Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/01 19:09

batopaidi

Της Βίκυς Βετουλάκη | ΘΑΡΡΟΣ


Άδεια μεταφοράς σημαντικών κειμηλίων από το Μητροπολιτικό Μέγαρο Καλαμάτας στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους ενέκρινε με απόφασή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Πρόκειται για κειμήλια του 19ου αιώνα, τα οποία προέρχονται από τον κατεδαφισθέντα ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Αντικαλάμου, ο οποίος βρισκόταν στο χώρο του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας και υπήρξε μετόχι της αγιορείτικης μονής.

Πέντε κειμήλια

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής κειμήλια:

-Μια εικόνα ένθρονου Χριστού στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως, με την επιγραφή «Έργον Ιγνατίου Ιερομονάχου εκ της Σκήτης του Βατοπαιδίου 1878» (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 307)

-Μια εικόνα της Θεοτόκου «Άξιον Εστίν» με χρονολογία 1905 (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 293)

-Μια εικόνα Εισοδίων της Θεοτόκου με χρονολογία 18 (--) (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 295)

-Μια μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα με τη χρονολογία 1892 (αρ. καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας 179)

-Ένα σταυρό τέμπλου (αναγράφεται στην επιστολή-αίτηση της Ι. Μονής Βατοπεδίου, αλλά δε φέρει αριθμό καταγραφής κειμηλίων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας).

Προϋποθέσεις

Η άδεια μεταφοράς των κειμηλίων χορηγείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με την προϋπόθεση της τήρησης των εξής όρων:

-Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα πρέπει να ενημερωθεί για την ημέρα και την ώρα της μεταφοράς των κειμηλίων

-Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου, δια της αντιπροσωπείας της, αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την οργάνωση της μεταφοράς και την ασφάλεια των κειμηλίων

-Τα αντικείμενα θα φωτογραφηθούν και θα υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, τα οποία με συνημμένες τις φωτογραφίες αυτών θα κοινοποιηθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Εμφανίσεις: 304343
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: