Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

gerasimos pagonisΔρος Μάριου Αθανασοπούλου


Κυκλοφόρησε προσφάτως σε καλαίσθητη έκδοση 150 σελίδων το βιβλίο του μακαριστού Καθηγητού του Πανεπιστήμιου Αθηνών Μάρκου Αν. Ορφανού υπό τον τίτλο: «Ανέκδοτα χειρόγραφα του Γεράσιμου Παγώνη Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Καλαμάτας και της Επισκοπής Μεσσήνης».

Στο παρόν πόνημα πραγματοποιείται εκτεταμένη μεταγραφή ανεκδότων χειρογράφων του Γεράσιμου Παγώνη, Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Καλαμάτας και της Επισκοπής Μεσσήνης, μετέπειτα Μητροπολίτου Αργολίδος, σημαντικής Μεσσηνιακής μορφής κατά την Επανάσταση του 1821 και κατά τη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους.

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η παρούσα έκδοση, πλέον τύποις, των χειρογράφων εγγράφων αποτελεί μία πραγματική συμβολή στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία, γιατί το περιεχόμενό τους σε σχέση προς την όλη δραστήρια και δυναμική προσωπικότητα, αλλά και το όλο έργο του Αρχιμανδρίτου Γερασίμου Παγώνη διαζωγραφεί την όλη προσφορά του και τον αγώνα του στην μεγάλη ιδέα της απελευθέρωσης της πατρίδας, αλλά και της προσφοράς του στην συγκρότηση της δομής του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας».

Στη συνέχεια ο επιμελητής της εκδόσεως δρ. Ιωάννης Π. Μπουγάς παραθέτει βιογραφία του Καθηγητού Μάρκου Αν. Ορφανού και εισαγωγή στο θέμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σήμερα, εποχή κατά την οποία, διάφοροι διανοούμενοι της «Ελλαδικής αγραμματοσύνης» επιχειρούν να αποδομήσουν την Ελληνική ιστορική συνείδηση, η έκδοση χειρογράφων της εποχής μετά την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία αφορούν την Εκκλησία και το Ελληνικό Γένος, καθίσταται αναγκαία, έστω και αν τα χειρόγραφα αυτά εκ πρώτης όψεως φαίνονται ήσσονος σημασίας.

Κάθε έγγραφο, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για ιδεολογική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων είναι αναγκαίο να δημοσιευθεί, προκειμένου να μην δύνανται οι «παπαγάλοι» ιδεολογημάτων να παραποιούν την Ιστορία.

Διαστρεβλωτές της ιστορικής πραγματικότητος, προσκολλημένοι σε ιδεολογίες δήθεν ιστορικοί, οι οποίοι επιθυμούν την έκδοση νέων ιστορικών σχολικών εγχειριδίων, προκειμένου να ικανοποιήσουν με υλικές απολαβές, αλλά και δόξα τους ακολούθους τους και τους δήθεν επιστήμονες της μεταπρατικής διανοήσεως, η οποία στην Ελλάδα από το 1974 και εντεύθεν παραποίησε και συνεχίζει να παραποιεί την Ιστορία.

Στην παρούσα έκδοση θα φωτιστεί με αδιάψευστα ντοκουμέντα η προσωπικότητα του Γερασίμου Παγώνη, Κληρικού της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, την οποία Μητέρα του Γένους Εκκλησία, πολλοί διανοούμενοι θεωρούν εύκολο αντίπαλο για έλεγχο και επικράτηση των ιδεολογημάτων τους».

Ακολουθεί βιογραφία του Γερασίμου Παγώνη και μεταγραφή ανεκδότων χειρογράφων του από τον μακαριστό Καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και πολλών Πανεπιστημίων του κόσμου Μάρκο Αν. Ορφανό, γόνο της Μεσσηνίας.

Εμφανίσεις: 301188
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: