Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

themelios lithos 22

Μέσα στα πλαίσια των διαφόρων δραστηριοτήτων στην Ιερά Μητρόπολη Ναϊρόμπης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο νέου σχολείου στον περίβολο του ιερού ναού Παναγίας στο Κεπατίνι – περιχώρου της περιοχής Νακούρου.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον ιερέα και την επιτροπή του ναού για την πρωτοβουλία τους αυτή, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της παιδείας, ιδιαίτερα αυτής που εποπτεύεται από την Εκκλησία.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε σχολεία, ναούς και κλινικές στην ίδια περιοχή.

Την Κυριακή λειτούργησε στον ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο χωριό Κινό. Χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον π . Αθανάσιο της φυλής Κικούγιου και τον ιεροδιάκονο Νεκτάριο που ήταν υποδιάκονος και προέρχεται από τη φυλή των Λούγια.

Και οι δύο νέοι κληρικοί είναι απόφοιτοι της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄» στη Ναϊρόμπη και ο δεύτερος είναι γραμματέας για χρόνια στην ίδια σχολή. Ο π. Αθανάσιος πέρασε τρία χρόνια ως μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά στην Κύπρο.

Ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος της θείας λειτουργίας, παρουσίασε και στους δύο νεοχειροτονηθέντες τη ζωή και τη δράση των δύο Αγίων που φέρουν τα ονόματά τους: του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Έδωσε εν συντομία μερικά βιογραφικά τους στοιχεία για να τονίσει, στο τέλος, ότι, αν και οι δύο υπήρξαν λαμπροί θεολόγοι και αφοσιωμένοι ποιμένες, εκείνο που τους βοήθησε στην επιτυχία της αποστολής τους ήταν η ταπείνωση, η αγάπη, η αποδοχή, η συγχωρητικότητα και η πίστη τους στο θέλημα του Θεού.

Έτσι, κάλεσε και τους δύο ο Σεβασμιώτατος να ακολουθήσουν τα βήματά τους στη νέα αυτή πορεία που ανοίγεται μπροστά τους.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα εγκαίνια των νέων υπερσύγχρονων γραφείων και αιθουσών της ενορίας, συγχαίροντας τον ιερέα και τα μέλη της επιτροπής του ναού που κοπίασαν και εργάστηκαν για την επιτυχία αυτού του έργου που οπωσδήποτε θα ωφελήσει όλους.

Μέσα σ’ αυτά τα κτίρια θα στεγάζονται και οι υπηρεσίες των νέων, των Ορθοδόξων μητέρων, των ανδρών κ.τ.λ. Ακολούθησε πλούσιο γεύμα στα νέα κτίρια.

Στις απογευματινές ώρες ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε στην περιοχή του χωριού Μουτουΐνι τις ενορίες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και της Παναγίας, όπου μίλησε και πήρε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις των ενοριών αυτών, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών.

Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο ο κόσμος μας αλλά και οι νέοι μας, ιδιαίτερα, αγαπούν και στηρίζουν τις ελπίδες τους στην Ορθόδοξή μας Εκκλησία.

Μια σύντομη επίσκεψη στο όρος και πάλι Κιλιμάντζαρο ήταν κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας. Επίσκεψη στα ορφανά παιδιά μας που με πολλή αγάπη δίνουν ελπίδα για το μέλλον τους, μέσα από τον πόνο τους και την απώλεια των βιολογικών τους γονιών.

Μέσα της εβδομάδα ακόμα μια λειτουργία στην ενορία της Αγίας Σοφίας στο χωριό Κικαμπούρα. Εκκλησιαζόμενοι όλη η ομάδα των Χριστιανών ανδρών των γύρω πέντε ενοριών.

Κι αυτοί μας διαβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά πόσο έτοιμοι είναι για να στηρίξουν το έργο της Εκκλησίας μας. Κι έτσι προχωρούμε και με τη βοήθεια του Θεού και τις προσευχές των Αγίων μας το έργο προάγεται.

Ήταν μια άλλη δυναμική διαβεβαίωση των ανδρών Ορθοδόξων πατέρων που, στο τέλος της θείας λειτουργίας, κάθισαν ν’ ακούσουν τη διάλεξη του Σεβασμιωτάτου για τον ρόλο των ανδρών μέσα στη ζωή της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος μιλούσε για 40 περίπου λεπτά, θέτοντας υπ’ όψιν τους το γεγονός πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ανδρών από το σπίτι πρώτα την οικογένειά τους, δηλ. τη γυναίκα και τα παιδιά τους και ύστερα την εκκλησία.

Πόσο πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα μέσα στο σπίτι τους και στη συνέχεια την αγάπη τους για την εκκλησία με τη συχνή συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα της θείας ευχαριστίας.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος απάντησε στις ερωτήσεις των ανδρών που είχαν σχέση περισσότερο μέσα από τη ζωή τους στην Εκκλησία, σε συνδυασμό με την Αφρικανική κουλτούρα.

Ο Σεβασμιώτατος λόγω της μακράς τους πείρας με την κουλτούρα των Αφρικανών έδωσε τις δέουσες απαντήσεις και κατευθύνσεις. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε πλούσιο εορταστικό γεύμα.

Προηγουμένως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο της πρεσβυτέρας Σοφίας, η οποία υπήρξε εξαιρετικά αναμεμειγμένη με τις Ορθόδοξες γυναίκες αλλά και με τις πρεσβυτέρες σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κένυας.

Ευχαρίστησε όλους τους παρόντες ιερείς για τις προσπάθειές τους ώστε να συνεργάζονται ανάμεσά τους για την πρόοδο και ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κένυα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 300907
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: