Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Γερμανίας. Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017

germania 3

Από πολλών ετών έχει καθιερωθεί να λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο η έναρξη του ακαδημαικού εξαμήνου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου με Θεία Λειτουργία και δεξίωση αντίστοιχα στις διάφορες ορθόδοξες Ενορίες του Μονάχου.

Σκοπός αυτής της εκ περιτροπής φιλοξενίας είναι η γνωριμία των φοιτητών με τις ενορίες των διαφόρων ορθοδόξων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών που εκπροσωπούνται στο Μόναχο, η ενημέρωσή τους για το ενοριακό έργο και για τα θέματα που τις απασχολούν, ως επίσης και η σύσφιξη των σχέσεων των ορθοδόξων φοιτητών με τις ενορίες, στις οποίες θα κληθούν να προσφέρουν τη διακονία τους, ως κληρικοί, ιεροκήρυκες, κατηχητές και θεολόγοι καθηγητές στα σχολεία.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 η Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου φιλοξένησε και πάλι το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, τους καθηγητές, τους επιστημονικούς βοηθούς, τους φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων και βαυαρούς φίλους της Ορθοδοξίας.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο ελβετικής καταγωγής αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς, ο οποίος ανήκει στη Σερβική Εκκλησία της Αυστρίας και Ελβετίας και είναι ταυτόχρονα και προπτυχιακός φοιτητής και ο εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος, ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος π. Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης.

Παρἐστησαν επίσης συμπροσευχόμενοι ο υπεύθυνος για τους ορθόδοξους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο ρουμάνος Πρωτοπρεσβύτερος Mircea Basarab.

Τη χορωδία του ναού πλαισίωσαν με την υπέροχη βυζαντινή μελωδία, ο καθηγητής και Πρόεδρος (Κοσμήτορας) του Τμήματος κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Σιώμος καλοσώρισε στον χαιρετισμό του, στον κατάμεστο ιερό Ναό, τους καθηγητές και φοιτητές και αναφέρθηκε στη δυνατότητα σπουδών στο Τμήμα και την προσφορά του στον ορθόδοξο, στον διορθόδοξο και στον διεκκλησιαστικό χώρο, προσκαλώντας και άλλους νέους ανθρώπους να πλαισιώσουν, με προπτυχιακές ή ακόμη και διδακτορικές σπουδές, το έργο του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας.

Ακολούθησε δεξίωση στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος", όπου έλαβε χώρα γνωριμία και με τους νέους φοιτητές. Ο Κοσμήτορας κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης, και ο επιστημονικός συνεργάτης-σύμβουλος Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκαν σε θέματα σπουδών και προγραμμάτων του εξαμήνου, ενώ ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης εστίασε τον χαιρετισμό του στην προσφορά του Τμήματος της Ορθόδοξης Θεολογίας στις Ορθόδοξες Ενορίες των Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που εκπροσωπούνται στη Γερμανία.

Αναφέρθηκε επίσης και στο Σύνδεσμο Ορθοδόξων Ιερέων του Μονάχου, ως ενός οργάνου που σκοπό έχει, μεταξύ των άλλων, και τη στήριξη του έργου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας.

Λίαν ενθαρρυντική για τους φοιτητές ήταν και η προσωπική μαρτυρία του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Σιώμου, σχετικά με τη γνωριμία του με το Τμήμα, την έλευσή του στο Μόναχο, την περάτωση των θεολογικών σπουδών του και τη διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η παρουσία βαυαρών φίλων του Τμήματος, όπως του διπλωματούχου μηχανικού κ. Manfred Kay, της συζύγου του και εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Bettina Kay-Fries, και της καθηγήτριας θεολόγου στη Μ.Εκπαίδευση για το μάθημα των Θρησκευτικών στους μαθητές του Καθολικού δόγματος κ. Dr. Rebecca Milena Fuchs, οι οποίοι παρακολουθούν τακτικά μαθήματα του Τμήματος, στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών για ενήλικες-συνταξιούχους (Seniorenstudium).

Ας σημειωθεί εδώ ότι οι παραδόσεις του Τμήματος είναι ανοικτές για όλους τους ενδιαφερομένους, εκτός των κανονικών φοιτητών, στα πλαίσια του Seniorenstudium.

Στα πλαίσια αυτά, αλλά και βέβαια μέσα από τους διαφόρους συνδιασμούς σπουδών (π.χ. σπουδές Ορθὀδοξης Θεολογίας ως δεὐτερη ειδικότητα) παρακολουθούν μαθήματα ορθοδόξου Θεολογίας αρκετά μέλη άλλων χριστιανικών εκκλησιών, τα οποία έρχονται έτσι σε γνωριμία με την πλούσια παράδοση της Ορθοδόξου πίστεως και Εκκλησίας.

Λεπτομέρειες μπορούν να βρούν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του Τμήματος ή να απευθύνονται στον υπεύθυνο ενημέρωσης για προγράμματα σπουδών Δρ. Αναπλιώτη.

Η εγκάρδια και φιλική συνάντηση έλαβε τέλος με την επιθυμία για τακτικές συναντήσεις φοιτητών, καθηγητών και κληρικών, και εκτός μαθημάτων και παραδόσεων της Σχολής, για αλληλοστήριξη και κοινή μαρτυρία Ορθοδοξίας στο χώρο που ζούμε.

germania 1

germania 1

germania 1

Εμφανίσεις: 301231
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: