ἐφαρμόσει στά παιδιά καί γιά τά παιδιά ἕνα ἰδιότυπο παιδομάζωμα.

Εἶναι ὡρα νά μᾶς ποῦν ὄχι οἱ προοδευτικοί ἀλλά οἱ χαλασμένοι τοῦ ΣΥΡΙΖΑ καί τοῦ ὁποιουδήποτε κόμματος ποιός τούς ἔδωσε τό δικαίωμα νά κακουργήσουν ἐναντίον τῶν παιδιῶν.

Μέ ὅση κατανόηση καί ἐάν θέλει νά δεῖ κανείς μιά μικρή μειοψηφία ἀνθρώπων, ἡ κατανόηση αὐτή ἔχει ὅρια.

Ὅλοι οἱ ἄνθρωποι πρέπει νά καταλάβουμε ὅτι δέν δικαιούμεθα τά πάντα σέ αὐτή τή ζωή.

Καί ἐάν κάποιοι πιστεύουν ὅτι ἔχουν τό δικαίωμα νά κάνουν τά πάντα στόν ἑαυτό τους ΔΕΝ ἔχουν τό δικαίωμα νά κάνουν τά πάντα στούς ἄλλους καί μάλιστα στά παιδιά.

Αὐτά τά παιδιά ἔχουν δικαίωμα στήν ζωή, στήν ὁμαλή ἀνάπτυξη, στήν ψυχική καί τήν ψυχολογική τους ἰσορροπία.

Αὐτοί πού θά ψηφίσουν ἕνα τέτοιο νομοσχέδιο θά ἔχουν τό δικαίωμα νά ἑορτάσουν αὕριο «Τήν παγκόσμια ἡμέρα γιά τό παιδί;» Αὐτοί πού θά κακουργήσουν ἐναντίον τους, μετά θά ἑορτάσουν τό κακούργημα τους.

Διαχρονικά καί παγκόσμια ἡ οἰκογένεια συνίσταται ἀπό τόν γάμο ἀνδρός καί γυναικός.

Σχέσεις ὑπάρχουν πολλές, ἀκόμη καί μέ ζῶα, γάμος ὅμως εἶναι ἕνας καί μόνον αὐτός πού διαχρονικά καί παγκόσμια ἔχει θεσπισθεῖ καί ἐκφράζεται μέ τό ρητό τοῦ ἀρχαίου νομικοῦ, τοῦ Κελεστίνου.

Ὅσοι νομίζουν ὅτι αὐτά ξεπεράστηκαν, φανερώνουν πόσο ρηχοί καί ἐπιπόλαιοι εἶναι. Ἄνθρωποι τοῦ φαίνεσθαι καί ὄχι τῆς οὐσίας καί τῆς σκέψης.

Ἔχω στά ἀρχεῖα μου τήν κραυγή ἑνός παιδιοῦ ἀπό τόν Καναδᾶ πού μεγάλωσε σέ ὁμόφυλο ζευγάρι καί κραυγάζει: «Σῶστε τά παιδιά ἀπό ἕνα τέτοιο γεγονός».

Εἶναι κατάπτωση γιά τήν Βουλή τῶν Ἑλλήνων νά ἔχει σήμερα βουλευτές μέ τόσο χαμηλό ἦθος, μέ τόση λαγνεία γιά τήν ἐξουσία, μέ τόσο ἀμοραλισμό.

Κάποιοι νομίζουν ὅτι ἡ ἱστορία ξεκινάει ἀπό αὐτούς.

Ἡ ἱστορία ἔχει ξεκινήσει πρό πολλοῦ καί κάτι τέτοιους τύπους θά τούς προσπεράσει καί θά τούς ἀφήσει πίσω.

Ὅσοι αὐτοβαπτίζονται προοδευτικοί γιατί ψηφίζουν νόμους ἐξανδραποδισμοῦ τῶν ἀνθρώπων προσπαθοῦν νά πείσουν τόν ἑαυτό τους καί καί μόνο.

Ὅσοι μέ τόση εὐκολία κολλοῦν τήν ρετσινιά τοῦ συντηρητικοῦ σέ ὅσουν ὑπερασπίζονται τήν ἀξιοπρέπεια τῶν παιδιῶν καί τήν φυσιολογική τους ἐξέλιξη δείχνουν πόσο ἐγκληματικά φασιστική εἶναι ἡ νοοτροπία τους.

Δέν εἶναι κύριοι βουλευτές ἡ κοινωνία μας πού δέν εἶναι ὥριμη γιά νά ἀποδεχθεῖ μιά τέτοια νομοθεσία. Ἡ κοινωνία ἀντιστέκεται γιατί εἶναι ὑγιής, γιατί δέν ἔχει παράδειγμα τούς ἀποτυχημένους καί χρεωκοπημένους οἰκογενειακά ἀνθρώπους, ἀλλά γιατί ἄν ὡριμάσει καί φθάσει στό σημεῖο νά ἀποδεχθεῖ μιά τέτοια νομοθεσία θά ἔχει σαπίσει.

Ἀντισταθεῖτε λοιπόν καί μήν σκύβετε τό κεφάλι, μήν φοβᾶσθε τούς ἀνθρώπους τοῦ τίποτα.

Ἡ εὐθύνη ὅλων εἶναι ἱστορική. Ἕνας τέτοιος νόμος κλείνει τό μάτι στούς παιδεραστές καί στούς πάσης φύσεως ἀρρωστημένους ἀνθρώπους.

Εἶναι σημαντικό νά καταλάβει ἡ κ. Φωτίου ὅτι μιά Κυβέρνηση δέν εἶναι προοδευτική γιατί «ἐκσυγρονίζει» τά κολαστήρια τῶν παιδιῶν καί ἀπό τήν Σκύλλα τά στέλνει στήν Χάρυβδη, ἀλλά ὅταν τά καταργεῖ καί δημιουργεῖ προϋποθέσεις γιά τό φυσιολογικό μεγάλωμα τῶν παιδιῶν.

Ἡ Κυβέρνηση ἐάν συνεχίσει πρός αὐτή τήν κατεύθυνση θά δικαιώσει τά ὅσα εἶπε ὁ Μίκης Θεοδωράκης.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 26 Apr 2018 17:07:49 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21442-siatistis-paulos-lupitheite-epi-telous-ta-paidia
Γαβρόγλου για ΣτΕ: ''Το κάνει επίτηδες για να μην βαριόμαστε'' http://www.romfea.gr/diafora/21441-gabroglou-gia-ste-to-kanei-epitides-gia-na-min-bariomaste gav

Προανήγγειλε προσλήψεις εκπαιδευτικών τον Οκτώβριο


«Το Συμβούλιο της Επικρατείας το κάνει επίτηδες για να μην βαριόμαστε». Αυτό ήταν το σχόλιο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση δεν έχει καμία επίπτωση στα μαθήματα αυτής της χρονιάς.

«Η ευθύνη για τη σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών είναι της Πολιτείας» συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σημειώνοντας ότι θα πρέπει, ζητήματα όπως αυτό της διδασκαλίας των θρησκευτικών, να αφεθούν να τα χειρίζεται συντεταγμένα η Πολιτεία με τους θεσμούς της.

«Είμαστε σε συνεχή συζήτηση με την Εκκλησία, με άλλες θρησκείες, και με την κοινωνία. Κάνουμε μία προσπάθεια να βρεθεί μία ισορροπία, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο μάθημα, ένα μάθημα που θα παιδιά θα το παίρνουν στα σοβαρά» είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε να υπερασπιστεί και την κατάργηση της αξιολόγησης που φέρνει το νομοσχέδιο για τις δομές της Εκπαίδευσης λέγοντας ότι ο νέος νόμος «έχει βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην αξιολόγηση (ΠΔ152), υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση υπονομεύεται, όταν ταυτίζεται η αξιολόγηση με την απόλυση.

«Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αξιολογηθούν. Αυτή τη στιγμή, η έμφαση δίνεται στην αξιολόγηση των σχολείων και των στελεχών της Εκπαίδευσης. Γιατί όταν η Πολιτεία δεν είναι συνεπής απέναντι στους εκπαιδευτικούς, με ποιο ηθικό δικαίωμα θα αξιολογηθούν;» διερωτήθηκε ο κ. Γαβρόγλου.

Σε ερώτηση αν θα τεθεί το ζήτημα της αξιολόγησης εκπαιδευτικών αργότερα, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Αυτά θα τεθούν όταν αρχίσουμε σιγά σιγά να δεχόμαστε την κουλτούρα της αποτίμησης, που ξεκινά τώρα με την αυτοαξιολόγηση της λειτουργίας του σχολείου».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το αργότερο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και το σύστημα πρόσληψής τους. Όπως είπε είναι ήδη σε συζητήσεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και υπογράμμισε τη σημασία της δημόσιας παραδοχής του ΟΟΣΑ πως είναι αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού στην Εκπαίδευση.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (protothema) Thu, 26 Apr 2018 07:29:31 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21441-gabroglou-gia-ste-to-kanei-epitides-gia-na-min-bariomaste
Συνάντηση Κίτρους Γεωργίου με τον Πρόξενο της Ρωσίας http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21440-sunantisi-kitrous-georgiou-me-ton-projeno-tis-rosias proxenos 1

Την Τετάρτη 25 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος επισκέφθηκε στο Γραφείο του τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, εξοχότατο κ. Alexander Shcherbakov, σε ανταπόδοση πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στην Ιερά Μητρόπολη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, με τον προσκυνηματικό τουρισμό, με την εκπαίδευση, ενώ αναζητήθηκαν πεδία περαιτέρω συνεργασίας και επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος επέδωσε στον Ρώσο διπλωμάτη επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στην επικείμενη πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κίτρους) Thu, 26 Apr 2018 07:20:41 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21440-sunantisi-kitrous-georgiou-me-ton-projeno-tis-rosias
Δεύτε και διαλεχθώμεν η περί Δημοκρατίας http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/21439-deute-kai-dialexthomen-i-peri-dimokratias siatistis paulos 1

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου | Romfea.gr


Δεῦτε καί διαλεχθῶμεν καί τό θέμα μας εἶναι ἡ δημοκρατία, ἀλλά ἀπό ἕνα ἄλλο πιό οὐσιαστικό κοίταγμα. Ἡ δημοκρατία εἶναι τό ἄριστον πολίτευμα.

Ἡ δημοκρατία ἔχει σάν θεμέλιο της τήν ἐλευθερία μέσα στά πλαίσια τῆς ὁποίας καί μόνον μπορεῖ νά ἀναπτυχθεῖ.

Ὁ ποιητής ὅμως μᾶς διαβεβαίωσε ὅτι ἡ ἐλευθερία θέλει ἀρετή καί τόλμη.

Αὐτό σημαίνει ὅτι ἡ πραγματοποίηση τῆς δημοκρατίας προϋποθέτει καί αὐτή ἀρετή καί τόλμη.

Μέ ἄλλα λόγια ἡ δημοκρατία εἶναι τό πολίτευμα τῶν ἐναρέτων καί αὐτό τό καταλαβαίνουμε σήμερα πολύ καλά ἀπό τήν κακοποίηση πού ὑφίσταται ἀπό αὐτούς πού στεροῦνται τήν τόλμη γιά τήν ἀρετή.

Γιατί ἡ ἀρετή θέλει τόλμη. Τήν τόλμη νά ὑπερβεῖς τόν ἑαυτό σου γιά νά γίνεις ἡ χαρά τοῦ ἄλλου.

Λένε κάποιοι ὅτι στήν δημοκρατία ἡ ἐλευθερία σου σταματᾶ ἐκεῖ πού ἀρχίζει ἡ ἐλευθερία τοῦ ἄλλου. Ἀλλά αὐτά τά σύνορα εἶναι δυσδιάκριτα χωρίς ἀρετή.

Λένε κάποιοι ἄλλοι ὅτι τό δικαίωμά σου σταματᾶ ἐκεῖ πού ἀρχίζει τό δικαίωμα τοῦ ἄλλου. Λόγια πού δέν γίνονται ποτέ ἔργα γιατί εἶναι εὔκολο νά τό λές καί δύσκολο νά τό πράττεις.

Γιατί γιά νά ἀποδεχθεῖς αὐτά τά ὅρια χρειάζεται ἡ ἀρετή, ἡ τόλμη γιά τήν ἀρετή, ὁ ἀγώνας γιά τήν ἀρετή. Ὅταν λείπει ἡ ἀρετή τότε τά πράγματα τά μετρᾶς σάν τόν Καραγκιόζη.

«Ἕνα μου, ἕνα σου, ἕνα μου» καί πάλι «ἕνα μου, ἕνα σου, ἕνα μου». Τό ἀποτέλεσμα εἷναι νά χρησιμοποιοῦμε τήν δημοκρατία γιά νά καλύπτουμε τήν κακία μας καί τόν φασισμό μας.

Σέ μιά τέτοια δημοκρατία ἐπικαλούμεθα τόν κυρίαρχο λαό γιά νά μποροῦμε νά τόν ἐξαπατοῦμε πιό εὔκολα.

Στήν ἀληθινή δημοκρατία καί γιά τήν διατήρησή της, ἡ σοφία τῶν ἀνθρώπων ἔβαλε δίπλα στήν ἐξουσία, ἄλλες δύο συνιστῶσες. Τήν Νομοθετική καί τήν Δικαστική ἐξουσία.

Ὁ λόγος εἶναι γιά νά προφυλάσσεται ὁ λαός ἀπό τίς αὐθαιρεσίες καί τίς ὑπερβάσεις τῆς ἐξουσίας. Ἡ ἐξουσία πάντα ρέπει πρός τόν ὁλοκληρωτισμό.

Πρός τήν ἐπιβολή τῆς κάστας πού κυβερνᾶ. Ἡ νομοθετική ἐξουσία μπορεῖ νά βάλει φρένο στίς αὐθαιρεσίες τῆς ἐξουσίας. Αὐτό προϋποθέτει ὅμως βουλευτές πού νά βουλεύονται ἐλεύθερα καί ὄχι νά μαντρώνονται ὡς ἄβουλα ὄντα καί νά ψηφίζουν αὐτό πού δέν θέλουν.

Ἐνθυμοῦμαι παλαιότερο βουλευτή ὁ ὁποῖος εἶχε διατελέσει καί Νομάρχης. Μιά μέρα λοιπόν πήγαινε στήν Βουλή γιά νά ὑπερασπισθεῖ ὡς κυβερνητικός βουλευτής ἕνα νονοσχέδιο πού δέν τό πίστευε.

Τό κόμμα του τό εἶχε ψηφίσει, ἀλλά βλέποντας ὅτι στίς αὐτοδιοικητικές ἐκλογές οἱ περισσότεροι δήμαρχοι ἦσαν τοῦ ἑτέρου κόμματος, ἐπιχειροῦσε τώρα νά φαλκιδεύσει τά δικαιώματα τῆς αὐτοδιοικήσεως πού ἡ ἴδια εἶχε ψηφίσει. Γιατί αὐτό τό πολίτευμα λέγεται δημοκρατία; Καί δέν εἶναι εἰρωνεία νά λέγεται πρός ἐμπαιγμόν «κυρίαρχος» αὐτός ὁ λαός;

Πρόσφατα 10 βουλευτές τοῦ κυβερνῶντος κόμματος, σκεπτόμενοι ὡς ἐλεύθεροι καί ὑπεύθυνοι ἄνθρωποι, πιστεύουν ὅτι τά ὁμόφυλα ζευγάρια δέν πρέπει νά υἱοθετοῦν ἤ νά ἀναδέχονται παιδιά καί προφανῶς γιά τό καλό αὐτῶν τῶν παιδιῶν.

Θά ἔχουν τό θάρρος, τήν ἀρετή καί τήν ἐλευθερία νά ποῦν μέχρι τέλους ΟΧΙ καί νά ὑπερασπισθοῦν τά ἀθῶα παιδιά; Ἀπό τήν ἄλλη μεριά μπορεῖ μιά ἐξουσία νά καταστρέφει παιδιά γιά νά μαζέψει ψήφους; Αὐτό εἶναι δημοκρατία;

Εἴπαμε ὅτι ἡ δικαστική ἐξουσία εἶναι ἀνεξάρτητη καί ὅτι προφυλάσσει τόν πολίτη ἀτομικά ἤ τούς πολίτες συνολικά ἀπό τίς ἀδικίες καί αὐθαιρεσίες τῆς ἐξουσίας.

Σέ ἕνα δημοκρατικό πολίτευμα οἱ ἀποφάσεις τῆς δικαστικῆς ἀρχῆς πρέπει νά γίνονται σεβαστές καί ἀποδεκτές ἀπό τήν ἐκτελεστική ἐξουσία. Μιά ἐκτελεστική ἐξουσία ἄν εἶναι δημοκρατική καί χαίρεται καί συμμορφώνεται, στίς ἀποφάσεις τῆς δικαιοσύνης.

Ὅταν ὅμως ἡ ἐξουσία ἐνοχλεῖται ἀπό τίς ἀποφάσεις τῆς δικαιοσύνης, ὅποτε ἡ δικαιοσύνη κρίνει ὅτι ἡ ἐξουσία ὑπερβαίνει τό Σύνταγμα καί τούς νόμους, ὅταν μάλιστα ἐμμέσως ἀκούγονται ἀπειλές ἐναντίον τῶν λειτουργῶν τῆς δικαιοσύνης, ὅταν λοιδωροῦνται γιατί ἐφαρμόζουν τό Σύνταγμα καί τούς νόμους, τότε αὐτή ἡ ἐξουσία δέν μπορεῖ νά ἔχει σχέση μέ τήν δημοκρατία.

Τότε αὐτή ἡ ἐξουσία στερεῖται ἀρετῆς καί ρέπει πρός τόν ὁλοκληρωτισμό. Μιά ἐξουσία πού ἀπαιτεῖ ἀπό τήν δικαιοσύνη νά σκύβει τό κεφάλι της καί νά μετατρέπεται σέ ὑπηρέτρια ὄχι τοῦ λαοῦ ἀλλά τῆς ἐξουσίας, δέν ἔχει σχέση οὔτε μέ τήν ἀρετή οὔτε μέ τήν δημοκρατία.

Σέ μιά ἀληθινή δημοκρατία τήν διοίκηση τῆς δικαιοσύνης δέν πρέπει νά τήν διορίζει τό κράτος, ἀλλά ἐκλέγεται ἀπό τά μέλη της, διαφορετικά ἡ δημοκρατία ὑπονομεύεται.

Ἡ σοφία τοῦ δημοκρατικοῦ πολιτεύματος ἔχει θεσπίσει τίς προϋποθέσεις τῆς ψηφίσεως τοῦ Συντάγματος πού εἶναι ἡ καταστατική νομοθεσία μιᾶς χώρας καί ἔχει θεσπίσει ποιός τό ἑρμηνεύει αὐθεντικά καί αὐτή εἶναι ἡ δικαιοσύνη. Τό Σύνταγμα δέν εἶναι κουρελόχαρτο πού ὁ κάθε ἄνθρωπος τῆς ἐξουσίας τό κόβει στά μέτρα του.

Ἡ δημοκρατία ὡς πολίτευμα ἀρετῆς καί τόλμης ἀπαιτεῖ ἀπό αὐτούς πού τήν διακονοῦν καί δή ἀπό τούς ἀνθρώπους τῆς ἐξουσίας ὑπεύθυνο πολιτικό λόγο.

Λόγο πού θά ὑπηρετεῖ τήν ἀλήθεια τῶν πραγμάτων καί δέν ἀποβλέπει στήν ἐξαπάτηση τῶν πολιτῶν. Διαφορετικά ὁ λόγος δέν ὑπηρετεῖ τήν δημοκρατία πού ἐπιμένω ὅτι προϋποθέτει καί ἀρετή καί τόλμη. Ὁ σημερινός Πρωθυπουργός εἶχε χαρακτηρίσει ἐθνικό ἔγκλημα τήν πώληση τῆς ΔΕΗ.

Πολλοί συμφώνησαν μαζί του καί τόν ἐπέλεξαν καί γι’αὐτό. Σἠμερα ἡ Κυβέρνησή του πουλάει ἕνα μέρος τῆς ΔΕΗ. Ἄν ὁ λόγος του ἦταν ἀληθινός, τότε σήμερα ἡ Κυβέρνηση του διαπράττει ἐθνικό ἔγκλημα.

Ἄν ὁ λόγος του σήμερα εἶναι ἀληθινός, διέπραξε τότε ἐθνικό ἔγκλημα γιατί ἐμπόδισε τήν οἰκονομική ἀνάπτυξη τῆς χώρας γιά καθαρά ἀντιπολιτευτικούς ρόλους.

Οἱ πολιτικοί ἄνδρες εἶναι ὑποχρεωμένοι ἀπό τήν ἀρετή τῆς Δημοκρατίας νά λένε πάντα τήν ἀλήθεια στόν λαό ὅσο κι’ ἄν αὐτή ἡ ἀλήθεια στοιχίζει. Οἱ πολιτικοί ἄνδρες εἶναι ἀπαράδεκτο νά παραπλανοῦν τόν λαό γιά τά ἀτομικά τους συμφέροντα.

Πολιτική δέν εἶναι τό ποιός θά πεῖ τό πιό ἔξυπνο σλόγκαν εἰς βάρος τοῦ ἄλλου. Ἡ πολιτική εἶναι ἡ ζωή τῶν πολιτῶν καί αὐτό ἀπαιτεῖ ὑπεύθυνη ἀντιμετώπιση.

Οἱ ἄνθρωποι τῆς δημοκρατίας, οἱ ὑπεύθυνοι ταγοί, ὀφείλουν νά παιδαγωγοῦν τόν λαό καί ὄχι νά τόν διαφθείρουν. Ὅταν οἱ πολιτικές παρατάξεις ἔχουν στόχο μέ κάθε μέσο τήν ἁρπαγή τῆς ἐξουσίας, τότε ἡ δημοκρατία ἔχει καταλυθεῖ.

Μιά δημοκρατία δέν ἀρκεῖ νά ἔχει τά ἐξωτερικά γνωρίσματα, δηλαδή τήν ἐναλλαγή τῶν κομμάτων καί τίς ἐλεύθερες ἐκλογές, ἀλλά καί τήν ἀρετή τῆς δημοκρατίας πού εἶναι ἡ ἰσονομία, ὁ σεβασμός τῶν νόμων ἀπό τούς ἄρχοντες καί τόν λαό, ἡ ἀλήθεια.

Διαφορετικά εἶναι πολύ εὔκολο νά μετατραπεῖ σέ «δημοκρατική δικτατορία» ὅπου μιά τυχαία πλειοψηφία σέ μιά βουλή διαστρέφει τήν νομοθετική ἐξουσία καί ἐνοχλεῖται ἀπό τήν δικαιοσύνη.

Ἡ Πατρίδα μας πέρασε καί περνᾶ μιά οἰκονομική καταστροφή. Γι’αὐτή τήν καταστροφή δέν ὑπάρχει κανείς ἀνεύθυνος. Καί ὁ Λαός καί καί οἱ πολιτικοί ἡγέτες ὅλων ἀνεξαρτήτως τῶν κομμάτων ἔχουμε τεράστιες εὐθῦνες.

Τά κόμματα τῆς βουλῆς καί τῆς ἐξουσίας γιατί δέν ἄσκησαν τόν παιδαγωγικό τους ρόλο καί ὁ λαός γιατί δέν τοῦ ἄρεσαν τά ἀληθινά, ἀλλά καταδεχόταν νά τόν ἐμπαίζουν.

Ὅσοι διαχειρίστηκαν τά οἰκονομικά αὐτοῦ τοῦ τόπου δέν ἦταν ἀγράμματοι. Ἤξεραν, ἀλλά προκειμένου νά ἀποκτήσουν ἤ νά διατηρήσουν τήν ἐξουσία τήν ὁποία ἀντιμετώπισαν σάν λάφυρο καί ὄχι σάν ὑπεύθυνη διακονία, ἄφησαν τήν χώρα νά ὁδηγηθεῖ στά βράχια.

Ὅταν τά πολιτικά κόμματα ὑποστηρίζουν ὅλα τά αἰτήματα τῶν κοινωνικῶν ὁμάδων ἀδιακρίτως τότε δέν ὑποστηρίζουν οὔτε τόν λαό, οὔτε τήν πατρίδα.

Ἡ σημερινή Κυβέρνηση εὑρίσκεται ἀπέναντι στίς δικές της πράξεις. Εὑρίσκεται ἀπέναντι σέ ὀργανωμένες ὁμάδες πολιτῶν πού εἴτε τώρα, εἴτε κάποτε, δέν τούς εἶπε τήν ἀλήθεια καί τούς κορόϊδεψε. Τώρα τούς βρίσκει ἀπέναντι της.

Τό ἴδιο συνέβαινε καί παλαιότερα καί αὐτό ὀφεἰλεται στό ὅτι ἀπό τήν δημοκρατία μας λείπει ἡ ἀρετή καί γι’αὐτό λείπει ἡ τὀλμη τῆς παιδαγωγίας τοῦ λαοῦ μέ θεμέλιο τήν ἀλήθεια.

Ὑπάρχει ἕνα ἀκόμη κριτήριο τῆς ἀρετῆς τῆς δημοκρατίας καί αὐτό εἶναι ἡ εὐπρέπεια τοῦ λόγου. Ἡ γλῶσσα μιλάει πάντα μέ ὅτι περισσεύει στήν καρδιά.

Ἄν μέ αὐτό τό κριτήριο πού μᾶς τό προσφέρει ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ, θελήσουμε νά μετρήσουμε τήν ἀρετή τῶν ἀνθρώπων τῆς ἐξουσίας, τότε θά ἀπογοητευθοῦμε.

Ἄν τό ἐπίπεδο πολλῶν ἀπό τούς πολιτικούς μας ἄνδρες εἶναι αὐτό πού ἐκφράζει ἡ γλῶσσα τους, τότε ἡ δημοκρατία δέν λειτουργεῖ. Μπορεῖ ἀπό τέτοιους στήν ποιότητα ἀνθρώπους, ὅπως τούς ἀποκαλύπτει ἡ γλῶσσα τους νά περιμένει κανείς τίποτα καλό γιά τόν τόπο;

Μία ἀκόμη λυδία λίθος τοῦ πολιτεύματος τῆς δημοκρατίας εἶναι ἡ ἰσονομία καί συνέπεια της ὁ τρόπος πού ἀντιμετωπίζουμε τούς ἀντιπάλους. Ἡ κομματοκρατία καί ἡ δημοκρατία δέν συμβιβάζονται.

Περιμένω νά δῶ μιά Κυβέρνηση πού μόλις ἐκλεγεῖ θά μποροῦσε νά κοιτάξει στά μάτια αὐτούς πού ὑπηρετοῦν σέ διοικητικές θέσεις καί θά τούς πεῖ: «Δέν μέ ἐνδιαφέρει ποῦ ἀνήκετε. Αὐτό πού θέλω ἀπό σᾶς εἶναι νά κάμετε τό καθῆκον σας. Ἄν τό κάνετε δέν ἔχετε νά φοβηθῆτε τίποτα» καί νά τό τηρήσει.

Μέχρι σήμερα μιά μόνο περίπτωση ξέρω πού ὅταν ἄλλαξε ἡ Κυβέρνησηση καί ὅλοι οἱ κομματικοί ἔπεσαν πάνω στήν Ὑπουργό νά ἀλλάξει τόν προϊστάμενο τοῦ Γραφείου ἐκπαίδευσης μόνο καί μόνο «γιατί δέν εἶναι δικός μας» ἡ Ὑπουργός, πρός τιμήν της, διαπιστώνοντας ὅτι ὁ συγκεκριμένος ἄνθρωπος ἔκανε πολύ καλά τήν δουλειά του τόν κράτησε στήν θέση του παρά τίς πιέσεις τῶν κομματικῶν.

Αὐτό εἶναι τό ἀληθινό ἦθος τῆς Δημοκρατίας. Ἦθος πού δέν διαφθείρει, ἀλλά οἰκοδομεῖ, ἦθος πού διδάσκει τήν ἀξιοκρατία. Κάποτε τό Ἑλληνικό Κράτος ἔπρεπε νά ἐπανδρώσει μία θέση σέ κρίσιμο τομέα γιά τόν Ἑλληνισμό τῆς Διασπορᾶς. Κάποιος βουλευτής ἔστειλε ἕνα πρόσωπο γιά νά τό δεῖ ὁ ἁρμόδιος Ὑπουργός.

Ὁ Ὑπουργός τόν εἶδε, τόν ἄκουσε, ἐνθουσιάσθηκε, τοῦ ζήτησε νά τόν συνοδεύσει σέ μιά ἐπείγουσα συνάντησή του καί στό τέλος τόν ρώτησε: «ποῦ ἀνήκεις πολιτικά;».

Ὁ ἄνθρωπος ἀπάντησε ὅτι δέν ἀνήκει σέ κανένα συγκεκριμένο πολιτικό χῶρο καί ὅτι ὅταν ἔρχονται οἱ ἐκλογές ψηφίζει κατά συνείδηση.

Ὁ Ὑπουργός τοῦ ἀπάντησε καί κρατῆστε αὐτή τήν ἀπάντηση: «Εἶσαι ὁ μόνος πού εἶσαι κατάλληλος γι’αὐτή τήν θέση. Ὁποιοσδήποτε ἄλλος ἀπ’ὅσους ξέρω καί ἐνδιαφέρονται ἔχει μόλις τό 20% τῶν δικῶν σου προσόντων. Ἄν ὅμως πάρω ἐσένα θά μέ κατασπαράξουν οἱ κομματικοί».

Ἑλλάδα ποῦ σέ κατάντησαν οἱ πολιτικοί σου ἡγέτες! Καί ὁ ἄνθρωπος αὐτός πληγωμένος ἀπό τήν Ἑλλάδα -καί ὄχι μόνο γι’αὐτήν τήν περίπτωση ἔφυγε γιά πάντα ἀπό τήν Πατρίδα. 

Εἶχα σταματήσει αὐτό τό ἄρθρο γιά νά παρακολουθήσω τίς εἰδήσεις. Δέν θά μποροῦσα νά φανταστῶ ὅτι οἱ εἰδήσεις θά ἐπιβεβαίωναν ἀπολύτως τίς παρατηρήσεις μου.

Πόλεμος στήν Βουλή καί μάλιστα ἐνδοκυβερνητικός γιά τό θέμα τῆς ἀναδοχῆς παιδιῶν ἀπό ὁμόφυλα ζευγάρια. Ἐπιθέσεις κυβερνητικῶν βουλευτῶν μέ βαρεῖς χαρακτηρισμούς σέ ὅσους βουλευτές τοῦ ἰδίου κόμματος εἶχαν τήν τόλμη τῆς διαφωνίας καί τῆς ὑπεράσπισης ἀθώων παιδιῶν.

Μέ τήν ρετσινιά τοῦ συντηρητικοῦ καί παριστάνοντας ἐκεῖνοι τούς προοδευτικούς –γιά τό πόση βρωμιά κρύβεται πίσω ἀπό τή λέξη «προοδευτικός» θά ἐξηγήσω στό ἄμεσο μέλλον-ἀπαιτοῦσαν ἀπό τούς συναδέλφους τους στό ἴδιο κόμμα ἤ νά ὑποταχθοῦν ἤ νά παραιτηθοῦν.

Ὅποιος ἔχει φασιστική νοοτροπία ὄχι μόνο δέν ἀνέχεται τήν διαφωνία τοῦ ἄλλου, ἀλλά ἐπιχερεῖ τήν ἐξόντωσή του. Τά δικαιώματα τῶν ὁμόφυλων ζευγαριῶν, γιά τήν ἀκρίβεια οἱ ψῆφοι τους, στήν «δημοκρατία» αὐτῶν τῶν βουλευτῶν ἔχουν μεγαλύτερη ἀξία ἀπό τήν ἀξία τῶν παιδιῶν, γιατί ἁπλά τά παιδιά δέν ψηφίζουν.

Εἶναι ντροπή μιά τέτοια νοοτροπία νά ἐπιχειρεῖται νά στεγασθεῖ κάτω ἀπό τήν λέξη Δημοκρατία. Ἀλλά θά συνεχίσουμε.


Ἡ ἐξουσία δέν εἶναι γιά νά ἱκανοποιεῖ τά σχέδια τά προσωπικά

Ἐκκλησία καί Πολιτεία
Ὁριοθέτηση σχέσεων
Μάθημα θρησκευτικῶν
Περίπτωση Ἱδρύματος Τήνου
Προσφυγή

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 26 Apr 2018 08:48:05 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/21439-deute-kai-dialexthomen-i-peri-dimokratias
Αρχιεπίσκοπος: ''Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό'' http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21438-arxiepiskopos-exoume-upoxreosi-na-agonistoume-enantia-se-kathe-fanatismo empraxmi

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού,Ισλαμικής Επικοινωνίας και Υφυπουργό του Υπ. Πολιτισμού του Ιράν Δρ. Αμπαζάρ Εμπραχμί είχε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Εμπραχμί και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδος με το Ιράν χαρακτηρίζοντας και την σημερινή συνάντηση ιστορικό σταθμό, αφού πραγματοποιείται σε μία γενικότερη ατμόσφαιρα αγωνίας της ανθρωπότητας για την πορεία των πραγμάτων.

«Όλοι έχουμε την αγωνία. Αναζητούμε την ελπίδα, την συνεργασία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική διότι συναντώνται υπεύθυνα άνθρωποι που εκπροσωπούν δύο μεγάλες θρησκείες» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «οι υπεύθυνοι από όποιον χώρο και αν βρίσκονται πρέπει να προβληματιστούν και να μη μείνουν αδιάφοροι και παγεροί σε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό και σε θρησκευτικές ή πολιτικές ακρότητες».

Υπογράμμισε, επίσης, την ευθύνη των ηγετών των θρησκειών να έχουν πρωτοβουλία και λόγο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα, ο λαός μας αγαπά την ειρήνη, αγωνίζεται ενάντια στα προβλήματα οποιασδήποτε μορφής και είναι αισιόδοξος για το μέλλον».

O Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Εμπραχμί για τις υποτροφίες που προσφέρει, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, σε νέους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν στην Τεχεράνη και ευχήθηκε οι δεσμοί αυτοί να συνεχιστούν και να φέρουν καρπούς.

O κ. Εμπραχμί ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή, αναφέρθηκε στον διαθρησκειακό διάλογο επισημαίνοντας πως «ο Θεός έχει χαρίσει την δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν διάλογο. Άλλωστε, τα προβλήματα σήμερα υπάρχουν επειδή δεν υπάρχει διάλογος. Η ειρήνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μία ουσιώδης ανάγκη και χρειαζόμαστε συνεργασία».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «η χώρα μας ποτέ δεν ξεκίνησε εξέγερση προς μία άλλη χώρα» και αναφέρθηκε στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδος και του Ιράν τονίζοντας πως «οι δύο αυτές χώρες πρόσφεραν πολλά στην ανθρωπότητα και πιστεύω ότι μπορούν να συνεργαστούν πάλι για να προσφέρουν στον άνθρωπο».

Κατόπιν ο κ. Εμπραχμί συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών επισκέφθηκαν τον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών και τον ι. ν. Αγίου Ελευθερίου.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ecclesia.gr) Wed, 25 Apr 2018 19:02:45 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21438-arxiepiskopos-exoume-upoxreosi-na-agonistoume-enantia-se-kathe-fanatismo
Λαμπρός εορτασμός στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Τύνιδος http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21437-lampros-eortasmos-ston-mitropolitiko-nao-agiou-georgiou-tunidos tinida 1

Η ετήσια πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τύνιδος στην Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης εορτάσθηκε κι εφέτος με κάθε προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Μελετίου. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν η Πρόξενος της Ελλάδος κα Ηλιάννα Ανδρίτσου, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος Πλοίαρχος κ. Αλκ. Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Ελλην. Κοινότητος κ. Ιωάννης Δύντσικος, το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας και σύσσωμη η Ελληνική Παροικία.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και αρτοκλασία στον αύλειο χώρο.

Να σημειωθεί, ότι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, παρευρεύθησαν προσκεκλημένοι της Κοινότητος οι απόγονοι του Μουστάφα Χαζναντάρ, Μπέη της Τυνησίας και μεγάλου Ευεργέτου της Ελληνικής Παροικίας. 

Ο Γεώργιος Χαλκιάς – Στραβελάκης ή Μουστάφα Χαζναντάρ καταγόταν από την Χίο και στα χρόνια της καταστροφής του νησιού αιχμαλωτίσθηκε σκλάβος και πουλήθηκε στην Τύνιδα.

Μετά από μία περιπετειώδη ζωή ανεδήχθηκε Μεγάλος Μπέης της Τυνησίας και παρά τον αναγκαστικό εξισλαμισμό του κράτησε βαθειά στην καρδιά του την ελληνική καταγωγή και την πατρώα πίστη του και δώρησε στην Ελληνική Παροικία την μέχρι σήμερα υπάρχουσα περιουσία της, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Στα πλαίσια της οφειλομένης τιμής εκ μέρους των Ελλήνων της Τυνησίας, η Κοινότητα ήρθε σε επαφή με τους απογόνους του μεγάλου Μπέη οι οποίοι έχουν γνώση της ιστορικής ελληνικής ρίζας τους και σχεδιάζεται από κοινού με τους εκ Χίου συγγενείς τους προσεχές ταξίδι για επανασύνδεση της οικογένειας και πολιτιστική προσέγγιση των δύο χωρών Ελλάδος και Τυνησίας.

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 10

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 25 Apr 2018 17:49:59 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21437-lampros-eortasmos-ston-mitropolitiko-nao-agiou-georgiou-tunidos
Αργολίδος: «Η καρδιά του Αγίου Λουκά κτυπά αυτές τις ημέρες στην Αγγλία» http://www.romfea.gr/diafora/21436-argolidos-i-kardia-tou-agiou-louka-ktupa-autes-tis-imeres-stin-agglia agg

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, συνοδεύοντας τα Τίμια Λείψανα του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού, έγινε με μεγάλη εγκαρδιότητα δεκτός από την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη Κόβεντρυ της Κεντρικής Αγγλίας.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα παρακολούθησε με ευλάβεια το Ιερό Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου που τέλεσαν τέσσερις Ιερείς.

Παρών ήταν και ο Αγγλικανός Επίσκοπος Ιωάννης του Γουόρικ, ένας ιδιαίτερα Φιλέλληνας και Φιλορθόδοξος κληρικός, ο οποίος μόλις λίγες ώρες πριν είχε επιστρέψει στην Αγγλία από την Κρήτη.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Άγιος Αργολίδος προσέφερε στον Αγγλικανό Επίσκοπο το βιβλίο του: «Archbishop Luke». Η φιλόξενη Κοινότητα δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη Αργολίδος και τη συνοδεία του στους κοινοτικούς χώρους.

Μετά από την επίσκεψη αυτή, ο Μητροπολίτης Αργολίδος με τη συνοδεία του αναχώρησαν για τον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Μπέρμιγχαμ.

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά μετέφερε την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 στην Αγγλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο οποίος έχει παρουσιάσει και αναδείξει τον Ιαματικό Άγιο σε όλο τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου ο Άγιος Αργολίδος θα βρίσκεται στο Λονδίνο από τις 24 έως και τις 30 Απριλίου.

Θα μεταφέρει δε τα Τίμια Λείψανα και σε άλλες Κοινότητες, εντός και εκτός Λονδίνου, με σκοπό να δοθεί η ευλογημένη δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερους αδελφούς Ομογενείς να προσκυνήσουν, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας τα Τίμια Λείψανα.

Την Τρίτη το απόγευμα ο Μητροπολίτης Αργολίδος έφθασε στο αεροδρόμιο Χήθροου, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας.

Στη συνέχεια μετέβησαν στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου, όπου τους ανέμενε, τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, ο οποίος πήρε στα χέρια του τα Τίμια Λείψανα και τα τοποθέτησε στον ειδικά ανθοστολισμένο επιτάφιο.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων προσφώνησε και καλωσόρισε με εγκαρδιότατα λόγια τον Μητροπολίτη Αργολίδος, αναφερόμενος στην ιερή και ευλογημένη Παράδοση της Ορθοδοξίας για την τιμή των Αγίων και την προσκύνηση των λειψάνων.

Αντιφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος, αναφέροντας και υπογραμμίζοντας πως ο Άγιος Λουκάς είναι Οικουμενικός Άγιος και πως ανάμεσα στα λείψανά του, που είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία, υπάρχει και τμήμα της άφθαρτης καρδιάς του Ιαματικού Αγίου. Είπε δε χαρακτηριστικά πως: «Η καρδιά του Αγίου Λουκά κτυπά αυτές τις ημέρες στην Αγγλία».

argolidos agglia1

argolidos agglia1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Wed, 25 Apr 2018 17:48:23 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21436-argolidos-i-kardia-tou-agiou-louka-ktupa-autes-tis-imeres-stin-agglia
Νέο «χαστούκι» του ΣτΕ στην κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά στα Λύκεια http://www.romfea.gr/diafora/21435-neo-xastouki-tou-ste-stin-kubernisi-gia-ta-thriskeutika-sta-lukeia ste

Η Ολομέλεια έκρινε περίσσια αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την διδασκαλία και το πρόγραμμα που προτείνει η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη


Ανελέητα και διαδοχικά είναι τα πλήγματα που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κρίθηκε περίσσια αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η διδασκαλία των θρησκευτικών στα Λύκεια της χώρας.

Τον περασμένο μήνα η Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 660/2018) είχε κρίνει αντισυνταγματική την από 7.9.2016 απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνάσιου.

Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 926/2018 απόφασή της με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η 143579/Δ2/7.9.2016 απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στα Γενικά Λύκεια είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ. Για το λόγο αυτό την ακύρωσε.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη σημερινή απόφασή της βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης απόφασής της για τα Δημοτικά και Γυμνάσια και μάλιστα έχει νέες σκέψεις για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών που είναι «σκληρότερες» για την κυβέρνηση.

Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της ισότητας και τις διατάξεις των άρθρων 9 και 14 της ΕΣΔΑ, το κράτος δεν μπορεί, ρυθμίζοντας το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, να στερήσει από τους μαθητές που ασπάζονται ορισμένη θρησκεία το δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζει σε μαθητάς που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα της πίστεώς των (όχι δε και δόγματα άλλων θρησκειών)».

Το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στα Λύκεια «έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών -στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος- το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως».

Με το πρόγραμμα σπουδών στα Λύκεια «δεν επιχειρείται ούτε καν η «θρησκειολογικού» τύπου μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών για τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή άλλων χριστιανικών ομολογιών ή άλλων θρησκειών, αλλά η επεξεργασία εννοιών, οι οποίες ανάγονται σε διάφορες εκτιμήσεις ή διδακτικά αντικείμενα, εξετάζοντας απλώς από θρησκευτικής σκοπιάς, όχι όμως αποκλειστικώς από Ορθόδοξη Χριστιανική οπτική γωνία».

Επισημαίνεται σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης ότι τόσο από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όσο και από το πρόγραμμα σπουδών, «οι μαθητές καθοδηγούνται προς ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και ζωής που είναι αποσυνδεδεμένο από την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι προς ένα σύστημα αξιών που νοθεύει τη διδασκαλία αυτή».

Παράλληλα, το ΣτΕ επαναλαμβάνει πολλές σκέψεις της προηγούμενης απόφαση που αφορά το μάθημα των θρησκευτικών στα Δημοτικά και Γυμνάσια, όπως ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη, είναι αντίθεση στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού,

Ακόμη, αναφέρεται ότι προσβάλλεται ευθέως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για μαθητές Ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και Μουσουλμάνος να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και 4 γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούσαν στο Λύκειο.

Μειοψηφίες

Αντίθετα, η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Συγκεκριμένα, οι 5 δικαστές που μειοψήφησαν είναι η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου.

Η μειοψηφία των 5 μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με “ανάπτυξη” θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με “επιβολή” θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αυτό όμως αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το Κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Ακόμη, η μειοψηφία σημειώνει ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το Κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων.

Επίσης, η μειοψηφία αναφέρει: «Η προσβαλλόμενη πράξη, η οποία εκδόθηκε κατόπιν γνωμοδοτήσεως των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων και φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, και αφού ακούσθηκαν οι απόψεις της Εκκλησίας, υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το Κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων που παρατέθηκαν σε προηγούμενη σκέψη, κινείται δε εντός των ορίων των εξουσιοδοτικών διατάξεων, που είναι ερμηνευτέες σύμφωνα με τις ανωτέρω αυξημένης τυπικής ισχύος διατάξεις.

Επομένως οι αντίθετοι λόγοι ακυρώσεως, οι οποίοι ερείδονται σε εσφαλμένη ερμηνεία των κρίσιμων διατάξεων, πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι, ενώ η περαιτέρω αμφισβήτηση της ουσιαστικής κρίσεως και των παιδαγωγικών επιλογών της Διοικήσεως είναι απαράδεκτη και εκφεύγει του δικαστικού ελέγχου, ο οποίος εν προκειμένω είναι οριακός».

Τέλος, αναφέρει η μειοψηφία:

«Δύναται ο νομοθέτης, κατά τη σχετική διακριτική ευχέρεια που του παρέχει το Σύνταγμα, να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών θρησκειολογικό περιεχόμενο, με την κατάλληλη έμφαση στην ιστορία, το ρόλο και τις αρχές της επικρατούσας θρησκείας, ή και να το εμπλουτίσει με στοιχεία λογοτεχνικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά, φιλοσοφικά καθώς και ιστορίας της τέχνης, για την οποία η θρησκευτικότητα αποτέλεσε ανέκαθεν σημαντική πηγή έμπνευσης. Το περιεχόμενο μάλιστα αυτό ανταποκρίνεται πληρέστερα προς τις επιταγές που απορρέουν από τα άρθρα 5 παρ. 1, 13 παρ. 1 και 16 παρ. 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων».

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (protothema.gr) Wed, 25 Apr 2018 17:12:56 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21435-neo-xastouki-tou-ste-stin-kubernisi-gia-ta-thriskeutika-sta-lukeia
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για Ομογένεια και Πατριαρχείο http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21434-o-patriarxis-bartholomaios-euxaristise-ton-erntogan-gia-omogeneia-kai-patriarxeio erdogan oikoumenikos

H A. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 25 Απριλίου, με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών κ.Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένη, στις 16:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, και διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Ερντογάν για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την επίλυση των ζητημάτων της Ομογένειας και του Πατριαρχείου, έθεσε, προφορικώς και γραπτώς, τα ζητήματα τα οποία ακόμη εκκρεμούν.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, ο κ. Πρόεδρος κάλεσε τον Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων κ. Adnan Ertem, στον οποίο έδωσε οδηγίες για τον χειρισμό των θεμάτων της αρμοδιότητός του.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε στην Αίθουσα την συνοδεία του και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, τον Αρχιμ. Ιωακείμ Μπίλλη, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον κ. Παντελεήμονα Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, και τον κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστηρίξεως Ρωμαίηκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, τους οποίους και παρουσίασε στον κ. Πρόεδρο.

erdogan oik1

4318

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Εκ του Γραφείου Τύπου) Thu, 26 Apr 2018 08:53:43 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/21434-o-patriarxis-bartholomaios-euxaristise-ton-erntogan-gia-omogeneia-kai-patriarxeio
Χίου Μάρκος: «Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ο γιος μου» http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21433-xiou-markos-auti-i-bibliothiki-einai-o-gios-mou egkainia bibliothiki hixos

Του Παντελή Φύκαρη | Πολίτης Χίος


Με διάχυτη τη συγκίνηση αλλά και την ικανοποίηση της επίτευξης του πρώτου μεγάλου στόχου του Μητροπολίτη Χίου εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Βροντάδο, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η νέα υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης Χίου με την ονομασία «Άγιος Αγαπητός».

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος παρουσία δεκάδων ιερέων της Μητρόπολης αλλά και πλήθους υψηλών προσωπικοτήτων της Χίου και της Ελλάδας.

Η νέα βιβλιοθήκη, που προς το παρόν φιλοξενεί 11.000 τεκμήρια φιλολογικού, ιστορικού κι εκκλησιαστικού περιεχομένου, στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο της Μητρόπολης και ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με δαπάνες της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα – Προκοπίου, στην οποία ο Μητροπολίτης απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, στον Σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου, μαζί με δίπλωμα που έφερε απόσπασμα της απόφασης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου με την οποία ανακηρύχθηκε μεγάλη Ευεργέτιδα της Μητρόπολης.

Ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Μάρκο για την τιμητική διάκριση ο Αλεξάνδρα Προκοπίου σημείωσε ότι είναι αυτονόητο ο καθένας να βοηθά τον τόπο του όπως μπορεί δηλώνοντας συγκινημένη για τις ευχαριστίες στο πρόσωπό της.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν όλες οι αρχές του νησιού, εξέχοντα πρόσωπα του πνευματικού κόσμου εντός και εκτός Χίου, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου Μ. Φαφαλιός, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Βεζέρης καθώς και δεκάδες πολίτες.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια στον Άγιο Μάρκου Βροντάδου όπου βρίσκεται το τίμιο λείψανο του Αγίου Βασιλείου ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Μάρκου και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Κατά τη Θ. Λειτουργία τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Συνταγματάρχης Τσαφούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο τιμώμενο Ευαγγελιστή Μάρκο και στον Μέγα Βασίλειο.

Πριν το τέλος οι σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών Χίου, τίμησαν τον Μητροπολίτη προσφέροντάς του πλακέτα για τα ονομαστήριά του.

Ο Μητροπολίτης συγκινημένος τόνισε ότι στην Αρχιερατική του διακονία πρωταρχική σημασία έχει η νεότητα και μάλιστα αυτή που επιδίδεται και ασχολείται με τη ναυτιλία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{youtube}rkf8fkog_bg{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Politischios.gr) Thu, 26 Apr 2018 17:07:56 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21433-xiou-markos-auti-i-bibliothiki-einai-o-gios-mou
Σύσκεψη των τοπικών φορέων Υγείας στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21432-suskepsi-ton-topikon-foreon-ugeias-sto-sunedriako-kentro-thessalias sysk forewn 06

Ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων Υγείας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου

Η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου

Η μονάδα μεσογειακής αναιμίας του Νοσοκομείου Βόλου

Ο Σ.Σ.Κ. Βόλου «Ο Εσταυρωμένος»

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Στήριξης της Ι.Μ.Δ.

Το Γηροκομείο Βόλου

Το Ορφανοτροφείο Βόλου

Το ίδρυμα «Άσπρες πεταλούδες»

Ο ιατρικός σύλλογος Βόλου

Ο οδοντιατρικός σύλλογος Βόλου

Ο φαρμακευτικός σύλλογος Βόλου

Ο σύλλογος νεφροπαθών Βόλου

Ο σύλλογος γονέων και πασχόντων από μεσογειακή αναιμία

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Βόλου

Η ελληνική εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ

Ο σύλλογος κινητικά αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βόλου

Προσφωνώντας τους συμμετέχοντες, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δυναμική επαναδραστηριοποίηση του Ιδρύματος «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» και εξέφρασε το όραμά του για την δημιουργία ενός άτυπου Δικτύου όσων ασχολούνται με την υγεία και την κοινωνική προσφορά στον τόπο μας: «όλοι μας, ο καθένας από την μεριά του, δραστηριοποιούμαστε στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, που αφορούν την τοπική μας κοινωνία και όσους μας επισκέπτονται».

Στη συνέχεια, ο κ. Ιγνάτιος πρότεινε την δημιουργία μιας άμεσης δράσης αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών κοινωνικής και ιατρικής ανάγκης, την εξεύρεση τρόπου κατ’ οίκον νοσηλείας, ανθρώπων που δεν έχουν την δυνατότητα άλλου είδους νοσηλείας, ενώ έκανε ειδική μνεία στην αύξηση των αυτοκτονιών στους καιρούς μας.

Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία Γραμμής 24ωρης υποστήριξης για την πρόληψη των αυτοκτονιών, καθώς, επίσης και τον ετήσιο προγραμματισμό στόχων και εκδηλώσεων.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, κοινός τόπος των οποίων ήταν η ευαρέσκειά τους για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία της Τοπικής Εκκλησίας για τη δημιουργία του άτυπου αυτού Δικτύου.

Όλοι έκαναν δεκτές τις προτάσεις του Σεβασμιωτάτου και δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την καλύτερη δυνατή υλοποίησή τους, προκειμένου οι τοπικοί φορείς από κοινού να δράσουν για την αντιμετώπιση οξέων, παγίων και εκτάκτων κοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας των εμπερίστατων συμπολιτών μας.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Δημητριάδος) Wed, 25 Apr 2018 10:45:38 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21432-suskepsi-ton-topikon-foreon-ugeias-sto-sunedriako-kentro-thessalias
Επίσκεψη Δικαστών στον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο Γ' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21431-episkepsi-dikaston-ston-mitropoliti-manis-xrusostomo-g- dikastes mani

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' δέχθηκε στο Επισκοπείο Μάνης τους δικαστικούς λειτουργούς, που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Γύθειο.

Κατά την διάρκεια της εθιμοτυπικής αυτής επίσκεψης διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία για επίκαιρα κοινωνικά θέματα.

Τέλος, ο Σεβ. ευχήθηκε στους έντιμους δικαστικούς λειτουργούς καλή δύναμη στο υψηλό και ευθυνοφόρο έργο τους, αυτό, της απονομής της δικαιοσύνης.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Μάνης) Wed, 25 Apr 2018 10:03:36 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21431-episkepsi-dikaston-ston-mitropoliti-manis-xrusostomo-g-
Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/21430-me-ton-erntogan-tha-sunantithei-to-apogeuma-o-oikoumenikos-patriarxis 2018 04 25 patrik

Με τον Εξοχ. Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με το επίσημο Ανακοινωθέν της Μ. Πρωτοσυγκελλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Διαβάστε το σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

anakoini

]]>
info@romfea.gr (Εκ της Αρχιγραμματείας) Wed, 25 Apr 2018 14:41:18 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/21430-me-ton-erntogan-tha-sunantithei-to-apogeuma-o-oikoumenikos-patriarxis
Γενική Ιερατική Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21429-geniki-ieratiki-sunaji-ston-kathedriko-nao-theias-analipseos-katerinis IereisKaterinh2018

Την Τρίτη 24 Απριλίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε εόρτια Γενική Ιερατική Σύναξη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος έδωσε τις πασχάλιες ευχές του σε όλους τους κληρικούς και ιδίως σε όσους είχαν, κατά το προηγούμενο διάστημα, την ονομαστική εορτή τους. Στη συνέχεια, η Ιερατική Σύναξη ασχολήθηκε με λειτουργικά, ποιμαντικά και διοικητικά θέματα.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με θέμα: «Ἄνθρωπον οὐκ ἔχω», με αφορμή την επικείμενη Κυριακή του Παραλύτου, επικεντρώνοντας στο έργο του κληρικού, που αποτελεί το πεδίο της ποιμαντικής ευθύνης του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε ευφήμως στον Ιεραπόστολο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τίμησε με το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου τον 90άχρονο συνταξιούχο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπιλιάγκα, με τον οποίο συνδέθηκε ο ίδιος ως νέος διάκονος από την εποχή των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας, τον λόγο πήρε ο Πρωτοπρ. Μιχαήλ Κουρσιουμπάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα για την εποικοδομητική παρουσία του και τους πνευματικούς λόγους που απηύθυνε στους κληρικούς.

Η Ιερατική Σύναξη ολοκληρώθηκε με εόρτια δεξίωση που παρέθεσε σε όλους ο οικείος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 4 ετών Ποιμαντορίας του (2014-2018).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Wed, 25 Apr 2018 08:09:21 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21429-geniki-ieratiki-sunaji-ston-kathedriko-nao-theias-analipseos-katerinis
Υποδοχή Ιερών Λειψάνων Αγίου Λουκά του Ιατρού στο Λονδίνο http://www.romfea.gr/diafora/21428-upodoxi-ieron-leipsanon-agiou-louka-tou-iatrou-sto-londino AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS914

Η θεοφιλής Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, με πρωτοβουλία και χορηγία των ευγενικών Αρχόντων της, οργάνωσε εβδομάδα αφιερωμένη στον Θαυματουργό Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον Ιατρό.

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου μετέφερε στην Κοινότητα και στην Ομογένεια στην Αγγλία ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο οποίος έχει παρουσιάσει και αναδείξει τον Ιαματικό Άγιο σε όλο τον Ελληνισμό.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου ο Μητροπολίτης Αργολίδος μετέφερε στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου 2018 τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά.

Η υποδοχή έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα Β.Δ Λονδίνου από κλήρο και λαό. Τα Ιερά λείψανα θα παραμείνουν στην Αγγλία έως και τις 30 Απριλίου.

Θα μεταφερθούν σε όλες τις Κοινότητες, εντός και εκτός Λονδίνου, με σκοπό να δοθεί η ευλογημένη δυνατότητα σε όλους τους Ομογενείς να προσκυνήσουν, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας τα Τίμια Λείψανα.

Την μεγάλη του χαρά εξέφρασε κατά την υποδοχή των Ιερών Λειωάνων του Αγίου Λουκά ο εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Σαλαπάτας , τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο για την άδεια που έδωσε να μεταφερθούν τα Ιερά Λείψαν ,όσο και στον Μητροπολίτη Αργολίδος για τον κόπο που έκανε . Ο Ιερέας π. Αναστάσιος είναι γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου.

Το υλικό παραχωρήθηκε από τον κ. Αλέξιο Γεννάρη

AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS4

AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS4

AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS4

AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS4

AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS4

AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS4

AGGLIA ARGOLIDOS NEKTARIOS4

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Wed, 25 Apr 2018 08:07:01 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21428-upodoxi-ieron-leipsanon-agiou-louka-tou-iatrou-sto-londino
Συνεχίζονται οι βαπτίσεις στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21427-sunexizontai-oi-baptiseis-stin-iera-mitropoli-kinsasas-foto baptisis kinsasa 11

Τὸ Σάββατο 21 Ἀπριλίου εἰς τὴν ἐνορία τῶν Ἁγίων Ἀρχαγγέλων, μετὰ ἀπὸ πολύμηνη κατήχηση ἀπὸ τὸν ἱερέαν π. Θεόδωρον καὶ τὴν κατηχήτρια κ. Στέλλα Παπαδοπούλου, ἐβαπτίσθησαν 46 ἰθαγενεὶς ἀπὸ τὸν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Κινσάσας κ. Νικηφόρον περιστοιχούμενος ἀπὸ τὸν Ἀρχιερατικὸν τῆς Μητροπόλεως πρωτοπρεσβύτερον π.Κλαύδιον Mbayi, τοὺς ἱερεῖς τοῦ Ναοῦ π. Θεόδωρον Τshimbinda, π. Ambroise Bukasa καὶ τὸν διάκονον π Χρυσόστομον.

Ἡ ἐνορία αὐτὴ εὑρίσκεται εἰς τὴν ἀνατολικὴν περιοχὴν τῆς πρωτευούσης Κινσάσας, πλησίον τοῦ Ἀεροδρομίου, καὶ ἐθεμελιώθη ἀπὸ τὸν Μακαριώτατον Πάπα καὶ Πατριάρχην Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς κ. Θεόδωρον τὸ 2012. Εἰς τὸ προαύλιον τῆς Ἐκκλησίας ὑπάρχει σχολεῖον Δημοτικὸν καὶ οἱ πρῶτες τάξεις Γυμνασίου.

Μετὰ τὶς βαπτίσεις ἐτελέσθησαν 4 γάμοι τῶν νεοβαπτισθέντων ἰθαγενῶν. Τόσον κατὰ τὸ Μυστήριον τῆς Βαπτίσεως ὅσον καὶ κατὰ τὸ Μυστήριον τοῦ Γάμου ὁμίλησε καταλλήλως ὁ Μητροπολίτης.

Οἱ κατηχήσεις συνεχίζονται καὶ σύντομα, μόλις ὁλοκληρωθοῦν τὰ μαθήματα τῆς κατηχήσεως, θὰ προσέλθουν καὶ ἄλλοι κατηχούμενοι εἰς τὸ μυστήριον τῆς Βαπτίσεως.

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

baptisis kinsasa 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 23:40:39 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21427-sunexizontai-oi-baptiseis-stin-iera-mitropoli-kinsasas-foto
Ο Μητροπολίτη Σωτήριος για την πολύνεκρη επίθεση στο Τορόντο http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/21426-o-mitropoliti-sotirios-gia-tin-polunekri-epithesi-sto-toronto toronto epithesi

Θρηνούμε τα αθώα θύματα της ασυνείδητης επίθεσης με φορτηγό αυτοκίνητο στο Τορόντο.

Οι καρδιές μας ραγίζουν για τις οικογένειες που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς τους αγαπημένους τους.

Βασανιζόμαστε με αυτή την ακατανόητη πράξη κακίας.

Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας.

Επιμένουμε στην αγάπη και ενισχυόμαστε από την άπειρη αγάπη και το έλεος του αναστημένου Χριστού.

Να προσευχηθούμε πρέπει για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.

Να παρηγορήσουμε, να στηρίξουμε, να εμψυχώσουμε τις πληγείσες οικογένειες.

Παρακαλώ όλους τους ευλαβεστάτους ιερείς της Ιεράς μας Μητρόπολης Τορόντο (Καναδά) να τελέσουν επιμνημόσυνες δεήσεις την ερχόμενη Κυριακή για τους αδικοχαμένους αδελφούς και αδελφές μας.

Αιωνία αυτών η μνήμη. Ο Θεός να τους αναπαύει μεταξύ των αγγέλων και των αγίων Του.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Τορόντο) Tue, 24 Apr 2018 23:27:47 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/21426-o-mitropoliti-sotirios-gia-tin-polunekri-epithesi-sto-toronto
Η Χίος υποδέχθηκε το ιερό λείψανο του Αγίου Βασιλείου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/diafora/21425-i-xios-upodexthike-to-iero-leipsano-tou-agiou-basileiou-fotobinteo xios lipsano

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκε η Χίος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου στον Βροντάδο, το ιερό λείψανο του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, με αφορμή τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητρόπολης Χίου που θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το ιερό λείψανο υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος που χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε παρουσία δεκάδων ιερέων, πιστών αλλά και εκπροσώπων των αρχών του νησιού.

Το «παρών» έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης καθώς και ο αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου Μ. Φαφαλιός.

Το ιερό λείψανο που μεταφέρθηκε στη Χίο με τις ευλογίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το μεσημέρι της Τετάρτης θα μεταφερθεί στη Βιβλιοθήκη της Ι.Μ. Χίου «Ο Άγιος Αγαπητός» ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταφερθεί και πάλι στον Άγιο Μάρκο όπου θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά παράκληση του Αγίου Μάρκου καθώς και Ιερά Αγρυπνία.

Τέλος την Πέμπτη θα τελεστεί ο Όρθρος και στη συνέχεια Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινό και Ιερά παράκληση του Αγίου Βασιλείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 17:54:17 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21425-i-xios-upodexthike-to-iero-leipsano-tou-agiou-basileiou-fotobinteo
Πανήγυρις Ιεράς Καλύβης Αγίου Ακακίου της Σκήτης Καυσοκαλυβίων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/agioritika-nea/21424-paniguris-ieras-kalubis-agiou-akakiou-tis-skitis-kausokalubion-foto akakios 1

Του μοναχού Παταπίου Καυσοκαλυβίτου


Ὁ ὅσιος Ἀκάκιος ὁ Καυσοκαλυβίτης (1630-1730) κατέχει μία ἀπό τίς δεσπόζουσες θέσεις στό ὑπερχιλιετές ἁγιορειτικό ἁγιολόγιο, ὄχι μόνο λόγω τῆς ἄκρας ἀσκήσεως καί τῶν πολλαπλῶν χαρισμάτων, τῶν πολλῶν θαυμάτων καί τῆς νεοησυχαστικῆς διδασκαλίας του ἤ ἐπειδή ἀναδείχθηκε ἱδρυτής τῆς δεύτερης στή τάξη Σκήτης τοῦ Ἄθω, τῆς Σκήτης Ἁγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων, ἀλλά καί λόγω τῆς διακονίας του ὡς ἀλείπτου νεομαρτύρων, ἡ ὁποία θεωρεῖται ἀπό ὅλους τούς ἱστορικούς, ἐξίσου σημαντική.

Ἀγωνιζόμενος ὁ ὅσιος Ἀκάκιος μέ θαυμαστό τρόπο στό ὁμώνυμό του Σπήλαιο Ἁγίου Ἀκακίου, κάτω ἀπό δύσκολες συνθῆκες διαβίωσης, εἵλκυσε τή χάρη τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος τόν ἀντάμειψε μέ πολλές ἀρετές καί χαρίσματα, ὅπως τό διορατικό καί ἐκεῖνο τῆς νοερᾶς προσευχῆς, καθώς καί θεῖες ἀποκαλύψεις.

Ἡ ὁσιακή του Κοίμηση στίς 12 Ἀπριλίου, Κυριακή τῶν Μυροφόρων τοῦ ἔτους 1730, συνέβη ἀφοῦ ὁ Ἅγιος εἶχε προγνωρίσει τόν θάνατό του.

Στόν τελευταῖο ἀσπασμό συνέτρεξε πλῆθος μοναχῶν ἀπ᾿ ὅλο τόν Ἄθωνα, πού ὅλοι τους θρηνοῦσαν γιά τή στέρησή του.

Τό γεγονός αὐτό τιμᾶται κάθε χρόνο ἀπό τούς Καυσοκαλυβίτες Πατέρες τήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων, μέ ὁλονύκτιο Πανηγυρική Ἀγρυπνία, πού τελεῖται στήν ἀσκητική παλαίστρα τοῦ ὁσίου Ἀκακίου, τό ἱερό Σπήλαιο καί τήν ὁμώνυμη Καλύβη του, ὅπου φυλάσσεται ὡς πολύτιμο κειμήλιο ἡ χαριτόβρυτος εὐωδιάζουσα κάτω σιαγόνα του.

Τά φωτογραφικά στιγμιότυπα προέρχονται ἀπό τήν Πανήγυρη τῆς Καλύβης τοῦ Ἁγίου Ἀκακίου, κατά τήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων.

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 2

akakios 13

akakios 13

akakios 13

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 19:42:48 GMT http://www.romfea.gr/agioritika-nea/21424-paniguris-ieras-kalubis-agiou-akakiou-tis-skitis-kausokalubion-foto
Ο Μητροπολίτης Μάνης σε σχολείο στο Καρδαμύλη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21423-o-mitropolitis-manis-se-sxoleio-sto-kardamuli-foto 20180424 131517 750x561

Σήμερα το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', συνοδευόμενος από τον αρχιερατικό επίτροπο Λεύκτρου π. Ιωάννη Κουρεντζή και το διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλλη, επισκέφτηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καρδαμύλης.

Αρχικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου το Σεβασμιώτατο προσφώνησε, εκ μέρους του συλλόγου των εκπαιδευτικών των δυο σχολείων, η καθηγήτρια κα Μπαρδοπούλου η οποία εξέφρασε τη μεγάλη χαρά όλων για την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στο σχολείο.

Στη συνέχεια ο Σεβ. μιλώντας σε παιδιά και εκπαιδευτικούς ανέλυσε το ιερό τρίπτυχο: πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, ενώ για περίπου μια ώρα απαντούσε σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που του έθεταν τα παιδιά, ενώ στο τέλος ο Σεβ. διένειμε σε όλα τα παιδιά αναμνηστικό ενθύμιο.

Στη συνέχεια στο γραφείο των καθηγητών ο Σεβ. είχε εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων για θέματα της παιδείας.

20180424 122055 750x544

20180424 122055 750x544

20180424 122055 750x544

20180424 122055 750x544

20180424 122055 750x544

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Μάνης) Tue, 24 Apr 2018 16:14:42 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21423-o-mitropolitis-manis-se-sxoleio-sto-kardamuli-foto
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος στην Αγγλία http://www.romfea.gr/diafora/21422-o-mitropolitis-argolidos-stin-agglia mhtropoliths argoliod agglia

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Αγγλίας Heathrow ,όπου τον υποδέχθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Σαλαπάτας εφημέριος του Αγίου Παντελεήμονα στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος μεταφέρει τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού προς προσκύνηση στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου και στην Ομογένειά στην Αγγλία, από της 24-30 Απριλίου 2018.

Μία εβδομάδα αφιερωμένη στον Θαυματουργό Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον Ιατρό.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Tue, 24 Apr 2018 16:10:50 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21422-o-mitropolitis-argolidos-stin-agglia
Ο μεταχριστιανισμός ως κρίση του ανθρώπινης ιστορίας http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/21421-o-metaxristianismos-os-krisi-tou-anthropinis-istorias cross

Του Πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Θεοφίλου, M.D, Student Ph.D E.K.Π.Α | Romfea.gr


Η δυσκολία να βρούμε τα αίτια και όχι τα συμπτώματα της αξιακής, υπαρξιακής και οντολογικής κρίσης μας, πάει αρκετά πίσω.

Η πρακτική διακονία της ζωντανής και όχι της ακαδημαϊκής θεολογίας, και κατά συνέπεια της εκκλησιαστικής ποιμαντικής, καλείται σήμερα να ισορροπήσει ανάμεσα στο προχριστιανικό παγανιστικό κόσμο, όπου δεσπόζουν ο αποκρυφισμός, η μαγεία και η δεισιδαιμονία και στο μεταχριστιανικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν, η θρησκευτική αδιαφορία, η ουδετεροθρησκεία και το έλλειμμα ταυτότητας.

Η σύγχρονη εκκλησιαστική πραγματικότητα λειτουργεί σαν να έχει λησμονήσει το ό,τι η Εκκλησία έφερε μια νέα πρόταση ζωής1, η οποία εδράζεται στην εμπειρικά βιωμένη βεβαιότητα, πως μετά την Ανάσταση του Χριστού δεν είναι πια ο θάνατος αυτός που καθορίζει τα ουσιώδη του βίου2.

Αυτό σημαίνει πως αντί να ανοίγεται στις σύγχρονες κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις με μια διάθεση γόνιμου και συνθετικού διαλόγου, είτε αποστασιοποιείται και γυρνάει τη πλάτη στα τεκταινόμενα, είτε αρέσκεται στα τελετουργικά λούσα και τις πρακτικές που χαρακτήριζαν άλλες εποχές δεσποτικών ελέω θεού ηγεσιών.

Αυτό την κάνει να χάνει το τώρα και τις στιγμές που αυτό συνεπάγεται και να περνάει σε μια εικονική πραγματικότητα φαντασιακού μορφώματος, είτε προγονολατρείας και ομφαλοσκοπισμού, είτε παραλυσίας και εκστασιασμένου θαυμασμού, μπροστά στη προέλαση του μεταχριστιανικού επιστημονικού και τεχνολογικού μοντέλου, το οποίο όμως αφού στερείται Θεό καθίστανται επικίνδυνο γι' αυτή την ίδια την ανθρώπινη επιβίωση στο πλανήτη Γη.

Σε αντιδιαστολή με τον κυρίαρχο διαρκώς μεταλλασσόμενο καπιταλισμό που διατηρεί με προφανή αλλά και συνεπή προς τα θεσπίσματά του τρόπο τα χαρακτηριστικά του, που διακρίνονται για αμοραλισμό, κανιβαλισμό, ατομισμό, αλαζονεία και ύβρη, τόσο ο μαρξισμός όσο και ο χριστιανισμός άλλα λένε και άλλα κάνουν.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η μεγαλύτερη διάψευση του μαρξισμού υπήρξε ο υπαρκτός σοσιαλισμός με όλα τα συμπαρομαρτούντα θεωρητικά παρακλάδια του δεξιότερα ή αριστερότερα κομματικών ντιρεκτίβων, ενώ η μεγαλύτερη διάψευση του ευαγγελικού χριστιανισμού και των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων των τριών πρώτων αιώνων, υπήρξε ο συστημικά κρατικοδίαιτος θρησκειοποιημένος χριστιανισμός, που δεν άντεξε στους πειρασμούς της ιδιοκτησίας, του χρήματος, της δόξας και της εξουσίας, αλλά ενέδωσε... δίδοντας γη και ύδωρ στο κοσμοκράτορα του κόσμου τούτου.

Οπότε χριστιανοί και μαρξιστές έχουν κάτι κοινό, που αυτό είναι μια τέλεια θεωρία αλλά μια πλημμελέστατη ιστορική πραγματικότητα με πολύ αίμα, πόνο και οδύνη.

Ο ευαγγελικός χριστιανισμός ήρθε στο κόσμο τούτο στον οποίο φύση και θέση δεν ανήκει, ως επαναστατικό εγερτήριο σάλπισμα, αποστασιοποίησης των χριστιανών, από επιλογές χωματένιες, εφήμερες και ταπεινωτικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και την οντολογική προοπτική του, που δεν είναι άλλη από την Βασιλεία και την Δικαιοσύνη του Θεού3.

Ο επαναστατικός χριστιανισμός γύρω στο 4ο αιώνα αποδέχεται την πρόταση – παγίδα να εξουσιάσει και εκεί χάνεται το όνειρο, που σταδιακά αρχίζει να μετατρέπεται σε οδυνηρή βαβυλώνια αιχμαλωσία, με έσχατη κατάληξη την εφιαλτική ατμόσφαιρα που βιώνουμε σήμερα ως χριστιανικό αφήγημα, σαφώς παραχαραγμένο από την ευαγγελική του μήτρα, με ποιμένες ανεπίγνωστους και πιστούς (ημίπιστους) «χαμένους στη μετάφραση», ανάμεσα στην δεισιδαιμονία και την αδιαφορία, στην άγνοια και την ημιμάθεια.

Η σύγχρονη εκκλησιαστική μεταπρατική εκδοχή του ευαγγελίου, χαρακτηρίζεται για στόμφο, βερμπαλισμό, αυθεντία, μεγαλοπρεπές τελετουργικό, αδυναμία να επικεντρώσει στα πραγματικά αιτήματα του ανθρώπου και να δώσει περιεχόμενο και νόημα στη ζωή του, περιοριζόμενη σε ρόλο Μ.Κ.Ο δηλαδή πάροχο βιοσωματικών αναγκών και προτεραιοτήτων.

Οι ποιμένες από θυσιασμένοι διάκονοι εσχάτης ταπείνωσης, έχουν μετατραπεί σε αυτάρεσκους ηγεμόνες και επίγειους τοποτηρητές μιας επουράνιας αυταρχικής δικανικής αυθεντίας4 σε εκδοχή επίγειας νομής εξουσίας.

Η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει πλέον, ο μεταχριστιανισμός είναι εδώ. Καθημερινά βεβαιώνεται εμπειρικά όλο και περισσότερο η άγνοια των ανθρώπων για ζητήματα που αν δεν ήταν κατά το παρελθόν αυτονόητα τουλάχιστον βρίσκονταν στο χώρο του επιστητού του μέσου ανθρώπου.

Πριν από μερικές μόλις δεκάδες χρόνια ο Γ. Τσαρούχης προφητικά έγραφε: Θα είναι λυπηρό, αν σε λίγα χρόνια ένας ελληνόπαις με ρωτήσει όπως ένας μικρός γάλλος, όταν του έδειξα ένα μωσαϊκό της Μονής της Χώρας που παριστάνει το Χριστό: qui est ce monsieur? (Ποιος είναι αυτός ο κύριος;)5.

Το ράισμα που επέφερε ο συστημικός χριστιανισμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, ο μεταχριστιανισμός με την κυρίαρχη τεχνοκρατία και την αμοραλιστική επιστημοσύνη το διεύρυνε, κατακερματίζοντας σε θραύσματα τον ανθρώπινο νου και επιχειρώντας να πλήξει θανάσιμα την ανθρώπινη ψυχή.

Αντίδοτο στο δηλητηριώδη ιό της εκκοσμίκευσης, πάντα υπήρξε η κοινοτική διάσταση του εκκλησιαστικού γεγονότος ως τρόπος υπέρβασης κρίσεων, με κενωτικά χαρακτηριστικά του εγώ για χατίρι του εμείς.

Η απάντηση της εκκλησίας καλείται να είναι ο τονισμός της αξίας του προσώπου στην μαζικοποίηση και η κοινοτική ζωή στον ατομισμό, με τις δύο βιωμένες εκδοχές της, εκείνης του κοινοβιακού μοναχισμού και της άλλης της ζωντανής «εν τω κόσμω» ενορίας, οι οποίες καθίστανται επίκαιρες παρά ποτέ, για την υπέρβαση της κρίσης η οποία πρωτίστως είναι αξιακή, υπαρξιακή και οντολογική.
___________________________________________________

1ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ, Γ., (Πρωτοπρ.), Ενορία: Ο Χριστός εν τω μέσω ημών, Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1990, σ.26
2 ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ, Γ., (Πρωτοπρ.), Δημιουργία και Απολύτρωση, Πουρνάρας, Θεσσαλονίκη 1983, σ.13
3 Ματθ. 6:33 «ζητεῖτε δέ πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ,. καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν».
4ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ, Γ., (Πρωτοπρ.), Ενορία: Ο Χριστός εν τω μέσω ημών, Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1990, σσ. 16-23
5 ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, Γ., «Qui est ce monsieur?», περιοδικό Σύναξη τ.10 (1984), σ.73

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 15:42:01 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/21421-o-metaxristianismos-os-krisi-tou-anthropinis-istorias
Αγιολογική Ημερίδα στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21420-agiologiki-imerida-stin-iera-mitropoli-lagkada-foto agiokataxis 1

Μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του εγκεκριμένου από τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς Κύπρου και Ελλάδας, Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, διεξήχθη με πλήρη επιτυχία την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 η Αγιολογική Ημερίδα με κεντρικό τίτλο: «Αγιοκατατάξεις και σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας», κατά την διάρκεια της οποίας Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Θεσσαλονίκης, Αθηνών, και του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσίασαν τις μελέτες και τις εισηγήσεις τους.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου Μελέτης του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον Λαγκαδά (Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο «Αγία Κυράννα») και είχε ως στόχο, όπως σημείωσε στον χαιρετισμό που απέστειλε ο κ. Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην ομιλία του, να δοθεί, η ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το δύσκολο θέμα της αγιοκατατάξεως, το μεγαλείο της θρησκείας μας και της πνευματικότητας της, καθώς επίσης και το πως ο βίος των σύγχρονων αγίων, βοηθά στα μέγιστα στη κατανόηση και στην εφαρμογή της.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ανεγνώσθησαν τα Μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «η παρουσία των Αγίων δεν περιορίζεται στους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, ούτε στην εποχή των μεγάλων Πατέρων. Η Εκκλησία σε όλη την ιστορική της διαδρομή δεν έπαυσε να αποτελεί εργαστήριο αγιότητος και χώρο παρουσίας Αγίων. Το Άγιο Πνεύμα δεν άφησε αμάρτυρη την παρουσία του και στον σημερινό κόσμο». 

»Οι τρεις πρόσφατα αγιοκαταταγέντες όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, Παίσιος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος ο εν Ευβοία ο Τσαλίκης, περί των οποίων θα αναπτυχθούν στην ημερίδα αυτή σχετικές εισηγήσεις, είναι γνωστοί και αναγνωρισμένοι από την κοινή συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας μας ως Άγιοι εδώ και αρκετά χρόνια. Ζουν στην καρδιά και ακούνε την προσευχή πολλών ανθρώπων, τόσο εκείνων που τους γνώρισαν προσωπικά όσο και εκείνων που διαβάζουν για το βίο, τη διδασκαλία και τα θαύματα που επιτέλεσαν και επιτελούν». 

»Πλάι σε αυτούς υπάρχουν και αρκετοί άλλοι Γέροντες, όπως ο Αμφιλόχιος ο Μακρής της Πάτμου, ο Φιλόθεος ο Ζερβάκος της Πάρου, ο Σωφρόνιος Σαχάρωφωτου Έσσεξ, ο Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, αλλά και οι εκ Κύπρου οσιομάρτυς Φιλούμενος και ο αυτάδελφός του ο Ελπίδιος, ο Ηγούμενος της κατεχόμενης τώρα Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα Γαβριήλ, που έζησε μετά την εισβολή ως Κυκκώτης ιερομόναχος και χαρισματούχος πνευματικός στο μετόχι του Αγίου Προκοπίου, αλλά και λαϊκοί αδελφοί μας, όπως ο παππούς Παναγής της κατεχόμενης Λύσης και ο Χατζιφλουρέντζος της επίσης κατεχόμενης Μόρφου, που έζησαν μέσα στον κόσμο, αλλά στο πνεύμα και το κλίμα της ησυχαστικής, νηπτικής και φιλοκαλικής παραδόσεως της Εκκλησιάς μας, αποτελούν κάποια από τα σημεία και τις εικόνες του Θεού στην εποχή μας».

Εν συνεχεία χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «η Αγιότητα αποτελεί τον κύριο στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «το επίθετο του αγίου δίνεται ως προοπτική ζωής προς όλους τους βαπτισμένους χριστιανούς, οι οποίοι από άγιοι εν δυνάμει οδηγούνται στην έμπρακτη αγιότητα, ως πορεία προς την αιωνιότητα, και έτσι γίνονται «συμπολίτες των αγίων και οικείοι του Θεού» (Εφεσ. 2,19), με την προτροπή του Θεού «άγιοι έσεσθε, ότι εγώ άγιός ειμι». Η αγιότητα συνεπώς είναι η δυνατότητα και ο προορισμός του ανθρώπου, του άνδρα και της γυναίκας. Γι’ αυτό, επειδή ο σκοπός της ζωής των δύο φύλων είναι ο ίδιος, γι’ αυτό και η ισοτιμία αποτελεί βασική διακήρυξη του Χριστιανισμού, η οποία ανατρέπει όλα τα κοινωνικά δεδομένα του Ελληνιστικού και Ρωμαϊκού κόσμου, όπου είχε υποτιμημένη τη γυναίκα σε χαμηλά επίπεδα».

Καταλήγοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσωπικότητα του προσφάτως κοιμηθέντος αειμνήστου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Αντωνίου – Αιμίλιου Ταχιάου, στην μνήμη του οποίου αφιερώθηκε η σημερινή Επιστημονική Εκδήλωση.

Την κήρυξη και την λήξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος και εξέφρασε θερμούς λόγους ευχαριστίας προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπισκόπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την αποστολή των χαιρετιστήριων μηνυμάτων τους, καθώς επίσης και όλους τους εισηγητές οι οποίοι προσήλθαν με αγαθή διάθεση για να αναπτύξουν με μεστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τα θέματά τους, δίδοντας ταυτόχρονα προς όλους τους συμμετέχοντες απαντήσεις μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες και συναναστροφές με τους σύγχρονους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδος, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την άρτια Προεδρεία του Ομότιμου Καθηγητή Θεολογίας κ. Αθανασίου Καραθανάση, πρώτος εισηγητής ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Οι Αγιοκατατάξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία», ενώ ο κ. Τρύφων Τσομπάνης, ανέγνωσε την εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή, που έφερε τον τίτλο: «Αγιότητα και Λατρεία στην Εκκλησίας».

Στην Β΄ Συνεδρία, η οποία διεξήχθη υπό την Προεδρία του Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτου, πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Νίκος Νικολαΐδης, Ομότ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Σύγχρονοι Άγιοι και Πατέρες της Εκκλησίας», ενώ εν συνεχεία ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, Πρόεδρος Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., και Διευθυντής Π.Ι.Π.Μ. παρουσίασε την εισήγηση του με τίτλο: «Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, «εις ουδέν των παλαιών αγίων υπολειπόμενος»: πρότυπο αγιότητος και εν Χριστώ αγωγής στον σύγχρονο κόσμο».

Στην Γ΄ και τελευταία συνεδρία της οποίας την Προεδρία ανέλαβε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Απόστολος Κραλίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανέστης Κεσελόπουλος παρουσίασε το θέμα: «Ο όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης και η παρηγορία του συγχρόνου ανθρώπου», ενώ δεύτερος και τελευταίος εισηγητής υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος και ανέπτυξε την εισήγηση του με τίτλο: «Ο όσιος γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης: Σημείο Θεού στην εποχή μας».

Μετά το πέρας και των τριών Συνεδριάσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις που απεύθυναν οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων παρέστησαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς αλλά και Φοιτητές των Θεολογικών Σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Α.Π.Θ., προς τους κυρίους εισηγητές, ενώ την Ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Χρήστος Οικονόμου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Tue, 24 Apr 2018 15:39:34 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21420-agiologiki-imerida-stin-iera-mitropoli-lagkada-foto
«Κοσμάς ο Αιτωλός Προφητείες και διδαχές» Β' τόμος http://www.romfea.gr/diafora/21419-kosmas-o-aitolos-profiteies-kai-didaxes-b-tomos orthodox protoselidoΑυτή την εβδομάδα η “Ορθόδοξη Αλήθεια” κυκλοφορεί με τον Β΄ τόμο του βιβλίου «Κοσμάς ο Αιτωλός Προφητείες και διδαχές» του επισκόπου Αυγουστίνου Ν. Καντιώτη.

Το σπουδαιότερο βιβλίο που γράφτηκε για τον μεγάλο  δάσκαλο του Γένους, με τις συγκλονιστικές προφητείες του. Όλη η ζωή και το έργο του. Προλογίζει ο Σαράντος Καργάκος

Επίσης συνεχίζεται η μοναδική προσφορά της εφημερίδας, η οποία δίνει και αυτή την εβδομάδα στους αναγνώστες της τη δυνατότητα να αποκτήσουν σπάνιες, ποιοτικές ιερές εικόνες με έκπτωση έως 55%, με τη χρήση ειδικού κουπονιού που υπάρχει στην πρώτη σελίδα.

Πρόκειται για μια μοναδική έκπτωση και προσφορά που όμοιά της δεν έχει ξαναυπάρξει σε εφημερίδα. 

H εφημερίδα στο βασικό της θέμα αποκαλύπτει τι αναφέρει στην επιστολή της προς τους βουλευτές η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους για την υιοθεσία από ομόφυλους.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν οι περίεργες απόψεις για την ομοφυλοφιλία, που εξέφρασαν κληρικοί σε διεπιστημονική ημερίδα στο Κάραβελ και αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Ιεράρχες πέντε ακριτικών νησιών μιλούν στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και υπογραμμίζουν ότι οι κάτοικοι συνεχίζουν να φυλάνε Θερμοπύλες με υψηλό εθνικό φρόνημα. «Δείξτε ψυχραιμία» αναφέρουν.

Στις σελίδες της εφημερίδας θα διαβάσετε επίσης:

*Ο διδάκτωρ θεολογίας, σλαβολόγος Γεώργιος Τσούπρας μιλά για τη Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

*«Έφυγε» στα 62 του χρόνια, ο π. Θωμάς Τσώης του Αγ. Ανδρέα Άνω Πατησίων

*Νοσταλγικά "κλικ" στο σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα

*Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών:  Όταν η Ιστορία γίνεται το πιο αγαπημένο μάθημα


* Νέοι παίζουν μουσική με οδηγό την παράδοση

Αρθρογραφούν ο π. Ανανίας Κουστένης, ο γέροντας Πατάπιος , ο π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο π. Ανδρέας Κονάνος, ο Ηρακλής Ρεράκης, ο Λάμπρος Σκόντζος κ.α

Η απλή έκδοση της εφημερίδας έχει 1,5 ευρώ, ενώ μαζί με το βιβλίο κοστίζει 3,90 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Ορθόδοξη Αλήθεια εκτός από τα περίπτερα, μπορεί να διατεθεί (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) σε συνδρομητές που ενδιαφέρονται, αρκεί να να τηλεφωνήσουν στο 213-0170670 ή να αποστείλουν e-mail στο: syndromes @ orthodoxialitheia.gr

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 13:31:20 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21419-kosmas-o-aitolos-profiteies-kai-didaxes-b-tomos
Ο Υπουργός Παιδείας για τα Θρησκευτικά και την προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ http://www.romfea.gr/diafora/21418-o-upourgos-paideias-gia-ta-thriskeutika-kai-tin-prosfugi-tis-ekklisias-sto-ste gabroglou

Για το μάθημα των Θρησκευτικών και την προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ μίλησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Βρε καλώς τους» στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,8.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σύντομα στο «ιστορικό» της διαμάχης με την Εκκλησία, αφού μίλησε για την ανάγκη αλλαγής προγραμμάτων σπουδών και εκσυγχρονισμού του περιεχομένου σε όλα τα μαθήματα (βάσει αναγκών της κοινωνίας, των εκπαιδευτικών, αλλά και ερευνών), κατέστησε σαφή τη διαδικασία υλοποίησης των αλλαγών.

«Αρχικά έρχεται η πρόταση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την οποία συζητάμε με τους ενδιαφερόμενους φορείς και για ένα με δύο χρόνια πειραματιζόμαστε. Δηλαδή, δεν καταλήγουμε από την αρχή στα βιβλία, αλλά έχουμε τους Φακέλους του Μαθητή, για να μπορέσει να αξιολογηθεί το περιεχόμενο. Τέλος, με βάσει τις αξιολογήσεις, καταλήγουμε στο νέο βιβλίο που παραμένει το ίδιο για κάποια χρόνια. Το ίδιο κάναμε και στα Θρησκευτικά. Συζητήσαμε αρχικά με την τριμελή Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, καταλήξαμε σε ορισμένα θέματα που αποτυπώθηκαν στο Φάκελο του Μαθητή και είμαστε στη διαδικασία που θα δούμε ποια θα θελήσουν αλλαγές και ποια όχι».

«Καταλήξαμε με την Εκκλησία σε κάτι κοινό, όχι 100% σε αυτό που πρότεινε η Εκκλησία, ούτε σε αυτά που 100% προτείναμε εμείς», διευκρίνισε ο υπουργός και μίλησε για συμβιβαστικές λύσεις που ισχύουν τόσο στο μάθημα της Ιστορίας, όσο και στο μάθημα των Αρχαίων. «Σε πολλές εκφράσεις του κοινωνικού μας βίου, φοβόμαστε τις συναινέσεις. Και αυτό σημαίνει ότι ζούμε με τις διαφορές μας. Το έχω πει και με τον Αρχιεπίσκοπο και με την Εκκλησία, όλοι το δέχονται. Και εν προκειμένω, όλοι δεχόμαστε ότι πρέπει να ξεκολλήσουμε από το προηγούμενο καθεστώς, αλλά το πού θα ισορροπήσουμε είναι ιδεολογικά και κοινωνικά, σύνθετο».

Η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αφήσει για ακόμη μία χρονιά το Φάκελο του Μαθητή στα σχολεία και να ακολουθήσει νέος γύρος αξιολογήσεων, αλλά και συναντήσεων με την Εκκλησία. «Αυτό άλλωστε, γίνεται και στο εξωτερικό. Για να καταλήξεις σε βιβλίο, προηγείται μακριά περίοδος πειραματισμού και πιλοτικής διδασκαλίας».

''Για το θέμα της θρησκευτικής συνείδησης υπήρξε, κατά την γνώμη μας, μία ακατανόητη κίνηση από πλευράς της Εκκλησίας. Στον οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρουμε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης. Όταν στείλαμε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το ΣτΕ μας έστειλε πίσω διάφορες παρατηρήσεις, τις οποίες μετά διορθώσαμε. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις δεν υπήρχε κανένα στοιχείο ως προς αυτή την παράλειψη. Η Εκκλησία τώρα προσφεύγει εναντίον μιας απόφασης του ΣτΕ στο ΣτΕ. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Η Εκκλησία προσφεύγει στο ΣτΕ για το θέμα της θρησκευτικής συνείδησης που δεν εμφανίζεται στον Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, και ενώ το ότι δεν εμφανίζεται έχει την έγκριση του ΣτΕ. Έχουμε την Εκκλησία να διαφωνεί ριζικά με απόφαση του ΣτΕ, που όμως προσφεύγει στο ίδιο το όργανο για να ακυρώσει την απόφασή του. Απ' ότι μου λένε μια τέτοια νομική κίνηση δεν έχει γίνει από μετά την μεταπολίτευση'' δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ακούστε την συνέντευξη από το 10'30 έως 17'45

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (news247) Tue, 24 Apr 2018 11:10:01 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21418-o-upourgos-paideias-gia-ta-thriskeutika-kai-tin-prosfugi-tis-ekklisias-sto-ste
Γέροντας Εφραίμ: ''Επικυρώσατε ειδεχθές έγκλημα'' http://www.romfea.gr/agioritika-nea/21417-gerontas-efraim-epikurosate-eidexthes-egklima kataniktikos d 17

Επιστολή του Γέροντα Εφραίμ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, με αφορμή το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τις εκτρώσεις στην Κύπρο.

Ο Γέροντας Εφραίμ, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, που εξασφάλισε και παρουσιάζει το Sigmalive, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη γι' αυτή την εξέλιξη, καλώντας την κυπριακή Βουλή να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο Γέροντας Εφραίμ, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Βουλή επικύρωσε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, μόλις λίγες μέρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου.

Αφού γίνεται εκτενής ανάλυση σχετικά με το γιατί η Εκκλησία θεωρεί έγκλημα την έκτρωση, ο Γέροντας Εφραίμ τονίζει ότι αυτό θα δημιουργήσει και δημογραφικό πρόβλημα, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνει σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Sigmalive) Tue, 24 Apr 2018 10:44:29 GMT http://www.romfea.gr/agioritika-nea/21417-gerontas-efraim-epikurosate-eidexthes-egklima
Δημόσια Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό» http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21416-dimosia-diabouleusi-tis-europaϊkis-epitropis-gia-ti-nea-europaϊki-atzenta-gia-ton-politismo eur

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας στην ΕΕ συμμετέσχε στη Δημόσια Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό» με το παρακάτω κείμενο: 

"Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό όλες τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών Οργάνων, και κυρίως της Επιτροπής, με σκοπό την υλοποίηση της Απόφασης του Συμβουλίου για Μια Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό (2007), μέχρι και την πρόσφατη πρωτοβουλία για την New European Agenda for Culture, με τις οποίες αναγνωρίζεται και προωθείται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ως κεντρικός πυλώνας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας για όλους τους πολίτες της Ένωσης.

Παρατηρούμε, όμως, ότι παρ’ όλες τις κοινές συζητήσεις με εκπροσώπους Εκκλησιών στο πλαίσιο του άρθρου 17 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται στην βάση ενός ανθρωπολογικού υποδείγματος (οράτε άρθρο 2 της Συνθήκης της Ένωσης), σύμφωνα με το οποίο ο άνθρωπος είναι το ον που χρειάζεται μια δημοκρατικά θεσμημένη κοινωνία ώστε εντός αυτής να τρέφεται, να σκέφτεται και να ενεργεί ελεύθερα, στην καλύτερη δε περίπτωση και να δημιουργεί.

Θεωρούμε ότι είναι πλέον αναγκαίο να διευρυνθεί το ανθρωπολογικό αυτό υπόδειγμα έτσι ώστε να συμπεριλάβει πέραν των ανωτέρω διαστάσεων και το ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος προκειμένου όχι μόνο να τρέφεται, να σκέφτεται και να δημιουργεί αλλά και να αγαπά τον συνάνθρωπό του και να αναφέρεται στον Δημιουργό του και όλα αυτά με βάση την οντολογική του συγκρότηση ως συνθέτου όντος.

Πιστεύουμε ότι εάν δεν γίνει δεκτό αυτό το νέο ανθρωπολογικό υπόδειγμα κινδυνεύουμε να νομοθετούμε όχι για πραγματικά ανθρώπινα όντα αλλά για φανταστικά ανθρώπινα όντα με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να μην αγκαλιάζονται από τις μεγάλες μάζες των ευρωπαίων πολιτών.

Στην διαμόρφωση του νέου ανθρωπολογικού παραδείγματος ο ρόλος του Χριστιανισμού ως κύριου πυλώνα της μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι αναντικατάστατος.

Ο Χριστιανισμός αγκαλιάζει και τις 5 προαναφερθείσες διαστάσεις του νέου ανθρωπολογικού παραδείγματος που χρειάζεται η Ευρώπη και είναι η κατεξοχήν θρησκεία διαλόγου με άλλες κουλτούρες, ώστε να είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει την επικρατούσα θρησκεία της 3ης χιλιετίας, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο καθηγητής MacCulloch στις 28/3 τρέχοντος έτους προσκεκλημένος της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας McGuinness στην παρουσίαση σχετικού βιβλίου του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά Τιμής,

Για το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ,
Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Λέκκας, Σύμβουλος."

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ του Γραφείου Τύπου) Tue, 24 Apr 2018 09:50:37 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21416-dimosia-diabouleusi-tis-europaϊkis-epitropis-gia-ti-nea-europaϊki-atzenta-gia-ton-politismo
Τελειόφοιτοι της Αμπετείου Σχολής στον Έξαρχο του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Κύπρο http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21415-teleiofoitoi-tis-ampeteiou-sxolis-ston-ejarxo-tou-patriarxeio-alejandreias-stin-kupro IMAG0992 Copy

Πολύ θερμή υποδοχή επεφύλαξε στους τελειόφοιτους της Αμπετείου Σχολής, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο αρχιμανδρίτης π. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης.

Οι Αιγυπτιώτες μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Σάββα, στην παλαιά Λευκωσία, την Πέμπτη 19 Απριλίου, όπου ο Έξαρχος π. Άθως τούς μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’.

Όπως τους εξήγησε ο π. Δημήτριος Σταματάκης, που επίσης διακονεί την Εξαρχία στην Κύπρο, πρόκειται για μία ιστορική εκκλησία, που βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Λευκωσίας και περιλαμβάνει πολλά σημαντικά λατρευτικά αντικείμενα, που αναδεικνύουν τη σημασία του ναού και ο οποίος έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησία της Κύπρου, μία απόφαση που στήριξε καθοριστικά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το πόσο η Εκκλησία της μαρτυρικής Μεγαλονήσου βρίσκεται στο πλευρό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

«Ευχαριστούμε τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Κύπρου για το γεγονός ότι μας έχει παραχωρήσει τον ναό αυτό για να μπορούμε να επιτελούμε το έργο μας για την ιεραποστολή της Αφρικής, για τον φτωχό της Αφρικής», τόνισε ο Έξαρχος.

Μάλιστα, ο π. Άθως εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πόσο πράγματι ο λαός της Κύπρου στέκεται αρωγός στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αμέσως μετά την υποδοχή των μαθητών από τον π. Αθηνόδωρο, ακολούθησε ανταλλαγή των δώρων.

Τα παιδιά προσέφεραν στον Έξαρχο ένα αναμνηστικό δίσκο με το έμβλημα της Αμπετείου Σχολής και το έτος ίδρυσής της, το 1860, ευχαριστώντας τον για την από καρδιάς φιλοξενία του, και ο π. Άθως από την πλευρά του Πατριαρχείου τους προσέφερε μία εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και αναμνηστικά και εικόνες, συγχαίροντας τους καθηγητές τους και τους γονείς τους που τούς ανατρέφουν με αξίες και ιδανικά.

1 4 1024x606

1 4 1024x606

1 4 1024x606

1 4 1024x606

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (pyramisnews) Tue, 24 Apr 2018 09:38:06 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/21415-teleiofoitoi-tis-ampeteiou-sxolis-ston-ejarxo-tou-patriarxeio-alejandreias-stin-kupro
Ο Άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος http://www.romfea.gr/pneumatika/21414-o-agios-euaggelistis-markos EuagelistisMarkos06Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου - Καθηγητού


Οι τέσσερις ιεροί ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην Εκκλησία μας, διότι επιλέχτηκαν από το Θεό να καταγράψουν τη Θεία Αποκάλυψη, δηλαδή τα Ιερά Ευαγγέλια, τα οποία περιέχουν τη ζωή και τη διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τον τρόπο της σωτηρίας μας. Στην παρούσα σύντομη εργασία μας θα κάνουμε λόγο για τον Μάρκο και το περιεχόμενο του Ευαγγελίου του.

Γεννήθηκε περί το 20 μ. Χ., πιθανότατα στην Κύπρο και είχε ιουδαϊκή καταγωγή. Η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία και ήταν ανεψιός του αποστόλου Βαρνάβα. Ενωρίς εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα. Το ιουδαϊκό του όνομα ήταν Ιωάννης και Μάρκος ήταν το ρωμαϊκό του επώνυμο, το οποίο πήρε κατά τη συνήθεια της εποχής.

Βεβαίως επικράτησε το Μάρκος, με το οποίο μας είναι γνωστός στην Εκκλησία. Ήταν ελληνιστής, δηλαδή είχε ελληνική παιδεία. Η μητέρα του υπήρξε ένθερμος μαθήτρια του Κυρίου. Μαζί με τις άλλες μαθήτριες ακολουθούσαν τον Ιησού στις περιοδείες Του και κατά την ταφή Του έφεραν μύρα για να μυρώσουν το άχραντο Σώμα Του.

Αναφέρεται πως μετά την ανάσταση φιλοξενούσε στο ευρύχωρο και πλούσιο σπίτι της την πρώτη εκκλησία. Εικάζεται ότι το υπερώο του Μυστικού Δείπνου ανήκε στη μητέρα του Μάρκου και πως ο Μάρκος είναι ο νεαρός που εμφανίστηκε τυλιγμένος σε σεντόνι κατά τη σύλληψη του Χριστού στο Όρος των Ελαιών, στον κήπο της Γεθσημανή. Όταν έγινε αντιληπτός από τους στρατιώτες άφησε το σεντόνι και έφυγε γυμνός (Μαρκ.14,51-5). Ο άγιος Επιφάνειος αναφέρει την πληροφορία ότι ανήκε στη χορεία των εβδομήκοντα αποστόλων. 

Αμέσως μετά την Πεντηκοστή αφιερώθηκε στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Αρχικά ακλούθησε το θείο του Βαρνάβα και τον απόστολο Παύλο στις διάφορες περιοδείες του στην Κύπρο και στη Μ. Ασία. Κατόπιν προσκολλήθηκε στον απόστολο Πέτρο και έγινε ακόλουθός του. Αρχαία παράδοση αναφέρει ότι ίδρυσε την Εκκλησία της Ακηλυΐας της Ιταλίας και εργάσθηκε ως ιεραπόστολος στη Δύση, στη Ρώμη και στα Μεδιόλανα.

Αργότερα πήγε στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στη Βαρβαρία, δηλαδή το σημερινό Μαρόκο και την Τύνιδα, όπου κήρυξε με ιδιαίτερη θέρμη το Ευαγγέλιο. Η παράδοση τον θέλει ως ιδρυτή της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας και πρώτο επίσκοπό της, την οποία ποίμανε από το 43 έως το 68 μ. Χ. Εργάστηκε δραστήρια και μετέστρεψε στην πίστη στο Χριστό πλήθος Ιουδαίων και Εθνικών. 

Η πλούσια ιεραποστολική του δράση ενόχλησε και θορύβησε τους ειδωλολάτρες της Αλεξάνδρειας, η οποία, όπως είναι γνωστό, ιδρύθηκε και κατοικούνταν από Έλληνες. Τα εκεί ειδωλολατρικά ιερατεία, ιδιαιτέρως του Σέραπι, ασκούσαν τεράστια επιρροή στους κατοίκους της Αλεξάνδρειας.

Καλλιεργούσαν απίστευτες πρακτικές σκοταδισμού και δεισιδαιμονίας στις μάζες των ειδωλολατρών. Γι’ αυτό και ξεσήκωναν συχνά τον φανατισμένο όχλο εναντίον του Μάρκου. Ανήμερα του Πάσχα του 68 μ. Χ., την ώρα που ο Μάρκος κήρυττε, όρμισαν και τον συνέλαβαν, τον έδεσαν με σχοινιά και τον έσερναν στους δρόμους της Αλεξάνδρειας.

Εν μέσω απερίγραπτων εξευτελισμών και βασανισμών υπέμεινε το μαρτύριο με πρωτοφανή ηρωισμό και ανεξικακία, έως ότου, εξέπνευσε από τα τραύματα των ανελέητων λιθοβολισμών του ειδωλολατρικού φανατισμένου πλήθους. Προσπάθησαν να κάψουν το λείψανό του, αλλά δεν το κατάφεραν, διότι ξέσπασε απρόβλεπτη καταιγίδα.

Το παρέλαβαν οι χριστιανοί της πόλεως και το έθαψαν με τιμές σε γειτονικό χωριό. Ο τάφος του έγινε τόπος προσκυνήματος και πηγή αγιασμού και θαυμάτων.

Τον 828 δύο Ενετοί έμποροι άρπαξαν τα λείψανα του αγίου Μάρκου και τα μετέφεραν στην Βενετία. Προς τιμή του έκτισαν λαμπρότατο ναό και κατασκεύασαν πολύτιμη λάρνακα, όπου τοποθέτησαν τα ιερά του λείψανα. Η μνήμη του εορτάζεται στις 25 Απριλίου.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος συνέγραψε το δεύτερο, κατά σειρά στην Καινή Διαθήκη Ευαγγέλιο. Η συγγραφή έγινε περί το 65 και είναι το συντομότερο από τα άλλα τρία, περιέχοντας 16 κεφάλαια. Κύρια επιδίωξή του είναι να αποδείξει τη θεία καταγωγή του Χριστού και ότι Αυτός είναι ο αληθινός Μεσσίας και λυτρωτής του κόσμου. Να Τον παρουσιάσει ως τον μοναδικό κραταιό και παντοδύναμο Θεό, επιμένοντας κυρίως στην εξιστόρηση των θαυμάτων Του και των πράξεών Του και λιγότερο στα λόγια και τη διδασκαλία του Χριστού. Χαρακτηρίζεται έτσι ως Ευαγγέλιο της δράσεως.

Ο Κλήμης ο Αλεξανδρέας (+215), αναφέρει πως το Ευαγγέλιό Του ο Μάρκος το έγραψε στην κραταιά και κοσμοκράτειρα τότε Ρώμη και πως το απευθύνει στους Ρωμαίους. Αυτό φρονούν και σύγχρονοι μελετητές. Γι’ αυτό και θέλει να αποδείξει στους αποδέκτες του Ευαγγελίου του ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο ένας, ο μοναδικός και παντοδύναμος Θεός, ασύγκριτα ανώτερος από τους ανύπαρκτους ειδωλολατρικούς «θεούς» της Ρώμης.

Ότι ο Χριστός είναι ασύγκριτα ισχυρότερος από τους ισχυρούς και διεφθαρμένους Ρωμαίους αυτοκράτορες, οι οποίοι είχαν θεοποιήσει τους εαυτούς τους και απαιτούσαν λατρεία από τους υπηκόους τους.

Πολλοί μελετητές της Καινής Διαθήκης θεωρούν το Ευαγγέλιο του Μάρκου ως το αρχαιότερο Ευαγγέλιο, το οποίο αποτέλεσε την πηγή των άλλων δύο «συνοπτικών» Ευαγγελιστών (Ματθαίου και Λουκά). Ο αποστολικός Πατέρας Παπίας (2ος αιών) αναφέρει την πληροφορία ότι «ο Μάρκος υπήρξε ερμηνευτής του Πέτρου», πως το Ευαγγέλιό του είναι στην ουσία λόγια και εξιστορήσεις εκείνου και γι’ αυτό είναι αξιόπιστο.

Το ίδιο και ο άγιος Ιουστίνος ο Φιλόσοφος (+164) το χαρακτηρίζει ως «απομνημονεύματα του Πέτρου». Αναφέρει και γεγονότα που παραλείπουν οι άλλοι δύο «συνοπτικοί». Το διακρίνει η σαφήνεια, η ακρίβεια, η απλότητα και η χάρη. Η γλώσσα του είναι απλή και κατανοητή, χωρίς να χάνει την λογιότητά της.

Παραθέτει λατινικές ορολογίες, δείγμα ότι απευθύνεται στους Ρωμαίους ειδωλολάτρες. Τέλος το διακρίνει η ζωηρότητα και η ορμητικότητα, εκφράζοντας προφανώς τη γνωστή μας παρορμητικότητα του Πέτρου.

Αυτός ήταν ο άγιος Ευαγγελιστής Μάρκος και το θεόπνευστο Ευαγγέλιό του.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 09:14:53 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/21414-o-agios-euaggelistis-markos
ΕΔΔΑ: Αμετάκλητη η απόφαση για νομιμοποίηση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-serbias/21413-edda-ametakliti-i-apofasi-gia-nomimopoiisi-tis-arxiepiskopis-axridos eu court

Τον Νοέμβριο του 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου έκρινε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με αυτό που δεν έχει νομιμοποιήσει την κανονική Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, παραβίασε τα άρθρα 11 και 9 της Διεθνούς Σύμβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή παραβίασε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, και την ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, τα οποία ήταν υποχρεωμένη να τηρεί, βάσει της Σύμβασης την οποία έχει υπογράψει.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την πιο πάνω απόφαση.

Ενημερώνουμε το κοινό ότι το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργο, τον Απρίλιο του 2018, απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και συνεπώς η προηγούμενη δικαστική απόφαση για υποχρεωτική νομιμοποίηση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος κατέστη αμετάκλητη!

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 09:09:32 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-serbias/21413-edda-ametakliti-i-apofasi-gia-nomimopoiisi-tis-arxiepiskopis-axridos
Εορταστική εκδήλωση στον Άγιο Γεώργιο Φλώρινας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21412-eortastiki-ekdilosi-ston-agio-georgio-florinas-foto edilosi florina 45

Φωτορεπορτάζ | Νίκος Κωνσταντινίδης


Εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον προαύλιο χώρο του ομώνυμου Ιερού ναού της Φλώρινας. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε τόσο ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, συνοδευόμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως, όσο και πλήθος κόσμου, κατακλύζοντας έτσι τον υπαίθριο χώρο του ναού. 

Στην αρχή ακούστηκαν τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου από την γυναικεία χορωδία της ενορίας, την οποία συντόνισε η κ. Μαρία Σιδηροπούλου, ενώ ακολούθησε θεατρικό με θέμα τον βίο του Αγίου Γεωργίου. 

Με την επιμέλεια του σεναρίου από την κ. Αναστασία Ζαφειροπούλου και σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήριο της Μητροπόλεως, αποδόθηκαν στην παράσταση με απόλυτη ευστοχία και γλαφυρότητα, μηνύματα για τη σύγχρονη κοινωνία και κυρίως για τους νέους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση πλαισίωσε και χορευτικό συγκρότημα με παραδοσιακούς χορούς υπό την εποπτεία της κ. Ελευθερίας Τρύφωνος, ενώ ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον οικείο Ποιμενάρχη, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες και όσους κοπίασαν για την επίτευξη του όμορφου αποτελέσματος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 24 Apr 2018 08:49:12 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21412-eortastiki-ekdilosi-ston-agio-georgio-florinas-foto
Ρωσικό ενδιαφέρον για τα «φιλέτα» της Εκκλησίας http://www.romfea.gr/diafora/21411-rosiko-endiaferon-gia-ta-fileta-tis-ekklisias faskomilia

Μετά τους επιχειρηματίες από το Κατάρ, τώρα και οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα που ανήκουν στην Ελλαδική Εκκλησία.

Μάλιστα, έχουν καταθέσει προτάσεις στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) για μια έκταση-φιλέτο στην περιοχή της Φασκομηλιάς, η οποία, ωστόσο, έως σήμερα παραμένει δεσμευμένη από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλες, με άμεσες επιπτώσεις στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΥΟ στους μεγαλύτερους δήμους δεσμευμένα είναι: 5 οικόπεδα και 7 πλατείες στην Αθήνα, 256 οικόπεδα και 12 οικοδομικά τετράγωνα στη Βουλιαγμένη, 4 οικοπεδικές εκτάσεις στον Πειραιά, καθώς επίσης 7 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.

Η αποδέσμευση της περιουσίας της Εκκλησίας προκειμένου να αναπτυχθούν το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό της έργο και να γίνει άμεση αξιοποίηση όπου υπάρχουν μελέτες ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο ζητούμενο για την Ιεραρχία.

Σε πολλές περιπτώσεις η Εκκλησία έχει προσφύγει στα δικαστήρια και έχει δικαιωθεί, ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες πράξεις για την άρση των δεσμεύσεων.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, εμποδίζει, στην ουσία, την ανάπτυξη στη χώρα μας, αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, επίσκοπος Σαλώνων, Αντώνιος Αβραμιώτης.

Μεταξύ Λίμνης Βουλιαγμένης και Βάρκιζας, στην περιοχή Φασκομηλιά υπάρχουν 1.300 στρέμματα. Η Εκκλησία επιδιώκει την αξιοποίηση ενός μέρους (250 στρέμματα), και μάλιστα έχει προτάσεις από Ρώσους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Παρ’ όλα αυτά, τα εμπόδια που υψώνονται «μπλοκάρουν» τη διαδικασία.

«Η περιοχή αυτή εκτός από πετραδάκια δεν έχει τίποτε άλλο. Οντως, ένα κομμάτι είναι πευκοδάσος. Δεν αναφερόμαστε σε αυτό, αλλά σε εκείνο το τμήμα των περίπου 250 στρεμμάτων τα οποία είναι οικοδομικά τετράγωνα και δεν υπάρχει πια ούτε θυμάρι», σημειώνει ο επίσκοπος Σαλώνων.

Ο πατήρ Αντώνιος προσθέτει: «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει μια ωραία επένδυση. Να υποχρεώσουμε τον επενδυτή να φυτέψει και στα 1.300 στρέμματα. Δυστυχώς, όμως, δεν διαφαίνεται καμία τέτοια διάθεση». Στο σημείο αυτό εξηγεί ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η αξιοποίηση στην περιοχή, μια που «θα έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Μιλάμε συνέχεια για ανεργία, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους Ελληνες να εργαστούν για ένα διάστημα. Οταν, όμως, έχουμε τέτοια νοοτροπία, πώς περιμένουμε να έρθουν επενδυτές, να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας; Μερικές φορές, βλέπετε, ακόμη και ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός να το θέλουν, κάποιοι υπάλληλοι ή γενικοί γραμματείς μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία και να μην την αφήσουν να προχωρήσει».

Για την υπόθεση της Φασκομηλιάς αλλά και για άλλες που αφορούν σε «αιχμάλωτα» ακίνητα η Εκκλησία έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια. Ομως, αναφέρει ο επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, «δεν αρκεί αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και άλλες ενέργειες, δηλαδή να ενταχθούν τα οικόπεδα στο σχέδιο πόλεως, να δοθούν ρυμοτομικές δομές, συντελεστές δομήσεως και χρήσεις γης. Εάν όχι, τότε οι δικαστικές αποφάσεις είναι ανενεργές».

Στα δικαστήρια

Το «μεγάλο στοίχημα» για την Εκκλησία είναι και η αξιοποίηση του ακινήτου (περίπου τριών στρεμμάτων) που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί σχεδιάζει να κατασκευαστούν γραφεία και υπόγειο πάρκινγκ.

Ομως, εδώ και χρόνια παραμένει αναξιοποίητο, αφού ο Δήμος Αθηναίων δεν επιτρέπει παρεμβάσεις. Πέρυσι, ο δήμος προσέφερε 2,9 εκατ. ευρώ για δική του χρήση, όταν, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, η αντικειμενική αξία του οικοπέδου ανέρχεται στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ο δήμος πρότεινε να εξαγοράσει πέντε ακίνητα της Εκκλησίας. Η ΕΚΥΟ, στην απαντητική της επιστολή προς το Δήμο Αθηναίων (Μάρτιος 2017), ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: «Θα ηδυνάμεθα να εισηγηθώμεν εις την Ιερά Σύνοδον, η οποία θα λάβη και την τελικήν απόφασιν: 1) Να πωληθούν εις τον δήμο τα κάτωθι εκκλησιαστικά ακίνητα: α) το επί των οδών Χελντράιχθ & Σφιγγός (Ο.Τ. 9047), εμβ. 1.225. 32 τ.μ. εις την προτεινόμενην υπό του δήμου αντικειμενικήν αξίαν των 1.527.140,82 €, β) το επί των οδών Ασκληπιού & Βαλσαμώνος (Ο.Τ. 69062) εμβ. 549,51 τ.μ. εις την προτεινόμενην υπό του δήμου αντικειμενικήν αξίαν των 1.049.237,28 € και γ) το επί των οδών Μιχαλοκοπούλου, Πόντου & Λαοδικείας (Ο.Τ. 62035), εμβ. 240,00 τ.μ. περίπου εις την προτεινόμενην υπό του δήμου αντικειμενικήν αξίαν των 280,661,76 €».

Επίσης, τόνιζε το εξής: «Να συναινέση ο δήμος διά της ιδίας αποφάσεως εις την μετατροπήν του επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας 162 (Ο.Τ. 14/69) οικοπέδου μας εις οικοδομήσιμον, με τους όρους δομήσεως που ισχύουν δι’ όλα τα όμορα Ο.Τ. και τας χρήσεις γης που καθορίζονται διά το εν λόγω Ο.Τ. εις το ισχύον Γ.Π.Σ. Θεωρούμε ότι η πρότασις αυτή είναι απολύτως λογική, διότι στηρίζεται εις εκατέρωθεν υποχωρήσεις και θα αποβή προς αμοιβαίον όφελος».

Μέχρι και σήμερα, το θέμα έχει «παγώσει», με την Εκκλησία, μάλιστα, να έχει καταθέσει αγωγή κατά του δήμου και του ΥΠΕΝ για το ακίνητο στην Αλεξάνδρας, και μάλιστα προσανατολίζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Κακώς είναι δεσμευμένο. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία. Περίμεναν να πέσουν οι αντικειμενικές αξίες, για να μας το δώσουν στο ένα τρίτο της τιμής; Αυτό είναι ντροπή. Ας το αποζημιώσουν με μια λογική τιμή. Εάν το κράτος και ο δήμος χρησιμοποιούν τέτοια τερτίπια, αυτό είναι αχαρακτήριστο. Εμείς θα το κυνηγήσουμε ακόμη και εάν φτάσουμε στον Αρειο Πάγο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υποστηρίζει ο επίσκοπος Σαλώνων.

Πάντως, «παραμύθια» χαρακτηρίζουν στη Μονή Πετράκη όλα όσα ακούγονται περί αμύθητης περιουσίας, τονίζοντας ότι από το 1830 έως σήμερα η Εκκλησία έχει χάσει το 96%. Ως διαχειριστές της περιουσίας εμφανίζονται περισσότερα από 7.000 Νομικά Πρόσωπα, όπως είναι οι μητροπόλεις, οι ναοί, τα μοναστήρια και τα ιδρύματα. Η Ιερά Σύνοδος και η Αρχιεπισκοπή διαχειρίζονται ξεχωριστά ταμεία. Φυσικά, άλλο καθεστώς ισχύει για το Αγιον Ορος και την Εκκλησία της Κρήτης.

Ανεξάρτητα από το αν είναι αξιοποιήσιμα ή όχι, η Εκκλησία φέρεται να κατέχει περίπου 1.300.000 στρέμματα, εκ των οποίων 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Από αυτά περίπου 400.000 στρέμματα είναι διακατεχόμενα.

Τα δεσμευμένα ακίνητα

5 οικόπεδα και 7 πλατείες στην Αθήνα.

256 οικόπεδα και 12 οικοδομικά τετράγωνα στη Βουλιαγμένη.

4 οικοπεδικές εκτάσεις στον Πειραιά.

7 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.

Χρονολόγιο

Το 1833, με απόφαση του Οθωνος δημεύεται η περιουσία περίπου 500 μοναστηριών.

Το 1922, με σκοπό την αποκατάσταση των προσφύγων απαλλοτριώνονται μοναστηριακές εκτάσεις.

Αξίας ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών ήταν οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν από το 1917 έως το 1930.

Το 1931 η Πολιτεία αποφάσισε τη ρευστοποίηση της περιουσίας.

Το 1952 η Πολιτεία ζητά να παραχωρηθεί στο κράτος το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την αποκατάσταση των ακτημόνων.

Το 1987 ο νόμος Τρίτση για τον έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο υπουργός Παιδείας, Αντώνης Τρίτσης, παραιτείται.

Βάλια Νικολάου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ελεύθερος Τύπος) Tue, 24 Apr 2018 08:40:24 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21411-rosiko-endiaferon-gia-ta-fileta-tis-ekklisias
Εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ι.Μ. Βελγίου http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/21410-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-im-belgiou dilbeek 3

Την ετήσια πανήγυρή της τέλεσε η ενορία των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αλένας στο Dilbeek των Βρυξελλών.

Η ενορία των Αγίων Γεωργίου και Αλένας βρίσκεται στα προάστια των Βρυξελλών και ιδρύθηκε προ έτους για να καλύψει τις ανάγκες των Ορθόδοξων χριστιανών που ζουν στη Φλαμανδική Βραβανδία, και στεγάζεται σε ένα όμορφο παρεκκλήσιο, το οποίο παραχώρησε στην ενορία η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή των Βρυξελλών, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε την Κυριακή των Μυροφόρων, 22 Απριλίου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας παραστατούμενος από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο θάρρος και την τόλμη που διέκρινε τις Μυροφόρες γυναίκες και το αξιομίμητο παράδειγμά τους για τους χριστιανούς της σημερινής εποχής.

«Θέλει τόλμη και θάρρος, σήμερα, να είσαι χριστιανός και να το υποστηρίζεις με τη ζωή σου, σε μια εποχή που πασχίζει να εκμηδενίσει αρετές και αξίες από τον άνθρωπο... Ας πάρουμε παράδειγμα από τη στάση και την τόλμη των δύο μαθητών, του Ιωσήφ και του Νικοδήμου, αλλά και των θαρραλέων Μυροφόρων γυναικών, που τόλμησαν να πάνε κόντρα στο κατεστημένο της εποχής για την αγάπη του Χριστού!» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Ακολούθως υπήρξε δεξίωση, σε γειτονική προς το Ναό αίθουσα, όπου οι πιστοί είχαν την ευκαιρία μετά την πνευματική χαρά της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας να γιορτάσουν με ελληνικούς χορούς και εδέσματα τη μνήμη του μεγάλου και λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

dilbeek 1

dilbeek 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βελγίου) Tue, 24 Apr 2018 07:34:21 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/21410-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-im-belgiou
Συροϊακωβίτης Επίσκοπος: ''Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή'' http://www.romfea.gr/diafora/21409-suroϊakobitis-episkopos-se-liga-xronia-den-tha-uparxoun-xristianoi-sti-mesi-anatoli georges salibaΓια την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


"Οι Χριστιανοί θα εξαφανιστούν αναπόφευκτα από τη Μέση Ανατολή - ακόμη και από το Λίβανο" - αναφέρει στην εφημερίδα «L'Orient-Le Jour» ο Συροϊακωβίτης Επίσκοπος του Όρους του Λιβάνου και Τριπόλεως Γεώργιος Σαλίμπα.

Ο Συροϊακωβίτης Επίσκοπος σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι "εάν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, οι Χριστιανοί δεν θα υπάρχουν τα επόμενα δέκα χρόνια."

"Το 70% των χριστιανών της Συρίας εγκατέλειψε τη χώρα από το 2011, δηλαδή όταν άρχισε ο πόλεμος" αναφέρει ο Επίσκοπος, προσθέντοντας ότι "στο Ιράκ, μέχρι την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, υπήρχαν 1,5 εκατομμύριο χριστιανοί, ενώ σήμερα το 85% εγκατέλειψε τη χώρα".

Επίσης ο Επίσκοπος Γεώργιος Σαλίμπα είναι πεπεισμένος ότι οι Χριστιανοί που έχουν εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στην πατρίδα τους.

«Οι Χριστιανοί που έφυγαν θα ενωθούν γύρω από τις εκκλησιαστικές τους κοινότητες, ενώ τα παιδιά τους θα χάσουν σταδιακά την επαφή τους με τη Μέση Ανατολή» σημείωνει ο Επίσκοπος Γεώργιος.

Σε άλλο σημείο ο Συροϊακωβίτης Επίσκοπος τόνισε: "Το μέλλον ανήκει στο Ισλάμ! Κοιτάξτε, τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Η Δύση έχει γίνει αθεϊστική και ενόψει των δημογραφικών μεταβολών και κινήσεων ολόκληρων των εθνών, στο τέλος θα εξισλαμιστούν".

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 23 Apr 2018 23:23:33 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21409-suroϊakobitis-episkopos-se-liga-xronia-den-tha-uparxoun-xristianoi-sti-mesi-anatoli
Πρόεδρος Ουκρανίας: ''Η νέα εκκλησία δεν θα είναι κρατική εκκλησία'' http://www.romfea.gr/diafora/21408-proedros-oukranias-i-nea-ekklisia-den-tha-einai-kratiki-ekklisia porosenko13

Του Αιμίλιου Πολυγένη


"Το κράτος δεν θα παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση στις δραστηριότητες της ενιαίας τοπικής εκκλησίας στην Ουκρανία" - τόνισε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ICTV.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να σεβόμαστε την Ορθόδοξη παράδοση, τονίζοντας ότι στην Ουκρανία σήμερα υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκκλησίες, και αυτό είναι εξαιρετικά επιβλαβές για το κράτος.

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος Ποροσένκο τόνισε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει βέτο στην απόφαση για χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

"Ο Βαρθολομαίος δεν χρειάζεται καμία άδεια από τον Κύριλλο, έτσι το ιδανικό σενάριο για μένα θα ήταν ο Πατριάρχης Κύριλλος να συμφωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την χορήγηση αυτοκεφαλίας" - υπογράμμισε κλείνοντας ο Ουκρανός Πρόεδρος.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 23 Apr 2018 23:13:24 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21408-proedros-oukranias-i-nea-ekklisia-den-tha-einai-kratiki-ekklisia
Λησμονημένοι Έλληνες στον χώρο της διασποράς http://www.romfea.gr/afieromata/21407-lismonimenoi-ellines-ston-xoro-tis-diasporas skapaneis 1Λησμονημένοι Έλληνες σκαπανείς πρωτοπόροι – οδοιπόροι – εξερευνητές – διάσημοι – λόγιοι και εκκλησιαστικοί συγγραφείς στον χώρο της διασποράς

Η περίπτωση του Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Μυριανθέα – παραλειπόμενα

Όταν δημοσίευα τις πρώτες μελέτες μου για τη ζωή και το έργο του ξεχασμένου λόγιου Αγιοταφίτη Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Μυθιανθέα δεν πίστευα ότι στο τέλος θα μπορούσα να έχω μπροστά μου έναν ανεκτίμητο και πολύτιμο θησαυρό πληροφοριών, έργων, επιστολών και περιγραφών που θα έριχναν φως στην πολυδιάστατη και ανήσυχη ψυχή ενός ασήμαντου παιδιού που ξεκίνησε από τα Καμινάρια της Κύπρου, για να καταλήξει, ύστερα από λαμπρές σπουδές στα τότε σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, στη Γενεύη της Ελβετίας.

Όσο κι αν ήμουν στα πρώτα βήματα της επιστημονικής μου σταδιοδρομίας, η ανταπόκριση που βρήκα από ένα μεγάλο αριθμό βιολογικών συγγενών του με τις πρώτες δημοσιογραφικές αναφορές σε εφημερίδες της Κύπρου και της Διασποράς με εξέπληξε τόσο που αποφάσισα να συνεχίσω, με περισσότερο ζήλο και αγάπη για τον ξεχασμένο αυτό πρωτοπόρο στον χώρο της Ελληνικής Διασποράς, την έρευνα και τις μελέτες..... Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

skapaneis 2

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 23 Apr 2018 22:32:04 GMT http://www.romfea.gr/afieromata/21407-lismonimenoi-ellines-ston-xoro-tis-diasporas
Η Εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ι.Μ. Καστορίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21406-i-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-im-kastorias-foto ag georgios kastoria 25 

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Τροπαιοφόρος Μεγαλομάρτυς Άγιος Γεώργιος στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, όπου δύο Μοναστήρια τιμώνται στο όνομά του, βυζαντινά Παρεκκλήσια στην πόλη της Καστοριάς και πολλοί Ενοριακοί Ναοί σε όλη την Περιφέρεια.

Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε και μίλησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς, κτίσμα του 11ου αιώνος, ενώ αμέσως μετά μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μελανθίου, όπου τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού και η λιτάνευση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αγίου Γεωργίου, την οποία μετέφεραν οι κάτοικοι του Μελανθίου από την Ίμερα του Πόντου.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, των Εφημερίων του Ναού Πρωτ. Μιχαήλ Λιάνου και Πρωτ. Χρήστου Μεσημέρη και των Διακόνων π. Ιακώβου και π. Αγαθονίκου.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του μίλησε για το θαυματουργικό γνώρισμα των Αγίων της Εκκλησίας μας, όπως και του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος καθημερινά θαυματουργεί και βρίσκεται δίπλα στο αυτί του Χριστού, μεταφέροντας τα αιτήματά μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον αριστερό ψάλτη του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου κ. Νικόλαο Καρπόζηλο κι ευχήθηκε πάντα να υμνεί και να δοξολογεί τον Θεό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Mon, 23 Apr 2018 18:40:50 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21406-i-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-im-kastorias-foto
Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21404-eortasmos-tou-agiou-georgiou-stin-patra-foto patra georgios 5

Μὲ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, σὲ ὅλους τούς πανηγυρίζοντες Ἱεροὺς Ναοὺς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν.

Τὴν παραμονὴ τῆς ἑορτῆς, 22.4.2018 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος ἐχοροστάτησε στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Γεωργίου Ρίου Πατρῶν καὶ ὡμίλησε γιὰ τὸ θάρρος καὶ τὴν τόλμη ποὺ χαρακτήριζε τὴν ζωὴ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου καὶ προέτρεψε τοὺς πιστοὺς νὰ μιμηθοῦν τὴν ἁγία ζωή του.

Ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ἐχοροστάτησε στὴν Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Γεωργίου Ἰτεῶν καὶ ὡμίλησε ἐπικαίρως.

Ἀνήμερα, 23.4.2018 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος ἐτέλεσε τὴν Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Λάγγουρα Πατρῶν μὲ τὴν συμμετοχὴ πλήθους Λαοῦ.

Ὁ Σεβασμιώτατος στὸ κήρυγμά του ἀνεφέρθη τό «Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι» καί ὡμίλησε περί τῆς «ἀκοῆς» καί τῆς «θέας» τῆς Ἀναστάσεως ἀναφερθείς στήν ἀναστάσιμη ἐμπειρία τῶν Ἁγίων, οἱ ὁποῖοι ὃπως ὁ Ἃγιος Γεώργιος ἐπισφράγισαν αὐτή τήν ἀναστάσιμη ἐμπειρία μέ τό αἷμα τοῦ μαρτυρίου τους. Ἀντίθετα, εἶπε, ὃσοι παραμένουν μόνο στό ἂκουσμα περί τῆς Ἀναστάσεως, στεροῦνται καί τῆς ζωῆς καί μιμοῦνται τούς Γραμματεῖς καί Φαρισαίους, οἱ ὁποῖοι λόγῳ τῆς πορώσεως τῆς διανοίας των καί τῆς σκληρότητος τῆς καρδίας των, ἒμειναν ἂμοιροι τῆς ἀναστασίμου χαρᾶς καί εὐφροσύνης.

Ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ἐτέλεσε τὴν Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Ρίου Πατρῶν, ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ καὶ ὡμίλησε περί τῆς ζωῆς καί τοῦ μαρτυρίου τοῦ Μεγαλομάρτυρος Ἃγίου Γεωργίου.

patra georgios 1

patra georgios 1

patra georgios 1

patra georgios 1

patra georgios 1

patra georgios 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Πατρών) Mon, 23 Apr 2018 17:39:08 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/21404-eortasmos-tou-agiou-georgiou-stin-patra-foto
Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου» http://www.romfea.gr/diafora/21403-proboli-ntokimanter-sta-bimata-tou-agiou-paϊsiou Η «Πεμπτουσία» την Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, ώρα 7:30 μ.μ., στο θέατρο Παλλάς Αθηνών, θα παρουσιάσει σε πρώτη επίσημη προβολή την ταινία/ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου».

Μία παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

O Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την Μικρασιατική Καταστροφή μεταφέρθηκε η οικογένειά του αρχικά στην Κέρκυρα και τελικά στην Κόνιτσα, όπου εκεί έζησε ως το 1949.

Είχε από νεαρός τον πόθο να γίνει μοναχός, ειδικά μετά την εμπειρία της εμφάνισης του Χριστού που είχε σε ηλικία 15 ετών. Το 1953 αναχωρεί για το προσφιλές του Άγιον Όρος για να γίνει εκεί μοναχός.

Κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Μολονότι ο ίδιος φιλάσθενος, επέδειξε έναν άμετρο ζήλο για τη μοναστική ζωή.

Έζησε για περισσότερο από 40 χρόνια την αυστηρή ασκητική ζωή, με αυταπάρνηση, φιλοπονία, μεγάλες νηστείες και καθημερινή αγρυπνία.

Γινόταν ο ίδιος θυσία για τον κάθε αδελφό του. Έγινε ένα σκεύος εκλογής, με εμφανή τα χαρίσματα των ιαμάτων, της διακρίσεως, της προοράσεως, της προφητείας.

Πλήθος προσκυνητών έβρισκαν ανάπαυση κοντά του, όταν τον επισκέπτονταν στο κελλί του στο Άγιον Όρος ή στο Μοναστήρι στην Σουρωτή.

Έχουν γραφεί εκατοντάδες βιβλία για το βίο του, τη διδασκαλία του, τα θαύματά του. Κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 13 Ιανουαρίου 2015.

Είναι ένας από τους τελευταίους Αγιορείτες Αγίους με τον οποίο μεγαλύνεται το Άγιον Όρος, δοξάζεται η Εκκλησία του Χριστού.

Έχει γίνει γνωστός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο. Ο βίος του περιγράφεται στην εν λόγω ταινία/ντοκιμαντέρ, μαζί με μαρτυρίες επωνύμων.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης θα γίνει από τον Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου.

Στην εκδήλωση η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Γεώργιο Ν. Κωνσταντίνου θα αποδώσει ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
Ενώ ο Γρηγόριος Νταραβάνογλου, άρχων μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Καππαδοκία, την γενέτειρα του Αγίου Παϊσίου.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος. Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος. 

Δελτία εισόδου θα μοιράζονται από το ταμείο του Θεάτρου Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, από 2 ως 6 Μαΐου, ώρες 10:00-18:00.

osios paisios

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 25 Apr 2018 08:26:31 GMT http://www.romfea.gr/diafora/21403-proboli-ntokimanter-sta-bimata-tou-agiou-paϊsiou
Αυστρίας Αρσένιος: ''Παραποιούν την αλήθεια και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/21402-austrias-arsenios-parapoioun-tin-alitheia-kai-dimiourgoun-lanthasmenes-entuposeis Arsenios1

Δεν απηχούν με την πραγματικότητα τα όσα εγράφησαν σε πρόσφατο δημοσιεύμα και αφορούσε τοποθέτηση του Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσενίου, κατά την διάρκεια των εργασιών της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Αρσένιος ξεκαθαρίζει ότι δεν τοποθετήθηκε επικριτικά κατά του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν επίσημα πορίσματα από τους οικονομικούς ελέγχους.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας μιλώντας στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr μεταξύ άλλων αναφέρει: "Σχετικώς με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την τοποθέτηση μου κατά τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, θεωρώ, οτι δεν απηχούν την πραγματικότητα αλλά παραποιούν την αλήθεια και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις."

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 23 Apr 2018 17:00:20 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/21402-austrias-arsenios-parapoioun-tin-alitheia-kai-dimiourgoun-lanthasmenes-entuposeis
Ευγενής χορηγία στο «Τσατσαρωνάκειο» Πολύκεντρο της Ι.Μ. Κισάμου http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/21401-eugenis-xorigia-sto-tsatsaronakeio-polukentro-tis-im-kisamou xorigia 2

Αξιολογώντας το ποιοτικό και διαχρονικό έργο του Τσατσαρωνάκειου Πολιτιστικού Πολύκεντρου της Ι.Μ.Κισάμου και Σελίνου και την προσφορά του εις τον πολιτισμό και την νεολαία του τόπου, δωρητής που επιθυμεί την ανωνυμία του, προσέφερε για την κάλυψη των αναγκών του Ωδείου της Ι.Μ.Κισάμου & Σελίνου, το οποίο στεγάζεται εις τους άνετους και πλήρως εξοπλισμένους χώρους του Τσατσαρωνάκειου, και εις αντικατάσταση μουσικών οργάνων, νέα μουσικά όργανα και συγκεκριμένα: 1 Πιάνο, 2 Κλασικές Κιθάρες, 1 Ηλεκτρική Κιθάρα, 1 Ακουστική Κιθάρα, 2 Βιολιά, 1 Λαούτο, 2 Αρμόνια, διάφορα Μουσικά Όργανα για μικρές ηλικίες, διάφορα παρελκόμενα (Αναλόγια, ενισχυτές, μετρονόμους, θήκες, βάσεις, κ.α.).

Το Ωδείο της Ι.Μ.Κισάμου, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Κράτος και παρέχει πτυχία αναγνωρισμένα, λειτουργεί: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, Σχολή Χορωδιών: Βυζαντινή, Παραδοσιακή, Έντεχνη, Παιδική, Εφηβική. Σχολή Κλασικής και Μοντέρνας Μουσικής: Πιάνο, Κλασική Κιθάρα, Κλασικό Βιολί, Αρμόνιο. Σχολή Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής: Βιολί, Λύρα, Λαούτο, Μπουζούκι, Ούτι, ως επίσης και: Σχολή Μουσικής Προπαιδείας για ηλικίες παιδιών 4 έως 7 ετών και Σχολή Τεχνολογίας και Ηχοληψίας.

Παράλληλα έχει προβεί εις την ίδρυση και νέων Σχολών για εκμάθηση: Φλάουτο, Τρομπόνι, Φλογέρα, Ακορντεόν, Κλαρινέτο, Κρουστά, Τρομπέτα, Κανονάκι.

Εις τις Σχολές του Ωδείου, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και διευθύνεται από έμπειρο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, φοιτούν περισσότεροι από 90 μαθητές, οι δε Χορωδίες απαριθμούν περί τα 150 μέλη (χορωδούς), υπό την διεύθυνση έμπειρου Μουσικοδιδασκάλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του «Τσατσαρωνάκειου» εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του δια την ευγενική αυτή χειρονομία και προσφορά σημειώνοντας: «Σε εποχές πνευματικής πτωχείας και αναζήτησης πολιτισμού η Εκκλησία απαντά με έργα και δράσεις πολιτισμού που ανεβάζουν την κοινωνία «λίγο ψηλότερα». Δόξα τω Θεώ που στην γωνιά αυτή της Κρητικής γης, το «Τσατσαρωνάκειο» Πολύκεντρο της Μητροπόλεως μας όχι μόνον καλύπτει πολιτιστικές ανάγκες του τόπου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά δημιουργεί και συνεχίζει τον πλούσιο πολιτισμό και παρακαταθήκη του τόπου και της Κρήτης, μέσα από τις πολλές και ποικίλες δράσεις και δομές του. Σε εβδομαδιαία βάση δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 300 νέοι και έφηβοι στους χώρους του, μετέχοντας είτε στις Σχολές του Ωδείου, είτε στα Κοινωνικά Φροντιστήρια, είτε στις Σχολές: Αγιογραφίας, εκμάθησης Ψηφιδωτού, στο εργαστήριο εκμάθησης Η/Υ, (μοναδικό εις την Κίσαμο πιστοποιημένο Κέντρο εκπαίδευσης), το Θεατρικό Εργαστήρι, τις Νεανικές Συνάξεις, κ.α. Χαιρόμαστε που τα νιάτα του τόπου έχουν αγκαλιάσει αυτή την κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργικά καλλιεργούν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας όλους όσους συμβάλλουν εις την ανοδική και δημιουργική πορεία του Τσατσαρωνάκειου.

xorigia 1

xorigia 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Mon, 23 Apr 2018 16:39:00 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/21401-eugenis-xorigia-sto-tsatsaronakeio-polukentro-tis-im-kisamou