Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016

london-3

Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας


Την Πέμπτη είχαμε την πρώτη μας πολιτιστική μουσική εκδήλωση με θέμα "Η Μουσική Σχολή της Σμύρνης και το Ρεμπέτικο" του Συγγραφέα Μουσικοσυνθέτη και Σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα.

Η Εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του εορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυση της Εκκλησίας των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων (1991-2016) και των 30 χρόνων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής (1986-2016) που ίδρυσε στο Λονδίνο ο πατέρας Ιωσήφ Παλιούρας, στο Αμφιθέατρο του Σχολείου του East Barnet στο Βόρειο Λονδίνο.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα ομογενείς μας είχαν την ευκαιρία και παρακολούθησαν την Μουσική αυτή εκδήλωση και βιβλιοπαρουσίαση με θέμα: «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ». Η βραδιά υπήρξε μοναδική, καταπληκτική, με παλμό και κέφι.

Όλοι οι παρόντες σιγοτραγούδησαν τα γνωστά τραγούδια της Σμύρνης σμίγοντας με την χορωδία και την ορχήστρα, δίνοντας έτσι έναν ιδιαίτερο παλμό στην όλη εκδήλωση.

Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος ο οποίος αντιπροσώπευε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο, ο Διευθυντής του Αγγλικού Σχολείου East Barnet κ. Χρήστου, εκ μέρους των Κηδεμόνων της Κοινότητας ο κ. Λούης Λοίζου, Κληρικοί και Πρόεδροι Κοινοτήτων, Διευθυντές Ελληνικών Παροικιακών Σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων της Παροικίας μας και πλήθος κόσμου.

Η βραδιά άνοιξε με καλωσόρισμα από τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Μενέλαο Ρήγα. Στην συνέχεια η κ. Έλενα Journet παρουσίασε το έργο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μιχαλάκης Πιλινά άνοιξε και επίσημα τους εορτασμούς.

Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Παλιούρας έκανε την βιβλιοπαρουσίαση και αναφέρθηκε στον συγγραφέα Νίκο Παπακώστα.

Σειρά πήρα ο ίδιος ο συγγραφέας που μας μίλησε για την μουσική παράδοση της Σμύρνης μέσα από την μακρόχρονη έρευνα του για τα τραγούδια της Σμύρνης και το Ρεμπέτικο.

Παρεμβολές έκανε με τον γλαφυρό του λόγο ο δημοσιογράφος Γιάννης Γαβρίλης μεταξύ των τραγουδιών διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του Νίκου Παπακώστα.

Όλη η παρουσία συνοδευόταν από αρχειακό υλικό και φωτογραφίες μοναδικές σε διαφάνειες. Στο τέλος έδωσε τον δικό χαιρετισμό ο Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος μεταφέροντας τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Τον λόγο πήρε η ορχήστρα με τους τραγουδιστές και την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής που μας ξενάγησαν με τα τραγούδια τους και μας μετέφεραν νοερά στις παραλίες της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Νίκο Παπακώστα και δώρα στους καλεσμένους μας.

Η βραδιά βιντεοσκοπήθηκε από το ΡΙΚ και το Hellenic TV και θα μεταδοθεί μέσα από τις επίκαιρες εκπομπές των καναλιών.

Με το πέρας της εκδήλωσης οι κυρίες με επικεφαλής την Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Κυπρούλα Κυπριανίδη δεξιώθηκαν όλους με εδέσματα κρασί και καφέ.

london-1

london-2

london-4

london-5

london-6

london-7

Εμφανίσεις: 302282
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: