Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

rethimnis titos 4

Του Άγγελου Ν. Πάκλαρα, Θεολόγου για την Romfea.gr


30 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που αιφνίδια έφυγε από την ζωή, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Τίτος Συλλιγαρδάκης, στις 11 Σεπτεμβρίου 1987.

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1929 στην Νεάπολη Λασιθίου.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Αθηναγόρα, μετέβη στην Αμερική και συνέχισε τις σπουδές του, στην θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στην Βοστώνη από όπου απεφοίτησε το 1953.

Το 1956 επεράτωσε τις σπουδές του και στην Επισκοπιανή θεολογική Σχολή της Νέας Υόρκης με την διατριβή "Η Χριστολογία του Κυρίλλου Ιεροσολύμων."

16 Οκτωβρίου 1956 χειροτονείται Διάκονος και ένα μήνα μετά, στις 4 Νοεμβρίου χειροτονείται Πρεσβύτερος. 15 Αυγούστου 1958, λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Στην κοινότητα της ομογένειας, ανήγειρε το ελληνικοαμερικανικό σχολείο "Κοιμήσεως της Θεοτόκου"

Υπηρέτησε ως Ιερέας στην Εκκλησία του Μπρούκλιν και ως διδάκτορας καθηγητής της Δογματικής και Τελετουργικής,στο Πανεπιστήμιο της πόλης,

Με την μέριμνά του λειτούργησαν πνευματικά κέντρα και σχολεία, βασισμένα στην Ελληνορθόδοξη παράδοση.

Τον Απρίλιο του 1970 η ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης τον εξέλεξε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, σε ηλικία 41 ετών.

Η χειροτονία του, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, Ηρακλείου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο Ψαλλιδάκη, στις 17 Μαίου 1970, ενώ η ενθρόνισή του, έγινε, στις 30 Μαιου, στον Μητροπολιτικό Ναό, Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου.

Στην Μητρόπολή του, εγκαινιάζει και ανεγείρει Ιερούς Ναούς, και τις Ιερές Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Προφήτου Ηλιού.

Ανακαινίζει την ιστορική Μονή Ατάλης Μπαλή. Εκδίδει το περιοδικό της Μητροπόλεως "ο Παράκλητος" και τις εκδόσεις "Άμβωνος παλμοί", "Επίτιμος ιστορία Ιεράς Μονής Αρκαδίου", "Ο Καθεδρικός Ναός Ρεθύμνης" και πλήθος άλλων βιβλίων με τελευταίο το "Λειμωνάριο Κρητών Αγίων."

Για το τεράστιο συγγραφικό έργο του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Πρόνοιά του δημιουργείται φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως, παρέχοντας βοήθεια σε 500 αναξιοπαθούντες συνανθρώπους του.

Χειροτόνησε νέους ιερείς και οργάνωσε όλα τα κατηχητικά σχολεία της επαρχίας του.

Όραμά του ήταν και η ίδρυση θεολογικής Σχολής στην πόλη του Ρεθύμνου και το πρότυπο πνευματικό κέντρο στην Μητρόπολή του.

Ανήγειρε επιβλητικό Μητροπολιτικό Μέγαρο και ένα δεύτερο στον λόφο Τιμίου Σταυρού.

Ιδρύει Γηροκομείο για την περίθαλψη των γερόντων και κέντρο Νεότητος για τους άπορους φοιτητές.

Επίσης την Χριστιανική Γωνιά "Οι τέσσαρες μάρτυρες", την Παιδική Στέγη "ο Άγιος Νικόλαος", όπου στεγάζονται πάνω των διακοσίων μαθητών και τέλος την Εστία "Η Κυρία των Αγγέλων."

Έμπειρος και άριστος λειτουργός, κήρυττε πάντα τον Θείο Λόγο και στο πιο απόμακρο χωριό της επαρχίας του.

Δραστήριος, δημιουργικός και λογιώτατος. Διετέλεσε τοποτηρητής των Μητροπόλεων Λάμπης και Σφακίων, Κισάμου και Σελίνου και Κυδωνίας και Αποκορώνου.

25 Αυγούστου 1987, λειτούργησε τελευταία φορά, την ημέρα των ονομαστηρίων του, κατά την εορτή του Αγίου Τίτου.

Κατόπιν μετέβη στην Αθήνα. Από εκεί ταξίδεψε έως την Θεσσαλονίκη για την μετάβασή του στο Άγιον Όρος, για την εκπλήρωση της επιθυμίας του να τελέσει τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού γέροντός του, πρώην Κώου Ιεζεκιήλ, του από Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και Πισιδίας.

Δυστυχώς, δεν πρόλαβε, αφού έφυγε για τον ουρανό στις 11 Σεπτεμβρίου, από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ξαφνική είδηση της κοιμήσεώς του συντάραξε όλο τον κλήρο και τον λαό της Κρήτης.

Το σκήνωμά του, μεταφέρθηκε για προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό θεσσαλονίκης, Αγίου Γρηγορίου, του Παλαμά.

Το πρώτο τρισάγιο, τέλεσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β', συμπαραστατούμενος από ιερείς της Μητροπόλεώς του.

Ο τότε Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Κύριλλος, συνόδεψε τον μακαριστό Ιεράρχη έως την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Ετέθη προς προσκύνηση από το ποίμνιό του, στον Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνου, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του.

Σε αυτήν προεξήρχε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος με όλους τους Αρχιερείς της Κρήτης.

Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ο Μητροπολίτης Καλύμνου Νεκτάριος, της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Νέας Σμύρνης Αγαθάγγελος και απο την Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ο Μελόης Φιλόθεος.

Ο ενταφιασμός του, έγινε κατόπιν δικής του επιθυμίας στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, εντός του προαυλείου χώρου του Επισκοπείου του.

Η Αγιοτόκος Κρήτη, έχασε πολύ νωρίς και πολύ νέο, έναν εξαίρετο Ιεράρχη της, που είχε πολλούς ακόμη οραματισμούς, τους οποίους δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.

Μπορεί η μνήμη του, τριάντα ολόκληρα έτη μετά να ξεχάστηκε ίσως, η φιλόστοργος όμως Εκκλησία του Χριστού, και οι διάδοχοί του, πάντοτε θα μνημονεύουν του ονόματός του.

Του σεπτού σκηνώματός του είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να το ασπασθούμε. Ας έχουμε την ευχή του.


(Πηγές: αφιερωματικός τόμος "ο Παράκλητος", εις μνήμην Μητροπολίτου Ρεθύμνης Τίτου της μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, 1988. Ημερολόγιον της Εκκλησίας της Ελλάδος 1971. Τοπικά άρθρα εποχής)

rethimnis titos 1

rethimnis titos 1

rethimnis titos 1

rethimnis titos 1

rethimnis titos 1

rethimnis titos 7

rethimnis titos 1

rethimnis titos 1

titos 1

titos 1

titos 1

Εμφανίσεις: 303693
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: