Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/05 11:10

still001

Μια μεγάλη συναυλία παλαιάς βυζαντινής μουσικής με τίτλο «Άγγελος Πρωτοστάτης, ήχος πλάγιος δ΄» θα πραγματοποιηθεί από το Ψαλτικό σύνολο ΡΩΜΑΙΪΚΟ την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στη Μητρόπολη Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 156 χρόνων από τα εγκαίνιά της (21/5/1862).

Στην συναυλία αυτή θα ερμηνευθούν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ύμνοι της Ακολουθίας του Ευαγγελισμού, το Κοντάκιο ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ και ο πρώτος στίχος του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ: Άγγελος Πρωτοστάτης σε ήχο πλάγιο Δ,΄ όπως μας τα διέσωσαν μουσικά χειρόγραφα του ΨΑΛΤΙΚΟΥ (11ος -13οςαι.).

Ο μουσικολόγος ερευνητής Ιωάννης Αρβανίτης ανακάλυψε πρόσφατα (2010) τον κώδικα ερμηνείας των παλαιών βυζαντινών μελών και μετέγραψε τον Ακάθιστο Ύμνο.

Τη διεύθυνση του ψαλτικού συνόλου ΡΩΜΑΙΪΚΟ έχει ο Δομέστικος Γιώργος Μπιλάλης.

Ώρα ενάρξεως: 8.00μμ
Διάρκεια: 60 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ. Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Τη συναυλία οργανώνει το Μελωδικό Καράβι και το ΚΟΥΦΙΣΜΑ
Αθήνα 9 Μαΐου 2018

Ψαλτικό Σύνολο Ρωμαίϊκο

Το Ψαλτικό Σύνολο Ρωμαίϊκο ιδρύθηκε το 1992 στην Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) με σκοπό την έρευνα, διδασκαλία και παρουσίαση της μουσικής (ψαλτική και κοσμική) της αυλής του Βυζαντινού Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη.

Έχοντας επιλέξει δεξιοτέχνες ψάλτες και οργανοπαίκτες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Μπιλάλη και μεθοδική έρευνα στις χειρόγραφες μουσικές πηγές, ερμηνεύει ανέκδοτα μέλη από τους 80 και πλέον επώνυμους μουσουργούς του Βυζαντίου.

Το Ρωμαίϊκο έχει ερμηνεύσει έργα βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεοελλήνων συνθετών συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, gala concerts, ιερές τελετές και άλλα πολιτιστικά γεγονότα.

Εμφανίζεται από το 2001 στον ετήσιο κύκλο συναυλιών του World Music Institute ερμηνεύοντας παράλληλα την Βυζαντινή και Οθωμανική ψαλτική παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως στους καθεδρικούς Ναούς St. Bartholomew (ΝΥC) και St. Matthew (DC).

Η δισκογραφία του Ρωμαίϊκου περιλαμβάνει τα εξής έργα: Sounds of the Parthenon (1996), Thy Cross we adore (2000), Της συκής το έγκλημα (2001), Βηθλεέμ ετοιμάζου (2002), η Λειτουργία σε ήχο Α΄ (2005), από τον Ακάθιστο στο Νυμφίο (2007), Χριστός επί γης (2007), Byzantine Christmas (2007).

Εμφανίσεις: 306177
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: