Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/10 08:58

aithiopia-3

Τις μέρες αυτές βρέθηκα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, σε μια διεθνή συνάντηση που ακολουθήθηκε με διάφορα θέματα, ιδιαίτερα εκείνο της ιεραποστολής και στις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων. 

Ως ιστορικός της Εκκλησίας μας θυμήθηκα το ξεκίνημα της Εκκλησίας με τον πρώτο Επίσκοπο, τον Φρουμέντιο, που χειροτονήθηκε από τον Επίσκοπο Αθανάσιο Αλεξανδρείας. Ήλθε εδώ και άρχισε την ιεραποστολική του εργασία, όπως και στη συνέχεια οι διάδοχοί του, ούτως ώστε να ιδρυθεί και να θριαμβεύσει η πίστη της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα υπηρέτησαν, ως Μητροπολίτες Αξώμης, οι Χριστοφόρος, μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Νικόλαος Αμτάλαχ, πρώτος Άραβας Επίσκοπος στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, γνωστός σε όλους μας για τα εξαίρετα βιβλία του που έγραψε για τους νέους, μεταφρασμένα σε άριστα ελληνικά.

Η άμεση σχέση του με την εξωτερική ιεραποστολή τον τοποθετεί ως ειδικό απεσταλμένο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Ανατολική Αφρική το έτος 1942, που είχε ως αποτέλεσμα την περίφημη έκθεσή του με τις εντυπώσεις, συμπεράσματα και εισηγήσεις που κυκλοφόρησε σε ξεχωριστό τόμο το 1947, με τον τίτλο «Τριλογία Αναμνήσεων», το οποίο είχα την ευκαιρία και ευλογία να μεταφράσω στα Αγγλικά, όταν υπηρετούσα ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Νοτιοτέρας Αφρικής. 

Μετά τον θάνατο του Αξώμης Νικολάου (1967), Μητροπολίτης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Φούγιας (1968), ο οποίος έδρασε αποτελεσματικά για περισσότερα από 10 χρόνια μέχρι της εκλογής του σε Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας (1979), ο οποίος πέθανε, τέλος, με τον τίτλο του Μητροπολίτη Πισιδίας.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στη Μητρόπολη Αξώμης είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από τα φοιτητικά χρόνια και ήταν εκείνος που με ενθάρρυνε να δημοσιεύσω τις πρώτες μου μελέτες στα περιοδικά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας «Πάνταινος», «Εκκλησιαστικός Φάρος» και «Ανάλεκτα».

Η συνεργασία μας συνεχίστηκε όταν μετετέθη και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα υπό την εποπτεία του επιστημονικά περιοδικά «Εκκλησία και Θεολογία» και «Texts and Studies».

Η πρόσφατη παρουσία μου στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, έφερε στη μνήμη μου όλους αυτούς που εργάστηκαν και κοπίασαν για να ιδρυθεί, στηριχθεί και να θεμελιωθεί η πίστη των Ορθοδόξων σ’ αυτό τον ιστορικό χώρο, που συνδέεται άμεσα με την Ελληνική παρουσία και γλώσσα από την αρχαιότητα και στη συνέχεια με τον Άγιο Φρουμέντιο, που ήταν ελληνικής καταγωγής και οπωσδήποτε ήλθε εδώ και ευαγγελίστηκε το μήνυμα της Αναστάσεως στους Αιθίοπες στην ελληνική γλώσσα.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την πολύχρονη υπηρεσία και προσφορά του νυν Μητροπολίτη Αξώμης, Πέτρου που διαδέχθηκε τον Μεθόδιο Φούγια.

Μαζί του συνεργάστηκα την επολή που διορίστηκε Πατριαρχικός Έξαρχος στην Ιερά Μητρόπολη Κένυας, όταν ήμουν ακόμα Επίσκοπος Ριρούτας.

Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία, αυτές τις μέρες, μαζί με τον Πρωτοσύγκελλο π. Χρυσόστομο, ο οποίος εργάστηκε ως Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Αναργύρων στη Ναϊρόμπη, να επισκεφθώ, μαζί με τους συνοδούς μου π. Ευάγγελο και καθηγητή Ιωσήφ, τον ιστορικό ναό του Αγίου Φρουμεντιου με το παρακείμενο πρεσβυτέριο, το Ελληνικό Κοιμητήριο και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται μέσα στον ίδιο χώρο, τον Ολυμπιακό της Ελληνικής Κοινότητας, τα εκπαιδευτήρια Δημοτικό, Γυμνάσιο και Αγγλικό Σχολείο με 1000 νέους από 42 κράτη, το Μητροπολιτικό Μέγαρο (μόνο απ’ έξω) και άλλα ιστορικά μνημεία που συνδέονται με την ιστορία των Ελλήνων εδώ στην Αιθιοπία, θέμα με το οποίο ασχολήθηκα προ πολλών ετών.

Το πιο συγκλονιστικό ήταν φυσικά η επίσκεψή μας στο Ελληνικό Κοιμητήριο, το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση και διαλαλεί, διαχρονικά, τη μεγάλη συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη της χώρας.

Η επίσκεψη στο νεκροταφείο, κάτι που συνηθίζω να κάνω όταν επισκέπτομαι χώρες της διασποράς, μου έδωσε την ευκαιρία να πω μια δέηση για όλους που αναπαύονται εκεί και που δεν έχουν κάποιο αγαπητό τους πρόσωπο να τους επισκεφθεί.

Συγκινήθηκα πολύ, όταν είδα τον τάφο του Μητροπολίτη Αξώμης Νικολάου (1927 – 1967), για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα γαι την ιστορική εισήγησή του προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (1942) να πορευθούν επίσημα και να αναγνωρίσουν τους Αφρικανούς Ορθοδόξους.

Δίπλα του ένα μεγάλο μαυσωλείο: ο τάφος του Ζερβού που ήταν ο προσωπικός γιατρός και σύμβουλος του Χαϊλέ Σελασιέ, του τελευταίου Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας. Ανάμεσα στους άλλους αναφέρω τις οικογένειες Ασλανίδη, Γιαννοπούλου, Γαλάτη, Καλογεροπούλου. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκαμε με τον Αιθίοπα Πατριάρχη Ματθία, ο οποίος μας δέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά. Είχα την ευκαιρία να του χαρίσω την έκδοση του Ευαγγελίου στα Σουαχίλι και Αγγλικά, ένα μνημειώδες έργο της Μητροπόλεως Κένυας. Το πήρε στα χέρια του, το περιεργάστηκε και χάρηκε ιδιαίτερα. 

Την Κυριακή τελέσαμε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Φρουμεντίου, με τη συμμετοχή των Αρχιμ. π. Χρυσοστόμου και π. Ευαγγέλου, κληρικού και συνεργάτη μας. Έψαλλε η χορωδία μελωδικότατα και χρησιμοποιήθηκαν Ελληνικά, Αγγλικά, Σλαβωνικά, Ρουμανικά, Αιθιοπικά, Αραβικά και διάφορες διάλεκτοι της Κένυας.

Το εκκλησίασμα αποτελείτο από πιστούς των πιο πάνω χωρών. Στη θεία λειτουργία παρέστη ο Πρέσβυς της Ελλάδος με τη σύζυγό του, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Αντίς Αμπέμπα και Τζιμπουτί και πλήθος πιστών. 

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μοίρασε το αντίδωρο σ’ όλους τους εκκλησιασθέντες. Ο π. Χρυσόστομος με θερμούς λόγους καλωσόρισε, εκ μέρους του απουσιάζοντος Μητροπολίτου Αξώμης κ. Πέτρου, τον Σεβασμιώτατο.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχει Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο τον Β΄ για την ευλογία που έδωσε να μεταβεί στην ιστορική αυτή Μητρόπολη και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Πέτρο, που με πολλή προθυμία έδωσε την άδειά του για να λειτουργήσει.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε πρωινό ρόφημα σε όλους και ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Συκάς πρόσφερε, εκ μέρους όλων, ως δώρο στον Σεβασμιώτατο ένα ασημένιο Αιθιοπικό Σταυρό ευλογίας, αρίστης τεχνοτροπίας.

Το ίδιο βράδυ επιστρέψαμε και ήδη βρισκόμαστε στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής.

aithiopia-1

aithiopia-2

aithiopia-4

aithiopia-5

aithiopia-6

aithiopia-7

aithiopia-8

aithiopia-9

aithiopia-10

aithiopia-11

aithiopia-12

aithiopia-13

aithiopia-14

aithiopia-15

aithiopia-16

aithiopia-17

aithiopia-18

aithiopia-19

aithiopia-20

Εμφανίσεις: 306604
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: