Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/08 12:48

agios-iakobos-1Για την Romfea.gr | Σπύρος Συμεών


Πώς και από ποιόν να βγήκε η φράση "Άλλα είναι τα μεγάλα και όχι της Παρασκευής το γάλα" άραγε;

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά η φράση αυτή βγήκε από έναν, Άγιο, έναν Αιτωλοακαρνάνα Άγιο .

Πως; Για να δούμε.

H Δερβέκιστα βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκεί βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου όπου ασκήτεψε ο άγιος Ιάκωβος ό εν Δερβεκίστη, του οποίου η μνήμη είναι την 1ην Νοεμβρίου

Ήτο πολύ ασκητικός και είχε πάρει ευλογία από τον γέροντα του να ασκητεύει σε μια σπηλιά που βρίσκονταν κοντά στο μοναστήρι.

Άνθρωπος της προσευχής και της άσκησης με πολλά θεία χαρίσματα.

Δεν άργησε η φήμη του να εξαπλωθεί όσο κι αν αυτός προσπαθούσε μέσα από την ταπεινότητά του να κρυφτεί και κόσμος από τις γύρω περιοχές κατέφθαναν για να τον συμβουλευτούν, για να πάρουν την ευχή του. 

Ο Ιερέας όμως του χωριού της Δερβέκιστας έπεσε στο αμάρτημα της ζηλοφθονίας και ήθελε να τον διασύρει.

Έστειλε λοιπόν μια Παρασκευή ένα μικρό παιδί με γάλα στην σπηλιά του Αγίου και είπε στο μικρό παιδί, «πες στον γέροντα αυτό είναι από τον παπά του χωριού το στέλνει με τις ευλογίες του» και μην φύγεις αν δεν το πιεί.

Πήγε το παιδάκι και ανέφερε από πού προερχόταν το γάλα, ο Άγιος έχοντας την διόραση αμέσως κατάλαβε και για να μην ταλαιπωρήσει το παιδάκι και να μην το στεναχωρήσει, το ξεγέλασε και του λέει:

- Παιδί μου τί είναι απέναντι σε εκείνο το βουνό;

Το παιδί κοίταξε το βουνό και ό Άγιος άδειασε το κανάτι κάτω, αφού πρώτα μούσκεψε λίγο τα γένια του με το γάλα. Το παιδί είδε τα γένια τού Αγίου να έχουν γάλα, και θεώρησε πως το ήπιε και όταν επέστρεψε στο χωριό είπε, ότι ό Άγιος ήπιε το γάλα. 

Αυτό έγινε κι άλλες Παρασκευές μέχρις ότου μετά από λίγο καιρό μια Κυριακή που ο Άγιος κατέβηκε να εκκλησιαστεί στο χωριό o Ιερέας του χωριού μετά το πέρας της λειτουργίας μπροστά σε όλο το εκκλησίασμα αναφέρει και λοιδορεί τον Άγιο λέγοντας κοιτάξτε αγιοσύνη μας κάνει τον ασκητή και τις Παρασκευές πίνει γάλα

Εκείνη τη στιγμή μία γυναίκα με ένα μωρό στην αγκαλιά πήγε να σαραντίσει.

Ό Άγιος γυρνά προς το μωρό και τo ρωτά:

- Παιδί μου, πες μας ποιόν έχεις πατέρα;

Και το μωρό αν και ήταν τεσσαράκοντα ημερών μίλησε και είπε:

- Πατέρα έχω τον παπά του χωριού.

- Το ρώτησε και 2η και 3η φορά για επιβεβαίωση, παίρνοντας την ίδια απάντηση.

Το παιδί δεν είχε πατέρα, τον νόμιμο σύζυγο της μητέρας του αλλά τον Ιερέα του χωριού και ο Άγιος με το προορατικό του χάρισμα το εγνώριζε.

Τότε ο Άγιος Ιάκωβος, στράφηκε προς τον εφημέριο και του είπε: "Άλλα είναι τα μεγάλα και όχι της Παρασκευής το γάλα".

Εμφανίσεις: 320289
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: