Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

groceu 1

Αντιπροσωπεία της CROCEU (Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση) συναντήθηκε με την εντιμώτατη, Δρα Karin Kneissl, Ομοσπονδιακή Υπουργό Ευρώπης, Ένταξης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστρίας, στην Βιέννη την 13η Ιουλίου 2018.

Κατά την συνάντηση, ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η αντιπροσωπεία της CROCEU αποτελείτο από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αιμιλιανό Μπογιάννου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο π. Φίλιππο Ryabykh (Πατριαρχείο Μόσχας), και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Ιωάννου (Εκκλησία της Κύπρου).

Οι αντιπρόσωποι εξέθεσαν τις απόψεις της CROCEU αναφορικά με τις βασικές προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας, καθώς και άλλα ζητήματα όπως: 

• Ασφάλεια και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης,

• Διασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, και

• Σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια – η προοπτική εντάξεως των Δυτικών Βαλκανίων/Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης

• Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,

• Και το Έτος Ευρώπης, το οποίο είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό.

Σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων και αναταραχών τόσο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και πέραν αυτής, η CROCEU υπογράμμισε την σημασία του συνθήματος της Αυστριακής Προεδρίας, «Μία Ευρώπη Που Προστατεύει».

Η CROCEU εξέφρασε την ανησυχία της για τις πολιτικές που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και επιβεβαίωσε την πεποίθησή της ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χαράσσονται πιο ανθρωποκεντρικές πολιτικές, οι οποίες θα προωθούν τις Ευρωπαϊκές αξίες.

Περαιτέρω, η CROCEU επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συμπαρασταθεί στην Αυστριακή Προεδρία σε αυτό το κομβικό σημείο όπου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις κρίσιμες για την συνοχή της Ευρώπης.

Η αντιπροσωπεία καλωσόρισε την ανάπτυξη των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, που αποσκοπούν στο κοινό καλό, την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων. Εντούτοις, η ψηφιακή εποχή συνοδεύεται από νέες προκλήσεις για την Ευρώπη.

Ο φόβος του ολοκληρωτικού ψηφιακού ελέγχου και η διαρκής συρρίκνωση της ιδιωτικής σφαίρας είναι ορισμένες από τις ανησυχίες που εξέφρασε η CROCEU.

Αναφορικά με την Διαδικασία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων/Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα μέλη της CROCEU εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την προστασία και την συντήρηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μονών στο Κοσσυφοπέδιο και την Κύπρο, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία.

Τέλος, τα μέλη της CROCEU εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την εντιμώτατη Ομοσπονδιακή Υπουργό Ευρώπης, Ένταξης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστρίας, διατυπώνοντας παράλληλα την προθυμία τους να προαγάγουν την συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και να συνεισφέρουν στην εφαρμογή του Άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

groceu 2

Εμφανίσεις: 228078
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: