Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

 sinodos boulgaria

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Πιέτρο Ποροσένκο, απευθύνει έκκληση να μην ψηφιστούν τα νομοσχέδια υπ’αριθμ. 4128 και 4511.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την αντίθεσή της, ενώ κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση του κράτους σε υποθέσης της Εκκλησίας.

"Αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών" - αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της Σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας τονίζει ότι αναγνωρίζει τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο, και τους Ιεράρχες
της Κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.

"Με αγωνία και πόνο βλέπουμε τα τελευταία τρία χρόνια τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το σχισματικό Πατριαρχείο, διεισδυεί με εξτρεμιστικές ομάδες κατά των Ναών και της ιερής κληρονομιάς του ουκρανικού λαού" - σημειώνουν τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας.

Σε άλλο σημείο της επιστολής η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναφέρει: "Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις σε νομοσχέδια του Κράτους, δεν δείχνουν ότι η Ουκρανία αποτελεί έναν σύγχρονο πολιτισμένο κράτος. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται τα δικαιώματα εκατομμυρίων Ορθοδόξων Ουκρανών, και κάθε τέτοιου είδους παραβιάση θα είναι καταστροφική για τον λαό και το κράτος."

"Η Εκκλησία της Βουλγαρίας έχει περάσει από την φρίκη της διάσπασης, και γι΄ αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για ολόκληρη της Ορθοδοξία, και θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στους αδελφούς Ουκρανούς της Κανονικής Εκκλησίας" - αναφέρει κλείνοντας η επιστολή της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Το νομοσχέδιο υπ΄ αριθμ: 4128 «Περί τροποποιήσεων στο Νόμο της Ουκρανίας «Περί ελευθερίας του θρησκεύειν και των θρησκευτικών σωματείων» (σχετικά με την αλλάγή από τα θρησκευτικά σωματεία της θρησκευτικής τους εξαρτήσεως)» εισάγει στη θρησκευτκή νομοθεσία ένα άμορφο όρο όπως «η ιδιότητα του μέλους της θρησκευτικής κοινότητας» βάσει ενός «αυτοπροσδιορισμού».

Πρόσωπο το οποίο «ανήκει στη θρησκευτική κοινότητα», όποιος και να έχει τις σχετικές αξιώσεις, προτείνεται η χορήγηση σε αυτό του δικαιώματος τροποποιήσεως του καταστατικού της κοινότητας διά ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο εκ των πραγμάτων εισηγείται τη νομιμοποίηση των κάλπικων «δημοψηφισμάτων» με συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής (αλλά ίσως και των επισκεπτών), οι οποίοι έχουν αξιώσεις να ανήκουν στη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.

Το νομοσχέδιο υπ΄ αριθμ: 4511 «Περί ειδικού καθεστώτος των θρησκευτικών σωματείων των οποίων οι έδρες ευρίσκονται στο κράτος που η Βουλή της Ουκρανίας ανεγνώρισε ως χώρα-εισβολέα» εισηγείται επιβολή σε όλες τις κοινότητες, των οποίων οι κανονικές έδρες ευρίσκονται στη Ρωσία (δηλαδή, τούτο αφορά πρωτίστως τις κοινότητες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας) ενός ειδικού καθεστώτος, το οποίο σνεπάγεται τη σημαντική στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Εκτός της αναγκαστικής επανακαταχωρήσεως όλων των κοινοτήτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο αναποφεύκτως θα προκαλέσει νέες καταλήψεις Ιερών Ναών και συγκρούσεις μεταξύ των πιστών διαφόρων δογμάτων, το νομοσχέδιο θα δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στα κυβερνητικά όργανα ενός λαϊκού κράτους προκειμένου να ασκήσουν έλεγχο στα εσωτερικά των θρησκευτικών σωματείων: θα επικυρώνουν τους διορισμούς των ηγετικών στελεχών των κοινοτήτων, θα εκδίδουν άδειες ή θα απογορεύουν τις επισκέψεις των αλλοδαπών θρησκευτικών παραγόντων καθώς και θα έχουν δικαίωμα αναγκαστικής διαλύσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων για πολλούς λόγους.

Εμφανίσεις: 302726
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: