Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 02 Απριλίου 2017

kinsasas 10

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου λειτούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος παρουσία του Εξοχότατου Πρέσβη της Ελληνικής Πολιτείας στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κ. Γεωργίου Παπακώστα.

Συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της ευρύτερης περιοχής της Κινσάσας.

Προέβη κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εις Διάκονον χειροτονία του καθηγητού Πανεπιστημίου του Κονγκό κ. Φωτίου Kipambala.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε πως στο Άγιον Όρος από το οποίο προέρχεται αυτή τη μέρα σε όλες τις Μονές, τις Σκήτες και στα κελλιά τελείτε ολονύκτια αγρυπνία και συνήθως προβαίνουν σε κουρές μοναχών και σε χειροτονίες.

Έτσι αποφάσισε και κατά την σημερινή ημέρα να τελέσει και την χειροτονία του κ. Φωτίου.

Ο νέος διάκονος που την αυριανή ημέρα θα λάβει τον δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου και θα υπηρέτηση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Mbanga-Gungu.

Εκτός από τις πανεπιστημιακές περγαμηνές που κατέχει διακρίνεται και για τις Θεολογικές του γνώσεις αλλά και για τον ζήλο του για τις ακολουθίες και για τα εκκλησιαστικά πράγματα. Ιδιαιτέρως όμως διακρίνεται για τον ζήλο που έχει για την Ορθόδοξη Κατήχηση.

Ο νέος διάκονος οργάνωσε στο κέντρο της Κινσάσας σε μια συνοικία αναπήρων πολυμελή ομάδα με Ορθόδοξη κατήχηση η οποία στερείτε ναού και η κατήχηση όσο και η ακολουθίες γίνονται στην κυριολεξία στον δρόμο.

Της Προσπαθείας αυτής ο νέος διάκονος συνεργάζεται μετά του π. Θεοδοσίου και με άλλους πατέρες αλλά και νέους όπου τελούν διάφορες ακολουθίες προς αγιασμό των πιστών και των κατηχουμένων.

Προσευχή και παράκληση του Σεβασμιωτάτου να βρεθούν δωρητές να στεγάσουν τις λατρευτικές ανάγκες αυτών των πονεμένων ανθρώπων που ακόμη και μέσα στην βροχή, οι περισσότεροι ανάπηροι, συγκεντρώνονται να προσευχηθούν και να διδαχθούν τα της Ορθοδόξου Πίστεως.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος κατ’ αυτή τη μέρα τοποθέτησε στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου τον συνεργάτη του αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Τσιτσιβό ο οποίος απεστάλει από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ .κ. Θεόδωρον τον Β’ να βοηθήσει τον Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο γνωρίζοντας τους πνευματικούς δεσμούς του π. Θεοδοσίου μετά του Σεβασμιωτάτου από τα χρόνια που φοιτούσε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου ‘Όρους.

Τόνισε ο Σεβασμιώτατος πως προβαίνει κατ΄ αυτή την μέρα στην τοποθέτηση του π. Θεοδοσίου στην πρωτοσυγκελλία της Ιεράς Μητροπόλεως καθότι συνδέεται με το Άγιον Όρος και που το Όρος αυτή τη μέρα εορτάζει την Παναγία. Κάλεσε τον π. Θεοδόσιο και από την νέα του θέση να διακονήσει τον Χριστό την Εκκλησία και την Ιεραποστολή.

Τόνισε ο Σεβασμιώτατος συγκεκριμένα γιατί προβαίνει στον διορισμό του π. Θεοδοσίου στην θέση του πρωτοσυγκέλλου και ανέγνωσε στο εκκλησίασμα τον διορισμό του που έχει ως εξείς:

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ

Ὡς Μητροπολίτης Κινσάσας, ὑπέρτιμος καὶ ἔξαρχος Κεντρῴας Ἀφρικῆς, ἔχοντες ὑπ’ ὄψιν τὴν πολυετῆ εὐδόκιμον ἱερατικὴν διακονίαν εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ πανοσιολογιωτάτου ἀρχιμανδρίτου Θεοδοσίου Τσιτσιβοῦ: 1) εἰς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Πατρῶν, 2) τὴν ἀπὸ ἐτῶν συνδρομήν του εἰς τὴν Ἱερὰν Μητρόπολίν μας καὶ τὴν ἱεραποστολήν της, 3) τὴν διακονίαν του ὡς καθηγητοῦ εἰς τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν «Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης» τοῦ Ὀρθοδόξου Πανεπιστημίου τοῦ Κογκό, 4) τὴν ἔμπρακτον ἀγάπην καὶ θυσίαν του διὰ τὴν ἱεραποστολὴν καὶ τὸ ἔργον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, 5) τὸ φιλακόλουθον αὐτοῦ καὶ τὸν σεβασμὸν εἰς τὴν παράδοσιν τῆς Ἐκκλησίας μας, 6) τὸν διακρίνοντα αὐτὸν σεβασμὸν πρὸς τὸ σεπτὸν πρόσωπον τοῦ Μακαριωτάτου Πάπα καὶ Πατριάρχου μας Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς κ. Θεόδωρον Β΄ καὶ τὸ Πατριαρχεῖον μας, τὴν ὑπακοήν του εἰς τὴν Ἐκκλησίαν καὶ τὴν ἀρίστην συνεργασίαν του μετὰ τοῦ ἐπισκόπου, διορίζομεν αὐτὸν Πρωτοσύγκελλον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κινσάσας.

Δεόμεθα δὲ πρὸς τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν ἵνα χαρίζῃ εἰς αὐτὸν τὴν ἐξ ὕψους δύναμιν καὶ βοήθειαν ἵνα ἀξίως τελῇ τὰ νέα αὐτοῦ καθήκοντα ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ.

ὁ Μητροπολίτης Κινσάσας ὑπέρτιμος καὶ ἔξαρχος Κεντρῴας Ἀφρικῆς

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε σε όλους τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες Του για τον ευαγγελισμό των Αφρικανών αδελφών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην αίθουσα τελετών της σχολής πληροφορικής παραπλεύρως του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρκου και μετά από μια ωραία τελετή απένειμε σε πτυχιούχους της βυζαντινής σχολής της Μητροπόλεως τα ανάλογα πτυχία μεταφέροντας και πάλη της ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου.

Συμμετείχαν οι φοιτητές της Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό μαζί με τους καθηγητές τους.

Φοιτητές και νέοι έψαλλαν και τραγούδησαν με παλμό για τις ευλογίες που η Παναγία επεφύλαξε αυτή την ημέρα στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας.

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

Εμφανίσεις: 301387
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: