Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018

filaret 1680

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Pravda" παραχώρησε ο σχισματικός Πατριάρχης Κιέβου Φιλάρετος Ντενισένκο, ο οποίος γι΄ ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στην εκχώρηση Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Πατριάρχης Φιλάρετος ανέφερε ότι το θέμα της αυτοκεφαλίας ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία το 1992, όταν συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

"Εμείς απευθυνθήκαμε στο Πατριαρχείο Μόσχας, και μας είπαν ότι θα εξετάσουν το θέμα συνοδικά. Αλλά όσες φορές έγινε σύγκληση, το θέμα του αυτοκεφάλου δεν συζητήθηκε ποτέ. Αντίθετα υπήρξε ένας αγώνας εναντίον του αυτοκεφάλου. Έτσι αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος έθεσε διαφορετικές συνθήκες για εμάς" ανέφερε ο Πατριάρχης Φιλάρετος.

Επίσης ο σχισματικός Πατριάρχης πρόσθεσε: "Ο αγώνας για αυτοκεφαλία ξεπερνά τα 25 χρόνια..Αλλά φέτος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έκανε έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα εκχωρήσει την αυτοκεφαλία στο εγγύς μέλλον".

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Φιλάρετος ανέφερε ότι εαν λάβουν την αυτοκεφαλία θα είναι η μοναδική Εκκλησία στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρχουν δύο εκκλησίες παράλληλες.

"Εμείς έχουμε την υποστήριξη του 44% του πληθυσμού και η Μόσχα μόνο το 24%" - πρόσθεσε ο Φιλάρετος Ντενισένκο.

Ερωτηθείς για την επιρροή της Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείου και σε άλλες Εκκλησίες, ο Πατριάρχης Φιλάρετος ανέφερε ότι "αυτό δεν είναι υποθέσεις, αλλά πραγματικότητα".

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ίδρυσε μια επιτροπή Μητροπολιτών που ήδη έχουν ταξιδέψει σε τοπικές Εκκλησίες και ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους. Την ίδια ώρα η Μόσχα στέλνει δικούς της εκπροσώπους, για άσκηση πιέσης ειδικά σε εκκλησίες που δεν υποστηρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη" - τόνισε ο Φιλάρετος Ντενισένκο.

Ακόμη ο Πατριάρχης Φιλάρετος πρόσθεσε: "Η Μόσχα έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις, όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και του Κράτους για να αποτρέψει την εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας."

"Μέχρι τώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραμένει σταθερός στην θέση του. Όμως αν δεν δώσει τελικά την αυτοκεφαλία, θα σημαίνει ότι παρόλο που είναι Οικουμενικός δεν έχει καμία επιρροή και η Μόσχα τον έχει νικήσει" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Φιλάρετος.

Ερωτηθείς για την μη αναγνώριση από Τοπικές Εκκλησίες σε ενδεχόμενη εκχώρηση αυτοκεφαλίας, ο Πατριάρχης Φιλάρετος τόνισε: "Δεν το αποκλείω αυτό. Αλλά θα είναι προσωρινό. Δεν έχουμε διαφορές στην πίστη μας, επομένως δεν υπάρχουν λόγοι για χωρισμό. Ο λόγος της διαίρεσης είναι μόνο ένας - η Μόσχα...επειδή χάνει την εξουσία της."

Επίσης ο Πατριάρχης Φιλάρετος μιλώντας για την αυριανή ημέρα, ανέφερε ότι "οι Ναοί θα είναι αφύσικο να ανήκουν στην Ρωσική Εκκλησία. Θα παραμείνουν όλοι στην θέση τους, αλλά θα ανήκουν σε μια ενιαία Εκκλησία.

"Μετά την εκχώρηση του Τόμου οι δυο Λαύρες του Κιέβου των Σπηλαίων και του Ποτσάεφ δεν θα ανήκουν στην Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, διότι είναι Ιερά της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας" - πρόσθεσε ο σχισματικός Πατριάρχης.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση για το ανάθεμα που του έχει επιβάλει το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Πατριάρχης Φιλάρετος ανέφερε ότι "όταν δοθεί η αυτοκεφαλία το ανάθεμα δεν θα αναγνωρίζεται, θα καταργηθεί αυτόματα με την δημιουργία της ενιαίας Εκκλησίας."

Εμφανίσεις: 301941
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: