Γράφτηκε από τον/την . Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

smanisg 1

Καλεσμένος της εκπομπής «Ψαλτική των Ελλήνων» και του Γεωργίου Δεμελή, ήταν αυτή την φορά ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Σμάνης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Σμάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ναύπακτο.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1997 με γενικό βαθμό “Άριστα”.

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών την οποία ολοκλήρωσε το 2011 οπότε και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας με βαθμό “Άριστα” παμψηφεί.

Αντικείμενο της έρευνάς του αποτέλεσε η σχέση της βυζαντινής μουσικής με την οθωμανική μουσική κατά τον 18ο και 19ο αι. Από το 2004 υπηρετεί ως μόνιμος εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής. Είναι κάτοχος Πτυχίου Ιεροψάλτου και Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής.

Έχει παράλληλες σπουδές στην ευρωπαϊκή μουσική όπου σε επίπεδο ανώτερων θεωρητικών κατέχει πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης.

Επίσης έχει σπουδές πιάνου, ακορντεόν και δίσκαλου αρμονίου ενώ έχει παρακολουθήσει επί σειρά ετών μαθήματα φωνητικής ορθοφωνίας.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής μελέτησε το θεωρητικό σύστημα της οθωμανικής μουσικής και μαθήτευσε στο πολίτικο λαούτο.

Μιλά Αγγλικά και Τουρκικά.

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό μουσικολογικών συνεδρίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ανακοινώσεις σχετικά με το εξωεκκλησιαστικό μέλος και την θεωρητική του προσέγγιση. Από το 2011 ανήκει στους επιστημονικούς συνεργάτες της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας (Μ.Ο.Χ.Ε) για την συγγραφή μουσικολογικών λημμάτων.

Η ιεροψαλτική του θητεία ξεκίνησε το 1991 από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Αντιρρίου. Στην συνέχεια έψαλλε κατά διαστήματα σε διάφορους κεντρικούς ναούς των Αθηνών όπως Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλλιθέας, Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας, Ι.Ν. Παναγίας Θεοτόκου Μπραχαμίου ενώ τα τελευταία χρόνια διατελεί πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας.

Από το 1992 αποτελεί μέλος του Βυζαντινού Χορού «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό τη διεύθυνση, τότε, του καθηγητού Βυζ. Μουσικολογίας Γρηγορίου Θ. Στάθη και σήμερα του καθηγητού Αχ. Χαλδαιάκη, με συμμετοχή σε πολύ μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων και συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 συνεργάζεται με την Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών διδάσκοντας την ψαλτική τέχνη ενώ παράλληλα προσφέρει τα ειδικά μαθήματα Θεωρίας, Μουσικής ανάγνωσης και Ιστορίας της ευρωπαϊκής μουσικής.

Διδάσκει, επίσης, στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλλιθέας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξεκίνησε συνεργασία με την Εταιρία Ορχηστρικής Τέχνης/Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης “Βάκχαι” όπου διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας το μάθημα “Κοσμικό Ρεπερτόριο σε Βυζαντινή Παρασημαντική”.

 

Εμφανίσεις: 302976
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: