Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

olenis-1

Με την καθιερωμένη εκδήλωση, που τελείται κάθε Σεπτέμβριο στην Ώλενα Πύργου, τιμήθηκε και φέτος, το πρωί της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου 2016, η Μνήμη του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Ωλένης Φιλαρέτου.

Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία το Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης και πολλοί εφημέριοι της περιοχής.

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Επισκόπου Φιλαρέτου που βρίσκεται στο Ηρώο του χωριού, στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος Ωλένης.

Στεφάνια κατατέθηκαν στο Ηρώο από τον Δημοτικό Σύμβουλο Πύργου κ. Θεόδωρο Κόρδα για τον Δήμο Πύργου, από τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Ωλένης κ. Λύσανδρο Παπαδόπουλο, αλλά και από το Γυμνάσιο-Λύκειο Καράτουλα, από το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ωλένης.

Για την σημασία της θυσίας του Φιλαρέτου και τις αρετές που κοσμούσαν την προσωπικότητα του μίλησε στην ομιλία του ενώπιον των κατοίκων και των επισήμων ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, που τόνισε την ανάγκη να προβάλλονται και να τιμώνται οι ήρωες που με τον αγώνα τους το 1821 εναντίον των ξένων κατακτητών συνέβαλαν στην απελευθέρωση του Ελληνισμού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση σιγής ενός λεπτού εις μνήμην του Εθνομάρτυρος και τον Εθνικό ύμνο, που τραγούδησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Ωλένης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Από το Ενοριακό συμβούλιο Αγίου Νικολάου Ωλένης παρατέθηκε στο τέλος της εκδηλώσεως μικρή δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Φιλάρετος ήταν ο Επίσκοπος της Ηλείας την περίοδο του 1821 και οδηγήθηκε ως όμηρος των Τούρκων στις φυλακές της Τριπολιτσάς, μαζί με τον Πρόκριτο του Πύργου Ιωάννη Βιλαέτη.

Εκεί, μέσα σε κλίμα βασανιστηρίων και κακουχιών η υγεία του κλονίστηκε. Απεβίωσε ελάχιστο χρόνο μετά την αποφυλάκιση του τον Σεπτέμβριο του 1821.

Όπως αναφέρει ο Ιστορικός του Αγώνος ο Αμβρόσιος Φραντζής (Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χριστιανουπόλεως, της οποίας ο Ιεράρχης Γερμανός απεβίωσε έγκλειστος στις φυλακές της Τριπολιτσάς) στο βιβλίο του ¨Επιτομή της Ιστορίας της Αναγεννηθείσης Ελλάδος¨: «Οι Θεοδωράκης Δελιγιάννης, Ιωάννης Περρούκας, ο Επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, και ο Πανάγος Κυριακός ετελεύτησαν μετά δύω ημέρας, άμα ότε εξήγαγον αυτούς με τον κράββατον έσωθεν του τείχους της Τριπολιτσάς προ της εφόδου. Αιωνία η μνήμη των αξιομνημονεύτων αυτών αξιοσεβάστων Αρχιερέων και Προεστώτων, των συνεισενεγκόντων εαυτούς εκούσια θύματα, ως εις σφάγιον, χάριν της απελευθερώσεως της Φίλης Πατρίδος!!!».

olenis-2

olenis-3

olenis-4

olenis-5

Εμφανίσεις: 303348
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: