Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

halkidonos 8

Του Αγγέλου Πάκλαρα, Θεολόγου στην Romfea.gr


Στις 27 Δεκεμβρίου, μετά από μία εξαίρετη και φωταυγή αρχιερατεία φεύγει από την ζωή ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων, κατά κόσμον Σωτήριος Χατζής.

Γεννήθηκε το 1913 στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την αποφοίτησή του από την αστική σχολή του Γαλατά, συνέχισε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Ελληνογαλλικό λύκειο του Σταυροδρομίου.

Απεφοίτησε αριστούχος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 1934.

Την ίδια χρονιά χειροτονείται διάκονος από τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μάξιμο τον Ε', τον μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη, μετονομάζοντάς τον Μελίτωνα.

Διετέλεσε Αρχιδιάκονος της μητροπόλεως Χαλκηδόνος απο το 1934 έως 1938.

Αρχιερατεύοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βενιαμίν, διορίζεται Υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Το 1941 χειροτονείται πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Χριστουπόλεως Μελέτιο.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία.

Το 1947 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μάξιμος ο Ε', τον διορίζει Μέγα Πρωτοσύγκελλο.

23 Νοεμβρίου 1950 η Ιερά Σύνοδος τον εκλέγει μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και χειροτονείται στην θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, 30 Νοεμβρίου.

Εκεί στην ακριτική και όμορφη Ίμβρο επιτελεί άξιο μνείας έργο.

Εκτός από την ποιμαντική του δράση και την συγγραφική για την ιστορία της Ίμβρου, ιδρύει επτά σχολεία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ένα γυμνάσιο και κατηχητικά σχολεία.

Το 1963 μετατίθεται στην μητρόπολη Ηλιουπόλεως και Θείρων και κατέστη υπεύθυνος των πανορθοδόξων και διαχριστιανικών σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην μητρόπολη Ηλιουπόλεως παρέμεινε έως το 1966, οπότε προεβιβάσθη στην Γεροντική μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Ήταν ο πρώτος μητροπολίτης που εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Βατικανό το 1965 για την άρση των αναθεμάτων και ο μοναδικός Ιεράρχης στον οποίο γονάτισε εμπρός του και ασπάστηκε τους πόδες του ο Πάπας Παύλος ο Στ, ζητώντας δημοσίως συγγνώμη για όλα τα σφάλματα της ρωμαιοκαθολικών κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Διετέλεσε επιτυχώς, πρόεδρος της Α' πανορθοδόξου διασκέψεως στην Ρόδο, ενώ μετά την κοίμηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα, εξελέγη πρόεδρος της Ιεράς ενδημούσης Πατριαρχικής Συνόδου.

Ιστορική θα μείνει και η ομιλία του στον μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών στις 8 Μαρτίου 1970, εν όψει της Μεγ. Τεσσαρακοστής για το θέμα των καρναβαλιών, επισημαίνοντας " να μην καταδικάζουμε τον καρνάβαλο, είναι ο ειλικρινέστερος όλων των υποκριτών, διότι ο Κύριος τίποτε δεν καυτηρίασε περισσότερο όσο την υποκρισία. Κάτω από την υποκρισία του καρνάβαλου υπάρχει το δάκρυ του και η μεταμέλειά του για μεταμόρφωση της ψυχής του", αφήνοντας παράλληλα αιχμές και για το τότε πολιτειακό καθεστώς, προκαλώντας την οργή του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου του Α', αποστέλλοντας έγγραφο έντονης διαμαρτυρίας κατά του Χαλκηδόνος και του εκφωνητήριου κηρύγματός του.

Το 1972, ήταν ο πρώτος υποψήφιος για την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο, αλλά με την επιστροφή του αρχιερατικού καταλόγου, από την τουρκική κυβέρνηση, το όνομά του, είχε ήδη διαγραφεί από τους υποψηφίους...

Ανερχόμενος στον Οικουμενικό θρόνο, ο από Ίμβρου και Τενέδου Δημήτριος, ο Χαλκηδόνος Μελίτων με την οξυδέρκεια και τον ιθύνοντα νουν που διέθετε, προσέφερε πάρα πολλά προς όφελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον αδιαδάλευτο και αιώνιο θεσμό του, γενόμενος ο στενότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του.
Το έτος 1984, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και στις 27 Δεκεμβρίου 1989, εξεδήμησεν προς Κύριον.

Πολλά τα πνευματικά του τέκνα που προήχθησαν στο αρχιερατικό αξίωμα, με στενώτερους συνεργάτες του, τον νυν Νικομηδείας Ιωακείμ, τότε Μελιτινής και τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον τότε Φιλαδελφείας.

Ενεταφιάσθη στο κοιμητήριο του Αγίου Ιγνατίου, της μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Άξιο αναφοράς το υπέροχο απόφθεγμά του, στην Δ' πανορθόδοξη διάσκεψη της Γενεύης, " η χθές παρήλθε προ πολλού, ούτε καν την σήμερον ζώμεν, μας προέλαβεν η μεθαύριον..."

Ατελεύτητος αυτού η μνήμη.

halkidonos 1

halkidonos 1

halkidonos 1

halkidonos 1

halkidonos 1

halkidonos 1

halkidonos 1

halkidonos 1

halkidonos 1

geron 1

geron 1

geron 1

geron 1

geron 1

Εμφανίσεις: 304851
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: