Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

patriarxiko 8

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου Πατριαρχικό Συλλείτουργο στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ.

Με τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρο και Σερβίας Ειρηναίο συλλειτούργησαν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Επίσκοποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Σερβίας απευθυνόμενος προς τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας μεταξύ άλλων τόνισε: ''Η καρδιά μας πλημμυρίζει από χαρά για την κοινή Θεία Λειτουργία και το κοινό ποτήριο που κοινωνήσαμε Σώμα και Αίμα Χριστού''

Σε άλλο σημείο ο κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική, τονίζοντας ότι και αυτός ο λαός είναι στον αμπελώνα του Κυρίου.

Επίσης αναφέρθηκε στις ιδρύσεις Μοναστηριών και Ενοριών στην Μαύρη Ήπειρο, καθώς και στο Ιεραποστολικό έργο που πραγματοποιείται νυχθημερόν υπό την καθοδήγηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β'.

''Μαζί με τον σερβικό λαό προσευχόμαστε για τους συνεχείς αγώνες σας και το Αποστολικό σας έργο, το οποίο γίνεται για την σωτηρία των αδελφών Αφρικανών οι οποίοι μπήκαν μέσω της κολυμβήθρας στην αγκαλιά της Αγίας και Ζωοποιού Τριάδας'' τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Ειρηναίος.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στα βαλκάνια ζητώντας τις προσευχές και τις ευλογίες από την Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου.

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Ειρηναίος τίμησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β' με το Ανώτατο παράσημο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Τάγματος του Αγίου Σάββα βαθμός Α'.

Επίσης ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε και τους Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιο και Πηλουσίου Νήφων με το παράσημο του Αγίου Σάββα βαθμός Β'.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε: «…Ήλθαμε ως προσκυνητές, στα αγιασμένα μα και μαρτυρικά χώματα της Σερβικής γης. Ήλθαμε να συναντήσουμε τον πολύπαθο, μαρτυρικό και πάνυ ευσεβή ομόδοξο λαό της Σερβίας. Ήλθαμε ως προσκυνητές, για να ανταποδώσουμε την προσκυνηματική επίσκεψη του ιδρυτού της Σερβικής Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Αγίου Σάββα, στην Εκκλησία μας, στην Αίγυπτο, πριν οκτακόσια χρόνια. Ήλθαμε να ασπασθούμε τα χαριτόβρυτα Λείψανα των Αγίων της και αγωνιστών της πίστεως, της γλυκυτάτης Ορθοδοξίας μας, την οποία των ευσεβές έθνος των Σέρβων κρατά και φυλάττει ως πολύτιμη παρακαταθήκη, ως ακοίμητη κανδήλα…».

Ακόμη ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας ότι "η συμβολή της Εκκλησίας της Σερβίας είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της ενότητας."

Τέλος ακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς από τοπικά σωματεία, καθώς και επίσημο γεύμα στον Πατριαρχικό Οίκο.

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

patriarxiko 1

dstl2137

dstl2155

dstl2063

dstl2063

Εμφανίσεις: 303210
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: