Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

mistiko erimouΈνα βαθιά πνευματικό βιβλίο, από έναν άνθρωπο με διεισδυτική θεολογική κρίση και αυθεντική χριστιανική αγωνία!

Η κοινότητα της ερήμου λέει στην Εκκλησία, τότε και τώρα, ότι δουλειά της είναι να αποτελεί μια κοινότητα δίχως φόβο, και μας υποδεικνύει ορισμένες από τις συνήθειες που πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να γίνουμε άφοβοι – συνήθειες που έχουν να κάνουν με την αυτογνωσία και την προσοχή του ενός προς τον άλλο, συνήθειες που θεμελιώνονται στην επίγνωση του Θεού που διαποτίζει το «είναι» και που προέρχεται από τη διαρκή έκθεσή μας σε Εκείνον, μέσα από την ανάγνωση της Γραφής και την προσευχή.

Καθετί υπαρκτό οφείλει την ύπαρξή του στη μοναδική δημιουργική πράξη του Θεού· οφείλει την ύπαρξή του στον λόγο που του απευθύνει αδιάκοπα ο αιώνιος Λόγος – κάθε ον έχει στο κέντρο της ύπαρξής του τον δικό του «λόγο». Κάθε αληθινή σχέση προς οτιδήποτε, συνιστά μια αποκάλυψη αυτού του λόγου...


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ρόουαν Ουίλιαμς είναι θεολόγος πολυγραφότατος, από τους κορυφαίους της εποχής μας – αλλά και πολλά άλλα πέραν αυτού: άνθρωπος με πολυσχιδή ενδιαφέροντα, λατρεύει τη λογοτεχνία, τη μουσική και την ποίηση, παρακολουθεί με ακοίμητο ενδιαφέρον τα γεγονότα και τα προβλήματα της εποχής μας, και επιχειρεί να εκφράσει έναντι αυτών μια στάση και αντίληψη που απορρέει και εμπνέεται από τη χριστιανική πίστη και ιδιότητα.

Συγγράφει πληθώρα βιβλίων με ετερόκλητες θεματικές που, όμως, έχουν ως βασικό άξονα αναφοράς την ποιμαντική έγνοια ενός ιερέα και ενός χριστιανού διανοούμενου ενώπιον των κρίσιμων προκλήσεων του σήμερα. Δίνει διαλέξεις περί θεολογίας, λογοτεχνίας, γράφει ποίηση, εσχάτως συνθέτει μέχρι και θεατρικό έργο (!)· ξέρει όμως και να διαλέγεται, αρετή που σπανίζει στον δικό μας τόπο: καταθέτει, άφοβα και νηφάλια, τη χριστιανική του μαρτυρία σε δημόσιους διαλόγους με άκρως απαιτητικούς συνομιλητές και αντίστοιχο ακροατήριο.

Αρκεί μια απλή περιήγηση στο youtube για να πάρει κανείς μια γεύση της ευγενούς παρουσίας και του πληθωρικού λόγου του Επισκόπου Ρόουαν Ουίλιαμς· ενός λόγου μεστού, ευκρινούς, απαιτητικού, με θαυμαστή ετοιμότητα και ειλικρίνεια, μιας φωνής που επίμονα παρακάμπτει τις συνήθεις ατραπούς του θρησκευτικού λόγου – τις ανώδυνες απαντήσεις και τις παγιωμένες διατυπώσεις. Είναι, τέλος, λόγος που ξέρει να αφουγκράζεται και να συντονίζεται με τη «διάλεκτο» της εποχής μας. Για το λόγο αυτό προσελκύει ακροατές και αναγνώστες από ένα ευρύ φάσμα προελεύσεων και ιδεών.

Άνθρωπος σπάνιας μόρφωσης, ευφυίας, και προσωπικής ευαισθησίας και σεμνότητας.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του για την Ορθοδοξία ήταν και είναι αδιάπτωτο: η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στη θεολογία του Βλαδίμηρου Λόσσκυ, μεγάλου Ρώσου θεολόγου· έχει ασχοληθεί και γράψει εκτενώς πάνω στον Ντοστογέφσκι, τον αγαπημένο, κατά δήλωσή του, λογοτέχνη – έμαθε, μάλιστα, Ρωσικά απλώς και μόνο για να μπορεί να τον χαρεί απ’ το πρωτότυπο· νιώθει μεγάλη οικειότητα με την ορθόδοξη πνευματικότητα και εικονογραφία· έχει επισκεφθεί, μαζί με τον Μητροπολίτη Κάλλιστο Γουέαρ (με τον οποίο τον συνδέει πολυετής φιλία), το Άγιο Όρος, εμπειρία που ο ίδιος χαρακτήρησε ως αλησμόνητη – ο Μητροπολίτης Κάλλιστος, μάλιστα, έχει προλογίσει άλλο βιβλίο του Επισκόπου Ρόουαν, με θέμα τις βυζαντινές εικόνες της Παναγίας. Και το παρόν βιβλίο του, αφιερωμένο σε ένα κλασικό κείμενο που ανήκει στο θησαυρό της ανατολικής παράδοσης, φανερώνει με τρόπο αδιάψευστο τη βαθιά εκτίμηση με την οποία ο συγγραφέας περιβάλλει την Ορθόδοξη νηπτική θεολογία.

(από το Σημείωμα του μεταφραστή Χρήστου Μακρόπουλου)

ΣΧΗΜΑ 14 Χ 19 - ΣΕΛ. 192 - ΤΙΜΗ: 10 €
ISBN: 978-960-9550-95-6

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΝLINE ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:

Εμφανίσεις: 302182
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: