Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

IMG 9257

Στην Πολωνία, κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου, αφίχθη στις 18 Μαΐου 2018 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στην κατοικία του Προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕΣ με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως συζητήθηκαν θέματα πανορθοδόξου ενδιαφέροντος, προοπτικές προωθήσεως συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Πολωνίας καθώς και διαχριστιανικές σχέσεις.

Επίσης παρέστησαν ο Επίσκοπος Χαϊνούβκα Παύλος, βικάριος της Ιεράς Μητροπόλεως Βαρσοβίας, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί Διοροδόξων Σχέσεων, και ο Ιδιαίτερος του Προέδρου του ΤΕΕΣ κ. Α. Αιρσώφ.

Στις 19 Μαΐου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας συλλειτούργησε κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Βαρσοβίας, της οποίας της Λειτουργίας προέστη ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Σάββας.

Επίσης συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, σύσσωμη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Επίσκοπος Γιούζνενσκ Διόδωρος, βικάριος της επαρχίας Οδησσού της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, πλειάδα Πολωνών κληρικών. Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία, τοπικοί αρχοντες και διπλωματικό σώμα.

Ἐν κατακλείδι της Θείας Μυσταγωγίας ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Σάββας προσφώνησε θερμώς τους μετάσχοντας σε αυτή και τόνισε ότι ο υπό κατασκευή Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στη μνήμη Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, οι οποίοι υπέφεραν κατά τις διάφορες δοκιμασίες τις οποίες υπέστη η Πολωνική Ορθοδοξία τον 20 αι., ευχαρίστησε τους οικοδόμους, τους ευεργέτες και όσους συνετέλεσαν στην ταχεία ανέγερση του ἐν λόγῳ Ι. Ναού – μνημείου.

Εκ μέρους του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τους παρόντες προσφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ. Αμέσως μετά ο λόγος εδόθη στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος ανέγνωσε το συγχαρητήιο μήνυμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου με αφορμή τα 80α γενέθλια του Μακαριώτάτου Μητροπολίτη Σάββα και την 20η επέτειο της ενθρονίσεως αυτού ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας.

Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ συνεχάρη τον Μακαριώτατο κ. Σάββα και προσωπικώς, ευχόμενος ο Θεός να τον ενδυναμώνει στην υψηλή Πρωθιεραρχική του διακονία.

Ακολούθησε η τελετή ευλογίας σταυρού του υπό κατασκευή Ιερού Ναού, ο οποίος στη συνέχεια υψώθηκε και τοποθετήθηκε στη θέση του.

Κατόπιν λήξεως της Θείας Συνάξεως κατά τη δεξίωση εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας απένειμε στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Σάββα παράσημο Αγίου Σεραφείμ του Σαρόφ Α’ Τάξεως, του οποίου αξιώθηκε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας για την εξέχουσα συμβολή στις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Πολωνίας, με αφορμή τα 80α γενέθλιά του και την 20η επέτειο από ενθρονίσεως αυτού ως Προκαθήμενος.

Επίσκεψη Ρουμανία

Στη Ρουμανία, κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου, πραγματοποίησε το ταξίδι εργασίας στις 18 Μαΐου 2018 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στο Βουκουρέστι ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ είχε τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Ρουμανίας επί εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων Μητροπολίτη Τιργκόβιστε κ. Νήφωνα. Επίση συμμετείχαν ο Πρωθιερέας Μιχαήλ Τίτσα, σύμβουλος του Πατριάρχη Ρουμανίας επί εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, ο Ιερέας Ευγένιος Ρόγκοτι (διερμηνέας), ο Πρωθιερέας Ιγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων σχέσεων, και ο Ιδιαίτερος του Προέδρου κ. Α. Αιρσώφ.

Ἐν συνεχείᾳ τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και τη συνοδεία του δέχθηκε σε ακρόαση στην κατοικία του ο Μακαριώτατος Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Ακολούθησε η συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, πανορθοδόξου ενδιαφέροντος καθώς και θέματα διομολογιακών σχέσεων.

Αυθημερόν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας είχε τη συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ρουμανία κ. Β. Κουζμίν.

IMG 9261

Εμφανίσεις: 301479
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: