Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

xorodia1

Γράφει ο π. Ρωμανός Καράνος
Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης


Στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Δημητρίου Κεχαγιά και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού, ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους στον πρώην ρωμαιοκαθολικό ναό της Αγίας Βερονίκης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Η εκδήλωση αυτή εγκαινίασε τη σειρά συναυλιών «Ήχοι των Μεγάλων Θρησκειών». Την πρωτοβουλία για τη σειρά αυτή είχε ο ομογενής Γεώργιος Καψής, εκδότης της ανεξάρτητης εφημερίδας WestView News, με σκοπό να φέρει το νεοϋορκέζικο κοινό σε επαφή με τις μουσικολειτουργικές παραδόσεις των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων που συγκροτούν το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της Νέας Υόρκης.

Ταυτόχρονα, η συναυλία είχε στόχο να αναδείξει τη σημασία της ανέγερσης του νέου ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ως παγκοσμίου συμβόλου ενότητας και ελπίδας.

Η συναυλία άρχισε με μία ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον ρόλο της Κωνσταντινουπόλεως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην εδραίωση και διάδοση του Χριστιανισμού από τον εκτελεστικό διευθυντή της χορωδίας Αρχιδιάκονο π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο.

Ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης προλόγισε τους ύμνους με αναφορά στη θεολογία και τη λειτουργική χρήση τους, ενώ η όλη οπτικοακουστική εμπειρία εμπλουτιζόταν από εντυπωσιακές διαφάνειες με βυζαντινές εικόνες, μουσικά χειρόγραφα και μεταφράσεις των ύμνων.

Το πρόγραμμα, διαρθρωμένο ως μία περιδιάβαση στο λειτουργικό έτος της Εκκλησίας, περιελάμβανε τις εξής ενότητες: Ευαγγελισμός (Τη Υπερμάχω), Χριστούγεννα-Θεοφάνεια-Υπαπαντή (Τι σοι προσενέγκωμεν, Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Θεοτόκε η ελπίς), Μεγάλη Τεσσαρακοστή-Πάθος (Μη αποστρέψης, Εξέδυσάν με), Πάσχα-Πεντηκοστή (Αναστάσεως ημέρα, Βασιλεύ ουράνιε).

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την πανηγυρική Μεγάλη Δοξολογία σε ήχο βαρύ εναρμόνιο του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος (+1840) και την προβολή ενός βίντεο για την αναγέννηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος εξήρε την καλλιτεχνική αρτιότητα του χορού, που απαρτίζεται κυρίως από πρωτοψάλτες της Νέας Υόρκης και άλλων περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, και αναφέρθηκε στη σύντομη αλλά ήδη πλούσια ιστορία της με συναυλίες στο περίφημο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως.

Μέλη της χορωδίας: διευθυντής Δημήτριος Κεχαγιάς, καλλιτεχνικός διευθυντής π. Ρωμανός Καράνος, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, εκτελεστικός διευθυντή της χορωδίας Δια. Παντελεήμων Παπαδόπουλος.

Χορωδοί: π. Αντώνιος Παπαθανασίου, π. Ανδρέας Χούπος, Δια. Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, Νεκτάριος Αντωνίου, Αλέξανδρος Αυγέρης, Richard Barrett, Θεόδωρος Μπρακατσέλος, Luis Camacho, Παναγιώτης Κουφός, Ευστράτιος Γατανάς, Γρηγόριος Γατανάς, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Γεώργιος Καζούλης, Αντώνιος Λαδάς, Ιωάννης Μαυρογιάννης, Δημήτριος Μιχαήλ, Σωτήριος Μιχαλάτος, Αναστάσιος Μυρίσης, Δημοσθένης Παπαϊωάννου, Νικόλαος Πάρος, Γεώργιος Ράλλης, Νεόφυτος Σαρηγιάννης, Παύλος Σωτηρέλλης, Παναγιώτης Steele, Χρήστος Στρουμπάκος, Γεώργιος Θεοδωρίδης, Ιωάννης Τζιλικάκης, Ευάγγελος Ζαχαράτος και Γρηγόριος Γουναρίδης.

Εμφανίσεις: 301650
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: