Αρχιεπισκοπή Αμερικής http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis Tue, 21 Nov 2017 05:31:02 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Επιστολή Αρχιεπισκόπου Αμερικής προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18276-epistoli-arxiepiskopou-amerikis-pros-ton-prothupourgo-aleji-tsipra http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18276-epistoli-arxiepiskopou-amerikis-pros-ton-prothupourgo-aleji-tsipra amerikis tsipras

Την συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήρια της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τον Πρωθυπουργό και τον λαό της Ελλάδος εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος παρακολουθεί με πόνο την εξέλιξη της τραγωδίας που προκάλεσε ο κατακλυσμός των τελευταίων ημερών στη Δυτική Αττική.

Στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει:

Ἐξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ἔχω τήν ἐξαιρετική τιμή ἐπικοινωνίας μαζί Σας προκειμένου νά ἐκφράσω τήν εἰλικρινή καί ὁλοκάρδια συμμετοχή τόσον ἐμοῦ ὅσο καί τῶν κληρικῶν καί λαϊκῶν μελῶν τῆς ἐδῶ Ἐκκλησίας καί Ὁμογενείας στό βαρύ πένθος γιά τά θύματα τοῦ φοβεροῦ κατακλυσμοῦ τῶν τελευταίων ἡμερῶν, πού ἔπληξε τήν περιοχή τῆς Δυτικῆς Ἀττικῆς.

Ἔχετε τήν ἔντονη προσευχή καί τήν θερμή ἀγάπη μας γιά τίς οἰκογένειες τῶν πληγέντων ἀπό τήν ἀπροσδόκητη αὐτή συμφορά καί τήν ἔκφραση τῆς πίστεως μας ὅτι τό τραγικό αὐτό γεγονός θά ἀποβῇ εὐκαιρία αὐξήσεως τῆς συμπνοίας καί ἀλληλεγγύης μεταξύ τῶν Ἑλλήνων ἀδελφῶν μας.

Εὔχομαι πάντοτε πᾶσαν παρά Θεοῦ ἀρωγή στό ἔργο Σας, καί διατελῶ,

Μετ' ἐξαιρέτου τιμῆς

† ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς Δημήτριος

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Fri, 17 Nov 2017 20:19:17 +0200
Κοινότητα στο Ουισκόνσιν σταμάτησε να στέλνει χρήματα προς την Αρχιεπισκοπή Αμερικής http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18214-koinotita-sto-ouiskonsin-stamatise-na-stelnei-xrimata-pros-tin-arxiepiskopi-amerikis http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18214-koinotita-sto-ouiskonsin-stamatise-na-stelnei-xrimata-pros-tin-arxiepiskopi-amerikis koinotitaΤου Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Wauwatosa του Ουισκόνσιν σταμάτησε να στέλνει χρήματα στην Αρχιεπισκοπή έως ότου δοθούν απολογισμοί και εκθέσεις για τα οικονομικά.

Η απόφαση αυτή κατακράτησης της οικονομικής συνεισφοράς της κοινότητας ελήφθη ομόφωνα από την γενική συνέλευση της κοινότητας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, ενώ την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το κοινοτικό συμβούλιο έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, με κοινοποίηση στον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο, τοποτηρητή της Μητρόπολης Σικάγου και τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σικάγου, Επίσκοπο Μωκησού κ. Δημήτριο.

Στην επιστολή με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2017, αναγράφονται ανάμεσα στα άλλα πως «έπειτα από τον καταιγισμό άρθρων, δημοσιευμάτων και γεγονότων που δημοσιοποιήθηκαν, ηγέρθη μεγάλος προβληματισμός από πολλούς ενορίτες αναφορικά με την διαχείριση των συνεισφορών μας προς την Αρχιεπισκοπή. Τα θέματα αυτά κορυφώθηκαν και πολλοί ενορίτες ζήτησαν να συζητηθούν στη γενική μας συνέλευση η οποία έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο».

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναγράφεται πως «με λύπη λέμε πως η διάθεση και το υψίφωνο πολλών ανθρώπων στην γενική μας συνέλευση και γενικά στην κοινότητά μας είναι έκφραση ειλικρινούς ενδιαφέροντος και συνάμα αποκαρδίωσης πως η Αρχιεπισκοπή έχει ως φαίνεται κακοδιαχειριστεί τα χρήματα και έχει επιτρέψει τόσα ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά να καταχραστούν.

Επιπλέον, ενορίτες σχολίασαν πως δείχθηκε ότι ο επίσημος προϋπολογισμός δεν φαίνεται να δίνει στις κοινότητες ακριβή εικόνα των όσων συνέβαιναν στην πραγματικότητα στην Αρχιεπισκοπή και μερικοί το χαρακτήρισαν παραπλάνηση».

Το συμβούλιο έγραψε ακόμα πως «εδώ στην ευρύτερη περιοχή του Μιλγουώκι οι ενορίτες μας έχουν ταπεινωτικά σκανδαλιστεί με τις οικονομικές δοσοληψίες της γειτονικής μας κοινότητας. Αυτά τα θέματα είναι γνωστά σε όλους. Οταν αυτά συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη σε μεγαλύτερη διάσταση, οι ενορίτες σκανδαλίζονται ακόμα περισσότερο και δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν πως «αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε εδώ στην τοπική μας ενορία είναι να βοηθήσουμε την Αρχιεπισκοπή σ' ένα διαφορετικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να προλάβουμε ένα κύμα μελών από το να σταματήσουν τις συνεισφορές τους. Ενας από τους πρώην προέδρους μας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης κατηύθυνε τη συζήτηση κατά τρόπο που να γίνει αποδεκτή η πρόταση από όλους εκείνους οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνέλευση. Συγκεκριμένα, η απόφαση της κοινότητάς μας ήταν να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την οικονομική μας συνεισφορά.

»Ωστόσο, ελήφθη επίσης η απόφαση να κατατίθενται οι μηνιαίες πληρωμές σε αποκλειστικό λογαριασμό υπό την επίβλεψη του κοινοτικού συμβουλίου. Τα χρήματα αυτά θα κρατηθούν σε τοπική τράπεζα έως ότου η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ορίσει χρονοδιαγράμματα αναφορικά με πλήρη διαφάνεια και απολογισμό. Επί πλέον, οι ενορίτες μετ' επιτάσεως παρότρυναν το κοινοτικό συμβούλιο να κρατήσει τα χρήματα σε κλειστό λογαριασμό έως ότου δημοσιοποιηθεί από την Αρχιεπισκοπή επίσημη έρευνα για τα οικονομικά, η οποία να δείχνει πως δεν διεπράχθησαν εκ προθέσεως ή ακούσια πταίσματα από οιονδήποτε».

Σε άλλο σημείο αναγράφεται πως «τοπικές κοινότητες συμπεριλαμβανομένης και της δική μας εκφράζουν την πεποίθηση πως η Αρχιεπισκοπή θα προσέξει τις εκφρασθείσες αντιρρήσεις τους και θα καταστήσουν υπεύθυνους εκείνους οι οποίοι παραβίασαν αυτή την εμπιστοσύνη (διαχείρισης των χρημάτων».

Στο τέλος της επιστολής αναγράφεται προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, πως «σας στέλνομε αυτή την επιστολή με μεγάλο σεβασμό και ταπείνωση. Δεν επιδιώκομε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή ή στους εαυτούς μας. Ωστόσο, όση εμπιστοσύνη θα δείξουμε, τώρα πρέπει να επιβεβαιώσουμε (ότι όλα θα είναι εντάξει με τα χρήματα). Αυτό ήταν το θέλημα της κοινότητας και αυτό που μας απαίτησε να κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» είπε αποκαλύψει πως «κοινότητες προτίθενται να μειώσουν ή να διακόψουν ετήσια συνεισφορά προς Αρχιεπισκοπή. Είκοσι και πλέον πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων διαφόρων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και Καθεδρικών Ναών από την Φλόριδα, μέχρι το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και αλλού, έχουν συνάψει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους και με τα κοινοτικά τους συμβούλια και προτίθενται να μειώσουν ή και ακόμα να διακόψουν τελείως την ετήσια οικονομική τους συνεισφορά προς την Αρχιεπισκοπή».theologos pantelis

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, π. Θεολόγο Παντελή, είπε, ότι «την Κυριακή 5 Νοεμβρίου είχαμε γενική συνέλευση και ήλθε προς συζήτηση το θέμα των οικονομικών προς συζήτηση, έγινε μία πρόταση και ψηφίσθηκε ομόφωνα να κατακρατηθούν τα χρήματα για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή και περιμένουμε τώρα τα αποτελέσματα των ερευνών μία για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και μία για τον ναό του Αγίου Νικολάου».

Τόνισε πως «αυτό που θέλει ο κόσμος η ενορία η δική μας είναι να δει ποια είναι τα αποτελέσματα της Ελεγκτικής Επιτροπής όσον αφορά την Αρχιεπισκοπή».

Στην ερώτηση ποιο ήταν το κλίμα στη γενική συνέλευση, είπε ότι «η ενορία μας αποτελείται από περίπου 350 οικογένειες, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι της εργατικής τάξης, ήλθαν το 1960, 1970, σε βιομηχανίες, υπάρχουν και μορφωμένοι άνθρωποι και δίνουν στην εκκλησία από το υστέρημά τους, κι όπως γνωρίζετε με τα φεστιβάλ κι όλα αυτά και τώρα θέλουμε κι εμείς να δούμε ότι τα χρήματα που δίνουμε πιάνουν τόπο και δεν σπαταλούνται» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Αρχιεπισκοπή».

Ο π. Θεολόγος ο οποίος προϊσταμενεύει στην κοινότητα έξι χρόνια είπε ότι «η επιστολή εγράφη από το κοινοτικό συμβούλιο και εστάλη προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Μικόλαο τοποτηρητή της Μητροπόλεως Σικάγου και στον Επίσκοπο Μωκησού κ. Δημήτριο, Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σικάγου». Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απάντηση και από κανέναν. Ο π. Θεολόγος είπε πως «ίσως να μην την έχουν λάβει ακόμα διότι εστάλη την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου».

Αναφορικά με τον «Εθνικό Κήρυκα» είπε, ότι «διαβάζω τα άρθρα σας βέβαια, υπάρχουν ενορίτες μας που διαβάζουν τον 'Εθνικό Κήρυκα', περισσότερο την ελληνική έκδοση. Υπάρχουν και άλλοι που διαβάζουν την αγγλική έκδοση. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε ελληνική ενορία, έχουμε ελληνικό σχολείο με 70 παιδιά και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την Ελληνικότητα».

Τόνισε πως «είναι μία πολύ νοικοκυρεμένη ενορία, ήταν εδώ ο π. Θεόδωρος Τρύφων επί 28 χρόνια και είχε μία πολλή καλή σειρά».

Στην ερώτηση πώς πηγαίνει η κοινότητα, είπε ότι «πηγαίνουμε πολύ καλά, λειτουργικά-αρχίσαμε σαρανταλείτουργο τώρα και οικονομικά παγαίνομε πάρα πολύ καλά, έχουμε περίσσευμα, έχουμε Νηπιαγωγείο».

Τονίζεται ότι ο π. Θεολόγος Παντελής γεννήθηκε στο Αμαρούσιο στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1988 στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας Μηχανολογίας. Ελαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Τέξας για μεταπτυχιακές σπουδές.

Γνώρισε την σύζυγό του Ευγενία και το 1997 μετακόμισαν στο Σικάγο όπου εργάσθηκε ως σχεδιαστής μηχανικός, οπότε απεφάσισε να γίνει ιερεύς. Απεφοίτησε από τη Σχολή Βοστώνης το 2003.

Χειροτονήθηκε ιερέας τον Σεπτέμβριο του 2011 και από τότε ιερατεύει στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Wauwatosa του Ουισκόνσιν.

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Mon, 13 Nov 2017 23:33:10 +0200
Η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης τίμησε εθελοντές κοινοτήτων http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18088-i-mitropoli-neas-ierseis-timise-ethelontes-koinotiton http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18088-i-mitropoli-neas-ierseis-timise-ethelontes-koinotiton neas ierseias

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Εγινε το εσπέρας της Κυριακής 5 Νοεμβρίου η όγδοη κατά σειρά εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιερσέης, απονομής βραβείων και ευαρέσκειας της τοπικής Εκκλησίας σε διάφορες ομάδες εθελοντών των κοινοτήτων της περιοχής Delaware Valley.

Η εκδήλωση έγινε στη γνωστή ομογενειακή αίθουσα εκδηλώσεων «The Merion» στην πόλη Cinnaminson της Νέας Ιερσέης. Ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Λιακόπουλο, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Αγίας Τριάδος στην πόλη Egg Harbor Township της Νέας Ιερσέης.

Τους εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδος τραγούδησαν η Ελενα Ηλιάδη και η Νικόλ Τσαρουχά. Την προσευχή ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Συντονιστής και παρουσιαστής του προγράμματος ήταν ο κ. Ιωάννης Βασιλείου. Ομιλητές και ομιλήτριες ήταν οι νέοι και οι νέες που διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Ρητορικής του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Στην μεν πρώην ενότητα μίλησαν η Νικολέτα Αρσιδιακόνο από την κοινότητα του Αγίου Λουκά στην πόλη Broomall Πενσυλβάνια, και ο Τζον Κοξ, από την κοινότητα της Αγίας Σοφίας στην πόλη Jeffersonville Πενσυλβάνια.

Στην δεύτερη ενότητα μίλησαν η Βικτόρια Διονυσίου από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου στην πόλη Media Πενσυλβάνια και η Σοφία Αγγελιδάκη από την κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην πόλη Wilmington του Ντελαγουέαρ.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος απηύθυνε θερμό ευχαριστήριο λόγο προς όλους τους εθελοντές και εθελόντριες όλων των γενεών και ηλικιών οι οποίοι προσφέρουν με προθυμία τις εθελοντικές τους υπηρεσίες στις κοινότητες.

Στην εκδήλωση μετά δείπνου παρευρέθηκαν πεντακόσια και πλέον άτομα.

Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «είναι μία εκδήλωση που γίνεται ετησίως και τιμούμε εθελοντές και εθελόντριες των κοινοτήτων της περιφέρειας της Φιλαδέλφειας του Delaware Valley».

Εξήγησε ότι «η περιφέρεια αυτή απαρτίζεται από 13 κοινότητες της Μητροπόλεως» και συμπλήρωσε πως «στην εκδήλωση αυτή γίνονται πολλές τιμητικές διακρίσεις σε νέους και νέες και σε παιδιά τα οποία επιλέγουν οι ίδιες οι ομάδες τους νεολαιών των κοινοτήτων».

Τόνισε πως «η ανταπόκριση και η συμμετοχή τους είναι μεγάλη και πραγματικά συγκινητική διότι σ' αυτά τα νέα παιδιά στηρίζεται η ελπίδα για το μέλλον και την συνέχιση της Εκκλησίας και της Ομογένειάς μας».

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος διευκρίνισε πως «φέτος από κάθε κοινότητα τιμήθηκαν ένα μέλος του συμβουλίου, μέλος της Φιλοπτώχου, δάσκαλος του Ελληνικού Σχολείου, δάσκαλος ή δασκάλα Κατηχητικού».

Μιλώντας για τους ομιλητές που ήταν νέοι και νέες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ ρητορικής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, είπε πως «δεν ήθελα άλλους ομιλητές, αλλά μόνο τα νέα παιδιά γιατί αυτά πρέπει να προβάλλουμε και τα οποία πρέπει να σας πω έκαναν αριστουργηματικές ομιλίες».

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Wed, 08 Nov 2017 08:50:28 +0200
Αμερικής: ''Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής αθώων ανθρώπων'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18063-amerikis-thrinoume-gia-tin-apoleia-tis-zois-athoon-anthropon http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/18063-amerikis-thrinoume-gia-tin-apoleia-tis-zois-athoon-anthropon amerikis

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, εκ μέρους της Ιεράς Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εξέφρασε τα αισθήματα δυσπιστίας, οργής, πόνου και θλίψεως του συνόλου των πιστών της Εκκλησίας μας, στο άκουσμα της χθεσινής πράξεως βίας, μίσους και του κακού σ' ένα μικρό ναό Βαπτιστών στην ύπαιθρο του Sutherland Springs στο νότιο Τέξας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμεθα συγκλονισμένοι και δυσκολευόμεθα να πιστέψουμε το γεγονός αυτής της αναπάντεχης και παράφορης εκρήξεως βίας. Πονούμε και θρηνούμε για την απώλεια της ζωής αθώων ανθρώπων ακριβώς κατά την ώρα της Κυριακάτικης θείας λατρείας και προσευχής. Πενθούμε όλοι μας ως έθνος.

Είμεθα ενωμένοι και αλληλέγγυοι και εναγκαλιζόμεθα τους συνανθρώπους μας στο Sutherland Springs, τους επιζώντες, τις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους άδικα και πρόωρα.

Όλοι μας ως έθνος και όλοι μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες ευρισκόμεθα και πάλι σε μια σταθερή κατάσταση ενθέρμου και εκτενούς προσευχής και ικεσίας στον Παντοδύναμο Θεό για ίαση, παρηγορία και καθοδήγηση προς τους ζώντας και για την ανάπαυση των ψυχών των εκλιπόντων».

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Mon, 06 Nov 2017 22:37:09 +0200
Χωρίς αποφάσεις η συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17768-xoris-apofaseis-i-sunedriasi-tis-eparxiakis-sunodou-tis-arxiepiskopis-amerikis http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17768-xoris-apofaseis-i-sunedriasi-tis-eparxiakis-sunodou-tis-arxiepiskopis-amerikis amerikis12

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Τίποτε το ουσιαστικό δεν επιτεύχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου.

Εγινε αναφορά στην οικονομική κρίση και στα ελλείμματα, καθώς και στους ελέγχους που διεξάγονται και στις μεθόδους και τρόπους καθιέρωσης εσωτερικών ελέγχων.

Εγινε λόγος για την κενή Μητρόπολη Σικάγου. Δεν καταρτίστηκε ακόμα ο Κατάλογος των Υποψηφίων προς αρχιερατεία εκτός από ένα μικρό καθάρισμα που έγινε σ' αυτόν αφαιρέθηκαν μερικά ονόματα εντελώς ακατάλληλων προς Επισκοποίηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος για την καθυστέρηση προέβαλε τη δικαιολογία ότι η Νομική Επιτροπή μελετά το θέμα εάν και κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο ιεράρχες οι οποίοι υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής και οι οποίοι υπηρέτησαν ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής στην πέμπτη παράγραφο.

Συγκεκριμένα είναι οι εξής: Τορόντο κ. Σωτήριος, Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Δαρδανελίων κ. Νικήτας και Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Εφτασε στο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος να επικαλεσθεί ακόμα και την Αμερικανική νομοθεσία προς τούτο, όπως είχε κάνει και στις 30 Αυγούστου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» πως απλώς ο Αρχιεπίσκοπος επιδίδεται σ' αυτούς τους τακτικισμούς εμπαίζοντας ακόμα και τον ίδιον τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο επειδή απλώς επιθυμεί να αποκλείσει τους προαναφερθέντες αρχιερείς από τον Κατάλογο των Υποψηφίων και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα.

Εγινε παρεμπιπτόντως λόγος για το ζήτημα του ιερέα Ντιν Πανάγου από την κοινότητα της Αγίας Σοφίας Νιου Λόντον, το οποίο απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» για την περίεργη και αιφνίδια παραίτησή του.

Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος το απέδωσε σε «κουτσομπολιά». Αναφέρθηκε επίσης η περίπτωση του π. Νικολάου Καστανά από τον Αγιο Αθανάσιο του Αρλινγκτον, του οποίου η αιφνίδια απόλυση τον Ιούλιο έχει αναστατώσει την κοινότητα.

Ο κ. Μεθόδιος είπε ότι το ζήτημα είναι στους δικηγόρους.

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Mon, 23 Oct 2017 00:38:23 +0300
Όταν ο Πρωθυπουργός δεν συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17740-otan-o-prothupourgos-den-sunantise-ton-arxiepiskopo-dimitrio http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17740-otan-o-prothupourgos-den-sunantise-ton-arxiepiskopo-dimitrio tsipras arxiepiskopos dimitriosΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επισκέφθηκε τις ημέρες αυτές, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, δεν είχε καμία συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Το εν λόγω γεγονός ίσως να συμβαίνει για πρώτη φορά, δηλαδή Έλληνας Πρωθυπουργός να επισκέπτεται την Αμερική και να μην έχει στο πρόγραμμά του συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Αρχιεπισκοπή έκανε κρούση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, πλην, όμως η πλευρά του Πρωθυπουργού δεν έδωσε το πράσινο φως.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί ο Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Δημήτριος διανύει δύσκολες ώρες μετά τα δημοσιεύματα για οικονομικές ατασθαλίες και έλλειμα εκατομμύριων στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής.

Το Φανάρι από την πλευρά του είδε το γεγονός με σκεπτικισμό, ενώ Ιεράρχης του Θρόνου μιλώντας στην Romfea.gr ανέφερε: "Μας προβλημάτισε έντονα ότι ο Πρωθυπουργός δεν είδε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και κανένας Υπουργός από την συνοδεία του".

Μήπως τελικά ο Πρωθυπουργός γνωρίζει μελλοντικές εξελίξεις; Τι άλλαξε στην στάση του Αλέξη Τσίπρα από την επίσκεψη που είχε με τον κ. Δημήτριο τον Οκτώβριο του 2015; 

Το μέλλον θα δείξει...

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Sat, 21 Oct 2017 22:31:32 +0300
Χειρότερη η οικονομική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17736-xeiroteri-i-oikonomiki-katastasi-stin-arxiepiskopi-amerikis http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17736-xeiroteri-i-oikonomiki-katastasi-stin-arxiepiskopi-amerikis sineuleusi ipa

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ακόμα πιο τραγική είναι η οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από ό,τι νομιζόταν αρχικά αφού το συνολικό έλλειμμα σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» εκ των έσω των συνεδριάσεων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ανέρχεται σε $12.750,000 -δώδεκα εκατομμύρια εφτακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια- όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

Λεπτομερώς τα ελλειμματικά ποσά έχουν ως εξής: Έγινε μεταφορά ύψους $4.750,000 –τεσσάρων εκατομμυρίων εφτακοσίων πενήντα χιλιάδων δολαρίων από τους αποκλειστικούς –restricted- λογαριασμούς του υπό ανοικοδόμηση ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν σε λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής για την πληρωμή λειτουργικών της εξόδων.

Υπογραμμίζεται ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους κανονισμούς και επισύρει σοβαρές ευθύνες.

Επίσης υπάρχει έλλειμμα ύψους $5.0 εκατομμυρίων σε επιταγές οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί για την πληρωμή εξόδων πλην όμως δεν υπάρχει αντίκρισμα στην τράπεζα γι’ αυτό και δεν αποστέλλονται αλλά βρίσκονται μέσα σ’ ένα κουτί στην Αρχιεπισκοπή.

Το μόνο που πληρώνει η Αρχιεπισκοπή είναι το μισθολόγιο του υπαλληλικού της προσωπικού. Επίσης υπάρχει έλλειμμα και εκκρεμότητα ύψους $3.0 εκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο των ιερέων.

Επιρρίφτηκαν ευθύνες στον αναπεμφθέντα κ. Τζέρι Δημητρίου ο οποίος για να μεταβεί ακόμα και από την Αρχιεπισκοπή στον ανεγειρόμενο ναό του Αγίου Νικολάου χρησιμοποιούσε λιμουζίνα, ενώ ταξίδευε και στο εξωτερικό για τις ανάγκες της οικοδομής όπως λόγου χάρη είχε μεταβεί στην Αυστρία για να επιλέξει τα μάρμαρα.

Τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είχε λεπτομερή γνώση για όλα όσα συνέβαιναν.

Ελέχθην ότι απελύθησαν μέχρι στιγμής τριάντα υπάλληλοι οι οποίοι στοίχιζαν σε μισθούς και ασφάλειες $6.5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η επόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής θα γίνει τον Ιούλιο του 2018 στη Βοστώνη.

Ο εκ Λόουελ της Μασαχουσέτης επιφανής ομογενής επιχειρηματίας και μέγας ευεργέτης της Αρχιεπισκοπής, της Μητρόπολης Βοστώνης, της Ομογένειας και της Ελλάδος σηκώθηκε και είπε πως σεβαστικά σας παρακαλώ ότι δεν πρέπει να γίνει η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη διότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για προετοιμασία και σοβαρή εργασία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος του είπε πως θα είσθε εσείς κ. Μπεχράκη ο πρόεδρος της Κληρικολαϊκής στη Βοστώνης, ενώ ο κ. Μπεχράκης απάντησε πως δεν θα το δεχθώ ποτέ και σας ζητώ να μη γίνει η Κληρικολαϊκή.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως το συζητήσαμε στη συνεδρίαση της Συνόδου με τους Μητροπολίτες και ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος συμφώνησε, ενώ ο κ. Μπεχράκης επέμενε σθεναρά στη θέση του ότι δεν δέχεται και ότι να μην γίνει η Κληρικολαϊκή στη Βοστώνη.

Ρίχτηκε η ιδέα από μερικούς συνέδρους να γίνει για δύο μόνο μέρες λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής, ενώ άλλοι έλεγαν πως δεν είναι αρκετές δύο μέρες διότι μέχρι να πάμε θα πρέπει να φύγουμε.

Την Πέμπτη στην Επιτροπή των Οικονομικών διεξήχθη ζωηρή συζήτηση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή, ενώ υπήρξαν και μερικοί από το Σικάγο οι οποίοι άρχισαν να επαινούν τον αναπεμφθέντα πρώην πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Βουρβούλια.

Επίσης ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βοστώνης π. Θεόδωρος Μπάρμπας έπλεξε το εγκώμιο των απολυθέντων κυρίων Γεωργίου Βουρβούλια, Τζέρι Δημητρίου, Γεωργίου Παπαδάκου, καθώς και του κ. Γεωργίου Μάθιους.

Όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» ο π. Μπάρμπας για κάποιο λόγο τους είχε επαινέσει και γραπτώς σε e-mail στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είπαν στον «Ε.Κ.» ότι ο κ. Γεώργιος Βουρβούλιας επί ένδεκα χρόνια λάμβανε ηλεκτρονικής (wired) δέκα χιλιάδες δολάρια το μήνα για τα έξοδα κινήσεως τους για τις συνεδριάσεις.

Ο «Ε.Κ.» είχε αποκαλύψει ότι κατά τα δέκα χρόνια έλαβε $900,000 χιλιάδες δολάρια. Στην επιτροπή των Οικονομικών ελέχθη ότι έγιναν παρεκτροπές.

Έγινε επίσης αναφορά στις αποκαλύψεις του «Ε.Κ.» και ελέχθη ότι αρχικά μας είπατε ότι δεν ήταν αλήθεια, κι έπειτα από δύο εβδομάδες με ανακοινωθέν επιβεβαιώσατε ότι όλα όσα έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» ήταν πέρα για πέρα αληθινά.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε στην ολομέλεια και ο κ. Σάββας Τσίβικος ειπών ότι όλα τα γραφθέντα ήταν σωστά.

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Sat, 21 Oct 2017 20:32:09 +0300
Μιχάλης Ψαρός: Ανάγκη για διαφάνεια στην Εκκλησία http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17722-mixalis-psaros-anagki-gia-diafaneia-stin-ekklisia http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17722-mixalis-psaros-anagki-gia-diafaneia-stin-ekklisia psaro

 Του Θεόδωρου Καλμούκου |  Εθνικός Κήρυκας


Ο κ. Μιχάλης Ψαρός, εκ των πλέον επιφανών επιχειρηματιών και ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, σε βαρυσήμαντη ομιλία του τόνισε την ανάγκη για «οικονομικό απολογισμό και διαφάνεια» μιλώντας στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο.

Ο κ. Ψαρός ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην εξυγίανση της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Εκκλησία στην Αμερική, στην ομιλία του στην ολομέλεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, διεκτραγώδησε την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά ανέφερε και τα δραστικά διορθωτικά μέτρα για την ανάκαμψη.

Τόνισε από την αρχή πως «η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής πρέπει να καταλάβει πως από τη φύση και την αποστολή της είναι ίδρυμα το οποίο πρέπει να δίνει οικονομικό απολογισμό και να έχει διαφάνεια».

Ο κ. Ψαρός ανέφερε ότι διορίσθηκε καινούργιος πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών ο κ. Λάζαρος Κίρκος από το Ντιτρόιτ σε διαδοχή του κ. Γεωργίου Βουρβούλια.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος αποπέμφθηκε, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», έπειτα από την αποκάλυψή μας ότι ο κ. Βουρβούλιας όντας εθελοντής είχε λάβει το ποσό των 900.000 δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών για έξοδα μετακινήσεως για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Οικονομικών, Αρχιεπισκοπικών Συμβουλίων και Κληρικολαϊκών.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Ψαρός είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι έχει ζητηθεί από τις ενορίες να αυξήσουν τις συνεισφορές τους προς την Αρχιεπισκοπή για τα επόμενα δύο έτη, αλλά δεν θα ζητηθεί περαιτέρω αύξηση λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής».

Επισήμανε την παντελή έλλειψη εσωτερικού ελέγχου και διαδικασιών. Τόνισε πως «πριν ακόμα ανακαλύψουμε τις οικονομικές δυσκολίες της Αρχιεπισκοπής οι αξιωματούχοι κατάλαβαν πως η Αρχιεπισκοπή είχε έλλειψη από εσωτερικούς ελέγχους, πρακτικές και διαδικασίες σχετικά με τον έλεγχο των εξόδων.

Η ανακάλυψη ήλθε σε δύο μορφές: Πρώτον, στις αρχές του 2017, διαβάσαμε τις ελλιπείς οικονομικές αναφορές εκθέσεις των πρόσφατων ετών του Grant Thornton.

Δεύτερον, υποβάλλαμε βασικές ερωτήσεις για διοίκηση και προσωπικό.

Μία λογική ερώτηση είναι γιατί οι εκθέσεις για τα ελλείμματα δεν αντιμετωπίσθηκαν πριν; Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση διότι η περίοδος αυτή είχε προηγηθεί από τη δική μας εργασία αλλά έχουμε μία παρατήρηση, την εξής:

Η αιτία είναι το πρόβλημα της έλλειψης εσωτερικών ελέγχων και διαδικασιών.

Αντιλαμβανόμαστε πως ο προηγούμενος σύνδεσμος με την εταιρεία Grant Thornton ήταν ο πρώην διευθυντής διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και μία εξελεγκτική επιτροπή στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής, μία παράβαση βασικών οικονομικών πρακτικών.

Ο ελεγκτής όφειλε να είχε συναντηθεί με μία ανεξάρτητη επιτροπή ή με την Οικονομική Επιτροπή ως σύνολο και όχι με υπαλλήλους ή ανθρώπους από μέσα. Αυτό δεν έγινε και δεν θα συμβεί ξανά, θα διορθωθεί αμέσως».

Ο κ. Ψαρός απεκάλυψε ότι «έχει προσληφθεί η εταιρεία PWC and Baker Hostler, προκειμένου να διενεργήσει ενδελεχή έλεγχο τύπου forensic για τον ανεγειρόμενο Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η PWC θα κάνει τον έλεγχο με πολύ μικρό κόστος ενώ η Baker Hostler δωρεάν. Και το κόστος αυτού του ελέγχου θα καταβληθεί από ιδιώτη δωρητή. Αμφότερες αυτές οι εταιρείες έλεγχου θα κάνουν αναφορά σε ανεξάρτητη επιτροπή».

Ο κ. Ψαρός τόνισε προς την ολομέλεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου: «Παρακαλώ να κατανοήσετε ότι οι αξιωματούχοι (εννοεί τον κ. Τσαντίκο, την κυρία Γουόλς και τον εαυτό του) δεν είχαν γνώση, ούτε συμμετοχή στη διαδικασία της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.

Η Αρχιεπισκοπή δεν θα προβεί σε κανένα άλλο σχόλιο για τον Αγιο Νικόλαο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα forensic.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικώς ως ο πρώτος που έβαλε το πρώτο εκατομμύριο δολάρια σε ρευστό πως η Αρχιεπισκοπή και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραμένουν αφοσιωμένοι στην ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο π. Σωτήριος Μπαρούντι ο οποίος διορίσθηκε διευθυντής των οικονομικών (CFO) «από τον Απρίλιο του 2017 διενήργησε έλεγχο επί ενενήντα μέρες στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Τον Ιούλιο παρουσίασε την αρχική του έκθεση στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και στους αξιωματούχους της εκτελεστικής επιτροπής.

Τον Ιούλιο είμαστε εξαιρετικά αποκαρδιωμένοι όταν ο π. Μπαρούντι υπολόγισε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα περίπου 4 με 5 εκατομμύρια δολάρια για το έτος 2017.

Ιστορικώς ομιλούντες, το έλλειμμα αυτό καλυπτόταν από γενναιόδωρους ευεργέτες οι οποίοι όμως δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή».

Υπογράμμισε πως «μπορώ να επιβεβαιώσω πως είμαστε πολύ αποκαρδιωμένοι που ο π. Μπαρούντι ανακάλυψε ότι έγιναν μεταφορές χρημάτων από αποκλειστικούς και κλειστούς λογαριασμούς (restricted and custodial accounts) για να καλυφθούν τα λειτουργικά ελλείμματα».

Τόνισε ότι «αμέσως ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων ύψους $6,5 με $7,0 εκατομμυρίων δολαρίων».

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Sat, 21 Oct 2017 09:16:15 +0300
Ανακοινωθέν Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17694-anakoinothen-ieras-eparxiakis-sunodou-tis-arxiepiskopis-amerikis http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17694-anakoinothen-ieras-eparxiakis-sunodou-tis-arxiepiskopis-amerikis arxiepiskopi amerikis

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς συνῆλθεν εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς εἰς τήν αἴθουσαν τῆς Συνόδου τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς ἐν Νέᾳ Ὑόρκῃ τήν 18ην καί 19ην Ὀκτωβρίου 2017 ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Δημητρίου Γέροντος Ἀμερικῆς καί τήν συμμετοχήν ἀπάντων τῶν Μελῶν αὐτῆς.

Ἡ Σύνοδος ἀνεθεώρησε ἄπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει λειτουργικά, κανονικά, διοικητικά, ποιμαντικά, διορθόδοξα καί ἐκπαιδευτικά θέματα καί κατόπιν ἐκτενῶν συζητήσεων ἔλαβε τάς ἁρμόζουσας ἀποφάσεις.

Ἐπιπροσθέτως ἡ Ἱ. Σύνοδος τήν προτεραίαν τῆς συνεδρίας ἤτοι τήν Τρίτην 17ην Όκτωβρίου εἶχε τήν εὐκαιρίαν νά πραγματοποιήσῃ ἰδιαιτέραν συνάντησιν μετά τοῦ Διευθυντοῦ τοῦ Τμήματος Νεολαίας τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς κ. Στυλιανοῦ Χριστοφόρου (Steven Christoforou) πρός ἀναθεώρησιν τοῦ προγράμματος καί τῶν κανονισμῶν διά τόν καταρτισμόν στελεχῶν διά τήν νεολαίαν. Τό ἐν λόγῳ πρόγραμμα θά τεθῇ εἰς ἐφαρμογήν ὑπό τῶν ἐνοριῶν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς εἰς τό ἐγγύς μέλλον.

Τήν ἐπομένη κατά τήν διάρκειαν τῆς τακτικῆς συνεδρίας τά Μέλη τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου εἶχον τήν εὐκαιρίαν νά ἐνημερωθοῦν ἐκτενῶς ὑπό τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου διά τό οἰκονομικόν ἔλλειμα καί τῶν προβλημάτων διαχείρισεως, τά ὁποῖα ἀντιμετωπίζει ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή.

Συνεζητήθησαν αἱ προγραμματιζόμεναι ἐνέργειαι διά τῶν ὁποίων ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή θά δυνηθῆ νά ἀντιμετωπίσῃ τάς δυσχερίας.

Συγκεκριμένως, ἀνεκοινώθη ὅτι πραγματοποιείται οἰκονομικός ἔλεγχος εἰς βάθος ὑπό ἐπαγγελματικοῦ λογιστικοῦ οἴκου, ἐνῶ ἕτερος εἰδικός οἶκος ἐπί θεμάτων ὀργανώσεως προετοιμάζει σχέδια καί εἰσηγήσεις διά τῶν ὁποίων θά διορθωθοῦν ἐλλείψεις τοῦ παρελθόντος καί θά τεθοῦν εἰς ἐφαρμογήν περισσότερα ἐλεγκτικά μέτρα διά τῶν ὁποίων θά γίνεται καλύτερος ἔλεγχος.

Τά Μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου ἐξέφρασαν τήν ὑποστήριξιν τῶν ἐνεργειῶν, τάς ὁποίας ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή ἀνέλαβε νά πραγματοποιήσῃ καί τήν αἰσιοδοξίαν των ὅτι αἱ σχετικαί δυσκολίαι θά ξεπερασθοῦν συντόμως.

Ἐπί πλέον ἀπεφασίσθη ὁμοφώνως διά λόγους ἐλαφρύνσεως τοῦ οἰκονομικοῦ βάρους τῶν ἐνοριῶν ὅτι αἱ λογίαι τῶν ἐνοριῶν νά παραμείνουν εἰς τό παρόν ἐπίπεδον χωρίς αὔξησιν εἰς τό ἐπόμενον ἔτος.

Ἡ Ἱερά Σύνοδος παρακαλεῖ τό εὐσεβές πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας καί τάς ἐνορίας τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς νά συμβάλλουν θετικῶς εἰς τό ἔργον τῆς ἀνοικοδομήσεως τῶν οἰκονομικῶν πόρων καί τῆς βελτιώσεως τῆς οἰκονομικῆς διαχειρίσεως οὕτως ὥστε ἀπροσκόπτως καί δυναμικῶς ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή νά συνεχίσῃ τό πνευματικόν αὐτῆς ἔργον πρός δόξαν Θεοῦ καί σωτηρίαν τῶν ἀνθρώπων.

Μετά τήν περάτωσιν τῶν ἐργασιῶν τῆς Συνόδου, τά Μέλη αὐτῆς προήδρευσαν τῶν Ἐπιτροπῶν τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Συμβουλίου καί συμμετέσχον εἰς τάς ἐν γένει ἐργασίας αὐτοῦ.

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Fri, 20 Oct 2017 05:16:19 +0300
Αγνοούνται τα χρήματα από την πώληση της οικίας του Αμερικής Ιακώβου http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17671-agnoountai-ta-xrimata-apo-tin-polisi-tis-oikias-tou-amerikis-iakobou http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/17671-agnoountai-ta-xrimata-apo-tin-polisi-tis-oikias-tou-amerikis-iakobou oikia iakoboy

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Αγνοούνται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τα χρήματα από την πώληση της οικίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Η οικία πουλήθηκε το έτος 2007 αντί 3 εκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα σε εποχή κατά την οποία η αγορά των ακινήτων βρισκόταν στα πιο χαμηλά της επίπεδα από απόψεως τιμών.

Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» η τιμή της οικίας υπολογιζόταν κάτω από καλές συνθήκες στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η οικία βρισκόταν σε μία από τις πλέον επιφανείς περιοχές του προαστίου Ράι της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα εντός της Λέσχης του Γουέστσεστερ, γνωστή ως «Westchester Country Club». Η ακριβής διεύθυνση της οικίας ήταν 31 Park Drive South, Rye Village.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», από την ημέρα της πώλησης της οικίας το εισπραχθέν ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων δεν εμφανίσθηκε πουθενά στις οικονομικές εκθέσεις, ούτε στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων.

Τηλεφωνικά μηνύματα στον Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, στον κ. Γεώργιο Τσαντίκο αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και στον ιερέα Σωτήριο Μπαρούντι διευθυντή των οικονομικών CFO παρέμειναν αναπάντητα.

Είχε αναφερθεί ότι ποσό οκτακοσίων χιλιάδων δολαρίων πήρε η Αρχιεπισκοπή από το αντίτιμο της πώλησης του σπιτιού προκειμένου να διορθώσει την οροφή της, από όπου έμπαινε βρόχινο νερό και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα τα νερά να περνούν μέσα στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναγκασθεί μάλιστα να εγκαταλείψει το επίσημο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο και είχε μετεγκατασταθεί σε κάποιο άλλο λόγω αυτού του προβλήματος.

Η απόφαση αυτή της χρησιμοποίησης των χρημάτων είχε ληφθεί σε συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, με τον όρο και τη δέσμευση όπως οι οκτακόσιες χιλιάδες επιστραφούν στο ποσό του αντίτιμου της οικίας.

Ουδέποτε δόθηκε αναφορά εάν όντως οι οκτακόσιες χιλιάδες επέστρεψαν στο ποσό των τριών εκατομμυρίων.

Οι μόνοι που γνωρίζουν και για την τύχη αυτών των εκατομμυρίων είναι ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και ο προσφάτως εκδιωχθείς από την Αρχιεπισκοπή κ. Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος κατείχε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής.

Η απόφαση για την πώληση της οικίας στην οποία διέμενε σχεδόν όλη του τη ζωή ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ελήφθη το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005, στη διάρκεια συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Βοστώνης.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση είχε ληφθεί τότε διά βοής και μόνο από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, ενώ το θέμα δεν συζητήθηκε διόλου στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.».

Τη γραμμή για την πώληση της οικίας είχε χαράξει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος αρνήθηκε να διαμείνει σ' αυτή, με την πρόφαση της απόστασης των 45 λεπτών της ώρας που τη χώριζε από την Αρχιεπισκοπή.

Γι' αυτό λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, στις 10 Απριλίου του 2005, η Αρχιεπισκοπή διά του οικονομικού της διευθυντή Τζέρι Δημητρίου είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία πώλησης της οικίας.

Ταυτόχρονα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να διαμείνει μέσα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στο Μανχάταν όπου υπάρχει διαμέρισμα, στο οποίο έμεινε τα πρώτα έντεκα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του ο Ιάκωβος.

Επίσης αρνήθηκε να διαμείνει στο έτερο επιβλητικό και ευρύχωρο διαμέρισμα στον Πύργο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, αλλά η Αρχιεπισκοπή του ενοικίαζε διαμέρισμα στο Μανχάταν με ετήσιο ενοικιοστάσιο που ανερχόταν στις 110 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και στο οποίο διέμενε για πάνω από οκτώ χρόνια.

Ελάχιστοι μόνο, συμπεριλαμβανομένων και των Διακόνων, φαίνεται να γνώριζαν την ακριβή διεύθυνση του τότε ενοικιαζόμενου διαμερίσματος του Αρχιεπισκόπου, αλλά και τον τηλεφωνικό αριθμό της οικίας του, σε αντίθεση με τον αείμνηστο Ιάκωβο του οποίου η οικία ήταν γνωστή και ανοικτή προς πάντες και ο οποίος πολλές φορές απαντούσε στα τηλεφωνήματα ο ίδιος.

Ακόμα και σήμερα αν παραστεί επείγουσα ανάγκη κατά την οποία συνοδικοί ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρέπει να επικοινωνήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, είναι από αδύνατο μέχρι ακατόρθωτο να επιτευχθεί τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του μετά τις 5 το απόγευμα.

Πρέπει να τηλεφωνήσουν στην ιδιαιτέρα του γραμματέα κ. Αλίκη Κούριαν ή στον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαδόπουλο οι οποίοι επικοινωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο και εκείνος με αυτούς που τον αναζήτησαν, κάνοντας απόκρυψη του τηλεφωνικού του αριθμού για να μην φανεί στο καντράν (caller's id) του τηλεφώνου.

Είχε γίνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι τα χρήματα από την οικία θα διατίθεντο για τον εμπλουτισμό των διακονιών και προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής.

Το θέμα ετέθη και πάλι την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007, για το τι θα γίνουν τα χρήματα από την πώληση της οικίας.

Ο εκδιωχθείς πριν μερικές εβδομάδες οικονομικός διευθυντής και εκτελεστικός διευθυντής Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής, κ. Τζέρι Δημητρίου, είχε προτείνει όπως μέρος του ποσού να διατεθεί για τη μείωση του χρέους των επτά και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετώπιζε τότε η Αρχιεπισκοπή, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος διαφώνησε, λέγοντας πως «θα μας φάνε από έξω», εννοώντας την κατακραυγή της Ομογένειας ότι ξεπούλησαν το σπίτι του Ιακώβου για να πληρώσουν τα χρέη.

{loadposition adsense}

]]>
Αρχιεπισκοπή Αμερικής Wed, 18 Oct 2017 23:00:54 +0300