Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Γερμανίας. Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017

imgermanias 3

Το διάστημα 30 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το 48ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, με κεντρικό θέμα: «Η Βιοηθική ως πνευματική πρόκληση».

Το Συνέδριο ξεκίνησε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου με Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνου, στον ιερό ναό Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Düsseldorf.

Μετά τον εσπερινό ακολούθησαν χαιρετισμοί μεταξύ των οποίων και της κ. Μαρίας Παπακωνσταντίνου Γενικής Προξένου της Ελλάδος στο Düsseldorf.

Εν συνεχεία ο Ποιμενάρχης μας κ. Αυγουστίνος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ακολούθησε δείπνος που παρέθεσε η ενορία του Düsseldorf σε όλους τους παρευρισκομένους.

Η ποικιλία των προσφερθέντων εδεσμάτων που με πολύ μεράκι είχαν ετοιμάσει οι κυρίες της Ορθόδοξης Διακονίας και η ορχήστρα με ελληνική παραδοσιακή και έντεχνη μουσική συνετέλεσαν στην δημιουργία μιας όμορφης, κεφάτης, γιορταστικής ατμόσφαιρας.

Μετά τον δείπνο οι σύνεδροι-κληρικοί αναχώρησαν για την Κολωνία, στην Ακαδημία Maternushaus, χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου οι εργασίες ξεκίνησαν με την ακολουθία του Όρθρου.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων κατ’ αρχάς διαβάστηκε από τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος αφού κατέθεσε τις εισαγωγικές σκέψεις του στους συνέδρους κάλεσε στο βήμα τον κεντρικό ομιλητή θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Μακάριο από την Εκκλησία της Εσθονίας.

Το θέμα που ανέπτυξε ο θεοφιλάστατος ήταν: «Η Βιοηθική ως πρόκληση υπό το πρίσμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Άριστος γνώστης του αντικειμένου λόγω εξειδίκευσης, με λόγο πολύ επικοινωνιακό κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και αυτό φάνηκε στη συζήτηση που ακολούθησε από τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα των ακροατών. Οι εργασίες έκλεισαν γι’ αυτή την ημέρα με την ακολουθία του Εσπερινού.

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια, ενώ το αναλόγιο πλαισίωσαν, όπως και σε όλες τις ιερές ακολουθίες του Συνεδρίου, μουσικολογιότατοι ιερείς της Μητροπόλεώς μας.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και Έλληνες γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. Ο Θεοφιλέστατος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος μίλησε καταλήλως με θέμα: «Ο ιερέας ιατρός και ο ιατρός ιερέας».

Μετά την Θεία Λειτουργία η ενορία μας στην Κολωνία παρέθεσε σε όλους πλουσιοπάροχο πρωινό.

Το μεσημέρι οι σύνεδροι επέστρεψαν στην Ακαδημία, όπου συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου με παρεμβάσεις των κληρικών, Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη, Πρεσβυτέρου Αλεξάνδρου Κατερινόπουλου και Πρεσβυτέρου Δημητρίου Προφυλλίδη, οι οποίοι μίλησαν βάσει γνώσεών τους, αλλά κυρίως βάσει των εμπειριών της ποιμαντικής διακονίας τους. Όπως και την προηγούμενη ημέρα οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με την ακολουθία του Εσπερινού.

Η Πέμπτη 2 Νοεμβρίου τελευταία ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε και αυτή με την ακολουθία του Όρθρου.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τα παρακάτω θέματα:

Η επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος στη Γερμανία, από 29 Μαΐου-2 Ιουνίου 2017, από τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο.

Το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας, από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπασιούδη, και

Το 500ό Ιωβηλαίο της Μεταρρυθμίσεως, από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Κωνσταντίνο Μύρων.

Ακολούθησε ανακεφαλαίωση από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Αμβρόσιο Κουτσουρίδη.

Την έναρξη του Ιερατικού Συνεδρίου είχε κάνει ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας, ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, διατυπώνοντας τις σκέψεις του πάνω στο κεντρικό θέμα του Συνεδρίου που ήταν η Βιοηθική, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η σκέψη του κινείται πέρα από τον ενεστώτα χρόνο, επενδυμένη με οράματα εφικτής υλοποιήσεως.

Ο ίδιος έκανε και το κλείσιμο, με λόγο συμβουλευτικό, πατρικό και πρακτικό. Δεν μας άφησε με τα εφόδια που είχαμε αποκομίσει όλες αυτές τις ημέρες, κυρίως με τις καίριες και επιστημονικά κατοχυρωμένες παρεμβάσεις του υπέροχου «δασκάλου» θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, μας έδωσε και τους τρόπους για να αξιοποιήσουμε ό, τι πήραμε από την σύναξή μας αυτή.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν με την τέλεση Δοξολογίας και την αποχώρηση των συνέδρων, οι οποίοι έφυγαν με επιπλέον εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις στην ποιμαντική τους διακονία.

imgermanias 1

imgermanias 1

imgermanias 1

imgermanias 1

imgermanias 1

Εμφανίσεις: 301784
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: