Γράφτηκε από τον/την newsbeast.gr. Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018

kathedrikos beligradi

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο καταστατικό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) τον ερχόμενο Μάιο, στην εαρινή αρχιερατική Σύνοδο.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ οι αλλαγές θα αφορούν τον χαρακτήρα, την οργάνωση αλλά και το όνομα της σερβικής Εκκλησίας.

Η εφημερίδα «NOVOSTI» του Βελιγραδίου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε χθεσινό δημοσίευμα, αποκαλύπτει το σχέδιο πρότασης για την αναθεώρηση του καταστατικού.

Το νέο όνομα που προτείνεται είναι «Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Πεκίου» αναφέρει η εφημερίδα και εκτιμά ότι η προσθήκη στη σημερινή ονομασία της πόλης Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, που αποτελεί την επίσημη έδρα του Πατριάρχη Σερβίας, αποσκοπεί στην επισήμανση των δεσμών με το Κόσοβο.

Ο επίσημος τίτλος -σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης- του Πατριάρχη Σερβίας θα είναι πλέον «Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου-Καρλοβακίου και Πατριάρχης σερβικών και παραθαλασσίων χωρών».

Αλλαγές προβλέπονται επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην οργάνωση όπου οι 13 Επισκοπές αναβαθμίζονται σε Μητροπόλεις.

Μία σημαντική αλλαγή προτείνεται στον τρόπο εκλογής του Πατριάρχη. Η προηγούμενη πρακτική, του αποκαλούμενου «αποστολικού λαχνού», όπου τυχαία επιλέγονταν ένας από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, καταργείται, και η εκλογή του Πατριάρχη θα γίνεται πλέον με πλειοψηφία 2/3.

Η Σύνοδος για την εκλογή κάθε νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιείται στην πόλη Πετς του Κοσόβου.

Ο σημερινός καταστατικός χάρτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ισχύει από το 1931.

Εμφανίσεις: 301365
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: