Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας - 09.10. Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

MOKISSOS

Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | (Η Romfea.gr έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα να δημοσιεύει από τον Εθν. Κήρυκα)


ΣΙΚΑΓΟ. Η αμερικανική εφημερίδα «Chicago Tribune» του Σικάγου επανήλθε με εκτενές δημοσίευμά της, με ημερομηνία 8 Μαΐου 2015, στο θέμα του ιερέα Δημητρίου Ντόκου, ο οποίος κατηγορήθηκε επίσημα από τις διωκτικές και εισαγγελικές Αρχές του Ουισκόνσιν για κλοπή χρημάτων από τραστ πρώην ενορίτισσάς του και παραπέμπεται σε δίκη στις αρχές του Οκτωβρίου.

Στο δημοσίευμά της η «Chicago Tribune» αποκαλύπτει ότι βρίσκεται κίνηση εν των γίγνεσθαι για την απομάκρυνση αμφοτέρων από τη Μητρόπολη Σικάγου.

Για τον μεν Μητροπολίτη Ιάκωβο ζητούν τη συνταξιοδότηση και απομάκρυνσή του, για δε τον Επίσκοπο Μωκησσού Δημήτριο την απομάκρυνσή του. Εχουν ήδη δημιουργηθεί και ιστοσελίδες μέσω των οποίων γίνεται συγκέντρωση υπογραφών.

Εχουν ήδη συγκεντρωθεί 600 και πλέον υπογραφές ανάμεσά τους είναι και ιερείς συμπεριλαμβανομένου και του π. Ευάγγελου Αρτεμάκη.iakovos-chicago-366x300

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο π. Αρτεμάκης στον «Εθνικό Κήρυκα» στις 12 Φεβρουαρίου 2015 είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της συνταξιοδότησης του Μητροπολίτη Ιακώβου και της αποπομπής του Επισκόπου Δημητρίου.

Στη συνέντευξη της 12ης Φεβρουαρίου είχε γραφεί πως «συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν πιστεύει ότι είναι καιρός να συνταξιοδοτηθεί ο Μητροπολίτης Ιάκωβος και να παραιτηθεί ο Επίσκοπος Δημήτριος λόγω αυτού του σκανδάλου», είπε «ναι, το πιστεύω».

Στην ερώτηση «δεν φοβάστε που μας μιλάτε τόσο ανοιχτά και ελεύθερα;» υπογράμμισε πως «ναι φοβάμαι, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει πράγματι να μιλήσεις για αρχές, αλλιώς τι κάνουμε; Ετσι ανατράφηκα και νομίζω ότι έτσι αυτή η κοινότητα θα ανασυνταχτεί και πως είναι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά σε μία θετική κατεύθυνση».

Στην κίνηση αυτή της αποπομπής αμφοτέρων Ιακώβου και Δημητρίου από το Σικάγο συμμετέχουν λαϊκοί και κληρικοί όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ» και οι οποίοι, όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους του, δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο την προβληματική κατάσταση στο Σικάγο.

Η κίνηση ονομάζεται «Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί Κληρικοί και Λαϊκοί – Greek Orthodox Christian Clergy and Laity – οι οποίοι έχουν στήσει την ιστοσελίδα goccl.org.

ARTEMAKISΑνάμεσα στα άλλα, έχουν γράψει πως «εμείς οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί της Μητρόπολης του Σικάγου, δεν θα ανεχθούμε αυτό που πιστεύομε πως είναι μία συνεχιζόμενη οικονομική και πνευματική κακοποίηση αμφοτέρων των κληρικών και λαϊκών, από τους τωρινούς ιεράρχες της Μητρόπολης Σικάγου, τον Μητροπολίτη Ιάκωβο και τον επίσκοπο Μωκησσού Δημήτριο».

Η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε στο τέλος του Μαρτίου 2015, ενώ την 1η Απριλίου 2015 ο Ιερατικός Σύνδεσμος του Σικάγου -πρόκειται για ένα είδος Ιερατικής Συντεχνίας που υπάρχει σε κάθε Μητρόπολη, ενώ υπάρχει και ο Ιερατικός Σύνδεσμος σε Αρχιεπισκοπικό επίπεδο που υπερασπίζεται τα δικαίωμα των ιερέων μισθούς, συνταξιοδοτικά, ευεργετήματα και τα συναφή- εξέδωσε επιστολή υποστήριξης των δύο ιεραρχών Ιακώβου και Δημητρίου.

Στην επιστολή του ο Ιερατικός Σύνδεσμος Σικάγου αναγράφει, ανάμεσα στα άλλα, πως «είναι αποκαρδιωτική η αποστολή επιστολών για την απομάκρυνση των ιεραρχών και μη συνάδουσα με το πνεύμα του Χριστού» και τονίζουν πως «στεκόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό του πατρός και ποιμένα μας Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου και του Πρωτοσυγκέλλου μας Επισκόπου Μωκησσού Δημητρίου».

Σύμφωνα με το «Chicago Tribune», την έκκληση για την αποπομπή των Ιακώβου και Δημητρίου υπέγραψε και ο προσφάτως συνταξιοδοτηθείς ιερέας Γούλιαμ Κρίστυ και ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «σκέφτομαι για τον επίσκοπο και τις επιταγές που υπόγραψε και κατέθεσε.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι νομίζει ότι είναι εντάξει αυτό που έκανε. Δεν έχει πει ούτε μία λέξη ο Επίσκοπος Δημήτριος τι έκανε με όλες αυτές τις χιλιάδες δολάρια που πήρε και εξαργύρωσε. Τα επέστρεψε;».

Διευκρινίζεται ότι ο π. Κρίστυ αναφέρεται στα χρήματα που έδωσε ο π. Ντόκος στον επίσκοπο Δημήτριο από το Τραστ της ενορίτισσάς του.

Το δημοσίευμα της «Chicago Tribune» κάνει αναφορά στην αγγλόφωνη έκδοση του «Ε.Κ.», www.TheNationalHerald.com και συγκεκριμένα στην επιστολή του Γεωργίου Καρκάζη στην οποία έλεγε ότι έφυγαν 54 οικογένειες από την κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Γκλένβιου Ιλινόις λόγω του π. Ντόκου και ότι οι δωρεές μειώθηκαν κατά 255 χιλ. δολάρια.

Ο τωρινός ιερεύς της κοινότητας Παναγιώτης Μπόζνος ζήτησε από τον κ. Καρκάζη να παραιτηθεί από πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής.DOKOS

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις που είχε και εξακολουθεί να έχει το θέμα του σε αμφότερες τις κοινότητες, στου Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι όπου ιεράτευσε επί 20 χρόνια και στην οποία διεπράχθη η ισχυριζόμενη από τις Αρχές υπεξαίρεση, αλλά και στην κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Γκλένβιου του Ιλινόις όπου μετατέθηκε με αμοιβαία μετάθεση από εκεί του ιερέα Ευάγγελου Αρτεμάκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε ο π. Αρτεμάκης στον «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου 2015 αποκάλυψε ότι φεύγει από την κοινότητα την 1η Ιουλίου έπειτα από «τρία δύσκολα χρόνια».

Ηδη η Μητρόπολη Σικάγου του χορήγησε το απολυτήριο την 1η Μαΐου και θα ενταχθεί στο κληρικολόγιο της Μητρόπολης Ατλάντας, η οποία τελεί υπό την ποιμαντική επιστασία του Μητροπολίτη Αλέξιου.

Τονίζεται ότι ο ίδιος ο π. Αρτεμάκης ζήτησε να μετατεθεί, ενώ πολλά μέλη στην κοινότητα το έχουν εκλάβει ότι πιέσθηκε από τη Μητρόπολη για να κάνει τέτοιο πράγμα, το οποίο διαψεύδει ο ίδιος.

Είπε χαρακτηριστικά στην ερώτηση αν ζήτησε ο ίδιος τη μετάθεση ή αν του επιβλήθηκε, πως «την ζήτησα εγώ», ενώ για το πώς αισθάνεται η κοινότητα σημείωσε πως «η κοινότητα είναι στενοχωρημένη διότι ήλπιζαν ότι θα παρέμενα περισσότερο διάστημα».

Συμπλήρωσε ακόμα, πως «είναι στενοχωρημένη και με τη Μητρόπολη του Σικάγου διότι το εξέλαβαν οι άνθρωποι λανθασμένα, πως δηλαδή με μεταθέτουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ το ζήτησα εθελουσίως».

Εμφανίσεις: 302664
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: