Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

bakaliko

Η φτώχεια με κατατρέχει. Με τον μισθό του νεωκόρου δεν βγαίνει ούτε γραμμή για το ίντερνετ. Γι’ αυτό και στέλνω πονήματα σπανιότερα στη φιλόξενη Ρομφαία.

«Κόψε λειτουργικές δαπάνες» μου είπε ο παπάς στο ναό. Από τότε που έκοψα «δαπάνες» μ’ έχει κόψει λόρδα, του απάντησα και θύμωσε.

Ψάχνω τρόπους να ξεγελάσω την πείνα. Το πρωί είμαι νεωκόρος. Το μεσημέρι στήνομαι στο συσσίτιο του ναού καμουφλαρισμένος - μη με πάρουν χαμπάρι οι γνωστοί – και ξεγελάω την όρεξή μου. Δεν λέω, το φαγητό δεν το στερούμαι. Ας είναι καλά η ενορία.

Περιμένω, δε σας κρύβω, πως και πως το σαββατοκύριακο το προσεχές. Οκτώ και εννιά του Οκτώβρη. Για εσάς μπορεί να μη λέει τίποτα η ημερομηνία, για το στομάχι μου όμως λέει πολλά. Έχω προσκληθεί σε αμέτρητα τραπεζώματα. Μερικά γκουρμέ, άλλα βουκολικά με «χοντρό».

Εκατόν είκοσι άτομα η κράτηση στην ταβέρνα στην Τρίπολη στις 9 του μήνα. Το κρασί «Μαντινεία η Πολυάμπελος».

Γλέντι τρικούβερτο ετοιμάζουν. Κλαρίνα δε θα έχουν. Ντ(α)ούλια υπόσχονται. Δε με νοιάζουν εμένα οι μουσικές τους λέω. Το πιάτο να γιομίσει και το στομάχι το αδειανό.

Στον Πύργο του κ. Ηλία ετοιμάζουν και εκεί πανηγύρια. Ο δεσπότης διοργανώνει την γιορτή. Θα καλέσει λένε όνομα από την Αθήνα για το γλέντι.

Τον Πετράκο τον Γρηγόρη, τον αοιδό, άκουσα πως θα έχουν στην πίστα. Δεν ξέρω αν ο καλλιτέχνης επιλέχθηκε τυχαία ή έχει σχέση με την μουσικοχορευτική εκδήλωση που διοργανώνει ο δεσπότης.

Από την Παραμυθιά δε θα περάσω. Όλο γλέντι λένε πως θα έχουν και, στο τέλος, όλοι όσοι κάνουν σχέδια για πανηγύρια, με παξιμάδι και κονιάκ για την παρηγοριά βγάζουν τη μέρα.

Για να σας πω την αλήθεια, εκτός από την Άρτα, πουθενά αλλού γλέντι δεν βλέπω. Στην Αιτωλοακαρνανία, μαθαίνω, έχασαν την όρεξη. Για βαριά ασθένεια μιλάνε. Τα γιατροσόφια και τα ματζούνια πάνε και έρχονται. Δεν θέλω να τα πιστέψω!

Εκεί που έχει πέσει κατάθλιψη και βαρύ πένθος είναι στα γραφεία της Συνόδου. «Η συνταγή άλλαξε από τον πρωτομάγειρα και εμείς ούτε για τα μπαχαρικά δε μας έχουν» λένε οι παλιοί που ξόμειναν στα ράφια.

Πρωτοσύγκελλοι προάγονται, δεξιά χέρια προωθούνται κι όμως, από τα κελάρια της συνόδου, ούτε καν αλάτι δεν παίρνουν για τα μαγειρέματα οι δεσποτάδες.

Οι συνταγές άλλαξαν και εκεί που οι αρχιμανδρίτες ήταν τα αστέρια «Μισλέν» της μαγειρικής, τώρα τους πατάνε χάμω σαν τα λάστιχα της Μισελέν.

Στο Καρπενήσι ο κληρικός που πρότεινε ο πρώην δεσπότης, δεν κρίθηκε ως άξιος διάδοχος, λένε με αγανάκτηση στο μπακάλικο της Ιασίου.

Στη Μάνη και στη Γορτυνία που ζητήθηκε κάτι ανάλογο, μόλις πρότειναν στο μάγειρα τη συνταγή, ξίνισε τα μούτρα σαν τραχανάς.

Τώρα γιατί του Άρτης το παιδί να γίνει; Από τα σαλόνια της Νίκαιας, πρωτομάστορας στο γιοφύρι της Άρτας; Σαράντα πέντε δέσποτες και εξήντα δυό παπάδες, ολημερίς σχεδιάζανε το βράδυ ξηλωνόταν (το σχέδιο). Τελικά θα πάνε πάνω από το γιοφύρι ή θα περάσουν το ποτάμι κολυμπώντας; Κυριακή, κοντή γιορτή.

Με τούτα και με εκείνα, άντε μετά να έχεις όρεξη να κατέβει η μπουκιά. Κρατήστε την όρεξη πάντως. Σας μιλάει ο νεωκόρος!

Σαν του Άρτης συνταγή λένε θα έχουν στην Έδεσσα ίσως και στη Μυτιλήνη του χρόνου τέτοιον καιρό.

Στη Λήμνο μία παρόμοια στραπατσάδα. Τέτοια μεγάλα μαγειρέματα μαθαίνω σχεδιάζονται στην επαρχία, από τον Δεσπότη της αρχαίας Σάλης για να Ειρηνεύσει το νησί...

Το κακό είναι πώς όσα σχέδια κι αν γίνονται, οι νεωκόροι μένουν στην πείνα....

Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ

Εμφανίσεις: 488125
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: