Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Βελγίου. Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

benelux 1

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η ημερίδα της συνάντησης των ορθοδόξων της Ολλανδίας την 18η Νοεμβρίου 2017 στο ρωσσικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη πόλη Άμστερνταμ. Παρόντες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Ρώσσος Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Δοσίθεος (Πατριαρχείο Γεωργίας), κληρικοί όλων των Ορθοδόξων Παρουσιών στην Ολλανδία καθώς και πλήθος πιστών. 

Οι συμμετασχόντες απήλαυσαν μια μοναδική πνευματική εμπειρία σε κλίμα κατάνυξης και ποιοτικής προσωπικής μεταξύ τους κοινωνίας, αρχίζοντας με Ακολουθία με την συμμετοχή όλων και εν συνεχείᾳ συζήτηση διαφόρων ομάδων εργασίας. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ως συντονιστής μιας ομάδας εργασίας, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή των προ-συνοδικών διαδικασιών, καθώς και διάφορες θεολογικές και πνευματικές πτυχές για την σύγκλιση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Αναφέρθηκε επίσης στον απόηχο του μεγάλου αυτού εκκλησιαστικού γεγονότος, υπογραμμίζοντας τις πτυχές, οι οποίες άπτονται του λειτουργικού πλαισίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς και ιδιαιτέρως της Ευρώπης.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντας. 

Επίσης διοργανώθηκε ομάδα εργασίας από τον εφημέριο του ναού π. Hildo Bos με θέμα η ορθόδοξη ανατροφή των παιδιών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η ομάδα εργασίας είχε έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, όπου οι συμμετέχοντες είχαν μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν τις προσωπικές τους αγωνίες και διαφορετικές μεθόδους της πολύπλοκης και δύσκολης προσπάθειας της ορθόδοξης ανατροφής των παιδιών στην Ευρώπη. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων προκάλεσαν οι ομάδες εργασίας πολυφωνικής και βυζαντινής λατρευτικής μουσικής αντίστοιχα. Μάλιστα ο μουσικολογιώτατος π. Αντώνιος Ταρλίζος, παρουσίασε βυζαντινά μουσικά κείμενα στην ολλανδική γλώσσα. 

Οι υπόλοιπες ομάδες εργασίας συζήτησαν επίσης πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως: Ο ρόλος της προσευχής στην ορθόδοξη πνευματική ζωή, η εκμάθηση διακόσμησης κεριών με θέμα τα Χριστούγεννα, καθώς και εκμάθηση της διαδικασίας παρασκευής προσφόρων για την Θεία Λειτουργία. 

Το γεγονός όμως, το οποίο επισφράγισε την θεόπνευστη και ευλογημένη αυτή ημερίδα ήταν το πνεύμα κατάνυξης και ταπείνωσης των συμμετασχόντων, κλήρου και λαού, των δύο Ιερών Ακολουθιών αφιερωμένων στην Παναγία: της Μικρής Παράκλησης στην αρχή και της Ακολουθίας του Ακαθίστου στο τέλος, τις οποίες μελωδικότατα απέδωσαν σε διάφορες γλώσσες οι αντίστοιχες χορωδίες σε βυζαντινό και πολυφωνικό μέλος. 

Την ημερίδα κατέκλεισε ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας με εγκάρδιο λόγο, ευχαριστώντας τους εμπνευστές και διοργανωτές της ημερίδας και απεύθυνε τις πατρικές ευλογίες και ευχές του, για Θεία ενδυνάμωση της διακονίας στο κάθε μέλος της ορθόδοξης Εκκλησίας στις χώρες του Μπενελούξ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦIEΣ

Εμφανίσεις: 300680
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: