Πατριαρχείο Βουλγαρίας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias Sat, 25 Nov 2017 00:36:38 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Η σχισματική ''Μακεδονική'' Εκκλησία έτοιμη να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/18300-i-sxismatiki-makedoniki-ekklisia-etoimi-na-anagnorisei-to-patriarxeio-boulgarias-os-mitera-ekklisia http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/18300-i-sxismatiki-makedoniki-ekklisia-etoimi-na-anagnorisei-to-patriarxeio-boulgarias-os-mitera-ekklisia boulgaria magka 1Ο Πατριάρχης Νεόφυτος με τον Σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Στέφανο

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Ένα πρωτοφανές έγγραφο κυκλοφόρησε στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, από την λεγόμενη σχισματική "Μακεδονική" Εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η σχισματική Εκκλησία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία.

Η επιστολή κάνει λόγο για αποκατάσταση ευχαριστιακής κοινωνίας, αλλά και για ιστορική ευκαιρία το Πατριαρχείο να γίνει Μητέρα Εκκλησία της λεγόμενης "Μακεδονικής" Εκκλησίας.

Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν επίσημες και ανεπίσημες επαφές μεταξύ ανθρώπων του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και της σχισματικής Εκκλησίας.

Νωρίτερα Καθηγητής και πρόεδρος Βουλγαρικού Ιδρύματος, κάλεσε τον Πατριάρχη Νεόφυτο να πάρει θέση ως πνευματικός πατέρας και να σκεφθεί ότι είναι σωστό να υποστηρίξουμε ανθρώπους στην "Μακεδονία".

Επίσης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, παρόλο ότι έχει κάνει συνομιλίες με ανθρώπους της ΠΓΔΜ, φοβάται να κάνει το πρώτο βήμα.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως ο Πατριάρχης Βουλγαρίας έχει δεχθεί τους σχισματικούς επίσημα πολλές φορές, ενώ η Βουλγαρική Εκκλησία ελεύθερα χρισημοποιεί το όνομα "Μακεδονία" και "Μακεδονική" Εκκλησία.

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Sun, 19 Nov 2017 13:00:40 +0200
Επίσκεψη Πατριάρχη Βουλγαρίας στην Επισκοπή Στάρα Ζαγόρα http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/17314-episkepsi-patriarxi-boulgarias-stin-episkopi-stara-zagora http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/17314-episkepsi-patriarxi-boulgarias-stin-episkopi-stara-zagora stara zagora4

Την Ιερά Επισκοπή Στάρα Ζαγόρα επισκέφθηκε την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν τον Πατριάρχη Νεόφυτο, υποδέχθηκε υποβασταζόμενος ο Μητροπολίτης πρ. Στάρα Ζαγόρα Γαλακτίων.

Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για εκείνον που τον συναντά μετά από τόσο καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Μητρόπολη, συνοδευόμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Επίσης παρέστησαν Βουλευτές, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής της Σόφιας και ο Δήμαρχος της περιοχής.

Φωτογραφίες: Благовест Илиев | bg-patriarshia

stara zagora1

stara zagora1

stara zagora1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Mon, 02 Oct 2017 11:20:00 +0300
Το πρώτο παιδικό βιβλίο για τον Άγιο Λουκά στη Βουλγαρία http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/17110-to-proto-paidiko-biblio-gia-ton-agio-louka-sti-boulgaria http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/17110-to-proto-paidiko-biblio-gia-ton-agio-louka-sti-boulgaria angel

Πηγή: Romfea.gr


Μετά από την μεγάλη επιτυχία της ταινίας "Ο Άγιος Χειρουργός" αφιερωμένο στον Άγιο Αρχιεπίσκοπο Λουκά της Κριμαίας και της Συμφεροπόλεως, στη Βουλγαρία εμφανίστηκε και το παιδικό βιβλίο - "Ο Άγιος Λουκάς ο Γιατρός".

Να αναφερθεί ότι το βιβλίο έχει την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου.

Πρόσφατα το βιβλίο "Ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός" παρουσιάστηκε σε μια γιορτή παρουσία παιδιών και γονέων, ένας τόπος αυτός επιλέχθηκε ώστε τα παιδία να είναι σε δικό τους περιβάλλον.

Ο συγγραφέας Angel Bonchev διηγήθηκε σε όσους ήταν συγκεντρωμένοι ένα απόσπασμα από το βίο του Αγίου Λουκά, και τους είπε πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν τα μικρά παιδία έχοντας τον βίο του Αγίου σαν παράδειγμα.

Υπήρχαν επίσης και γιατροί και ιερείς οι οποίοι διάβασαν αποσπάσματα από το Βίο του.

Οι συμμετέχοντες είχαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα θαύματα του Αγίου Λουκά, την πίστη, την εκπαίδευση, την καλοσύνη και την επιθετικότητα η οποία έχει φτάσει σε μια απειλητική διάσταση στον κόσμο μας.

Το ειδικό για το βιβλίο "Ο Άγιος Λουκάς ο Γιατρός" είναι ότι μπορεί να βρεθεί μόνο στις εκκλησίες στη Βουλγαρία και στην επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα Angel Bonchev.

Ο Angel είναι παρουσιαστής ειδήσεων της πρώτης και μοναδικής τηλεοπτικής εκπομπής στη Βουλγαρία και έχει δημιουργήσει 3 ορθόδοξες ταινίες με την πάροδο των χρόνων - ο Άγιος Νεκτάριος της Αιγίνης, μια για την πατρίδα του, τον Σθενέμαχο (Asenovgrad), που έχει τις πιο πολλές εκκλησίες στη Βουλγαρία, και μια για τον Άγιο Λουκά της Κριμαίας.

Εδώ και τρία χρόνια εργάζεται και για τη δημιουργία της πρώτης ταινίας για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό Άγιο Εφραίμ της Νέας Μάκρης.

angle1

angle1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Fri, 22 Sep 2017 08:38:00 +0300
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δομετιανός http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/17031-ekoimithi-o-mitropolitis-bidiniou-dometianos http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/17031-ekoimithi-o-mitropolitis-bidiniou-dometianos domateinoas

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Εκοιμήθη σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr πριν από λίγη ώρα, ο γηραιός Μητροπολίτης Βιδινίου Δομετιανός της Ορθοδόξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Να αναφερθεί ότι ο 85χρονος Ιεράρχης τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ είχε αποσυρθεί διακριτικά από την ενεργό δράση της ποιμαντικής του διακονίας.

"Είμαστε βαθιά λυπημένοι που σήμερα μετά από μακρά δοκιμασία, ο Μητροπολίτης Βιδινίου αναχώρησε προς Κύριον" αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή της.

Τέλος να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, μετά από έκτακτη σύγκληση θα αποφασίσει τις διαδικασίες της Εξοδίου Ακολουθίας και της ταφής.

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Mon, 18 Sep 2017 13:07:00 +0300
500.000 λέβα για επισκευές στην Ιερά Μονή Τρογιάν http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/16457-500000-leba-gia-episkeues-stin-iera-moni-trogian http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/16457-500000-leba-gia-episkeues-stin-iera-moni-trogian troyan 1

Πηγή: Romfea.gr


Την χορήγηση μισού εκατομυρίου λέβα υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ ανήμερα της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Τρογιάν.

Ο κ. Μπορίσοφ παρέστη στους εορτασμούς για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο και τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Θεοφ. Επίσκοπο Βελίκης κ. Σιώνιο.

''Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση της Βουλγαρίας φροντίζει όχι μόνο για την Ιερά Μονή Τρωϊάν, αλλά και για όλους τους Ναούς και τις Ιερές Μονές της χώρας'' δήλωσε ο κ. Μπορίσοβ.

Να αναφερθεί ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την επισκευή της πτέρυγας του Εξάρχου Ανθίμου, το οποίο είναι το παλαιότερο κτίριο της Μονής και χρειάζεται άμεσα ανακαίνιση.

''Για τους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν το 2018 η πτέρυγα του Εξάρχου Ανθίμου χρειάζεται να ανακαινιστεί εκ βάθρων και αυτό ακριβώς πρόκειται να γίνει'', υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

troyan 2

troyan 2

{loadposition adsense}

 

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Wed, 16 Aug 2017 20:18:00 +0300
Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος στον Πατριάρχη Βουλγαρίας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/16161-o-igoumenos-tis-im-agiou-panteleimonos-ston-patriarxi-boulgarias http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/16161-o-igoumenos-tis-im-agiou-panteleimonos-ston-patriarxi-boulgarias neofytos 3

Με την αντιπροσωπεία της Αγιορειτικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Ρωσικού, η οποία κόμισε στη Βουλγαρία την τιμία κάρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος είχε συνάντηση στις 27 Ιουλίου 2017 ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος στην Πατριαρχική του κατοικία στη Σόφια.

Επίσης συμμετείχαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας Επίσκοπος Μέλνις Γεράσιμος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Σάβοφ, ο οικονόμος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Ιερομόναχος Μωυσής κα.

Κατά την αδελφική συνομιλία ο Αγιώτατος Πατριάρχης Νεόφυτος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος και τα μέλη της αγιορειτικής αδελφότητος για τον κόπο της μεταφοράς στην Βουλγαρία τιμίας κάρας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος καθώς και αντιγράφου της θαυματουργικής εικόνας του Αγίου και τη σημασία των για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του ο Αρχιμανδρίτη Ευλόγιος και οι Αγιορείτες Γέροντες ευχαρίστησαν τον Προκαθήμενο της Βουλγαρικής Εκκλησίας για φιλόξενη υποδοχή και τη χαρά το Συλλειτούργου.

Στο τέλος της συναντήσεως έγινε ανταλλαγή ενθυμίων.

Στις 28 Ιουλίου ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Ρωσικού έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνελεύσεως της Βουλγαρίας κ. Δημήτριο Γκλάβτσεφ.

Καλωσορίζωντας τον Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο και τα μέλη της Αγιορειτικής αδελφότητας ο κ. Δ. Γκλάβτσεφ ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και το γεροντοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος για τη μεταφορά στη Βουλγαρία αυτού του μεγάλου ιερού κειμηλίου όπως είναι η τιμία κάρα του Αγίου και Ιαματικού Πανατελεήμονος.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα για την πνευματική ενδυνάμωση του Βουλγαρικού λαού από το προσκύνημα αυτό και τη σύσγιξη σχέσεων μεταξύ της χώρας αυτής και του Αγιώνυμου Όρους.

Ο Καθηγούμενος της Ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος προσέφερε εικόνα του Αγίου στον Πρόεδρο τς Εθνοσυνελεύσεως της Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Β. Γκλάβτσεφ επέδωσε στον Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο και τον οικονόμο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Ιερομόναχο Μωυσή αναμνηστικό μετάλλιο της Βουλγαρικής Βουλής με τη μορφή του πρώτου Προέδρου αυτής του Εξάρχου Ανθίμου.

neofytos 1

neofytos 1

neofytos 1

neofytos 1

neofytos 1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Mon, 31 Jul 2017 15:51:00 +0300
Αντίγραφο της Παντάνασσας στην Ιερά Μητρόπολη Φιλιππουπόλεως (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15932-antigrafo-tis-pantanassas-stin-iera-mitropoli-filippoupoleos-foto http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15932-antigrafo-tis-pantanassas-stin-iera-mitropoli-filippoupoleos-foto filipoupoli pantanasa 22

Πηγή: Romfea.gr


Μια μεγάλη ημέρα ήταν η χθεσινή για τους Ορθοδόξους πιστούς της Ιεράς Μητρόπολης Φιλιππουπόλεως.

Μετά από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου, μεταφέρθηκε αντίγραφο της Παναγίας της Παντάνασσας από το Άγιον Όρος.

Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας πραγματοποιήθηκε στο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην Φιλιππούπολη, παρουσία εκατοντάδων πιστών και κληρικών της Επαρχίας.

Να αναφερθεί ότι το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας μετέφερε ο Ιερομόναχος Αντύπας, Γέροντας του Ιερού Ιβηρίτικού Κελλίου της Αγίας Άννης στις Καρυές.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, η το αντίγραφο της Παναγίας θα τοποθετηθεί μόνιμα σε κεντρικό σημείο του Ναού.

Στη συνέχεια τελέστηκε λαμπρός πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νικολάου και συμπροσευχομένων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

filipoupoli pantanasa 1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Mon, 17 Jul 2017 13:00:00 +0300
Συνάντηση Πατριάρχη Βουλγαρίας με Καρδινάλιο Λεονάρντο Σάντρι http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15686-sunantisi-patriarxi-boulgarias-me-kardinalio-leonarnto-santri http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15686-sunantisi-patriarxi-boulgarias-me-kardinalio-leonarnto-santri sandri neofytos 1

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο συναντήθηκε ο Καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι, έπαρχος του Βατικανό για τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Στην συνάντηση οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, όπως επίσης και στις καλές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικής, ιδιαίτερα μετά την ιστορική συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου και Πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα.

Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση συμμετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, ο οποίος ευχαρίστησε την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την παροχή Ναών σε Βούλγαρους μετανάστες για εκκλησιασμό.

Επίσης ο κ. Αντώνιος πρόσθεσε ότι οι Βούλγαροι που έφυγαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής συχνά βρίσκουν δουλειά σε Καθολικούς Ναούς.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας ζήτησε από τον Καρδινάλιο να μεταφέρει τις ευχαριστίες του προς τον Πάπα Φραγκίσκο για την υποστήριξή του στους Ορθόδοξους Βούλγαρους που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για την δυνατότητα που δίδεται σε νεαρούς φοιτητές να σπουδάσουν σε Καθολικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στην συνέχεια ο Καρδινάλιος Σάντρι έθεσε το θέμα των προσφύγων της Μέσης Ανατολής και κάλεσε τους Βούλγαρους να γίνουν πιο ανοιχτοί σε αυτούς, καλοσωρίζοντάς τους στη χώρα με κατανόηση και ανθρωπιά ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Καρδινάλιος Σάντρι έθεσε το θέμα μιας πιθανής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Βουλγαρία, αλλά το ζήτημα δεν συζητήθηκε με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Sat, 01 Jul 2017 16:36:12 +0300
Βουλγαρική Εκκλησία: ''Το ζήτημα της Ουκρανίας είναι κρίσιμο για όλη την Ορθοδοξία'' http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15314-boulgariki-ekklisia-to-zitima-tis-oukranias-einai-krisimo-gia-oli-tin-orthodojia http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15314-boulgariki-ekklisia-to-zitima-tis-oukranias-einai-krisimo-gia-oli-tin-orthodojia  sinodos boulgaria

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Πιέτρο Ποροσένκο, απευθύνει έκκληση να μην ψηφιστούν τα νομοσχέδια υπ’αριθμ. 4128 και 4511.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την αντίθεσή της, ενώ κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση του κράτους σε υποθέσης της Εκκλησίας.

"Αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών" - αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας τονίζει ότι αναγνωρίζει τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο, και τους Ιεράρχες
της Κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.

"Με αγωνία και πόνο βλέπουμε τα τελευταία τρία χρόνια τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το σχισματικό Πατριαρχείο, διεισδυεί με εξτρεμιστικές ομάδες κατά των Ναών και της ιερής κληρονομιάς του ουκρανικού λαού" - σημειώνουν τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας.

Σε άλλο σημείο της επιστολής η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναφέρει: "Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις σε νομοσχέδια του Κράτους, δεν δείχνουν ότι η Ουκρανία αποτελεί έναν σύγχρονο πολιτισμένο κράτος. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται τα δικαιώματα εκατομμυρίων Ορθοδόξων Ουκρανών, και κάθε τέτοιου είδους παραβιάση θα είναι καταστροφική για τον λαό και το κράτος."

"Η Εκκλησία της Βουλγαρίας έχει περάσει από την φρίκη της διάσπασης, και γι΄ αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για ολόκληρη της Ορθοδοξία, και θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στους αδελφούς Ουκρανούς της Κανονικής Εκκλησίας" - αναφέρει κλείνοντας η επιστολή της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Το νομοσχέδιο υπ΄ αριθμ: 4128 «Περί τροποποιήσεων στο Νόμο της Ουκρανίας «Περί ελευθερίας του θρησκεύειν και των θρησκευτικών σωματείων» (σχετικά με την αλλάγή από τα θρησκευτικά σωματεία της θρησκευτικής τους εξαρτήσεως)» εισάγει στη θρησκευτκή νομοθεσία ένα άμορφο όρο όπως «η ιδιότητα του μέλους της θρησκευτικής κοινότητας» βάσει ενός «αυτοπροσδιορισμού».

Πρόσωπο το οποίο «ανήκει στη θρησκευτική κοινότητα», όποιος και να έχει τις σχετικές αξιώσεις, προτείνεται η χορήγηση σε αυτό του δικαιώματος τροποποιήσεως του καταστατικού της κοινότητας διά ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο εκ των πραγμάτων εισηγείται τη νομιμοποίηση των κάλπικων «δημοψηφισμάτων» με συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής (αλλά ίσως και των επισκεπτών), οι οποίοι έχουν αξιώσεις να ανήκουν στη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.

Το νομοσχέδιο υπ΄ αριθμ: 4511 «Περί ειδικού καθεστώτος των θρησκευτικών σωματείων των οποίων οι έδρες ευρίσκονται στο κράτος που η Βουλή της Ουκρανίας ανεγνώρισε ως χώρα-εισβολέα» εισηγείται επιβολή σε όλες τις κοινότητες, των οποίων οι κανονικές έδρες ευρίσκονται στη Ρωσία (δηλαδή, τούτο αφορά πρωτίστως τις κοινότητες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας) ενός ειδικού καθεστώτος, το οποίο σνεπάγεται τη σημαντική στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Εκτός της αναγκαστικής επανακαταχωρήσεως όλων των κοινοτήτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο αναποφεύκτως θα προκαλέσει νέες καταλήψεις Ιερών Ναών και συγκρούσεις μεταξύ των πιστών διαφόρων δογμάτων, το νομοσχέδιο θα δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στα κυβερνητικά όργανα ενός λαϊκού κράτους προκειμένου να ασκήσουν έλεγχο στα εσωτερικά των θρησκευτικών σωματείων: θα επικυρώνουν τους διορισμούς των ηγετικών στελεχών των κοινοτήτων, θα εκδίδουν άδειες ή θα απογορεύουν τις επισκέψεις των αλλοδαπών θρησκευτικών παραγόντων καθώς και θα έχουν δικαίωμα αναγκαστικής διαλύσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων για πολλούς λόγους.

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Sun, 11 Jun 2017 01:25:42 +0300
Νέος Πρύτανης στην Ιερατική Σχολή της Σόφιας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15312-neos-prutanis-stin-ieratiki-sxoli-tis-sofias http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-boulgarias/15312-neos-prutanis-stin-ieratiki-sxoli-tis-sofias seminaria

Στην εκλογή νέου Πρύτανη της Ιερατικής Σχολής της Σόφιας, προέβη η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, εξέλεξαν τον Αρχιμανδρίτη Παχώμιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ντιβοτίνο.

Ο Αρχιμανδρίτης Παχώμιος γεννήθηκε στην Σόφια το 1978, ενώ το 2002 εκάρη Μοναχός και Διάκονος στην Μονή Ντιβοτίνο

Τον ίδιο χρόνο στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της Σόφιας, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και ανέλαβε Ηγούμενος της Μονής.

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Βουλγαρίας Sun, 11 Jun 2017 00:26:39 +0300