Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

tama 3

Του Μιλτιάδη Α. Ματσούκα για την Romfea.gr


Την 22α Φεβρουαρίου 1998 η Ιερά Σύνοδος του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέλεξε τον δοκιμασμένο Αγιοταφίτη Ιερομόναχο Βενέδικτο ως Αρχιεπίσκοπο Γάζης και στη συνέχεια, μετά από τρία χρόνια (2001), τον προήγαγε σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας.

Η Ιερά Σύνοδος εκτίμησε το ήθος και την ποικίλη ποιμαντική δραστηριότητα του συγκεκριμένου κληρικού, ο οποίος συγκέντρωνε πολλά χρόνια μαθητείας κοντά σε σοφούς και έμπειρους πατέρες της Μονής του Αγίου Σάββα και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας. 

Η εικοσαετία από τη χειροτονία του σε Επίσκοπο δίνει την αφορμή να αναφέρουμε κάποια από τα έργα του δραστήριου Μητροπολίτη: Ανήγειρε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ιωάννου του Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό, έργο υψίστης ιστορικής σημασίας όπου στεγάζεται το πρώτο εκκλησιαστικό μουσείο στην Ιορδανία, με εκθέματα που προβάλλουν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Έκτισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου εντός του μητροπολιτικού οικήματος καθώς και τον Ιερό Ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Marj el Hamam. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε Πολυκλινική καθώς και Νηπιαγωγείο στο Αμμάν, ιδρύματα που προβάλλουν την κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας.

Παράλληλα φρόντισε και καλλώπισε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς του. Επίσης ανακαίνισε τον αρχαίο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σάλτ.

Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευματική οικοδομή του ποιμνίου του, το οποίο αγκαλιάζει με πατρικό ενδιαφέρον, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα ποικίλα προβλήματά του.

Το ποιμαντικό του ενδιαφέρον είναι έκδηλο προς τους νέους, τους οποίους θέλει να καθοδηγεί μέσα από τη λατρευτική ζωή και τη μελέτη του θείου λόγου, γι’ αυτό και ίδρυσε βιβλιοπωλείο εντός της Ιεράς Μητροπόλεως.

Συχνά ομάδες μαθητών και φοιτητών τους αποστέλλει σε πνευματικά κέντρα, όπως το Άγιον Όρος, για να μπορούν να μυηθούν στο πνευματικό πλούτο της Ορθοδοξίας.

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας είναι ένας από τους πολλούς Αγιοταφίτες πατέρες που καθημερινά αγωνίζονται να διαφυλάξουν τα Πανάγια Προσκυνήματα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με βασικό γνώμονα τη διατήρηση μια πολύτιμης πνευματικής παρακαταθήκης, την οποία άφησαν σπουδαίοι και μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Όλοι οι Αγιοταφίτες πατέρες, με προεξάρχοντα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’, δίνουν στην οικουμενική Ορθοδοξία το μήνυμα της ελπίδας και το πρότυπο της πνευματικής διακονίας, μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Ευχόμεθα ο Θεός να τους στηρίζει και να ευλογεί το έργο τους και να χαρίζει στον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας έτη πολλά ευδόκιμης Αρχιερατείας.

Εμφανίσεις: 302192
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: