Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

novisad-9

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Αρχιερατικό Συλλέιτουργο τελέστηκε χθες, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νόβι Σάντ, επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίος και του Επισκόπου Φρανκφούρτης και πάσης Γερμανίας Σεργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους Ιεράρχες και κληρικούς της Σερβικής Εκκλησίας, συλλειτούργησε και ο Αρχιμ. Διονύσιος Καλαμπόκας, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε και η χειροτονία διακόνου του Μλάντεν Σάντοβατς.

Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ. Πορφυρίου

"Χαίρετε εν Κυρίω, Αδελφοί και Αδελφές"!

Η Γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, να σας φέρει, με το έλεος του Θεού, την χαρά, να φέρει, την παρηγορία, να είναι στην κοινωνία μας, στις καρδιές μας.

Επειδή στην συνάντηση με τον Θεό, ουσιαστικά συναντάμε τον πλησίον μας, συναντάμε το κάθε τι, συναντάμε τον εαυτό μας, μπορούμε να πούμε, ότι συναντάμε την ύπαρξη, βρίσκουμε όλοι, όλα.

Με άλλα λόγια, στην συνάντηση με τον Χριστό, βρίσκουμε νόημα ολοκλήρου του κόσμου, νόημα της ύπαρξής μας.

Με την ευλογία του Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου, ακριβώς στα πλαίσια της συνάντησης, μετά από μισό αιώνα πνευματικής τους γνωριμίας και συνδέσμου, όπως ο Ίδιος το λέγει και είναι, είμαστε εδώ σήμερα μαζύ Του, έχοντας την μεγάλη χαρά, να συναντηθούμε, να μας έρθουν, μετά από Πρόσκλησή μας, στην Αγία Επίσκεψη, στην Εορτή της Αγίας Υπαπαντής,

Ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος, με Μοναχούς και Μοναχές του, από την Ελλάδα, ο οποίος είναι Πνευματικός Πατέρας σε πολλά Μοναστήρια.

Είναι Ηγούμενος και Πνευματικός στο ανδρικό Μοναστήρι του της Πέτρας, στο οποίο και μένει, και Πνευματικός Πατέρας και ιδρυτής πολλών άλλων Μοναστηριών εντός και εκτός Ελλάδος.

Αυτό που είναι σημάδι, το δώρο του Θεού, σε αυτήν την πνευματική του οικογένεια, είναι ότι μέσα της, η Εκκλησία δείχνει, όπως το Σώμα του Χριστού, καταστρέφονται τα όρια και τα σύνορα, που εμφανίζονται ανάμεσα στους ανθρώπους, τα οποία, τις περισσότερες φορές, εμείς μόνοι μας τα βάζουμε.

Σε αυτήν την πνευματική οικογένεια, έχει τους περισσότερους μοναχούς και μοναχές, οποίοι, η καταγωγή τους, δεν είναι από τους παραδοσιακούς ορθόδοξους λαούς.

Έχει τους μοναχούς και τις μοναχές από την Ευρώπη, από τις διάφορες χώρες του Κόσμου, από την Αμερική, και ακόμα από το Ισραήλ!

Και ο Κύριος ευλόγησε, ότι οι μοναχές, οι μοναχοί, οι οποίοι γεννήθηκαν πνευματικά στην Ελλάδα, με την Οικονομία του Θεού, με την ευλογία του Πνευματικού τους Πατέρα, και με την συγκατάνευση και ευλογία της Εκκλησίας, θα αρχίσουν Μοναχισμό, με την μοναχική τους ζωή, και σε άλλες ευρωπαϊκές και μη Χώρες.

Εν προκειμένω, στην Γερμανία, στην Νορβηγία, στην Γαλλία, στην Ελβετία, ακόμα και στην Σλοβενία μας.

Και ζητάμε όλους σας, με την χαρά της σημερινής Γιορτής, να προσεύχεστε για όλους τους ανθρώπους, αλλά και για τους μοναχούς, για την καλή τους αρχή, σε πολλά μέρη της Γης, να είναι αληθινά πνευματικά κέντρα, και πριν από όλα, παράδειγμα και φήμη, και Πόλοι έλξεως, για νέους, στις Χώρες, οι οποίες δεν είναι, όπως το είπα, παραδοσιακά ορθόδοξες.

Αλλά όπου μένουν άνθρωποι, οι οποίοι, είναι εξίσου, εικόνες του Θεού, και ταυτόχρονα εξίσου πεινασμένοι, και διψασμένοι, για την αλήθεια του Θεού, για την δικαιοσύνη του Θεού, πεινασμένοι, διψασμένοι, για τον Θεό.

Πάτερ Διονύσιε,

Καλώς ήρθατε, Εσείς, και οι Αδελφότητές Σας.
Να σας ευλογεί ο Θεός, και σε σας, αδελφοί, και αδελφές, και σε μας, να είναι η σημερινή Γιορτή καλή και ευλογημένη!

Να δώσει ο Θεός, όπως και ο Απόστολος Παύλος το λέγει, "να συναντάμε πάντα τον Θεό"!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

novisad-65

novisad-63

novisad-64

Sergios Germanias 1

Sergios Germanias 2

Εμφανίσεις: 304467
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: