Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018

denisenko

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνέντευξη στην Ουκρανική ηλεκτρονική εφημερίδα «fakty.ua» παραχώρησε ο Επικεφαλής του σχισματικού «Πατριαρχείου του Κιέβου» Πατριάρχης Φιλάρετος Ντενισένκο.

Ο σχισματικός Πατριάρχης Φιλάρετος μιλώντας για το ενδεχόμενο εκχωρήσεως αυτοκεφάλιας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε ότι «Είμαι πεπεισμένος προσωπικά ότι η Μόσχα με τον εκβιασμό της δεν θα επηρεάσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τελικά θα έχουμε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας.»

Μάλιστα θα έχουμε ένα Τόμο για το ''Πατριαρχείο Κιέβου'' και για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία, κάτι το οποίο θα σημαίνει τη συγχώνευση των Εκκλησιών αυτών. Ενώ στο Πατριαρχείο Μόσχας θα εναπόκειται τότε να αποφασίσει εάν θα προσχωρήσει στην ήδη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (έως τώρα μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε κανονική Εκκλησία), την ανεγνωρισμένη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους» πρόσθεσε στη συνέχεια ο Φιλάρετος Ντενισένκο.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν θα ασκηθεί βία κατά όσων δεν θα επιθυμήσουν να προχωρήσουν. Όμως να έχουν υπόψη τους ότι τότε δεν θα δικαιούνται να αποκαλούνται Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας διότι αυτή θα είναι μια απλή Μητρόπολη ή Εξαρχάτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ακόμη ο σχισματικός Πατριάρχης δήλωσε ότι στη νέα οντότητα θα γίνουν αποδεκτοί κληρικοί ανεξαρτήτως των παλαιών τους πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των οπαδών του «Ρωσικού κόσμου».

«Εάν θέλουμε να δημιουργήσομε μια Ενιαία Εκκλησία, οφείλουμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλο ως αδελφό, να ξεχάσουμε τις παλαιές διαφωνίες και να ενωθούμε. Το σχίσμα στην Ουκρανία είναι εφικτό, αλλά οφείλουμε να έχουμε μαζί του τις σχέσεις ανεξιθρησκείας» - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλάρετος.

Επίσης ο επικεφαλής της σχισματικής Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «αρχικά να ενωθούμε στο χαρτί και στη συνέχεια, όταν αρχίσουμε να συλλειτουργούμε οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας θα καταλάβουν ότι τους βλέπουμε ακριβώς όπως βλέπουμε και τους Ιεράρχες του Πατριαρχείου Κιέβου. Σιγά-σιγά θα συγχωνευθούμε και γίνουμε ένα».

Ερωτηθείς, εάν θα επιδιώξει τη θέση του αρχηγού της «Ενωμένης Εκκλησίας», απάντησε: «Μάλιστα. Θα πρέπει να παραμείνω, προκειμένου να ολοκληρώσω την καθόλου εύκολη υπόθεση της ενώσεως της Εκκλησίας. Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς ότι μόλις πέσουν οι υπογραφές, όλα τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν μόνα τους. Οφείλουμε να εργαζόμαστε και να προσευχόμαστε...».

Σχετικά εάν έχει επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο, ο Πατριάρχης Φιλάρετος τόνισε: «Ναι, έχουμε επικοινωνία, και όχι μόνο στα θέματα ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου. Στο Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών συζητάμε πάμπολλα και ποικίλα προβλήματα».

Κατόπιν εκχωρήσεως του αυτοκεφάλου, ο Πατριάρχης του λεγόμενου Πατριαρχείου του Κιεβου κ. Φιλάρετος φρονεί ότι «δεν θα συμβεί κάτι τρομερό. Ακόμη και σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει τη χρήση των πυρηνικών όπλων κάπου, και εάν προβεί σε επίθεση στο Ντονμπάς κλπ. κατ΄αυτόν τον τρόπο θα φέρνει πιο κοντά το τέλος του. Δεν πρέπει να λησμονούμε τον Θεό. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη Ρωσία.»

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που ο Φιλάρετος αναφέρθηκε σε Αγιορείτες Γέροντες, χωρίς βέβαια να κατονομάζει ποιους εννοεί, αλλά το αφήνει έτσι ουδέτερο.

«Προ πολλού οι Αγιορείτες Γέροντες έκαναν λόγο για τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ότι θα νικήσει η Ουκρανία, και ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» - δήλωσε ο σχισματικός Πατριάρχης Φιλάρετος.

Επίσης οι Αγιορείτες Γέροντες, κατά τον Φιλάρετο, είχαν προφητεύσει το Αυτοκέφαλο, τονίζοντας ότι «πρόσφατα είχα επίσκεψη ενός στρατηγού, ο οποίος μετέβη στο Άγιον Όρος κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Εκεί είχε επικοινωνία με τους Γέροντες και άκουσε ότι η Ουκρανική Εκκλησία έρχεται να καταλάβει την πρωταρχική θέση στην Ορθοδοξία. Είναι αναπόφευκτη στο μέλλον η αύξηση της επιρροής της Ουκρανικής Εκκλησίας και οι Ρώσοι θα πρέπει να το δεχθούν».

Εμφανίσεις: 303402
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: