Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

sxoli agiogr iaa 12

Για την Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου


Με πολύ χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη-λειτουργία ενός νέου τμήματος του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αφιερωμένο στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, σε συνεργασία με το τμήμα Αγιογραφίας.

Η τέχνη αποτελεί την ύψιστη μορφή προσευχής και ολόθερμης προσφοράς προς το Θεό.

Η Βυζαντινή Αγιογραφία, τέχνη ιερά, που υπηρετεί το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, μαζί με τη δίδυμη αδερφή της, την ιερά Μουσική- Υμνολογία, δύο θύρες που οδηγούν τον πιστό προς την Θείαν Μέθεξιν με τον ουράνιο κόσμο, και όπως λέγει ο Μ. Βασίλειος: «Η γαρ τιμή της εικόνος επί το πρωτότυπον διαβαίνει», και αλλού επαινώντας τους αγιογράφους και τους συγγραφείς της Εκκλησίας: «οι μεν τω λόγω κοσμούσιν, οι δε, τοις πίναξι εγχαράττουσιν».

Με αφετηρία την εξοικείωση του κοινού με τον – άγνωστο για πολλούς- κόσμου του Βυζαντινού Πολιτισμού, η σειρά των μαθημάτων, Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, κατά το προσεχές σχολικό έτος, ανοίγει ένα παράθυρο βιωματικής προσέγγισης της τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις της.

Στόχος είναι η κατανόηση των θεμελιωδών ρευμάτων, τάσεων και τεχνοτροπιών, που αποκωδικοποιούν τα μυστικά της Τέχνης σε όλες τις ιστορικές περιόδους από τους Αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη δημιουργία. Πρόθεση μας είναι να απευθυνθούμε με απλό και διαδραστικό τρόπο σε σπουδαστές, αλλά και φιλομαθείς ακροατές, συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση, αλλά και τη πρακτική ενασχόληση με την Αγιογραφία, που ήδη έχει ξεκινήσει να διδάσκεται στη Σχολή.

Απώτερος σκοπός είναι να μεταδώσουμε την αγάπη για τη Βυζαντινή Τέχνη, που ατενίζει την Αιωνιότητα και δίνει μορφή στο σωτήριο λόγο του Θεού.

Ευχαριστούμε ολόθερμα τους αγαπητούς καθηγητές Βασίλειο Γεωργούδη, Μουσικοδιδάσκαλο και δάσκαλο Βυζαντινής Αγιογραφίας, και τον Κωνσταντίνο Μπέκα Φιλόλογο, Πιανίστας και κριτικός Τέχνης.

Πληροφορίες και εγγραφές: Στο τηλέφωνο 6946767747, Κος Πεφάνης, Κος Μπέκας 6932156990 και στο site της Σχολής: www. sholi. gr.

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

sxoli agiogr iaa 1

Εμφανίσεις: 302144
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: