Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018

nistevonton

Του Αρχιμ. Διονύσιου Καραγιάννη στην Romfea.gr


Ήδη βρισκόμαστε μέσα στο πέλαγος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και η νηστεία κάμπτει τα πάθη και την ροπή προς την αμαρτία και μας οδηγεί στην συμφιλίωση με το Θεό και τον αγιασμό.

Ο Μ. Βασίλειος αναφερόμενος στην νηστεία1, ομιλεί για τα προτερήματα της: ''Η νηστεία γεννά προφήτες και δυναμώνει τους ισχυρούς. Η νηστεία κάνει τους νομοθέτες σοφούς. Η νηστεία είναι μια καλή διασφάλιση για την ψυχή, ένας σταθερός σύντροφος για το σώμα, ένα όπλο για τους γενναίους, και ένα γυμναστήριο για τους αθλητές…''.

Ο άνθρωπος ήδη από τον Κήπο της Εδέμ έχει τραυματιστεί από την αμαρτία. Η Νηστεία των πρωτοπλάστων στον παράδεισο είναι μια εικόνα για την νηστεία και για τα οφέλη, θετικά ή μη.

Ο τρόπος αυτός της νηστείας των πρωτοπλάστων, που ζούσαν εν Θεώ, απέτυχε να τηρηθεί από τον σημερινό άνθρωπο.

Όπως οι Πρωτόπλαστοι Αδάμ και Εύα, οι γενάρχες της ανθρωπότητας, μας δείχνουν πού δεν είμαστε, και από την αστοχία τους στην νηστεία, πού πρέπει πραγματικά πνευματικά να είμαστε.

Συγχρόνως ο Μέγας Βασίλειος αναφέρεται και σε έναν κατάλογο των νηστευόντων. Αναφέρει στους προφήτες και δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης και τα δώρα και τις θεοφανίες που έλαβαν, κάνοντας τον της νηστείας καιρόν.

Όπως ο Προφήτης Μωυσής, ο Δαβίδ, ο προφήτης Ηλία, ο Σαμψών κ.α. Η νηστεία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ύπαρξης μιας υγιούς σχέσης με τον Θεό. Βοηθά να θέσουμε την πνευματική και σωματική μας ζωή σε προοπτική.

Μας δείχνει ότι οι άνθρωποι του Θεού, κατάφεραν να έχουν το έλεος του Θεού, να οδηγήσουν τον λαό σε μετάνοια, να φέρουν τον άνθρωπο στην απάντηση των αιτημάτων τους, χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, αναφέρει ο Μ. Βασίλειος είναι ο Προφήτης Ηλίας, που νήστεψε και προσευχήθηκε, του μη βρέξε και ουκ έβρεξε, και υποχρέωσε τον λαό να νηστέψει με αυτόν τον τρόπο.

Αυτές οι υπομνηματίσεις των προσώπων, Προφητών και Δικαίων και από τις Ευαγγελικές διηγήσεις , έχουν σκοπό όχι μόνο να αναδείξουν τον αγώνα και τα πνευματικά οφέλη που είχαν, αλλά και σε παράδειγμα και στήριξη των πιστών σήμερα.

Μας αναφέρει ο Άγιος ότι είναι γνωστό ότι είμαστε εξορισμένοι από τον παράδεισο, και ο Λάζαρος της παραβολής από την πείνα, δηλαδή την νηστεία εισήλθε εις τας πατρικάς αγκάλας του Πατριάρχη Αβραάμ.

Καλεί ο Μ. Βασίλειος τους πιστούς να μας εντάξουν οι άγγελοι στον κατάλογο των νηστευόντων, ως γνήσιοι ακόλουθοι των προφητών και των αποστόλων και να απολαύσουμε τα οφέλη της στην δική μας προσωπική ζωή και σήμερα: ''Η νηστεία μεν λοιπόν είναι ωφέλιμη για όλο τον χρόνο, για αυτούς που την προτιμούν, διότι ούτε η δαιμονική επήρεια δεν αποθρασύνεται κατά του νηστευτή, και οι φύλακες της ζωής μας άγγελοι με περισσότερη προθυμία παραμένουν στους καθαρισμένους στην ψυχή από τη νηστεία. Πολύ δε περισσότερο τώρα, οπότε σε όλη την οικουμένη διαδίδεται το κήρυγμα. Kαι ούτε κάποιο νησί, ούτε ήπειρος, ούτε πόλη, ούτε έθνος, ούτε άκρη της γης, υπάρχει που να μην ακούγεται το κήρυγμα. Αλλά και τα στρατόπεδα και οι οδοιπόροι και oι ναύτες και οι έμποροι, όλοι ομοίως και ακούουν την διδασκαλία και με χαρά την υποδέχονται. Ώστε κανείς να μην εξαιρέσει τον εαυτό του από τον κατάλογο των νηστευτών, σ'αυτόν συμπεριλαμβάνονται όλα τα γένη και κάθε ηλικία και όλες οι διαφορές των αξιωμάτων. Άγγελοι είναι που απογράφουν σε κάθε εκκλησία τους νηστευτές. Πρόσεχε μη στερηθείς για την μικρή ηδονή των φαγητών την απογραφή του αγγέλου, υπόδικο δε κάνεις τον εαυτό σου στο στρατολόγο, για δίκη επί λιποταξία. Μικρότερος είναι ο κίνδυνος κάποιου που πέταξε την ασπίδα στην μάχη να τιμωρηθεί παρά να φανεί ότι απορρίπτει το μεγάλο όπλο της νηστείας''2.

Η πρόσθεση υπό των αγγέλων των ονομάτων μας στον μακρύ κατάλογο των νηστευόντων μας προετοιμάζει για την αιωνιότητα.

Καθώς οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, συνεχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιλογές, είτε θετικές είτε αρνητικές, με περιόδους πνευματικής δυστυχίας, επάνω στα πρότυπα των προφητών και των αγίων, με δοκιμές που αληθινά θα επιθυμούσαμε να μην έχουμε.

Αλλά αυτή η ζωή μας μέσα στην περίοδο της νηστείας, μέσα σε ένα στάδιο αθλήσεως με τον ίδιο μας τον εαυτό, μας προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο. Ένα δώρο σπάνιο αλλά και κοινό σε όλους.

Αυτό το δώρο που μας υπενθυμίζει ο Μέγας Βασίλειος στον κατάλογο των νηστευόντων, είναι ευκαιρίες να μεγαλώσουμε στα έργα φιλανθρωπίας και αγάπης.

Μαθαίνοντας να αγαπάμε τα μέλη της οικογένειάς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας και πάνω από όλα τον Θεό, είναι μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Και σε αυτό το πλαίσιο της αμαρτίας και των θλίψεων, δικών μας και άλλων, μαθαίνουμε υπομονή, μαθαίνουμε καλοσύνη και μαθαίνουμε χάρη, όλες τις πτυχές της νηστείας που αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα των προφητών και των αγίων.

Ας αποτελέσουμε συνέχεια αυτών και ας προσθέσουμε τον εαυτό μας στον κατάλογο αυτόν. Αμήν.

Εμφανίσεις: 301720
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: