Γράφτηκε από τον/την . Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

mnimeio 1

(Ιούλιος 1801 - 3 Ιουνίου 1821)

To Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, κατόπιν της κανονικής αδείας του Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, επισκέφθηκε ,προσκυνηματικώς, το χωριό Ζουμπάτα Αχαϊας, γενέτειρα του αοιδίμου Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου, ο οποίος απαγχωνήσθηκε στις 3 Ιουνίου 1821, στην έδρα της Μητροπόλεως του, τα Θεραπειά Βοσπόρου.

Τον Σεβ. Ικονίου συνόδευσαν από την πόλη των Πατρών ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και ο Αρχιδιάκονος αυτής, ενώ στο ορεινό χωριό Ζουμπάτα, ερειμωμένο σήμερα, τον υποδέχθηκαν στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερείς και κάτοικοι των πέριξ χωρίων, ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής "Η Θάνα" και ο πρόεδρος του χωριού.

Μετά την προσκύνηση στον Ιερό Ναό και την ενημέρωση του εκ μέρους του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, μετέβει στον χώρο όπου έχει στηθεί η προτομή του μεγάλου και μαρτυρικού Ιεράρχου με πρωτοβουλία του Ποιμενάρχη της Μητρόπολης Πατρών κ. Χρυσοστόμου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής "Η Θάνα" και ετέλεσε Τρισάγιο.

Την μεσημβρία παρετέθη προς τιμήν του γεύμα στο εξοχικό κέντρο στον πλάτανο της Σουμπάτας, στο οποίο παρεκάθησαν όλοι κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Ικονίου εξέφρασε την συγκήνιση και την χαρά του που τον αξίωσε ο Θεός να προσκυνήσει στον τόπον όπου γενήθηκε και μεγάλωσε ο Μεγάλος αυτός Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ιδιαιτέρας του πατρίδος.

Ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου,τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, γιά την τιμή, τους κληρικούς και λαϊκούς και ανεχώρησε.

Δηλώνουμε, ότι ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί είς τα Θεραπειά Βοσπόρου και είναι ο πρώτος Ιεράρχης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο που επισκέπτεται την γενέτειρα του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτου Δέρκων Γρηγορίου.

Εμφανίσεις: 301550
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: