Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017

en plo albanias 4

Πλημμύρισε από κόσμο την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η 6η Έκθεση Ορθοδόξου Χριστιανικού Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.

Ο λόγος ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Εγρήγορση-Χρέος των ορθοδόξων« του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Διρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο εκδότης των εκδόσεων «εν πλω» Αλέξανδρος Καραβάνης που τόνισε τη σημασία της προσωπικότητας του Μακαριωτάτου στο σύγχρονο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι και τη συμβολή του στη διαμόρφωση πνεύματος διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των λαών, την έμφαση στη θεολογία της πράξης και την αποδόμηση της νοοτροπίας του ζηλωτισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, Ομότιμος καθηγητής χειρουργικής, περιέγραψε αναλυτικά τη δομή του βιβλίου και τα επιμέρους κεφάλαια δίνοντας έμφαση σε επιμέρους σημεία αυτών.

Ακολούθησε ο πρώην Υπουργός και πρώην Επίτροπος της Ε.Ε κ. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, που ανέλυσε τις «πολιτικές» προεκτάσεις πολλών θέσεων του μακαριωτάτου σε ότι αφορά τις σύγχρονες κοινωνίες.

Αναφέρθηκε στην ατυχή δαιμονοποίηση της Ενωμένης Ευρώπης από ομάδες σύγχρονων πιστών, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ορθόδοξη ταυτότητά μας και αυτό το χαρακτηριστικό θα έπρεπε να επενδύσουμε, χωρίς να μετατοπίζουμε σε άλλους τα αίτια δικών μας αποτυχιών.

Την παρουσίαση του βιβλίου αυτού ολοκλήρωσε ο καθηγητής Λειτουργικής στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Φίλιας που «διάβασε» το βιβλίο με τη ματιά της ακαδημαϊκής θεολογίας.

Αναφέρθηκε στη «μαρτυρία της σταυροαναστάσιμης νίκης κατά του θανάτου», όπως την αντιλαμβάνεται ο συγγραφέας του βιβλίου. Τόνισε την ανάγκη της αδιάκοπης επαγρύπνισης για τη διασφάλιση της εκκλησιαστικής εμπειρίας και την άρνηση της κοσμικότητας, της χλιδή και της επιβολής βίας. Παράλληλα εστίασε στην ανάγκη της αποφυγής της «εθνικοποίησης» της Εκκλησίας, πράγμα στο οποίο επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Επίσης από τον Θανάση Παπαθανασίου, Διευθυντή του περιοδικού «Σύναξη», Δρ Θεολογίας παρουσιαάστηκε το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τίτλο: «Η Ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας (1991-2016) με αφορμή την Δ´ επαυξημένη έκδοσή του.

Ο ομιλητής ανέδειξε με ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία πώς η Εκκλησία της Αλβανίας δίνει λόγο και υπεύθυνες θέσεις σε λαϊκούς και γυναίκες και πόσο καθοριστική υπήρξε η συμμετοχή του μακαριωτάτου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης. «Το βιβλίο αυτό έχει νόημα διότι προτείνει προτάσεις» τόνισε ο ομιλητής, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις τακτικές κληρικολαϊκές συνάξεις της Εκκλησίας της Αλβανίας και τη σημασία του Καταστατικού Χάρτη της.

Ακολούθησε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του Αρχιεπισκόπου.

Ο Μακαριώτατος στην δική του τοποθέτηση περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον Αλβανία, αναφέρθηκε στην αποστολή που του ανέθεσε η Εκκλησία και την οποία δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Τόνισε ακόμη ότι η οικουμενική κίνηση και ο διάλογος με τους ετερόδοξους δεν είναι μια αυθαίρετη προσωπική επιλογή αλλά ότι η μητέρα Εκκλησία του ανέθεσε αυτή τη διακονία, όπως και σε πολλούς άλλους.

Σημείωσε ότι πίσω από τη σύγχρονη αθεΐα κρύβεται η δίψα του ανθρώπου για την αλήθεια και το απόλυτο και δεν πρέπει να τοποθετούμε τον εαυτό μας απέναντι στους αρνητές της πίστης. Κατέληξε δε ότι για να κατορθώσουμε να αγαπήσουμε τον Χριστό πρέπει να αγαπήσουμε πρώτα τους πιο πονεμένους και ότι πρέπει ως ορθόδοξοι «να πάμε εκεί που δεν πηγαίνουν όλοι οι άλλοι».

Η εκδήλωση έκλεισε με απόδοση ύμνων από τη Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, Άρχοντος υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Φανερωμένης Χολαργού, με αφορμή και τη γενέθλιο επέτειο του μακαριωτάτου που έκλεινε εκείνη τη μέρα 88 έτη ζωής!

en plo albanias 1

en plo albanias 1

en plo albanias 1

en plo albanias 1

en plo albanias 1

en plo albanias 1

en plo albanias 1

en plo albanias 1

Εμφανίσεις: 301278
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: