Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017

mnimosino areopagiti

Για την Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου


Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στους απ’ αιώνος διακονήσαντες την Ψαλτική Τέχνη τέλεσε σήμερα το πρωί η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πολιούχου Αθηνών.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Νάκο, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος συλλειτούργησε μαζί τους μουσικολογιωτάτους, Αρχιμ. π. Νικόδημο Καβαρνό, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεολόγο Γρύλλη, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Γουργουρίνη, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Λαζαρόπουλο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Φραγκίσκο Λάβδα καθώς και τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωάννη Μπούτση και τον διάκονο του Καθεδρικού ναού Αθηνών π. Δημήτριο Φωκιανό.

Το δεξιό αναλόγιο κόσμισε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοψαλτη του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ. Γεώργιο Δεμελή, τον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Θεσσαλονίκης κ. Πέτρο Παπαεμμανουήλ, τον λαμπαδάριο του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Τογκαρίδη, τον Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ. Νίκο Σταματιάδη και πλήθος πρωτοψαλτών και λαμπαδαρίων.

Το αριστερό αναλόγιο κόσμισε ο Άρχων Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης "Ιωάννης Δαμασκηνός" κ. Παναγιώτης Χοβαρδάς και πλήθος Πρωτοψαλτών και λαμπαδαρίων.

Ο π. Ειρηναίος αφού μετέφερε την ευλογία και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου τόνισε "η Bυζαντινή εκκλησιαστική μουσική είναι το ένδυμα που ντύνει τον λόγο και που διά της μουσικής τον μεταφέρει στις ψυχές των φιλόμουσων πιστών. Από την πρωτοχριστιανική εκκλησία, όπου οι ίδιοι οι πατέρες ήταν και ποιητές και μελωδοί μεταλαμπάδευσαν την ψαλτική τέχνη μέχρι σήμερα παραλαμβάνοντας και εμείς τον μουσικό Θείο λόγο με σκοπό την μετάδοση και στους νεοτέρους. Ένας από αυτούς τους μεγάλους μουσουργούς του αιώνος μας είναι ο σημερινός τιμώμενος πρωτοψάλτης ο Άρχων υμνωδός της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κυρ Χαρίλαος Ταλιαδώρος, τον οποίο και καλωσορίζω εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τα όσα έχει προσφέρει στην Βυζαντινή μας εκκλησιαστική μουσική".

Στο τέλος της θείας λειτουργίας τελέσθηκε μνημόσυνο στους απ’ αιώνος διακονήσαντες την Ψαλτική Τέχνη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301109
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: