Γράφτηκε από τον/την . Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

roymania 3

Για την Romfea.gr - Δήμητρα Παναγοπούλου


Ο Πατριάρχης Δανιήλ της Ρουμανίας χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαρλαάμ του Ploiesti συλλειτούργησε με τον Μακαριώτατο στις 13 Απριλίου το 2017.

Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, ο Μακαριώτατος απηύθυνε ομιλία με επίκεντρο τη σημασία του πλυσίματος ποδιών, το Μυστικό Δείπνο, την υπερφυσική προσευχή και την προδοσία του Ιούδα.

Για το πλύσιμο των ποδιών, ο Πατριάρχης είπε: "Είναι μια πνευματική κατάσταση της ταπεινοφροσύνης, της ταπεινής και ελεήμων αγάπης, η οποία αναδεικνύει την κατάσταση της αυτοθυσίας. Η Μακαριώτητα του, αντανακλάται στην προδοσία Του από έναν από τους αποστόλους Του. Ο Ιούδας επέλεξε να προδώσει τον Ιησού, επειδή έπασχε από την απληστία και φθόνο. Αυτά τα πάθη ήταν τόσο βαθιά ριζωμένα στον Ιούδα Ισκαριώτη, ο οποίος έγινε σκοτεινός και άρρωστος και δεν μπορούσε να δείξει πια ούτε ευγνωμοσύνη, ούτε σεβασμό για τον Δάσκαλο του Ιησού Χριστού.

Το ευαγγέλιο, πρόσθεσε ο Πατριάρχης, συνδέει την τραγική κατάσταση της αμαρτίας η οποία έρχεται όταν τα πάθη αναλαμβάνουν και οι άνθρωποι γίνονται αναίσθητοι, τους λείπει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ευγνωμοσύνης, γίνονται υπόδουλοι από την αμαρτία και το σκοτάδι.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ συνέχισε για να εξηγήσει την καινοτομία του Χριστιανικού Πάσχα, αντανακλώντας το γεγονός ότι ο Ιησούς προσδιόρισε το ψωμί με το Σώμα Του και το κρασί με το Αίμα Του.

"Το περιεχόμενο του Χριστιανικού Πάσχα είναι ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός" αναφώνησε.

"Στο Μυστικό Δείπνο, ο Χριστός προσέφερε εκ των προτέρων στους Μαθητές Του Σώμα και το Αίμα Του. Αυτό σημαίνει ότι η αναμάρτητη ζωή Του, η καθαρή, ιερή, θυσία και ειλικρινή αγάπη Του χορηγείται σε όλους εκείνους που τον υποδέχονται με πίστη και αγάπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Άγιο Μυστήριο της Ευχαριστίας είναι στο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Η Θεία Ευχαριστία είναι ο ίδιος ο Χριστός".

Αναφορικά με το Μυστικό Δείπνο που γιορτάζεται αυτή τη μέρα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ τόνισε ότι είναι ο πιο προσιτός τρόπος για εμάς τους ανθρώπους να επιτύχουμε την ιερά και αιώνια ζωή του Χριστού.

Ο Κύριος παίρνει επάνω Του τις αμαρτίες και τις αδυναμίες μας με αντάλλαγμα, τη δύναμή Του, τις ταπεινές θυσίες Του, τη φωτεινή αγάπη Του και την χαρά της Παναγίας Τριάδος.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης σημείωσε ότι το μυστήριο των Παθών του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού είναι πάνω από την κατανόησή μας.

Στο τέλος, δύο Ιερομόναχοι χειροτονήθηκαν στο βαθμό του Πρωτοσυγκέλλου.

Στους πιστούς που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία εδώθησαν εικόνες με προσευχή που απεικόνιζαν τον Μυστικό Δείπνο.

Η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Πατριαρχικού Καθεδρικού ναού Tronos, έψαλλε ύμνους υπό τη διεύθυνση του Αρχιδιακόνου Mihail Buca.

roymania 1

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

roymania 2

Εμφανίσεις: 301519
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: