Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

leeds-1

Σύνταξη: Ειρηναίος Λειβαδιώτης


Με τριήμερους εορτασμούς και με ήθος εκκλησιαστικό γιόρτασε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Leeds την επέτειο 50 χρόνων από την πρώτη Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην εκκλησία της των Αγίων Τριών Ιεραρχών επί της Harehills Avenue.

Στους εορτασμούς μετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, επίσημοι και άρχοντες του λαού καθώς και πλήθος κληρικών και πιστών από την παροικία του Leeds και των περιχώρων καθώς και από άλλες περιοχές της Β. Αγγλίας. Ευλογία και λαμπρότης των εορτασμών η παρουσία των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Βαρνάβα του Αποστόλου.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Βαρνάβα του Απόστολου και τον πανυγηρικό εσπερινό της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Τα Ιερά Λείψανα έφερε στο Leeds ο π. Σαμουήλ Κουσπογένης από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής (Κύπρος) κατόπιν ευλογίας του οικείου Μητροπολίτου κ. Ησαΐα.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία ενώ το απόγευμα αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου.

Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν την Κυριακή 31/1 με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγορίου. Στις ιερές ακολουθίες της ημέρας μετείχαν ο ιερατικώς προϊστάμενος την Κοινότητας του Leeds π. Μιχαήλ Πετράκης, ο π. Σαμουήλ Κουσπογένης (πρώην ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητας επί 12 έτη) ο και συνοδεύων τα Ιερά Λείψανα του Αγ. Βαρνάβα και (κατόπιν προσκλήσεως) ο π. Δαυίδ Carnelley τελέσας εφημέριος της κοινότητας επί δεκαετίαν, ο π. Παύλος Λάμπρου συνοδεύων τον Αρχιεπίσκοπο, ο π. Alexander Ilic εφημέριος της Σερβικής κοινότητας του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στο Halifax και ο π. Στέφανος Maxfield ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Shrewsbury.

Στο τέλος της ακολουθίας του όρθρου της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος χειροθέτησε υποδιάκονο τον κ. Δαυίδ Walker ο οποίος διακονεί στην κοινότητα του Shrewsbury των Αγίων Πατέρων της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τον νουθέτησε να παραμένει πιστός στην ορθόδοξη πίστη του και να διακονεί την εκκλησία με ζήλο και υπομονή.

Στο κηρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος αφορμούμενος από την εορτή των πολιούχων Αγίων της κοινότητας, των Τριών Ιεραρχών, αναφέρθηκε στο έργο τους στην οργάνωση της χριστιανικής λατρείας, στην προσφορά τους στα κοινά και την εκπαίδευση καθώς και τη θεολογία τους την οποία έκαναν πράξη μέσα από τα έργα τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τα παιδιά του Ελληνικού σχολείου της κοινότητας με την ευκαιρία της εορτής των γραμμάτων παρουσίασαν μερικά από τα σοφά λόγια και έργα των μεγάλων και οικουμενικών διδασκάλων, των Αγ. Τριών Ιεραρχών.

Τους εορτασμούς τίμησαν με την παρουσία τους κατόπιν προσκλήσεως ο βουλευτής Β. Leeds κ. Fabian Hamilton με τη σύζυγο του, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Κουκουλαρίδης και η επίτιμη πρόξενος της Ρουμανίας στο Leeds κ. Άννα Μαρία Vişoianu-Kανατά. Παρόντες ήταν επίσης και οι επίτιμοι πρόξενος και υποπρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Leeds, κ. Αντώνιος Νάσλας και κ. Ράνια Γκορτζή-Γιαννούδη καθώς και ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου κ. Κίκης Κυριάκου.

Στις ακολουθίες του εορταστικού τριημέρου έψαλε πολυμελής ομάδα ιεροψαλτών υπό τους Κώστα Τσακιρίδη και Ευστάθιο Μεντζά ενώ στις ακολουθίες της Κυριακής συνόδευσαν και Άγγλοι χορωδοί φίλοι της κοινότητας.

Μετά από κάθε ακολουθία οι εθελοντές της κοινότητας προσέφεραν κέρασμα στους πιστούς ενώ την Κυριακή προσέφεραν εόρτιο γεύμα σε πάνω από 200 άτομα στο κοινοτικό κέντρο.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών παρουσιάστηκε μέρος της έκθεσης φωτογραφιών που ετοιμάστηκε το 2012 με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της κοινότητας ενώ σε όσους μετείχαν στους εορτασμούς προσφέρθηκε ενθύμιο που ετοίμασαν ο εκ των ιδρυτικών μελών της κοινότητας κ. Γιώργος Γεωργαλλής και ο κ. Ανέστης Σαραλιώτης.

leeds-2

leeds-3

leeds-4

leeds-5

Εμφανίσεις: 303691
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: