Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/07 01:50

mitres oikoumenikos

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Να σταματήσουν να φορούν τις αρχιερατικές τους μίτρες στα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα ενδέχεται να ζητήσει, όπως φημολογείται τα τελευταία 24ωρα από εκκλησιαστικές πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είτε με επιστολή του, είτε κατά την παρουσία των Νεοχώριτων Ιεραρχών στο Φανάρι τον Σεπτέμβριο, πιθανόν να ζητήσει από όλους ανεξαιρέτως τους Αρχιερείς των Νέων Χωρών να τηρήσουν το πατριαρχικό τυπικό και στα συλλειτούργα να φέρει αρχιερατική Μίτρα και αρχιερατική ράβδο μόνο ο προεξάρχων Μητροπολίτης.

Η συγκεκριμένη απαίτηση ενδέχεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Νεοχωριτών εάν τελικά εφαρμοστεί.

Στο παρελθόν οι πληροφορίες αναφέρουν κάτι αντίστοιχο είχε ζητηθεί από τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης, εντούτοις απορρίφθηκε μεμιάς.

Μητροπολίτης της παλαιάς Ελλάδας σχολιάζοντας στην Romfea.gr τη φημολογία εξέφρασε την άποψη ότι ο Πατριάρχης δεν θα προβεί ίσως σε αυτή την πράξη που είναι ήσσονος γι Αυτόν σημασίας, αλλά ίσως χρησιμοποιεί αυτή την τακτική ως μέσο πίεσης για τη μεγαλύτερη προσέλευση Νεοχωριτών Ιεραρχών στο Φανάρι την ημέρα της Ινδίκτου.

"Άλλωστε", έλεγε, "αν ισχύσει αυτό θα μιλάμε για μια λειτουργική παρωδία αφού οι Μητροπολίτες της παλαιάς Ελλάδας θα φορούν την αρχιερατική τους μίτρα και οι Νεοχωρίτες θα φαίνονται σαν Αρχιμανδρίτες".

Εμφανίσεις: 352169
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: