Γράφτηκε από τον/την π. Απόστολος Μαλαμούσης. Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

kosmitoras 4Ο καθηγητής Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος εξελέγη στις 16 Οκτωβρίου 2017 για τη διετία 2017/2019 νέος Κοσμήτορας (πρόεδρος) του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.

Ο νεοεκλεγείς Κοσμήτορας διαδέχεται τον μέχρι τούδε Κοσμήτορα, καθηγητή κ. Αθανάσιο Βλέτση.

Όπως είναι γνωστό, διδάσκεται από πολλών ετών στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ορθόδοξη Θεολογία, με την καθηγεσία τριών ορθοδόξων θεολόγων που καλύπτουν τους καίριους και βασικούς τομείς ορθοδόξου Θεολογίας.

Οι διδάσκοντες καθηγητές είναι οι ελλογιμώτατοι κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος (Ορθόδοξη Βιβλική Θεολογία), ο νεοεκλεγείς ρουμάνος πρωτοπρεσβύτερος Daniel Benga (Ορθόδοξη Λειτουργική, Πατρολογία και Εκκλησιαστική Ιστορία) και ο κ. Αθανάσιος Βλέτσης, (Ορθόδοξη Συστηματική Θεολογία).

Επίσης εντολή διδασκαλίας για το ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο έχει και ο θεολόγος–νομικός κ. Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, ο οποίος κατέχει τη θέση Επιστημονικού συνεργάτη και συμβούλου.

Οι άλλοι τομείς καλύπτονται είτε από επισκέπτες καθηγητές άλλων Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών, είτε από καθηγητές των λοιπών Θεολογικών Σχολών ή συγγενών κλάδων στο Πανεπιστήμιο Μονάχου. τους καθηγητές κ. Bertram Stubenrauch (Καθολική Σχολή), κ. Jörg Lauster (Ευαγγελική Σχολή) και κ. Hose (καθηγητή της αρχαίας ελληνικής Φιλολογίας).

Στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου σπουδάζουν ορθόδοξοι φοιτητές και φοιτήτριες από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, καθώς επίσης και σπουδαστές των δύο Θεολογικών Σχολών, της Ρωμαιοκαθολικής και της Ευαγγελικής.

Το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας τελεί υπό την άμεση ευθύνη και δοικητική επίβλεψη του Προέδρου (Πρύτανη) του Πανεπιστημίου Μονάχου και του Προέδρου της Κοινής Επιτροπής, ο οποίος έχει καθήκοντα ενός Κοσμήτορα της Σχολής.

Ο Κοσμήτορας εκλέγεται, με διετή θητεία, από το καθηγητικό προσωπικό και από άλλους συμβαλλόμενους φορείς. Η Κοινή Επιτροπή του Τμήματος αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο και σ’ αυτήν ανήκουν δεκατρία μέλη, καθηγητές, επιστημονικοί συνεργάτες, γραμματειακό προσωπικό και εκπρόσωποι φοιτητών.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Πανεπιστημίου Μονάχου στην Κοινή αυτή Επιτροπή εκπροσωπείται η Καθολική Σχολή με τον καθηγητή Δογματικής κ. Bertram Stubenrauch, η Ευαγγελική Σχολή με τον καθηγητή Δογματικής και Οικουμενικής Θεολογίας κ. Jörg Lauster καθώς και η Σχολή Φιλολογίας με τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Martin Hose.

Ο καθηγητής κ. Νικολακόπουλος υπηρετεί την Ορθόδοξη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Μονάχου από το 1985, όταν πρωτοϊδρύθηκε το „Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου“, ενώ από το 1991 διορίστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του πρώτου διδάξαντος στην Έδρα, καθηγητού κ. Θεοδώρου Νικολάου. Ως γνωστό η αρχική Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας μετεξελίχθηκε σταδιακά σε Ινστιτούτο και το 1994 σε αυτόνομο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας.

Η επιτυχέστατη θεολογική και επιστημονική διακονία και προσφορά του κ. Νικολακόπουλου είναι γνωστή στον Πανορθόδοξο χώρο στο Μόναχο, στη Βαυαρία και στη Γερμανία, καθώς επίσης και σε άλλες ορθόδοξες χώρες, όπως επίσης και στην θεολογική και εκκλησιαστική ζωή των άλλων αδελφών εκκλησιών. Με το υπέροχο βυζαντινό ψαλτικό του ταλέντο συμμετέχει σε πλείστες ορθόδοξες και πανορθόδοξες ακολουθίες ως Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και ως χοράρχης και διευθυντής του Βυζαντινού Χοροὐ Ιεροψαλτών, μεταλαμπαδεύοντας νάματα ορθοδοξἰας τοις πάσι.

Ευχόμαστε ολόψυχα ο Πανάγαθος Θεός να χαρίζει στον νέο Κοσμήτορα πλουσιοπάροχα τη Θεία Χάρη Του και στην επιτέλεση των νέων καθηκόντων του.

Επίσης, με την ευκαιρία της παράδοσης της σκυτάλης της Κοσμητείας από τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Βλέτση, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε με αισθήματα βαθειάς ευγνωμοσύνης και τον απερχόμενο Κοσμήτορα για την άοκνη και πολυδιάστατη ευλογημένη προσφορά του στον θεολογικό κόσμο της Ανατολής και της Δύσης και ιδιαίτερα στη τοπική μας Εκκλησία, στο Μόναχο.

kosmitoras 1

kosmitoras 1

kosmitoras 1

Εμφανίσεις: 301682
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: