Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016

brania-33

Tου Θωμά Αναστασιάδη στην Romfea.gr


Μεγαλοπρεπώς και πανδήμως εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Πρόχορου του Πτσίνσκι στην ομώνυμη Μονή του, στη νότια Σερβία.

Την παραμονή, έγινε η υποδοχή των Αρχιερέων και δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Βράνια, έδρα της Μητρόπολης.

Ακολούθησε κέρασμα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και στη συνέχεια ο Δήμαρχος της πόλης Σλόμπονταν Μιλένκοβιτς, υποδέχθηκε και φιλοξένησε στο Δημαρχείο τους Αρχιερείς και λοιπούς επισκέπτες.

Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Πρόχορου Πτσίνσκι, ήταν το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που έγινε με λαμπρότητα και κατανυκτική ιεροπρέπεια στο Μοναστήρι του.

Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ροσοσάνκι κ. Ανδρέας, του Πατριαρχείου Μόσχας, ενώ συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Μοραβικίου κ. Αντώνιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας, ο Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρωμνίτσας κ. Δαβίδ και ο οικείος Επίσκοπος Βράνιας κ. Παχώμιος.

Επίσης έλαβαν μέρος Ηγούμενοι και πλειάδα ιερέων, ανάμεσά τους ο ιερέας Αλέξανδρος Gačić από το Βόλο, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος εφημέριος στο Μεσιανό Γιαννιτσών Σέρβος στην καταγωγή.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, μοναχοί και μοναχές από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, από τα μοναστήρια Draganac και Djakovica, πλήθος πιστών που ήρθαν να προσκυνήσουν, από την χώρα και το εξωτερικό, το θαυματουργό λείψανο του Μυροβλύτη Αγίου Πρόχορου, και φυσικά η Αδελφότητα της Μονής υπό την Ηγουμένη Στεφανία.

Ακόμη παρέστησαν μέλη του Στρατού της Σερβίας με επικεφαλής τον Γενικό Ζόραν Lubura, ο Αστυνομικός Δ/ντής Βράνιας, ο Δήμαρχος της περιοχής Ιγκόρ Ζίβκοβιτς, καθώς και πολλές άλλες προσωπικότητες.

Ο Επίσκοπος κ. Παχώμιος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες Ιεράρχες αδελφούς, κληρικούς και μοναχούς καθώς και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές, για την  αγάπη τους στον συνεορτασμό σε αυτό το ιερό μέρος, υπενθυμίζοντας ότι, με την δύναμη του Θεού, λαμβάνουν για χίλια χρόνια την χάρη που εκχαίουν τα μυρόβλυτα λείψανα του Αγίου Πρόχορου.

Σε ένδειξη της αδελφικής αγάπης και μνήμης της συμπροσευχής, ο Επίσκοπος Παχώμιος δώρισε στους επισκόπους εικονίδια του τιμώμενου Αγίου, έργα των μοναζουσών της Αγίας Οικογένειας της Μονής.

Ακολούθησε τράπεζα αγάπης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με την βοήθεια μαθητών των θρησκευτικών γυμνασίων από την Βράνια.

Στα πλαίσια της γιορτής οι Επίσκοποι Παχώμιος και Ανδρέας άνοιξαν την έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Η Ορθοδοξία είναι μια μεγάλη οικογένεια», με εικόνες από την ζωή της εκκλησίας, που πήραν από δεκατρείς επαρχίες τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μελωδίες και στίχους λαϊκών τραγουδιών από την Βράνια και την Μοράβα Κοσσυφοπεδίου.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σερβικό Ορθόδοξο μοναστηριακό συγκρότημα, μετά την Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της Βράνιας και 500 μέτρα από τα σύνορα με την πΓΔΜ, σ' ένα καταπράσινο τοπίο, στις πλαγιές του βουνού Κόζτζακ όπου έζησε ο Άγιος Πρόχορος ως ασκητής και ερημίτης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Εμφανίσεις: 302710
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: