Πατριαρχείο Αλεξανδρείας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias Thu, 22 Feb 2018 09:44:12 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Μεγάλη Σαρακοστή στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20195-megali-sarakosti-stin-iera-mitropoli-katagkas-foto http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20195-megali-sarakosti-stin-iera-mitropoli-katagkas-foto sarakosti kataga 6

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος λειτούργησε στον Άγιο Γεώργιο Κολουέζι και αναγνώστηκε η Εγκύκλιος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τον αγώνα που έχει να κάνει ο κάθε χριστιανός.

Στην συνέχεια μοιράσθηκε σε όλους τους πιστούς το ημερολόγιο του 2018, το οποίο είναι αφιερωμένο στην δεύτερη ειρηνική επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' στην Ι.Μ. Κατάγκας.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Τέλος σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου Α' Εβδομάδος των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων.

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Wed, 21 Feb 2018 10:58:22 +0200
Τρεις Πατριάρχες μαζί... http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20189-treis-patriarxes-mazi http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20189-treis-patriarxes-mazi treis patriarxes 1

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, πιστεύοντας πως ό,τι αποτυπώνεται στο παρελθόν, συνεχίζεται στο παρόν και στο μέλλον, φέρνει στη δημοσιότητα την απρόβλεπτη για τα τότε χρονικά δεδομένα συγκεκριμένη φωτογραφία.

Απεικονίζονται οι τρεις Πατριάρχες Αλεξανδρείας Παρθένιος ο Γ', Πέτρος ο Ζ' και Θεόδωρος ο Β'.

Είναι Ιούλιος του έτους μάλλον,1993 στις όχθες του ποταμού Νείλου, στην Ουγκάντα.

Από δεξιά διακρίνονται ο τότε Επίσκοπος Ουγκάντας Θεόδωρος ο Β', ο μετέπειτα Μητροπολίτης Καμπάλας (1987-1997).

Δίπλα του ο τότε Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιος, (1987-1996), πρώην Μητροπολίτης Καρθαγένης από το έτος 1957.

Κοιμήθηκε στην Αμοργό, 23 Ιουλίου 1996, έξω από την Ι. Μονή Παναγίας Χοζεβιωτίσσης.

Δίπλα στον Πατριάρχη Παρθένιο, ο πρώην Επίσκοπος Βαβυλώνος (1983) και το 1990, Μητροπολίτης Άκκρας Πέτρος.

Αργότερα το 1994 προεβιβάσθη σε Καμερούν και διάδοχος του Πατριάρχου Παρθενίου από το 1997 έως το 2004, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο Σινούκ, που τον μετέφερε στο Άγιο Όρος.

Ηταν Σεπτέμβριος του ίδιου έτους, στην περιοχή "Πόρτο Κουφό", Χαλκιδικής και στο σημείο "Άμπελος".

Τέλος ο τότε Επίσκοπος Κυρήνης Θεόδωρος, (1990), μετέπειτα Μητροπολίτης Καμερούν (1997) και αργότερα Ζιμπάμπουε (2002), ενώ από το 2004 είναι ο εν ενεργεία έως της σήμερον Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β'.

Αριστερά του ο Επίσκοπος Ριρούτας Μακάριος, (1992), ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε (1998) και από το 2001 Μητροπολίτης Ναιρόμπης και πάσης Κένυας.

Δύο Αρχιερείς, ένας Πατριάρχης και δύο διάδοχοί του και όλα αυτά μέσα από την λήψη μίας φωτογραφικής κάμερας...

Συγκινητική ιστορική απαθανάτιση...

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Tue, 20 Feb 2018 12:10:39 +0200
Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στην Κανάγκα του Κογκό (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20166-o-esperinos-tis-suggnomis-stin-kanagka-tou-kogko-foto http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20166-o-esperinos-tis-suggnomis-stin-kanagka-tou-kogko-foto kanaga 9

Με την συμμετοχή των Ιερέων της Κανάγκα του Κογκό, των αφιερωμένων αδελφών και του πιστού λαού του Θεού, που προσήλθε παρά την καταρρακτώδη βροχή , τελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου του Ιεραποστολικού Κλιμακίου της Κανάγκα, ο εσπερινός της συγγνώμης.

Μέσα σε πολύ κατανυκτικό κλίμα, οι κογκολέζοι χριστιανοί της Κανάγκα, αφού δοξολόγησαν τον Θεό για την είσοδό τους στο στάδιο της Μ. Τεσσαρακοστής, έλαβαν την ευλογία της συγγνώμης από τους Ιερείς, ασπαζόμενοι πάντες τον Σταυρό του Κυρίου μας.

Νωρίτερα, στο κήρυγμά του, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κινσάσας αρχιμ. Θεοδόσιος Τσιτσιβός, αφού μίλησε για την είσοδο των Χριστιανών στο ευλογημένο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ιδιαίτερα τόνισε την αξία της «συγνώμης και της συγχώρησης», ως προϋπόθεση του καλού αγώνος και της σωτήριας έκβασης της νηστείας.

Δεν φτάνει, τόνισε, να ζητούμε συγχώρεση από τον Θεό για τις αμαρτίες μας και τα λάθη μας, αλλά πρώτα να συγχωρέσουμε τους αδελφούς που πιθανών να μας έβλαψαν και να μας λύπησαν.

Είναι ευκολότερο να ζητούμε από τον Θεό να μας συγχωρέσει, παρά να συγχωρέσουμε εμείς τους άλλους.

Αλλά όπως τονίζουμε στην Κυριακή προσευχή, ο Θεός θα συγχωρέσει τα οφειλήματα μας, όπως και εμείς συγχωρέσαμε τα οφειλήματα των συνανθρώπων μας.

Κάλεσε όλους τους πιστούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσω της ειρήνης, της αγάπης και της ενότητος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αλληλοσυγχώρηση.

Κάλεσε ακόμη όλους τους πιστούς, από καρδιάς να ζητήσουν την ευχή του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, επί τη εισόδω των στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διαβιβάζοντας τους και τις πατρικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.

Επίσης, αναφορά έκανε και στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου, ο οποίος αγωνιά για την πνευματική πρόοδο και σωτηρία του ποιμνίου του και τους κάλεσε να εκζητήσουν την ευχή και την συγχώρεση ως πνευματικού πατρός της Μητροπόλεως.

Κάλεσε τους πιστούς, να εκζητήσουν και την ευχή των μεγάλων ιεραποστόλων που εργάστηκαν στον πνευματικό αγρό της Κανάγκα, του αειμνήστου Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου και των αειμνήστων αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου και Χαρίτωνος Πνευματικάκη.

Τέλος παρεκάλεσε πάντας, να συγχωρέσει ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε με ειρήνη και ομόνοια να διαπλεύσουν το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Sun, 18 Feb 2018 21:02:33 +0200
Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Αντιπρόεδρο του Σουδάν (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20163-sunantisi-patriarxi-alejandreias-me-ton-antiproedro-tou-soudan-foto http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20163-sunantisi-patriarxi-alejandreias-me-ton-antiproedro-tou-soudan-foto soudan 4

Τήν Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε, απουσιάζοντος του Προέδρου, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως του Σουδάν Εξοχώτατο κ. HASSABO MOHAMED AHMED, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Χαρτούμ συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προσανατολισμού, Εθνικών Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων κ. ABUBAHR OSMAN.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο για την φιλοξενία, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Σουδάν, στις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην αδελφοσύνη των λαών και στο κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι Χριστιανοί είναι ελεύθεροι σε αυτή την χώρα να λατρεύουν τον Θεό και υποσχέθηκε ότι θα προσεύχεται για την ειρήνη και την πρόοδο του Σουδάν.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος καλωσόρισε τον Πατριάρχη στην χώρα αναφέρθηκε στην Νομοθεσία του Σουδάν σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Είπε ότι ο λαός του Σουδάν αποτελείται από πολλές φυλές Αράβων, Νούβιων, Αρναούτιων επίσης πολλοί Ευρωπαίοι και Αφρικανοί κατοικούν στο Σουδάν αλλά και άλλοι των οποίων την καταγωγή δεν γνωρίζουν και είναι ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα το μόνο που χωρίζει τους Χριστιανούς από τους Μουσουλμάνου είναι η διεύθυνση κατοικίας τους είπε χαρακτηριστικά κατόπιν αναφέρθηκε σε διάφορα άλλα θέματα.

Στη Συνέχεια ο Πατριάρχης προσέφερε ως δώρο στον Αντιπρόεδρο το Έμβλημα του Πατριαρχείου και τέλος ο Μακαριώτατος και ο Υπουργός Προσανατολισμού έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στον Διεθνή Αερολιμένα Χαρτούμ όπου πριν από την αναχώρησή του για το Κάιρο με τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές τον αποχαιρέτισαν ο αρμόδιος για θέματα Εκκλησιών Υπουργός, ο Διευθυντής και τα στελέχη της Διεύθυνσης Εκκλησιών, η Αρμόδια Υπηρεσία Εκκλησιών της Εθνικής Ασφάλειας, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, ο Εκπρόσωπος του Κόπτη Μητροπολίτη Χαρτούμ, η Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ και ο οικείος Ποιμενάρχης, ο Υπουργός του προσέφερε είδη Σουδανικής Λαϊκής Τέχνης και ένα δερμάτινο χαρτοφύλακα.

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Sun, 18 Feb 2018 20:49:18 +0200
Τα σεμνά ονομαστήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Χαρτούμ http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20150-ta-semna-onomastiria-tou-patriarxi-alejandreias-sto-xartoum http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20150-ta-semna-onomastiria-tou-patriarxi-alejandreias-sto-xartoum onomast papa soudan 9

Το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε στους πιστούς με συγκίνηση καθότι σήμερα είναι η ονομαστική του εορτή και επέλεξε το Σουδάν για αυτήν την σημαντική ημέρα ευχήθηκε για ειρήνη και αγάπη στον κόσμο και ευχαρίστησε όσους βρίσκονται σήμερα κοντά του για να εορτάσουν μαζί του ακολούθως ονόμασε τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Νουβίας Απόστολο Πεζουβάνη Αριμανδρίτη του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Στην συνέχεια όλοι μετέβησαν στην Ιερά Μητρόπολη όπου προσφέρθηκα κεράσματα και ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές των Ορθοδόξων του Σουδάν ακολούθως παραχώρησε ωριαία συνέντευξη στην Κρατική Τηλεόραση του Σουδάν.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στο Υπουργείο Προσανατολισμού και Εθνικών Κληροδοτημάτων όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του, ακολούθησε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου συζήτηση για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στο Σουδάν, στη συζήτηση παραβρέθηκαν εκτός του Υπουργού εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων και όλων των Εκκλησιών που υπάρχουν στο Χαρτούμ.

Το απόγευμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον Μπλέ Νείλο σε μία σύντομη κρουαζιέρα που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ και στην οποία τον συνόδευσε η Πρόεδρος Δρ. Αλεξάνδρα Πατεράκη και μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο όπου η Ελληνική Κοινότητα με την ευκαιρία της ονομαστικής Του εορτής παρέθεσε επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη σε μία πανηγυρική ατμόσφαιρα, την Κυβέρνηση Εκπροσώπησε ο Α΄ Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Σουδάν και ο Αρμόδιος Υπουργός για θέματα Εκκλησιών με τα στελέχη του Υπουργείου επίσης παραβρέθηκαν οι Πρέσβεις Αμερικής, Αγγλίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρουμανίας, Αιγύπτου, ο Νούντσιος, οι Επίτιμοι Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος, Εκπρόσωποι άλλων ομολογιών και Εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων.

Τον Μακαριώτατο καλωσόρισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας, ο Μακαριώτατος χαιρέτισε όλους στην ομιλία του επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της χώρας για την φιλοξενία και είπε ότι εάν η Αίγυπτος είναι η Πόρτα της Αφρικής τότε το Σουδάν είναι η Καρδιά αυτής της Ηπείρου. Ευχήθηκε για την Ειρήνη και την ομόνοια στην χώρα που αγκαλιάζει ο φωτεινός Νείλος.

Τέλος τον Μακαριώτατο καλωσόρισε στο Σουδάν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και ζήτησε από τον Πατριάρχη να μην έρχεται κάθε δέκα χρόνια αλλά πιο συχνά γιατί το Σουδάν είναι μία χώρα που έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα και προσέφερε στον Μακαριώτατο την Εθνική Λωρίδα.

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

onomast papa soudan 1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Sun, 18 Feb 2018 04:29:18 +0200
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Χαρτούμ (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20132-patriarxiki-theia-leitourgia-sto-xartoum-foto http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20132-patriarxiki-theia-leitourgia-sto-xartoum-foto soudan theia litourgia 10

Την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου ε.ε., κατά τη τρίτη ημέρα της Επισκέψεώς του στο Χαρτούμ ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε, κατ΄ οικονομία διότι η Κυριακή είναι εργάσιμη ημέρα και θα δυσκολεύονταν οι πιστοί, Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου και του Οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Νουβίας Σάββα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ιστορική Μητρόπολη της Νουβίας και τον Ελληνισμό του Σουδάν ενώ στη συνέχεια έδωσε προς όλους πνευματικές νουθεσίες και ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην σημαντική αυτή για την Μητρόπολη Νουβίας ιερή στιγμή, τέλος παρασημοφόρησε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στο Σουδάν κ. Γεράσιμο Παγουλάτο και την Πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Χαρτούμ Δρ. Αλεξάνδρα Πατεράκη.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν Εκπρόσωπος του Κόπτη Μητροπολίτη Χαρτούμ, Εκπρόσωπος της Ερυθραίϊκής Εκκλησίας, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Χαρτούμ, ο Αγγλικανός Επίσκοπος Χαρτούμ, Εκπρόσωποι της Λουθηρανικής, Ευαγγελικής και άλλων Εκκλησιών, επίσης η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαρτούμ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ, ο Αμερικανός Πρέσβης ή Πρέσβειρα του Λιβάνου και εκπρόσωποι άλλων Πρεσβειών.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με όλους τους εκπροσώπους των Εκκλησιών στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως. Όλοι θεωρούν αυτή την Επίσκεψη σημαντική διότι αποδεικνύει την αγάπη και την ομόνοια μεταξύ των Θρησκειών στο Σουδάν.

Μετά την αποχώρηση των Επισήμων Προσκεκλημένων ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλους εκείνους που βοηθούν τον Μητροπολίτη στις καθημερινές εργασίες στο γραφείο αλλά και στην οργάνωση του πνευματικού και λειτουργικού έργου της Μητροπόλεως, μίλησε μαζί τους για πολύ ώρα απλά και ταπεινά και γιόρτασε μαζί τους μια και την επομένη πολλοί από αυτούς εργάζονται.

Το βράδυ της ίδια ημέρας μετέβη στο "KEROYAVAN RESSORT" όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Προσανατολισμού, Εθνικών Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων κ. ABUBAHR OSMAN σε μία πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα παρουσία και των συντελεστών του Συμβουλίου Εκκλησιών Χαρτούμ και Εκπροσώπων των Μουσουλμάνων.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στο Σουδάν παρόντες επίσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων και Θρησκευτικής Συμφιλίωσης του Σουδάν Dr. FAROUK ALBUSRA, Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θρησκευμάτων HAMMET YOUSEF, ο Διευθυντής του Γραφείου Εκκλησιών AMIN ELTOM και ο Υπεύθυνος Διεκπεραίωσης και Διευθυντής Προσωπικού του ίδιου Υπουργείου ALFATEH MOHTAR.

Τέλος ο Μακαριώτατος πρόσφερε ως αναμνηστικό της Επισκέψεώς του στο Σουδάν ξύλινο πιάτο με φίλντισένιο έμβλημα του Πατριαρχείου στον Εξοχώτατο κ. ABUBAHR OSMAN ακολούθησε δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του Πατριάρχου και της συνοδείας του ο Υπουργός.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Sat, 17 Feb 2018 08:16:43 +0200
Δεύτερη μέρα της επισκέψεως του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Σουδάν http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20120-deuteri-mera-tis-episkepseos-tou-patriarxi-alejandreias-sto-soudan http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20120-deuteri-mera-tis-episkepseos-tou-patriarxi-alejandreias-sto-soudan soudan papas daytwo 1

Το πρωί της Πέμπτης, 15 Φεβρουαρίου ε.ε. , η Α.Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε και προσκύνησε τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ, ακολούθως ο Μακαριώτατος σε συνέντευξη εντός του Ναού στο BBC και σε άλλα κανάλια αναφέρθηκε στην ιστορία του Ελληνισμού στο Σουδάν αλλά και στις Ορθόδοξες Αποστολές σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο, δήλωσε πανευτυχής που βρίσκεται στο Σουδάν, το οποίο επισκέπτεται για δεύτερη φορά, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της χώρας για την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε η Σουδανική Κυβέρνηση, εξήρε την άριστη και αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην όμορφη αυτή χώρα που αγκαλιάζει ο ποταμός Νείλος.

Ακολούθως μετέβη στο Επισκοπείο και τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως όπου συζήτησε με τον Οικείο Μητροπολίτη διάφορα θέματα που αφορούν του Ορθοδόξους του Σουδάν και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Στην συνέχεια μετέβη στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία στο Χαρτούμ όπου έγινε δεκτός από τον Σύμβουλο της Πρεσβείας και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων καθώς ο Πρέσβης απουσίαζε στο Κάιρο. Ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου αλλά και τις κοινές προσπάθειες που γίνονται για το καλό της χώρας σε πολλούς τομείς, επίσης αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Σουδάν αλλά και στην Ελληνική παρουσία στο Σουδάν παλαιότερα και τώρα.

Η Αιγυπτιακή Πρεσβεία από την Πλευρά της καλωσόρισε τον Πατριάρχη στο Σουδάν την επίσκεψη του οποίου θεωρεί σημαντική και για τις δύο χώρες, της Αιγύπτου και του Σουδάν, και δήλωσε ότι η Αιγυπτιακή Πρεσβεία θα σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων όπου χρειαστεί.

Αμέσως μετά ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου μετέβη στο Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο το οποίο στεγάζεται στο Ξενοδοχείο "ΑΚΡΟΠΟΛ" οπού τον υποδέχθηκε ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Σουδάν κ. Γεράσιμος Παγουλάτος με τον οποίο είχε σύντομη συζήτηση σχετικά με τον Ελληνισμό στο Σουδάν, ο Μακαριώτατος πρόσφερε στον κ. Παγουλάτο Τόμο του Αγίου Γεωργίου Καίρου ως Αναμνηστικό της επισκέψεώς του στο Σουδάν, το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρακάθισε σε γεύμα το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο Επίτιμος Πρόξενος παρουσία και της Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Χαρτούμ Δρ. Αλεξάνδρας Πατεράκη.

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

soudan papas daytwo 2

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Fri, 16 Feb 2018 00:22:56 +0200
Ο Σιναίου Δαμιανός ευχαριστεί τον Πρόεδρο Αλ Σίσι και την ελληνική πολιτεία http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20112-o-sinaiou-damianos-euxaristei-ton-proedro-al-sisi-kai-tin-elliniki-politeia http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20112-o-sinaiou-damianos-euxaristei-ton-proedro-al-sisi-kai-tin-elliniki-politeia sinaiou damianos

Την πρώτη επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Αυτόνομος Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, αναφορικά με την εξέλιξη της υγείας του Καθηγουμένου της, Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, μετά το σοβαρό ατύχημα που υπέστη στις 29 Ιανουαρίου στο χώρο του μοναστηριού.

Στην επίσημη ανακοίνωση, αναφέρεται ότι μέρα με την ημέρα βελτιώνεται η υγεία του σεβάσμιου Ιεράρχη.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, «νοσηλευόμενος, ενημερώνεται καθ’ ημέραν διά τα θέματα της Ι. Μονής και ομού μετά της Ι. των Πατέρων Συνάξεως ασκεί την διοίκησιν, ως τα ιερά θέσμια της Ι. Μονής διακελεύουν».

Τέλος, παρατίθεται μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, όπου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για το αμέριστο ενδιαφέρον για την υγεία του από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σερίφ Ισμαήλ και τον Υπουργό Άμυνας κ. Σόμπχι και όλους τους υπευθύνους του στρατιωτικού νοσοκομείου «Αλ Γκαλάα» του Κάΐρου όπου νοσηλεύεται.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά ευχαριστεί θερμά για το ενδιαφέρον της και την Ελληνική Πολιτεία, στο πρόσωπο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, ως και τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστο Διάμεση, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο και την αιγυπτιώτικη παροικία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά:

«ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΙΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Κατόπιν του επισυμβάντος ατυχήματος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. Δαμιανού, ο οποίος αναρρωνύει και των πολλών τηλεφωνημάτων αγωνίας διά την πορείαν της υγιείας Αυτού, τόσον προς τους αδελφούς και πατέρας της Ι. Μονής Σινά, όσον και προς τους αντιπροσώπους της Ι. Μονής εις τα ανά τον κόσμον Ι. Μετόχια Αυτής, πληροφορούμεν υπευθύνως, ότι η πορεία της υγείας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Δαμιανού βαίνει καλώς, βελτιουμένη καθ’ ημέραν.

Εκ του βαρέος ατυχήματος υπέστη συν τοις άλλοις και σοβαρόν κάταγμα εις την αριστεράν χείρα, το οποίον αντιμετωπίσθη επιτυχώς διά χειρουργικής επεμβάσεως.

Νοσηλευόμενος, ενημερώνεται καθ’ ημέραν διά τα θέματα της Ι. Μονής και ομού μετά της Ι. των Πατέρων Συνάξεως ασκεί την διοίκησιν, ως τα ιερά θέσμια της Ι. Μονής διακελεύουν.

Ακολουθεί Μήνυμα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου προς άπαντας τους ευχομένους υπέρ υγείας και αναρρώσεως Αυτού:

«Δοξολογώ από καρδίας τον εν Τριάδι προσκυνητόν Θεόν ημών και την Παναγίαν Μητέραν Αυτού, ως ακατάφλεκτον Βάτον, την κυοφορούσαν τον ένσαρκον Λόγον.

Ωσαύτως, υμνολογώ την έφορον προστάτιδα και μητέρα ημών Αγίαν Μεγαλομάρτυρα νύμφην του Χριστού Αικατερίναν, την πάνσοφον, ως και την μεγάλην χορείαν πάντων των Σιναϊτών αγίων, οι οποίοι μέ περισκέπουν και συνέδραμον εις την διαφύλαξίν μου.

Ακολούθως, ευχαριστώ το Αιγυπτιακόν Κράτος για την αστραπιαίαν ολόθυμον ανταπόκρισίν του, ιδιαιτέρως τον Εξοχώτατον Πρόεδρον της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας κ. Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την άμεσον κινητοποίησιν των φορέων του Κράτους, διά την μεταφοράν μου εις το Κάϊρον και την περίθαλψίν μου, ωσαύτως ευχαριστώ τον Πρωθυπουργόν Σερίφ Ισμαήλ, τον Υπουργό Άμυνας κ. Σόμπχι, εξόχως τον προσωπικό φίλο Διοικητή Ν. Σινά κ. Χάλεντ Φούντα, τον Δήμαρχον Αγ. Αικατερίνης κ. Σάγιεντ Άμπντελ Σάντεκ, τον Διοικητή του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ελ Γκαλάα όπου νοσηλεύομαι, Στρατηγό κ. Μπαχάα, τον Αιγυπτιακόν Στρατόν και το προσωπικόν του Νοσοκομείου διά το ανύστακτον ενδιαφέρον αυτών.

Ωσαύτως, ευχαριστώ θερμώς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, ιδιαιτέρως τον Υπουργόν Εθνικής Αμύνης κ. Π. Καμμένον και τον Υφυπουργόν Εξωτερικών κ. Ι. Αμανατίδην οι οποίοι, τόσον προσωπικώς όσον και διά των τακτικών επισκέψεων του Πρέσβεως της Ελλάδος εις το Κάϊρον κ. Μ. Διάμεση και του Γ. Προξένου κ. Δασκαλοπούλου, έσπευσαν αρωγοί εις την περιπέτειαν της υγιείας μου.

Εν συνεχεία, ευχαριστώ τα πνευματικά μου τέκνα, τους Πατέρας της Ι. Μονής, οι οποίοι το πρώτον μέ περιέθαλψαν και εν συνεχεία εύχονται απαύστως και καθ΄ ημέραν συμπαρίστανται ποικιλοτρόπως, αναμένοντες την επιστροφήν μου εις την Ι. Μονήν.

Ευχαριστώ τους φίλους και αδελφούς Κληρικούς, Μοναχούς και Λαϊκούς, όπου γης, που συνέτρεξαν διά της προσευχής και του γραπτού ή προφορικού ενδιαφέροντός των.

Ευχαριστώ τον κ. Ν. Βαδήν, Διαχ. Διευθυντήν της Ι. Μονής και τον Σύλλογον Αμπετείου Σχολής Καΐρου, την εν Αιγύπτῳ ομογένειαν, τον κ. Αντ. Καζαμίαν.

Τέλος, ευγνωμονώ τους νυχθημερόν ευρισκομένους πλησίον μου παρά την κλίνην της αναρρώσεώς μου, ών τα ονόματα Κύριος μνημονεύση. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

† Ο Σιναίου Δαμιανός

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Thu, 15 Feb 2018 14:55:10 +0200
Αφίχθη στο Σουδάν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β' http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20104-afixthi-sto-soudan-o-patriarxis-alejandreias-theodoros-b- http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20104-afixthi-sto-soudan-o-patriarxis-alejandreias-theodoros-b- soudan papas 6

Αφίχθη το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Φεβρουαρίου ε.ε., στο Σουδάν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο.

Θερμή υποδοχή του επιφύλαξε τόσο η Κυβέρνηση του Σουδάν όσο και η Ελληνική Κοινότητα αλλά και οι Εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα του Χαρτούμ ο Υπουργός Προσανατολισμού, Εθνικών Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων κ. ABUBAHR OSMAN, o Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ο Γενικός Γραμματέας Εκκλησιών, οι Αρμόδιοι επί Εκκλησιαστικών Θεμάτων της Εθνικής Ασφάλειας, Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ κ. Γεράσιμος Παγουλάτος, η Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Χαρτούμ με επικεφαλής την Πρόεδρο Δρ. Αλεξάνδρα Πατεράκη, Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών του Χαρτούμ, ο Οικείος Ποιμενάρχης, Εκπρόσωπος του Κόπτη Μητροπολίτη Χαρτούμ και άλλοι φορείς.

Η άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου καλύφθηκε από πλήθος τηλεοπτικών καναλιών και δημοσιογράφων πολλών εφημερίδων του Σουδάν.

Ακολούθως ο Υπουργός εκ μέρους της Κυβερνήσεως του Σουδάν καλωσόρισε τον Μακαριώτατο στο Χαρτούμ και εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της χώρας τον Υπουργό και όλους όσους τον υποδέχθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα του Χαρτούμ ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την χαρά του που βρίσκεται για μία ακόμα φορά στην όμορφη αυτή Νειλοχώρα όπου ζουν αρμονικά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αγαπημένοι μεταξύ τους.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος κατέλυσε στο Ξενοδοχείο "EWA" στις όχθες του Μπλε Νείλου όπου λίγο αργότερα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των άλλων Εκκλησιών με του οποίους είχε μία σύντομη πρώτη επαφή και συνομιλία σχετικά με τους Χριστιανούς του Σουδάν, ακολούθησε συνέντευξη του Μακαριωτάτου στην αγγλόφωνη εφημερίδα SUDAN VISION.

soudan papas 1

soudan papas 1

soudan papas 1

soudan papas 1

soudan papas 1

soudan papas 1

soudan papas 1

soudan papas 1

soudan papas 1

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Wed, 14 Feb 2018 22:33:59 +0200
Τον Αρχιεπίσκοπο Σινά επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20097-ton-arxiepiskopo-sina-episkefthike-o-patriarxis-alejandreias http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20097-ton-arxiepiskopo-sina-episkefthike-o-patriarxis-alejandreias sina alexandreias 1

Την 14η Φεβρουαρίου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Σεβασμ. Μητροπολίτη Μέμφιδος κ.Νικόδημο, επισκέφθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο «Αλ Γκαλά» όπου νοσηλεύεται, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης, Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.Δαμιανό, προκειμένου να εκφράσει εκ του σύννεγυς, ευχές για γρήγορη ανάρρωση, αποκατάσταση της υγείας και επιστροφής στα καθήκοντά του.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο νοσηλευτικό ίδρυμα, συναντήθηκε με τον διοικητή του, Εντιμ. Στρατηγό κ. Μπάχα, ο οποίος είναι και ο επιβλέπων όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αιγύπτου.

Ο Μακαριώτατος, στο πρόσωπο του κ.Διοικητού, ευχαρίστησε τον Εξοχ. Πρόεδρο της Αιγύπτου κ.Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για το αμέριστο ενδιαφέρον του, καθώς και όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στη δοκιμασία του Σεβασμ. κ.Δαμιανού.

{loadposition adsense}

]]>
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας Wed, 14 Feb 2018 14:22:20 +0200